wszystkim dzisiaj podaje Wam przepisy na idealne połączenie smaków na wieczorną kolację na walentynki, która rozpali serca Waszej drugiej połówki. Prawdziwa zupa krem z pomidorów podana z serem feta i chlebkiem razowym. zakładka zupy i kremy... II danie czyli Risotto po mediolańsku z szafranem z pieczonym łososiem i gotowaną marchewką zakładka obiady... Sałatka z Rukoli, pieczonej gruszki
pichcisztostudzimy.Robimy truflę:Zagotować śmietankę, zdjąć z ognia, dodać posiekaną czekoladę, rozpuścić, wystudzić i na godzinę do lodówki. Masę przekładamy do misy miksera, dodajemy cukier i likier, ubijamy do uzyskania kremu o większej objętości, krem wkładamy na sernik, wyrównujemy masę i chłodzimy w lodówce. Inspiracja magazyn "Kuchnia
Anioły w kuchniWykonanie : Biszkopt przekładamy masą / kremem również z wierzchu Odcinamy boki tortu Tak powstała podstawa auta oraz po złożeniu dwóch boków góra auta Przymierzamy górę auta jeśli wystaje odejmujemy tyle warstw żeby było w sam raz , Ścinamy część góry tak jak na rysunku Kładziemy górę na podstawę - teraz decydujemy jaki model auta robimy :) Możemy ściąć zaokrąglony(...)przód i tył auta - zależy od modelu jaki robimy :) Dekorujemy kremem wstawiamy do lodówki żeby się schłodził , później dodajemy szczegóły
Od kuchni czyli o wszystkim po trochęWykonanie : Biszkopt przekładamy masą / kremem i pokrywamy również z wierzchu Zaznaczamy boki tortu aby były takiej samej wielkości Odcinamy boki tortu Boki tortu składamy razem złożone powinny mieć taką szerokość jak podstawa Przecinamy w połowie tak jak w 5 punkcie Powstały na dwie części - jedną możemy skonsumować :) Drugą część kładziemy na podstawie Wszystko smarujemy kremem , lukrem lub obkładamy masą
Od kuchni czyli o wszystkim po trochędodać ok 4-6 łyżek wody, gotować na wolnym ogniu, aż daktyle zmiękną. Zmiksować całość na gładką masę. Przesiać mąkę i przyprawy. Utrzeć masło z cukrem na jasny puszysty krem. Rozgrzać w rondlu melasę, sztuczny miód i mleko, aż mieszanina nabierze płynnej konsystencji. Dodać do kremu i utrzeć. Dodać jajko i suche składniki. Wrzucić orzechy i wyrobić. Nałożyć połowę ciasta
Apetyczna babeczkakulinarnie moim domownikom Rolada różana śmietankowa SKŁADNIKI: jajka- 6 szt mąka -6 łyżek cukier -6 łyżek proszek do pieczenia- 1 łyżeczka tłuszcz barwnik spożywczy czerwony-szczypta barwnik zielony -szczypta KREM śmietana kremówka ( PURATOS) cukier puder -2 łyżki truskawki PRZYGOTOWANIE: 1. Ciasto na różę Z jednego jajka, oddzielić białko od żółtka. Białko ubić z łyżką cukru, na sztywną pianę. Do ubitej(...)sposób z pozostałych składników, tylko bez barwników. Ciasto wylać na podpieczoną dekorację, włożyć do piekarnika, piec do lekkiego zrumienienia. Z upieczonej rolady , usunąć pergamin, zawinąć ciasto w ściereczkę. KREM Schłodzoną kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Truskawki umyć , osączyć, pokroić na połówki. Roladę rozwinąć, posmarować śmietaną, ułożyć połówki truskawek, ciasno zwinąć w rulon. Roladę odstawić do lodówki
Kuchnia Danusiblachę wysmarowaną tłuszczem, do drugiej części ciasta dodać kakao i dwie łyżeczki wody. Wyłożyć na jasne ciasto. Na wierzchu dość gęsto ułożyć owoce, piec w 180 stop.45 minut KREM Z mleka,cukru waniliowego, cukru, mąki ugotować budyń, ostudzić, stopniowo dodawać budyń do roztartej margaryny, utrzeć. Na ostudzone ciasto nałożyć krem i polać polewą czekoladową
Kuchnia Danusiściśle i rygorystycznie nawiązuje do włoskiej kawy , podawanej na różne sposoby, od orzechowego capuccino, poprzez mocne i wyraziste espresso oraz delikatne caffe latte , a na koniec Irish Coffee , z kremem alkoholowym o wyrazistym smaku irlandzkiej whisky. Cukierki są wysokiej jakości , spójrzcie tylko jakie misterne mają one wnętrze. Pod wspaniała czekoladą, skrywa się kruchutka ale dość solidna cukierkowa skorupka , która(...)pęka , następnie pojawia się karmel śmietankowy i delikatny...a na samym końcu strzał w dziesiątkę i mega dawka smaku - kawowy krem , który rozływa się po całych ustach, pozostawiając, co tu ukrywać... zadowolenie. Każdy smak jest inny i wyrazisty .Te cukierki można jeść z zamkniętymi oczami. Mimo ,że cztery rodzaje cukierków nawiązują do włoskiej kawy i kawę jak najbardziej czuć
Z Kuchni Do Kuchniwyłożoną papierem do pieczenia) łyżką lub wyciskać szprycą niezbyt duże kule ciasta. Piec 25 - 30 minut w bardzo gorącym piekarniku, do zrumienienia. W czasie pieczenia nie otwierać piekarnika. Krem:1/2 litra mleka1/2 szklanki cukru2 łyżki mąki pszennej1 łyżka mąki ziemniaczanej1 kostka masłaOdlać ok. 2/3 szklanki mleka i rozprowadzić w nim mąkę pszenną i ziemniaczaną. Resztę mleka zagotować z cukrem(...)gotującego wlać mleko z mąką. Gotować, cały czas mieszając, aż powstanie gęsty budyń. Utrzeć masło, dodawać połyżce wystudzony budyń. Gotowym kremem nadziewać ptysie. Posypać cukrem pudrem lub udekorować polewą czekoladową
Praktyczna plmarchewki, pół gruszki Marynata: - 2 ząbki czosnku - 2 łyżki oleju rzepakowego - 1 łyżeczka musztardy Dijon - sok z połowy cytryny - sól, pieprz Dodatkowo do łososia: sezam, czarnuszka, chilli Krem na bazie octu balsamicznego słodko-kwaśnyPrzygotowujemy marynatę: do miseczki wlewamy olej rzepakowy, dodajemy sok z cytryny, łyżeczkę musztardy Dijon. Następnie czosnek kroimy na plasterki i dorzucamy. Przyprawiamy solą i pieprzem. Wkładamy(...)blaszce wyłożonej folią. Do nagrzanego piekarnika wstawiamy na ok. 10-15 minut. Na talerzu układamy warzywa pomieszane ze sobą, na to kładziemy kawałek rybki. Dodatkowym akcentem jest krem na bazie octu balsamicznego, który znakomicie pasuje do rybki. Smacznego
Sajkofanka smakuteraz przed Świętami w mojej głowie sporo pomysłów pozostaje niezrealizowanych. Cały czas obmyślam też świąteczne menu, szczególnie jego słodką cześć. Ostatnio do przetestowania zapodałam rodzinie pyszną roladę z kremem czekoladowym. Wyłamałam się i nie upiekłam nic z bakaliami, ani z korzennymi przyprawami. Czekolada dobra jest przecież na każdą okazje, pasuje też i na te Święta. Kto ma podobne do mnie(...)góry nogami" na lekko zwilżony ręcznik od naczyń. Ściągamy z ciasta papier do pieczenia i zwijamy ciasto wraz z ręcznikiem w roladę. Odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. składniki na krem: 200 g gorzkiej czekolady 330 ml śmietany kremówki (30%) 1 łyżka cukru pudru - opcjonalnie wykonanie: Z czekolady i 130 ml kremówki robimy ganache. Polega to na roztopieniu czekolady wraz ze śmietaną
Przysmaki KarolkiDodatkowo dżem porzeczkowy (opcjonalnie) odsączone wiśnie z zalewy lub kompotu Przygotowanie tortu Biszkopt przekroić na 3 blaty. Pierwszy blat nasączyć (dość obficie) przygotowanym ponczem, posmarować dżemem porzeczkowym, wyłożyć połowę kremu czekoladowego. Położyć drugi blat. Ponownie nasączyć, wyłożyć resztę kremu oraz połówki wiśni (dość gęsto, nie żałować). Przykryć trzecim blatem, nasączyć. Przygotować polewę czekoladową. Polewa czekoladowa 30g masła 120g czekolady Masło
coolinarnastrefa.blogspot.comdekoracji,Truskawki wrzucamy na patelnię razem z cukrem i gotujemy ok. 7 minut - truskawki muszą delikatnie zmięknąć i puścić sok, a następnie przestudzamy i miksujemy je na gładki krem. Galaretki rozpuszczamy w 1 szklance wody i dodajemy do musu truskawkowego. Żelatynę zalewamy małą ilością zimą wody i chwilę czekamy, aż napęcznieje, a następnie zalewamy kilkoma łyżkami wrzątku i mieszamy(...)następnie mieszamy. Odstawiamy czekoladę do lekkiego zgęstnienia.Wykonanie:Na nasączony biszkopt wykładamy masę śmietankowo- truskawkową. Na to układamy truskawki pokrojone w plasterki (30 dag truskawek) delikatnie dociskając do kremu. Następnie wykładamy mus truskawkowy. Tort należy schłodzić w lodówce przez ok. 3 godziny. Po tym czasie możemy przyozdobić boki tortu (ja robię to zawsze następnego dnia :) Po nałożeniu czekolady możemy dodatkowo
Delicious TitbitsCiasto wzorowane na wiśniowej chmurce , jednak całkiem inne ;) Beza z prażonymi migdałami, krem na bazie serka mascarpone i śmietany oraz jabłka i szpinak(!) w galaretce. Smak nie do opisania słowami :) Warto też podkreślić, że mleko i przetwory mleczne są źródłem łatwo przyswajalnego wapnia, wysokowartościowego białka i witamin z grupy B oraz witamin A i D – dlatego… często używam
Domowa cukiernia Ewy