Trochę ostatnio zaniedbałam bloga, wybaczcie. No, ale już wracam do Was z przepisami i nowymi pomysłami . Na początek zupa krem z dyni z dodatkiem mleczka kokosowego i płatków migdałów. Delikatna, a zarazem pikantna, bardzo gęsta, kremowa i rozgrzewająca. 2,5 szklanki bulionu 1,7 kg dyni 1 łyżeczka curry szczypta cynamonu 2 łyżeczki imbiru sól, pieprz do smaku(...)robocie kuchennym, aż uzyskamy konsystencję puree. Przekładamy do bulionu i gotujemy. Przyprawiamy solą, pieprzem, dodajemy resztę przypraw. W osobnym naczyniu mieszamy 4 łyżki mleczka kokosowego z 3 łyżkami kremu dyniowego. Następnie całość przelewamy do reszty kremu. Gotujemy jeszcze przez chwilę. Na suchej patelni prażymy płatki migdałów. Przelewamy krem do miseczek i posypujemy migdałami
noteskulinarnyfigaWielkimi krokami zbliża się do nas jesień, już czuć ją wieczorami i porankami. Dzisiaj w Poniedziałkowym Fit chciałyśmy zaprosić Was na krem pomidorowo - paprykowy, który doskonałe Was rozgrzeje i nasyci :) Dodatkowo zarówno pomidory jak i papryka świetnie pasują do lekkich diet(...)Krem pomidorowo-paprykowy SKŁADNIKI : Koncentrat Pudliszki - 3 łyżeczki 1 cebula czerwona 3 ząbki czosnku 1 papryczka chilli 1 puszka pomidorów krojonych 1 pomidor świeży 1 papryka czerwona 1/2 papryki żółtej 2 łyżeczki sosu chili słodko- kwaśnego 1 łyżeczka ketchupu 4 łyżeczki papryki słodkiej 1 łyżeczka papryki ostrej 1 łyżeczka tymianku 2 łyżeczki bazylii 1 łyżeczka oregano 500 ml wody
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiDzisiaj chciałyśmy zaprosić Was na klasyczny krem z pomidorów, jednak podany już mniej klasycznie. Mianowicie, połączyłyśmy prażone migdały z serem camembert. Pierwszy raz przygotowałam go na obiad gdy zapraszaliśmy rodzinę na niedzielne popołudnie, zebrałam same komplementy dzięki niemu, a dziś dzielę się nim z Wami. Krem pomidorowy z prażonymi migdałami i camembert SKŁADNIKI: 500 ml bulionu drobiowego(...)ponownie miksujemy do rozdrobnienia warzyw. Całość przelewamy do rondla, zagotowujemy doprawiając solą i pieprzem do smaku. W kubeczku roztrzepujemy w wodzie mąkę. Mąką zagęszczamy delikatnie nasz krem ,zagotowujemy. Wyłączamy grzanie. Płatki migdałowe prażymy na suchej patelni. Ser camembert kroimy w drobną kostkę. Na talerze nalewamy krem, nakładamy prażone migdałowe płatki i ser camembert. Dekorujemy listkiem
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiDziś zapraszamy na tartaletki z kruchego ciasta. Niby zwykłe ciastka ale o nieco odświętnym wyglądzie i niepowtarzalnym smaku. Ciasto pokryte zostało kremem kasztanowym, a róże zrobione z jabłek gotowanych w aromatycznej czarnej herbacie z dodatkiem wanilii. Całość tworzy niepowtarzalną kompozycje smakową jak i wizualną. W związku z tym, że jabłka to owoce dostępne cały rok polecamy te tartaletki zarówno(...)codzień jak i od święta, o każdej porze roku. Tartaletki z herbacianymi różami z jabłek na kremie kasztanowym Przepis na 5 tartaletek SKŁADNIKI: Na ciasto: 150 g mąki pszennej 100 g masła 50 g cukru pudru 1 żółtko 1 szczypta soli Dodatkowo: 4 jabłka czerwone 150 ml wody 3 łyżki cukru
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiDziś zapraszamy na zupę - gęsty krem z dyni, który podany z kurczakiem i grzankami stanowi pełnowartościowy posiłek. Do dyni przekonałam się niedawno, bo dopiero w ubiegłym roku. Mniej więcej w podobnym okresie przekonałam się również do zup kremowych. I tak dynia w zupie kremie to dla mnie teraz duet idealny. Krem z dyni z kurczakiem SKŁADNIKI: 1 kg dyni(...)kolejne 5 minut ciągle mieszając. Filet z kurczaka kroimy na paski lub plastry, obsypujemy przyprawą do kurczaka i smażymy na niewielkiej ilości oleju. Zupę - krem podajemy z łyżką jogurtu lub śmietany, ozdobioną zieleniną, z dodatkiem kawałków kurczaka i grzanek
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkimyślałam, że będą trudne do zrobienia, jednak nic bardziej mylnego. Możemy je przygotować z różnymi dodatkami, ja zrobiłam połowę bułeczek z makiem, a druga połowę z gotowym - kupnym kremem kasztanowym o słodkim smaku. Do ich przygotowania można poza tym wykorzystać np. ulubioną marmoladę, gotową masę makową czy ser. Do przygotowania wykorzystałam majonez Kielecki , który dostałyśmy od firmy(...)mleka 50 ml roztopionego masła 50 g cukru 0,5 łyżeczki soli 20 g świeżych drożdży Na nadzienie: suchy mak cukier roztopione masło lub krem kasztanowy PRZYGOTOWANIE: Drożdże pokruszyć, wymieszać z cukrem, łyżką mąki i połową ciepłego mleka. Odstawić na 20 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie dodać do nich mąkę, sól, majonez, resztę mleka
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiszklanka mąki pszennej tortowej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 2,5 łyżki kakao 3 łyżki oleju Poncz: 1/2 szklanki ciepłej wody 3 łyżki cukru pudru 1/2 cytryny Krem: 500 ml śmietany 30% 300 g sera na serniki z wiaderka 200 g mascarpone 5 łyżeczek żelatyny 1/2 szklanki wody 3/4 szklanki cukru pudru Polewa czekoladowa: 200 g czekolady mlecznej(...)pół. Przygotowujemy poncz: Z cytryny wyciskamy sok – uważamy by nie było pestek, dodajemy cukier puder oraz ciepłą wodę i dokładnie mieszamy. Powstałym ponczem nasączamy biszkopt. Przygotowujemy krem: W wodzie namaczamy żelatynę, kiedy napęcznieje podgrzewamy ją w kąpieli wodnej. Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem, następnie dodajemy porcjami ser i mascarpone. Na koniec dodajemy ciepłą
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiOdkąd pamiętam uwielbiałam małe kuleczki obtoczone w kokosie z pysznym kremem i orzechem w środku. Moja mam na wyjątkowe okazje zawsze robiła ciasto "Raffaello". Mimo, że jest kaloryczne.. Nie ma co oszukiwać krem składa się z śmietany 36% i białej czekolady, ale czasem można pozwolić sobie na odrobinę rozpusty.Składniki:*Biszkopt:4 jajka1 szklanka mąki1 szklanka cukrupół łyżki octu1(...)połową ciasta. Wykładamy 1/4 masy, rozprowadzamy. Na suchej patelni prażymy płatki migdałowe, żeby delikatnie się zarumieniły. Posypujemy nimi górę ciasta.Jeżeli robiliście w okrągłej blaszce można po przełożeniu biszkoptu kremem wyjąć go z formy, boki i górę posmarować kremem i posypać na górze i bokach płatkami. Tak zrobione ciasto może służyć również jakoś tort
Piekę, bo lubięowoce, aby się nie przypaliły. 3. Gdy brzoskwinie będą już miękkie zdejmujemy rondelem z ognia, wyciągamy rozmaryn, po czym miksujemy je na mus za pomocą blendera. Odstawiamy do wystygnięcia.Krem mascarpone:1. W misce ubijamy na sztywno schłodzoną śmietanę z 1 łyżką cukru pudru.2. W drugiej miseczce miksujemy serek mascarpone z 1 łyżką cukru pudru.3. Za pomocą łyżki łączymy serek(...)ubitą śmietaną, delikatnie mieszamy.Do pucharków nakładamy odrobinę musu brzoskwiniowego, krem mascarpone, ponownie mus i krem mascarpone. Całość posypujemy startą czekoladą i dekorujemy listkami rozmarynu.Smacznego
W kuchni Katienajmniejszym ogniu stale mieszając, aż budyń zgęstnieje. Schłodzić i zmiksować z masłem na gładki krem.Kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem i śmietan-fixem.Na biszkopcie rozsmarowujemy krem budyniowy, na nim układamy warstwę herbatników, potem masę krówkową, warstwę krakersów, a na wierzch ubitą kremówkę.Smacznego
Oryginalny smakudają się tylko mamom (albo ewentualnie babciom). Całe szczęście bywają przepisy, które udają się zawsze. Z pewnością należy do nich ten, na babeczki cytrynowe. Muffinki z galaretką i delikatnym kremem będą świetną przekąską na ciepłe wiosenne popołudnie.Składniki:2 szklanki mąki2 łyżeczki proszku do pieczenia0,5 szklanki cukru (może być trzcinowy)2 łyżeczki cukru waniliowego1 jajko0,5 szklanki oleju1 szklanka(...)mlekacytrynowa galaretka w cukrzeSkładniki na krem:1 galaretka cytrynowa (trzeba przygotować ją wcześniej, żeby stężała)100 g białego sera0,5 kostki masła3 łyżki cukru1 łyżeczka śmietanfixuaromat cytrynowy lub skórka z cytrynySuche składniki mieszamy razem w misce. Galaretkę w cukrze kroimy na małe kawałki. Jajko, olej oraz mleko dodajemy do masy i dokładnie mieszamy. Na końcu dodajmy pokrojoną galaretkę, mieszamy. Nastawiamy
CiastkozercyBabeczki z uszamiJeśli marzy Wam się świąteczny "pełen pakiet" babeczki z uszami go mają: delikatne ciasto czekoladowe, kruche ciasteczka maślane i pyszny waniliowy krem. W dodatku wyglądają jak zajączki. Czego chcieć więcej od świątecznych słodkości? :)Składniki na babeczki:2 szklanki mąki0,5 szklanki cukru2 łyżeczki proszku do pieczenia2 łyżeczki cukru waniliowego2 łyżki kakao0,5 szklanki oleju1 szklanka mleka1 jajkoSkładniki(...)zajączki. Ważne, żeby miały głowę i uszy, tułów nie będzie potrzebny. Jeśli nie mamy foremki, można wyciąć je od przygotowanego z tektury szablonu, jest to jednak dużo bardziej pracochłonne.Krem także dobrze jest przygotować sobie wcześniej. Przepis i instrukcję znajdziecie tutaj.Suche składniki na babeczki mieszamy razem w misce. Jajko, olej oraz mleko dodajemy do masy i dokładnie mieszamy. Nastawiamy piekarnik
Ciastkozercyherbaty RichMont o smaku Mexican Dream Mulled Wine zrobiłam wafelki domowe.Taki zestaw był smaczny, a to dlatego, że intensywny smak herbaty fajnie komponował się z wafelkami z kremem orzechowo- kakaowym :)Tą ilością kremu posmarowałam opakowanie wafli. Ze 150 g coś jeszcze zostało.Składniki na krem :125 g masła125 g margaryny1/2 szklanki mleka2 łyżki kakao3/4 szklanki cukru pudru3 łyżeczki mąkigarść orzechów(...)masy obok masła dodałam margarynę, a to dlatego, że uważałam, że samo masło po wystudzeniu może być za miękkie do tej masy i wypłynie z wafli. Przepis na krem stąd
Proste Potrawywersji tarty cytrynowej od pani Sikoń. Tak samo jak w oryginale, tak i tutaj słodkość bezy i kwaskowatość pigwowca to idealne połączenie. Do tej tarty użyłam krem z pigwowca (curd) , który pokazywałam Wam już jakiś czas temu. Składniki: 250 g kruchego ciasta 1 słoiczek kremu z pigwowca Beza włoska: 75 g cukru kryształ 1 duże białko(...)piekarnika. Piec przez około 15 minut tak aby ciasto było lekko brązowe (upieczone). Wyjąć formę z piekarnika i zostawić do przestudzenia. Na ostudzony spód wyłożyć krem z pigwowca i dokładnie rozsmarować. Przygotować bezę włoską. Białka lekko podbić z odrobiną cukru. Resztę cukru zagotować z wodą (ma zakrywać cukier) i gotować do próby nitki (120C). Syrop wlewać
Sto kolorów kuchni