Kremy czekoladowe które mamy w sklepie są reklamowane jako zdrowy posiłek na poranne śniadanie. To co jest w środku jest ... zastanawiające. Skład nutelli to cukier( 57%) i olej roślinny! Orzechy są, ale to zaledwie 13%. W tej sytuacji może warto zrobić swój krem czekoladowo-orzechowy. To zdrowy zamiennik, który dzieci pokochają. Nie używam do wykonania smarowidła ani masła ani oleju(...)krem zawierał tylko naturalne tłuszcze z orzechów czy awokado. To jest idealny posiłek na śniadanie. Z chlebem czy świeżą bułką... mniam. Wykonanie jest banalne, zajmuje chwilę a my mamy pewność że dzieci jedzą to co dla nich najlepsze. Przechowywać w lodówce. Termin ważności ok. 4 dni. Składniki: 2 dojrzałe awokado 30g orzechów włoskich 3 łyżki miodu 100g czekolady gorzkiej Wykonanie
Apetyt na Zielonesezonie truskawkowym , nie może obyć się bez takiego pysznego deseru z serkiem mascarpone, śmietaną i truskawkami. Deser z truskawkami Składniki: na mus truskawki - 400 g cukier - 2 łyżki na krem mascarpone serek mascarpone - 250 g śmietana 36 % - 250 ml cukier - 3 łyżki Sposób przygotowania: Dobrze schłodzoną kremówkę ubić na sztywno, dodać cukier puder, dalej ubijać. Następnie dodawać po łyżce(...)serka mascarpone, dokładnie utrzeć. Mus truskawkowy : Truskawki oszypułkować, opłukać, osączyć na sicie. Przełożyć do miksera, dodać cukier zmiksować. Do pucharków nałożyć krem z serka mascarpone, lekko przechylić pucharki, odstawić do lodówki. Truskawki zmiksować z cukrem, mus przelać do pucharków z kremem mascarpone. Smacznego ! (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById
Kuchnia Danusiszklanki cukru - 1/3 szklanki oleju - 1/2 łyżeczki sody - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia - szczypta soli - 1/2 szklanki śmietany 18% - 1 łyżeczka ekstraktu jaśminowego - 4 kopiate łyżeczki kawy naturalnej Krem: - 30g czekolady mlecznej - 70g czekolady deserowej - 50ml śmietanki 30% - 50g masła - 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej Składniki na 10 muffinek. Najpierw bierzemy się za ciasto na babeczki. Zaczynamy od zaparzenia kawy naturalnej(...)jednolitą masę i przekładamy do papilotek – gdzieś do 3/4 wysokości. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni (bez termoobiegu) i pieczemy przez 25 minut. Następnie bierzemy się za krem. Śmietankę stawiamy na gazie i wsypujemy do niej kawę rozpuszczalną. Kiedy kawa się rozpuści, a śmietanka zagotuje, dodajemy pokruszoną czekoladę i mieszamy aż się roztopi jednocześnie ściągając garnek z gazu
Kuchenne Wariacjejaka to beza jest kapryśna, wymagająca, że i tak w gruncie rzeczy może nie wyjść… Bezowe ciasta doskonale komponują się z kwaskowymi owocami lata, lodami. Można je przekładać najrozmaitszymi kremami, bitą śmietaną. Czysta rozkosz dla podniebienia! Ubite białka nadają pulchności również tradycyjnym ciastom, warto więc poznać tajemnice ich właściwego przygotowywania. Jedyne co potrzeba to nauczenie się dosłownie paru żelaznych zasad(...)Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Malinowe bezowe serduszka z kokosowym kremem Tort bezowy kokosowo - kawowy Tarta z rabarbarem i bezą Czekoladowe makaroniki z truflowym kremem
maniapieczeniatortownicy i umieszczam w piekarniku nagrzanym do 175 stopni na 22 minuty. Studzę biszkopt, następnie szklanką wykrawam kółka, resztki kroję w kostkę. W ciepłym espresso rozpuszczam jedną kostkę czekolady. Krem Mleko kokosowe (powinno być w stanie stałym) ubijam z dodatkiem cukru. Osobno ubijam białko na sztywno. Powoli ubite białko dodaję do ubitego mleka kokosowego. Dodaję syrop z Agawy. Truskawki kroję(...)kostkę. W kieliszku umieszczam pokrojoną w kostkę część biszkoptu, nasączam kawą z dodatkiem czekolady. Następnie układam łyżkę kremu kokosowego, kilka kostek truskawek i całość posypuje kakao. Teraz kładę wycięty z biszkoptu krążek, który nasączam wcześniej kawą, następnie ponowna warstwa kremu, truskawki i kakao. I tak jeszcze raz. Całość wstawiam do lodówki na minimum 45 minut by się schłodziło
Mango PapajaSzybki i smaczny sposób na zdrowe śniadanie. Czyli surowy krem gryczany :) ~ Surowa gryczanka z bananem i winogronami ~ Składniki: 60g kaszy gryczanej niepalonej 1/4 szklanki mleka/maślanki/jogurtu/kefiru 5g świeżo mielonego siemienia lnianego 1 dojrzały banan + dowolne dodatki np. owoce i orzechy Kaszę gryczaną zalewamy zimną wodą i zostawiamy na noc. Rano odlewamy wodę i miksujemy kaszę z resztą składników. Jeśli(...)krem ma być bardzo gęsty to nie dodajemy mleka/maślanki/jogurtu/kefiru. Krem przekładamy do miseczki i podajemy z dowolnymi dodatkami
Kuchenny Skrawek Niebaskupiać się tylko na tych już przetestowanych. Tym razem wzięłam pod lupę produkty firmy ISANA, które dostępne są tylko w Rossmanie. Isana, Handcreme Intensiv 5% Urea (Intensywny krem do rąk z mocznikiem 5%) Od producenta: Krem zapewnia skuteczną pielęgnację i ochronę bardzo suchej skóry. Z zawartością cennego mocznika, masła shea jak również wartościowych substancji czynnych takich jak panthenol(...)Acid, Glyceryl Stearate SE, Caprylic/Capric Triglyceride, Butyrospermum Parkii Butter, Cera Alba, Panthenol, Carbomer, Parfum, Tocopheryl Acetate, Phenoxyethanol, Sodium Hydroxide, Xanthan Gum, Linalool, Hexyl Cinnamal, Citronellol Dla mnie ten krem jest hitem! Za cenę ok 5zł szczerze polecam. Brałam go niepewnie z półki, ale teraz wiem, że będę go używać na pewno. Po wyciśnięciu z tubki jest dosyć gęsty
Cukier&Pudercukier waniliowy 1 budyń śmietankowy 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem czekoladowy: 500 ml śmietany kremówki 30% 1 czekolada gorzka 1 czekolada mleczna(...)mieszając. Dodać do masy jajecznej przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać. Piec około 35 min w 180 C Piekłam w tortownicy o średnicy około 26 cm. Krem czekoladowy: Czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej. Śmietanę kremówkę ubić z cukrem pudrem. Do roztopionej i wystudzonej czekolady dodać serek philadelphia połączyć składniki. Czekoladę z serkiem dodać do ubitej śmietany
Amatorka kuchennaPowiem tak: robiłam już dużo różnych zup kremów. Z przeróżnych składników. Ale przepis, z którego dzisiaj robiłam krem z marchewki, jest po prostu niezastąpiony. Oczywiście można dodawać inne składniki w postaci np. mleczka kokosowego czy kolendry, ale ten przepis był tworzony dla mojej córki (dostałam go od dietetyczki). Zupa jest delikatna, niesamowicie syta i po prostu powala na kolana(...)przełożyć warzywa Dusić ok. 15-20 minut pod przykryciem mieszając od czasu do czasu Wlać gorący bulion, zagotować, zmniejszyć ogień i gotować przez kolejne 15 minut Całość zmiksować na krem, przyprawić i wymieszać dodając trochę soku z cytryny Posypać ziarenkami słonecznika lub dyni Taka zupa to na zdrowie :) W myśl akcji
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comcałej rodziny. Dzieci na sam widok chórem zapowiedziały że jeść tego nie będą! Cóż pozostała jedynie zupa i to taka która idealnie zamaskuje obecność krabów. Tak oto powstała krem krabowo-kukurydziany. Dopiero wieczorem jak siadłam do komputera odkryłam, że to amerykański chowder:) Choć powstała z tego co akurat było pod ręką. ZUPA KRABOWO - KUKURYDZIANA Składniki(...)szybka:) Do małego garnka wsypuję odlaną z zalewy kukurydzę i zalewam śmietaną, gotuję na małym ogniu około 20 minut, po czym odstawiam do wystudzenia. Przestudzoną kukurydzę miksuję na krem. W dużym garnku o grubym dnie rozgrzewam oliwę i wrzucam na nią posiekaną cebulę i czosnek oraz pokrojony koper i paprykę. Podsmażam aż warzywa zaczną lekko brązowieć, wtedy dodaję starty imbir
Magiczna kuchnia Dariipołowy wysokości foremek ( ja użyłam łyżki do lodów, dzięki temu uzyskałam równe porcje i ładniejszy kształt). Piec w temp. 200 stopni C (termoobieg) 20 minut. Przygotowanie kremu: łączymy serek mascarpone ze śmietanką kremówką i ubijamy na sztywno, dodając zmielone orzechy, cukier puder oraz rum. wkładamy do lodówki. Gdy muffinki ostygną przekrawamy na pół smarujemy obficie kremem przykrywamy drugą(...)częścią i na wierzchu dekorujemy ponownie kremem i orzechami
noteskulinarnyfigapyszności z tym warzywkiem Cukinie faszerowałam już różnymi farszami. Ta z mięsem i kaszą kuskus jest jedną z moich ulubionych szczególnie zrobiona na ostro z pikantnym kremem paprykowym i musztardą. Cukinia faszerowana mięsem i kaszą kuskus SKŁADNIKI: 2 cukinie 1 kulka mozarelli 100 g kaszy kuskus 250 g mięsa mielonego 1 łyżeczka pikantnego kremu paprykowego lub gulaszowego(...)ponad kaszę. Mięso mielone podsmażamy na patelni, doprawione solą i pieprzem. Pora i paprykę myjemy, osuszamy i kroimy na drobne kawałeczki. Podsmażone mięso mieszamy z kaszą, papryką, porem, musztardą, kremem paprykowym i posiekaną natką pietruszki. Farsz doprawiamy sola i pieprzem. Z cukinii ucinamy końcówki, kroimy wzdłuż na połówki i łyżką usuwamy środek z pestkami. Tak przygotowane cukinie posypujemy pieprzem
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiprzesolona, mięsko bardzo smaczne, delikatne w smaku i kruche. Po sytym obiedzie przyszła pora na deser. A co na deser? Do wyboru miałyśmy: szarlotkę na ciepło z kremem waniliowym za 16 zł, czekoladowo-pralinkowy krem z malinowym granita w cenie 22 zł, paschę z lodami czekoladowymi za 20 zł i Copa melba za 18 zł. Tu Konczi(...)skusiła się na polecaną przez Magdę Gessler domową szarlotkę na ciepło z kremem waniliowym. Szarlotka była podana w towarzystwie kuleczki lodów i kawałka truskawki. Całość prezentowała się dość skromnie na wielkim talerzu ale zapewniamy, że kawałek ciasta był dość pokaźny. Ta kompozycja smaków była idealna - przysłowiowe "niebo w gębie" odnajdzie tu swoje odzwierciedlenie ... cóż, aby się przekonać
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiZainspirowane kuchnią Pani Magdy Gessler po wizycie w Restauracji Kryształowej w Katowicach, postanowiłyśmy sięgnąć po jakiś jej przepis. Padło na krem z dyni. Przepis jest oczywiście zmodyfikowany ale w oparciu o oryginał. To było moje pierwsze doświadczenie z daniem z dyni ale napewno nie ostatnie. Krem wyszedł rewelacyjny i polecam go każdemu!!!! W związku z tym, że teraz sezon(...)dynie w pełni już dziś zaprosimy wszystkich do udziału w konkursie, którego tematem przewodnim będzie właśnie dynia. Zupa - krem z dyni SKŁADNIKI: 1 kg dyni 200 ml mleka bulion warzywny 3 ząbki c zosnku pieprz sól zielenina do dekoracji gęsty jogurt naturalny lub śmietana groszek ptysiowy Dynię obieramy ze skórki, usuwamy środek z pestkami i kroimy w kostkę. Dynie
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiPomidory i kapusta świetnie rozgrzewają jeżeli podane są w zupach. Są też zdrowymi składnikami naszego jadłospisu. Dzisiaj zapraszam na krem pomidorowo-paprykowy, który raz wypróbowany na stałe wkomponował się w moje menu :) Krem pomidorowo-kapuściany SKŁADNIKI: 1 cebula czerwona 150 g kapusty białej puszka pomidorów krojonych 750 ml wywaru z warzyw koncentrat pomidorowy Pudliszki(...)Następnie dodajemy pomidory oraz koncentrat i dusimy na malutkim ogniu przez około kwadrans. Dodajemy posiekaną natkę, dokładnie mieszamy, po czym przekładamy całość do malaksera i dokładnie rozdrabniamy na gęsty krem. Przelewamy do garnka, zalewamy wywarem, doprawiamy bazylią, papryką, solą i pieprzem - gotujemy razem przez około 5 minut. Możemy podawać z kawałkami grillowanego kurczaka
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiOstatnio coraz częściej decyduję się na zupy kremy. Są nie tylko pyszne, ale i zdrowe i jak się zdążyłam przekonać można je przygotować naprawdę z wielu warzyw, więc szybko się nie znudzą. Dziś zapraszamy n krem z zielonego groszku i ziemniaków. Krem z zielonego groszku SKŁADNIKI: 200 g groszku zielonego (u mnie mrożony) 2 ziemniaki 1/2 kostki rosołowej jogurt
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkitrzyminutowe ciasto. Dostałam od Was pytania na mail czy nie dałoby się zrobić go w innej wersji. Ależ oczywiście. Czasami robię sobie takie pięciominutowe ciasteczka biszkoptowe z czekoladowym kremem. Czemu pięciominutowe - bo tyle mniej więcej czasu zajmuje ich przygotowanie. Są idealne, gdy mamy ochotę na tzw. "małe co nieco". Składniki: Na ciasto: 3 łyżki mąki pszennej 3 łyżki oliwy(...)oliwek 3 łyżki mleka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 jajko 3 łyżki cukru kryształ 1 łyżeczka cukru waniliowego Na krem czekoladowy: ok. 8 kostek czekolady mlecznej 1/2 łyżki śmietanki 30% Na wierzch: cukier puder do posypania sos wiśniowy lub ulubiony dżem Przygotowanie: Wszystkie składniki na ciasto mieszamy w misce. Przelewamy do głębokiego talerza ("rosołowego") lub innego dość płytkiego
Słodkie okruszkiodpowiadać mi i domownikom. Gdy miałam poprzednio czekać minimum 2-3 dni, żeby ciasto zmiękło, moja niecierpliwości była mocno nadruszona, więc stworzyłam puszysty snikers. Biszkoptowe – miodowe ciasto przełożone kremem budyniowym z kajmakiem i orzechami w karmelu miodowym. Ciasto można jeść właściwie od razu, wiadomo, że lepsze jest następnego dnia, ale miękkie jest od początku. Wbrew powszechnej opinii, że ciasto(...)delikatnie do ciasta. Wylać na blachę o wymiarach 28×36 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 około 30 minut. Po wystudzeniu przekroić wzdłuż Krem budyniowy: - 3/4 l mleka - 2 budynie śmietankowe z cukrem - 200 g masła; Budynie rozrobić w szklance mleka. Pozostałe mleko zagotować i dodać budyń cały czas mieszając. Gdy budyń ostygnie utrzeć
dom-agi.plcennych minerałów. Najlepiej jednak pić świeżo wyciśnięty sok... to właśnie on zainspirował mnie do wykonania torcika, do którego wykorzystałam miąższ z sokowirówki. Torcik wytrawny z kremem chrzanowym Składniki: miąższ z 1 buraka i 100g selera; 1 łyżka mielonego lnu; 1 jajko; 3 łyżki płynu (u mnie sok buraczano-selerowy, może być woda); pieprz ziołowy. Krem: 100g(...)wyjmuję foremkę, a "kotlecik" przekręcam na druga stronę, dokładnie tak samo robię z pozostałymi. Produkty na krem łączę ze sobą na gładką masę (można zblenderować) i smaruję nim każdą warstwę torcika. Na sam koniec posypuję migdałami i gotowe. Najlepiej jeść na ciepło ! SMACZNEGO
Życie na widelcuognia.Napełniać szprycę i wyciskać eklerki. na blachę wyłożoną papierem z odrobiną roztartego masła.Na 25 - 30 min do piekarnika i piec w 200 stopniach. Aż się zarumienią.Krem:2 szklanki mleka, kostkę i cukier waniliowy i cukier roztopić, zagotować.Mąki rozmieszać w szklance mleka wraz z jajkami. Dodać do zagotowanego mleka i dokładnie wymieszać. Chwilkę jeszcze podgotować i zestawić
Moje pyszne gotowanierzekomo wymyślili Francuzi. Po raz pierwszy wzmianka o nim pojawiła się w 1691 roku w książce kucharskiej François Massialota. Z języka francuskiego crème brûlée oznacza po prostu przypalony krem. Wiąże się to z tym, że wierzch deseru posypujemy cukrem, a następnie przypalamy go palnikiem, aby skarmelizował i utworzył delikatną, chrupiącą skorupkę.Warto zainwestować w palnik do karmelizowania (koszt(...)ubijamy za pomocą miksera! Crème brûlée nie powinien mieć pęcherzyków powietrza!4. Powoli przelewamy ostudzoną śmietankę do żółtek, dokładnie mieszamy, a następnie całość przelewamy przez sitko.5. Uderzamy miską z kremem o blat stołu - w ten sposób uwolnimy z kremu niechciane pęcherzyki powietrza :)6. Rozlewamy crème brûlée do kokilek i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 110°C i pieczemy przez
W kuchni Katiecienki placek i pieczemy ok. 10min w 180 st C w dobrze nagrzanym piekarniku. Tak postępujemy z resztą ciasta, aż do skończenia się masy (mi wyszło 11 blatów).Krem : Do małego garnuszka wlewamy wodę, tak na ok 1/4 wysokości i ją zagotowujemy. Do miski wbijamy jajka. dodajemy cukier i stawiamy ją nad parującym garnuszkiem. Ubijamy jaja nad parą do czasu(...)kładziemy jeden placek, nasączamy go ponczem, wykładamy część masy, rozsmarowujemy ją i na to kładziemy następny placek, nasączamy, wykładamy masę * , kładziemy 3 placek ... i tak do skończenia składników. Resztą kremu smarujemy górę i boki tortu. Dowolnie dekorujemy i odstawiamy całość przynajmniej za 1 dzień w chłodne miejsce.* Ja dodatkowo co drugi placek smarowałam dżemem wiśniowym, można też dać wiśnie
charlotte gotujełyżeczki proszku do pieczenia0,5 szklanki cukru2 łyżeczki cukru waniliowego0,5 tabliczki gorzkiej czekolady (lub małe czekoladowe dropsy)orzechy laskowe1 jajko0,5 szklanki oleju1 szklanka mleka1 filiżanka esspressoSkładniki na krem z twarożku:(zobacz link tutaj)Suche składniki mieszamy razem w misce. Dodajemy jajko, olej, mleko oraz przestudzoną kawę i dokładnie mieszamy. Czekoladę kroimy na drobne kawałki i razem z orzechami(...)pomocą drewnianego patyczka do szaszłyków. Wystarczy wbić go w środek, po wyciągnięciu nie powinien mieć przyklejonego surowego ciasta. Czas, kiedy babeczki są w piecu możemy wykorzystać na zrobienie kremu (zobacz link tutaj). Gotowe babeczki warto wyciągnąć z formy i obrócić "do góry nogami" lub poukładać na kratce, żeby ostygły.Wystudzone babeczki dekorujemy kremem i orzechami. Możemy wykorzystać także czekoladową polewę
Ciastkozercywięc zawsze prezentują się tak samo dobrze. Po upieczeniu moich zdecydowałam się zrobić cukrową dekorację i w myśl zasady wyznawanej przez mojego męża, że każde ciasto jest lepsze z kremem dołożyć małe różyczki z kremu budyniowego.Składniki:300 g jabłek0,5 szklanki cukru1,5 szklanki mąkirodzynkiorzechy0,5 szklanki oleju1 łyżeczka sody1 jajk0Jabłka kroimy na ćwiartki, wykrawamy szypułki i trzemy(...)żeby wyrosły.Wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy około 25 min.Jabłkowe babeczki możemy podawać posypane cukrem pudrem, możemy też dodać pasujące ozdoby. Ja połowę zostawiłam bez dekoracji, drugą ozdobiłam kremem i masą cukrową.Smacznego!ciastkożercy
Ciastkozercydobry sposób, żeby zrobić coś dobrego z niewykorzystanych skrawków biszkoptu lub kilku babeczek. Z jednej standardowej babeczki (około 4,5 cm średnicy) wyjdą nam dwie pralinki. Przyda się też krem (maślany lub budyniowy) reszta to kwestia tego, co akurat mamy w kuchni do ozdoby i wyobraźni. Pralinki pandy zrobiłam z kilku babeczek i czekoladowych dropsów. Można też nabić(...)patyczki i podać w wersji "lizaków".Proste babeczki czekoladowe Krem maślany (wystarczy kilka łyżek w zależności od tego, jak bardzo suche jest ciasto, resztę można przechowywać w lodówce)Lukier królewski+ czekoladowe dropsy, wiórki kokosowe, czekoladowe cukiereczki, masa cukrowa na oczka (można je też zrobić z czekolady)Babeczki kruszymy na małe kawałki w rękach lub w robocie kuchennym. Jeśli ciasto jest
CiastkozercyObiad miał być na szybko, do tego zupa :) Jak szybko to szybko- i powstał krem pomidorowy na bazie bulionu kurczakowego. Kremowy smak przełamany lekką kwaskowatością pomidorów, był hitem naszego obiadu- grzanki dopełnieniem :) Polecam Wam prostą i smaczną zupę, która z pewnością rozgrzeje Was w jesienne i zimowe dni. Zaczynamy: Składniki:2 puszki pomidorów3-4 świeże pomidory100 ml koncentratu pomidorowego(...)poszatkowaną cebulę, ząbki czosnku, pokrojone pomidory i koncentrat- gotujemy około 15 min.Dodajemy bazylię i gotujemy 5 min. W miseczce rozprowadzamy mąkę ze śmietaną, wlewamy do garnka- miksujemy blenderem na krem. Gotujemy od zagotowania - około 5 min.Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.Gotowe Grzanki:Przepis na grzanki znajdziecie tutaj .Zamiast tymianku użyłam rozmarynu do grzanek.Przepyszne :) polecam Kochani , krem pomidorowy był przepyszny, polecam
Smaki Edytydodajemy do masy maślanej i miksujemy, przygotowujemy tortownicę /24 cm/, wykładamy papierem do pieczenia, nastawiamy piekarnik na 160 stopni i pieczemy ok 50 minut, do suchego patyczka studzimy, przygotowujemy krem...czekoladę rozpuszczemy z masłem w kąpieli wodnej...kremówkę podgrzewamy prawie do wrzenia...powoli dolewamy do czekolady i ściagamy miskę znad pary...studzimy...wkładamy do lodówki,żeby krem zgęstniał, dekorujemy kremem
Anioły w kuchniłyżka mąki ziemniaczanej Białka ubić na sztywno, dodać cukier i dalej ubijać. Dodać kokos, proszek, mąkę i delikatnie wymieszać. Piec w tem 175 C ok. 30-40 min. Krem; 6 żółtek 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki pszennej 1 kostka masła lub margaryny ½ l mleka Cukier waniliowy 1 szk cukru W ½ szklanki mleka roztrzepać żółtka(...)cukrem, dodać przygotowany budyń i zagotować. Tłuszcz utrzeć, dodając po 1 łyżce,przestudzony budyń. Składniki do przełożenia ; 2 paczki delicji 2 galaretki pomarańczowe Przełożenie placka ; Biszkopt, połowa kremu,placek kokosowy,druga połowa kremu,ciasta delicje- tężejąca galaretka. Źródło ,,ciasta Anastazji
Apetyczna babeczkadokładnie mieszamy. Przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i gotową masę wylewamy na okrągłą tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec ok 40 min w 170 C, ostawić do ostudzenia. Krem; 25 dag masła 1 puszka mleka skondensowanego 20 dag bakali Mleko w puszce zalać woda i gotować ok 3 godzin, przestudzić. Masło utrzeć, dodając przestudzone mleko(kajmak), na końcu(...)dodać bakalie. Dodatki; 3-4 paczki herbatników 4-5 kieliszków rumu lub amaretto pół szklanki mleka Przełożenie; Krem włożyć na biszkopt, część herbatników nasączyć amaretto i mlekiem i ułożyć kremie. Odłożyć nie wielką część masy i przylepić herbatniki dookoła ciasta aby nasiąknęły i zrobiły się miękkie. Ciasto odstawić na 3-4 godziny (najlepiej na noc), aby wszystko się zastygło
Apetyczna babeczkawanilinowy. Przestudzony budyń miksujemy z masłem. W międzyczasie przygotowujemy kawę z alkoholem.4. Teraz zostało tylko przełożenie.Na dno blaszki ląduje pierwszy blat ciasta, który nasączamy delikatnie kawą. Następnie połowa kremy budyniowego. Na krem nasączone w kawie biszkopty. Na biszkopty idzie galaretka. Później druga połowa kremu i na wierzch drugi blat ciasta.5. Została tylko polewa (składniki na polewę umieszczamy w rondelku
Apetyczna babeczkadodawać po jednym żółtku i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem formy o wymiarach 25 x 36 cm. Piec w 180 stop.przez ok.25 minut. KREM Schłodzoną kremówkę ubić na sztywno. Do ubitej śmietany wsypać kawę cappuccino,wymiksować. Ostudzony biszkopt nasączyć ajerkoniakiem,wyłożyć krem na ciasto,posypać posypką czekoladową
Kuchnia Danusiczęści tkwi sekret tego ciasta. Dwa mięciutkie blaty, przełożone mleczną czekoladą nabierają zupełnie innych walorów smakowych. Jeśli lubicie pistacje i mleczną czekoladę, ciasto poniżej jest dla Was. Przyznaję, że krem na bazie pistacji jadłam nie raz, ale samo w sobie ciasto pistacjowe robiłam i jadłam pierwszy raz… Jest pysznie. Składniki: 125 g obranych niesolonych pistacji 200 g mlecznej czekolady(...)samym spłaszczając lekko wyrośniętą górę. Przekrawamy wzdłuż na pół. Pozostałą czekoladę rozpuszczamy, dodajemy śmietanę i na małej mocy palnika mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się. Odstawiamy do ostygnięcia. Następnie połową kremu przekładamy dwa blaty. Drugą połowę kremu wykładamy na wierzch ciasta. Posypujemy fantazyjnie pistacjami, orzechami laskowymi itp. Kroimy na około 16 kawałków. The post Kostka Pistacjowo Czekoladowa appeared first on Made
Made By Mom And Sonzupę bardzo Wam się przyda :)"Rozgrzewająca jesienna zupa" - taki właśnie był temat kolejnej akcji wspólnego gotowania. Postanowiłam wreszcie zaprosić do mojej kuchni Panią Dynię i przeobrazić w pyszną zupę-krem w ognistych pomarańczowo-czerwonych barwach. Jako miłośniczkę czosnku oraz chilli, wprost zachwycił mnie prezentowany dziś przepis, który znalazłam w bardzo fajnej książce Vegetarian Mediterranean Cooking (może kiedyś napiszę(...)recenzję?).Dynię pieczemy razem z czosnkiem, który pod wpływem temperatury piekarnika traci swoją ostrość i staje się miękki i lekko słodki. Z ich połączenia powstaje gęsty i treściwy złoty krem, doprawiony nutą dobrze komponującej się z dynią mielonej kolendry.Talerz zupy zwieńczony jest ognistą salsą z pomidorów i papryki, która dodaje koloru, tekstury i takiej nuty świeżości. Dotąd nie spotkałam się
Chilli Czosnek i Oliwawymieszać. Ciasto upiec w keksówce.Ciasto ciemne:Wykonać podobnie jak ciasto jasne. Zmniejszyć ilość mąki o 1 dużą łyżkę, a następnie dosypać łyżkę kakao. Reszta bez zmian.Upieczone ciasta wystudzić.Krem:1/2 litra mleka1/2 szklanki cukru1 łyżka mąki ziemniaczanej2 łyżki mąki pszennej2/3 kostki masłaOdlać około 2/3 szklanki mleka, wymieszać z mąką. Resztę mleka zagotować z cukrem, ugotować budyń. Wystudzić. Masło utrzeć(...)łyżka wody1 łyżka kakaoWszystkie składniki połączyć w naczyniu, mieszając ogrzewać na małym ogniu. Powstałą polewę wystudzić.Wystudzone ciasta pokroić w kromki o grubości ok. 1,5 cm. Smarować je kremem i łączyć jedna za drugą, na przemian jasne i ciemne. Całość oblać polewą. Schłodzić. Gotowe ciasto kroić w skośne kromki
Praktyczna plktóre jedliśmy w czasie wakacji w Turcji. Nie wiem czy składniki są identyczne, ale w każdym razie sałatka jest doskonała. Idealnym akcentem dla buraków jest krem balsamiczny. Sałatka z pieczonych buraków z fetą Składniki: 700 g buraków 15 dag sera feta 3 łyżki posiekanego koperku Olej Kujawski z saszetki z czosnkiem sól świeżo zmielony(...)czarny pieprz krem balsamiczny Wykonanie: Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Buraki myjemy i każdy zawijamy osobno w folię aluminiową. Pieczemy ułożone na blaszce przez około 40 minut. Czas zależy od wielkości buraka. Gdy buraki ostygną obieramy je ze skórki, kroimy w cienkie plastry i układamy na talerzu. Na buraki układamy
Kulinarne przygody GatityPyszne, zdrowe i pożywne śniadanie. Nic dodać, nic ująć. Sama słodycz, krem czekoladowy. Coś słodkiego i całkiem zdrowego. Polecam to danie na śniadanie, lunch lub deser. Składniki (na jedną porcję kremu): 3 łyżki kaszy jaglanej 3/4 szklanki mleka 0,5% łyżka miodu pół łyżki kakao cynamon- opcjonalnie 1/2 banana garść orzechów i żurawiny syrop klonowy Kaszę jaglaną przepłukujemy wodą(...)mleku 15-20 minut. Na 5 minut przed końcem gotowania dodajemy miód, kakao i cynamon. W kielichu blendera umieszczamy połowę banana i ugotowaną kaszę. Całość dokładnie blenderujemy na gładki krem. Przed podaniem posypujemy żurawiną, orzechami. Jeśli chcemy by pudding był bardziej słodki warto polać go syropem klonowym. Gotowe
Mango PapajaWłoski deser, który podaje się mocno schłodzony. Nasączone kawą i likierem amaretto biszkopty oraz puszysty krem z jajek, cukru i serka mascarpone. Całość posypana kakao. Składniki na 2 pucharki: 12 biszkoptów Savoiardi 2 jaja 250 g mascarpone 2 łyżeczki cukru 3 łyżki likieru amaretto 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej kakao do oprószenia Kawę zaparzyć w filiżance i pozostawić do ostygnięcia(...)kawy dodać amaretto, wymieszać i zanurzać w niej biszkopty (nie za długo, aby się nie połamały) i ułożyć z nich w pucharkach jedną warstwę, potem nałożyć warstwę kremu i posypać kakao. Powtórzyć układanie kolejnych dwóch warstw, tak aby na górze deseru był krem z mascarpone. Schłodzić w lodówce co najmniej 4 godziny i podawać posypane kakao
wyzwania kuchennedwóch tortownic o średnicy 18 cm,wyłożonych papierem do pieczenia, posypanym po wierzchu odrobiną bułki tartej. Piekę w piekarniku nagrzanym na 150-180 stopni ok 25-30 minut. KREM "na oko": ok. 350 ml śmietanki kremowej 30% ok. 200 g serka mascarpone ok. 2-3 łyżki cukru pudru ok. 1-2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej dodatkowo zmielonej na drobniutki proszek Wykonanie(...)Śmietankę ubić na sztywno, dodać cukier, zmiksować. W drugiej misce rozmiksować serek mascarpone, który należy połączyć z ubitą kremówką. Na koniec dodać kawę i zmiksować kilka sekund. Krem wstawiamy na chwilkę do lodówki.Przepis z głowy własnej - choć nie sądzę, żebym była nowatorką w takim połączeniu. Dodatkowo: 1 puszka słodzonego mleka skondensowanego kilka łyżek konfitury wiśniowej z całymi owocami
Blondynka Gotujeporze roku ciasta z jabłkami smakują zdecydowanie najlepiej;)) Dlatego też często u nas goszczą. Tym razem sięgnęłam po stary, sprawdzony przepis na biszkopt z masą jabłkową, delikatnym kremem budyniowym i puszystą pianką z białek...forma 23x33 cm Biszkopt:3 jajka, 3 łyżki cukru, 3 łyżki mąki pszennej.Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Stale ubijając dodawać(...)małym ogniu około 10 minut, mieszając od czasu do czasu. Na koniec dodać żelatynę rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody, dobrze wymieszać.Ciepłą masę wyłożyć na zimne ciasto, ostudzić.Krem budyniowy:3 żółtka, 1/2 l mleka, czubata łyżka mąki ziemniaczanej, 250g masła lub margaryny, 1/2 szklanki cukru pudru, cukier waniliowy, łyżka żelatyny, 3 łyżki
Z miłości do słodkościprzepis na bardzo proste ciasto Snickers, niebawem już zaś zdradzę Wam przepis na bogatszą i bardziej pracochłonną wersję tego ciasta. Dzisiejszy Snickers składa się z kruchego ciasta przełożonego kremem budyniowym oraz chrupiącymi orzechami na wierzchu. Ciasto jest baaaardzo pyszne, śmiało może znaleźć się na liście ciast świątecznych...Kruche ciasto:3 szklanki mąki pszennej, 150g masła, 2/3 szklanki cukru(...)drobno posiekać. Masło stopić wraz z cukrem i miodem, dodać orzechy. Wymieszać i ciepłą masę wyłożyć na nieupieczony blat ciasta. Piec około 10-15 minut w temp. 180st. Ostudzić.Krem budyniowy:3 szklanki mleka, szklanka cukru, 2 budynie śmietankowe bez cukru, 250g masła. W 1/2 szklance mleka rozrobić budynie. Resztę mleka zagotować wraz z cukrem
Z miłości do słodkościlubicie mieć bardzo czyste dzieci to nie jest przepis dla Was, bo usmarowana, szczęśliwa czekoladowa buzia gwarantowana. Ilość sztuk: 10 lizaków Składniki: Lizaki: 150g biszkoptów (mogą być wyschnięte) 70g kremu czekoladowo-orzechowego 50g mascarpone 10 patyczków od lodów* Polewa: 150g gorzkiej czekolady Łyżeczka masła Kolorowa posypka *Patyczki otrzymałyśmy od zaprzyjaźnionego sklepu spożywczego. Jeśli ktoś nie ma możliwości zdobycia(...)sposób to może je zastąpić np. papierową słomką. Biszkopty kruszymy na mniejsze kawałki w dużej misce. Dodajemy krem oraz serek i wszystko ręcznie mieszamy. Następnie formujemy kulki nieco większe niż orzech włoski. Kulki umieszczamy w zamrażalce na około 30 minut. Po wyjęciu wbijamy patyczki od lodów. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Lizaki delikatnie obtaczamy w rozpuszczonej czekoladzie, posypujemy posypką
Kolizje Smakówtarce o grubych oczkach i połączyć z ciastem ciemnym. Wymieszać. Ciasto przelać do natłuszczonej blaszki o wym. 27x35cm. Piec około 50-60 minut w temp. 180 st. Ostudzić. Krem: 1/2 l mleka, cukier waniliowy, szklanka cukru, 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej, 2 łyżki mąki pszennej, 250g masła lub margaryny. 3/4 mleka zagotować(...)masa. Wyłożyć ją na wystudzone ciasto. Dodatkowo: galaretka truskawkowa, 1 opakowanie okrągłych biszkoptów, 50g gorzkiej czekolady. Przygotować galaretkę według przepisu na opakowaniu i ostudzić. Na kremie poukładać biszkopty, jeden obok drugiego. Całość zalać tężejącą galaretką i odstawić w chłodne miejsce, by galaretka całkiem zastygła. Czekoladę stopić na parze, przestudzić i zrobić na cieście kropki
Z miłości do słodkościbańce drąży, to nie ma bata, że kiedyś wydrąży. Dziś w końcu udało się pomysł wcielić w życie, a raczej w zupę. Tacosy wprawdzie kitowe ze sklepu, ale krem od A do Z kukurydziany. Z ostrością nie przeginałam, bo cyckuję cały czas i nie chcę, aby Gizmo dziurę w pampersie wypierdział. A Stwórca i tak zawsze doprawia podług siebie. kukurydza(...)Voila! Jak to czasem warto poczekać na odpowiedni moment. Sklepowe półki uginają się od świeżej kukurydzy, a Durszlak kusi akcją. Mam nadzieję, że przepis się spodobał. Rzutem na taśmę krem proponuję ;) *Cytat pochodzi z meksykańskiego odcinka "Boso przez świat 1. Meksyk. Największe miasto świata
bastalenaWspaniały sernik o ciekawym smaku i chrupiącym spodzie Składniki - 150 g masła - 3 łyżki kremu toffi (miałam z Deluxe )ok 100 g - 3 łyżki słonecznika w karmelu - 1 opakowanie wafelków familijne 180 g - 1 kg sera w wiaderku - 1 galaretka pomarańczowa - 2 łyżki żelatyny - 2 galaretki amarantowe - 1,5 szklanki malin - 1 szklanka cukru Sposób przygotowania 1. - Masło rozpuścić(...)kremem toffi w rondlu dodać słonecznik - Wszystko wymieszać z pokruszonymi wafelkami - Masą wyłożyć dno tortownicy zostawić do ostygnięcia - Tortownica 26 cm 2. - Galaretkę pomarańczową i żelatynę rozpuścić w 2/3 szklanki wody - Galaretki amarantowe rozpuścić w 600 ml wody 3. - Do sera dodać cukier miksować aż się rozpuści - Dodać zimną galaretę rozpuszczoną z żelatyną
W królestwie smaków Beatytermoobiegiem). Po upieczeniu wyłączyć piekarnik, uchylić bardziej drzwiczki i pozostawić do wystygnięcia. Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Dodać mascarpone i dokładnie zmiksować. Na dwa blaty nałożyć przygotowany krem i ułożyć warstwę pokrojonych owoców (w moim przypadku były to truskawki). Blaty ułożyć jeden na drugim. Na wierzch nałożyć trzeci, który tylko musnąć kremem i ułożyć na nim owoce
Kuchnia w opałachmamy czasu nawet wymyślać co będzie na obiad a co dopiero go robić i jeść... Najwspanialsze są skrajne połączenia, takie jak te - Delikatny krem o charakternym smaku, które powstają w tempie błyskawicy. Kremowa rozkosz dla podniebienia w 30 minut. Wyczarowana w mgnieniu oka zupa krem z czarnej rzepy , zniknęła jeszcze szybciej, niż trwała jej produkcja. Zachwyciła, otuliła wszystkie
Wypisz Wymalujmieszankę i gotujemy gęsty budyń cały czas mieszając. Garnek zdejmujemy z ognia i pozostawiamy do ostudzenia. Do ostudzonego budyniu dodajemy po łyżce masła miksujemy ,aż do otrzymania puszystego kremu. Krem przekładamy na galaretkę i wkładamy na minimum 3h do lodówki a najlepiej na całą noc. Smacznego
Cukier&PuderDzisiaj przepis na pyszną i o wiele zdrowszą wersję ciasta czekoladowego, z pysznym kremem z nerkowców, cudownie pachnącym miodem wrzosowym oraz ciecierzycą, która idealnie smakuje również na słodko. Niedawno dostałam do wypróbowania od firmy miody polska kilka pysznych produktów i muszę przyznać, że bardzo pozytywnie zaskoczyła mnie ta firma, miody już po wyciągnięciu z pudełka zachwycają pięknymi opakowaniami, mają(...)konsystencję i cudowny smak, a co najważniejsze w ich asortymencie można znaleźć bardzo oryginalne miody np miód wrzosowy mój zdecydowany faworyt o pięknym zapachu, smaku i wspaniałej konsystencji przypominającej krem toffi. Jeśli chcecie zapoznać się z innymi miodami oraz ich właściwościami zdrowotnymi zapraszam na stronę - miody polska Składniki : - puszka ciecierzycy - 1 jajko - szklanka nerkowców - 1/3 szklanki kakao
zdrowa vege kuchniaaromatycznej od przypraw. Daję Wam słowo - groch włoski posypany solą i ulubionymi przyprawami (np. papryką) jest lepszy i zdrowszy niż chipsy i orzeszki! A podany z aksamitną zupą-krem świetnie zastąpi groszek ptysiowy czy grzanki. Siłą dzisiejszej zupy jest różnorodne i niebanalne przybranie. Kwaśno-orzechowy sos tahini pięknie przełamuje słodkawą marchewkę, ciecierzyca dodaje treści i chrupkości, a natka pietruszki oraz(...)miseczce wymieszaj pastę tahini, sok z cytryny i szczyptę soli. Dodaj 1-2 łyżki wody, aby uzyskać konsystencję przypominającą rzadką śmietanę. Zmiksuj zupę na gładki krem przy pomocy blendera. Rozlej do misek. Podawaj z sosem tahini, chrupiącą ciecierzycą, posiekaną natką pietruszki oraz za'atarem do posypania. Niech każdy przybierze swoją zupę według uznania :) Smacznego! *** Podoba Ci się ten wpis? Śledź
Chilli Czosnek i Oliwatrochę za wysoki, więc mamy dwa ciasta: BRZDĄCA I PTASIE MLECZKO Z TRUSKAWKAMI I GALARETKĄ. Choć następnym razem wykorzystam ten biszkopt tylko do brzdąca: przekroję i przełożę tym śmietanowym kremem dodatkowo zapewne będzie jeszcze pyszniej. Przepis znalazłam w internecie, ale musiałam go zmodyfikować. SKŁADNIKI: U piec biszkopt przekroić jak ostygnie. Masa śmietanowa: 1 litr śmietany(...)kremówki 30 % 6 płaskich łyżek cukru 2-3 łyżki kakao 2 cukry waniliowe 3 płaskie łyżki żelatyny Jeśli chcecie dwukrotnie nałożyć krem trzeba wziąć 1 i 1/2 porcji. WYKONANIE: Zagotować śmietanę z 6 łyżkami cukru , cukrem waniliowym i 2-3 łyżkami kakao Ugotowaną śmietanę ostudzić i wstawić do lodówki na 10-12 godzin Na drugi dzień ubić
Kuchnia BeatyWszyscy zachwycają się tym kremem, nazywany jest królem wśród francuskich deserów- bardzo prosty, a w swoim smaku doskonały. Jak wiecie słodkości wcale nie są moją najmocniejszą stroną, ale postanowiłam zmierzyć się z tym kremem! SKŁADNIKI: 500 ml. śmietanki 36% 5 żółtek 1/5 szkl. cukru laska wanilii WYKONANIE: Do garnka wlewamy śmietankę, rozcinamy laskę wanilii, wyjmujemy nasiona, całość wkładamy do śmietany
Kuchnia Beatymieszamy z kajmakiem, dodajemy posiekane orzechy,mieszamy, śmietankę ubijamy na sztywno pod koniec ubijania dodajemy łyżkę cukru pudru, następnie dodajemy po łyżce ubitą śmietanę delikatnie mieszając, gotowy krem kładziemy na krążek bezy, przykrywamy drugim krążkiem, smarujemy resztą kremy, dekorujemy orzechami, posypujemy cukrem z kakao-gotowe
Kuchnia BeatyWitajcie! Dzisiaj mam dla Was bardzo smaczny, zielony krem, gdzie królują szparagi. Jeśli macie ochotę na obiad, który przygotuje się PRAWIE sam (bo tylko trzeba pokroić, wrzucić do garnka i zmiksować) to zapraszam do przeczytania tego postu! :) Składniki: 250g szparagów 2 średnie ziemniaki 1 duża marchewka 1 cebula 2 ząbki czosnku 800ml bulionu 2 łyżki oliwy z oliwek(...)minuty na oliwie. Teraz przekładamy czosnek z cebulą do garnka i dodajemy resztę warzyw. Zalewamy gorącym bulionem. Gotujemy, aż warzywa zmiękną. Następnie miksujemy zawartość garnka na gładki krem, dodajemy sól, pieprz oraz gałkę muszkatołową - ilość według upodobań. Ponownie mieszamy. Do dekoracji użyłam jogurtu greckiego. Smacznego
Chocolate Stop Temptingrozpadały. Można też ugotować je na parze. Z ugotowanych plastrów za pomocą małej foremki wycinać serduszka. Ścinki z marchewki wraz z natką pietruszki i śmietaną zmiksować na krem. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Pierś z kurczaka podzielić tak, by wyszły dwa duże plastry. Przykryć woreczkiem lub folią spożywczą i lekko rozbić tłuczkiem. Następnie każdy posmarować w całości kremem
Pasja SmakuCannoli to nic innego jak włoska wersja rurek z kremem. Kruche korpusy z ciasta smażonego jak nasze faworki wypełnia się masą z ricotty albo ricotty i ubitej kremówki. Do kremu można dodać startą czekoladę, ale ja wolę wersję bez - kwestia gustu. Żeby usmażyć takie rurki w domu potrzebne są foremki, wokół których owiniemy ciasto. Ja swoje metalowe kupiłam kiedyś
Smaczna PyzaWsypać cukier i cukier waniliowy - zagotować ciągle mieszając Pozostałe mleko wymieszać z 3 żółtkami i połączyć z masą Ostudzić. Gdy ostygnie zmiksować z 3 łyżkami masła aż powstanie gładki krem Do upieczonych i ostudzonych miseczek nakładać po łyżce kremu i po kilka owoców Smacznego
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comMiałam pietruszkę, kalafior, pieczarki, cebulę, ziemniaki... W zasadzie wszystko zbliżone kolorem do białego :) Do tego zrobiłam grzanki i podałam z zupą kremem z białych, wcześniej wspomnianych warzyw. Gdyby nie dawać pieczarek, a na przykład dodać białe szparagi to kolor zupy byłby bardziej biały. Składniki: kilka różyczek kalafiora 4 ziemniaki 1 cebula 4-5 pieczarek 2 łyżki jogurtu naturalnego(...)dodajemy kostkę rosołową gotową lub robioną przez nas Gotujemy do miękkości, a następnie przelewamy do malaksera i dodajemy dwie łyżki jogurtu naturalnego - miksujemy aż wszystkie składniki połączą się w krem Chleb kroimy w kosteczkę i na maśle smażymy grzanki. Podajemy z zupą :) Smacznego! :) W myśl akcji
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comLata lecą za szybko, dzieci rosną...ale my się jednak nie starzejemy. Koncepcja tortu pojawiła się całkiem przypadkowo, ale efekt mojej ambicji powalił na kolana. Pyszne ciasto, ze świetnym kremem z idealną dekoracją. Kolejne urodziny dzieci zaliczone na 6 z plusem. Składniki: 2½ szklanki mąki pszennej 1¼ szklanki cukru 1 szklanka maślanki 1 łyżeczka kakao 1 łyżeczka soli 2 duże(...)powstać nasz tort (ja użyłam barwnika czarnego w żelu) i kontrolując kolor zaczynamy ubijać naszą masę. Pod koniec dodając do niej cukier z cukrem waniliowym i rozpuszczoną żelatynę. Gotowym kremem dość cienką warstwą smarujemy cały tort, resztę przekładamy do rękawa z ozdobną tylką do robienia liści. U mnie 366. Pióra zaczynamy od wyciskania masy na samym dole w poziomych liniach
Malinowe PocałunkiDzisiejszy dzień spędzam pod kocem z miseczką marchewkowo pietruszkowego kremu z mleczkiem kokosowym. Zupa jest delikatna, a zarazem wyrazista w smaku i rozgrzewająca, a to za sprawą imbiru i pieprzu cytrynowego. Polecam na te najbardziej mroźne dni ;) 2 l bulionu drobiowego 5 nie dużych marchewek 2 pietruszki 1 czerwona cebulka mleczko kokosowe 165 ml sól, pieprz 2,5 łyżeczki imbiru(...)Marchewki i pietruszki kroimy na cząstki i gotujemy w bulionie aż całkiem zmiękną. Międzyczasie podsmażamy cebulkę na maśle i dodajemy do bulionu. Gdy warzywa będą miękkie miksujemy na krem w robocie kuchennym. Następnie dodajemy przyprawy, imbir, pieprz cytrynowy, sól, pieprz czarny oraz mleczko kokosowe i śmietankę kremówkę i jeszcze przez chwilę gotujemy. Podajemy z grzankami lub groszkiem ptysiowym
noteskulinarnyfigapeach lemon star (brzoskwiniowa) 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cukru 1 szklanka soku w puszki z brzoskwiniami oliwa lub olej kokosowy do smażenia Na krem: 250 g sera mascarpone 180 g śmietany 30 % 2 łyżki cukru pudru 3-4 połówki brzoskwiń z puszki ewentualnie kilka kostek czekolady PRZYGOTOWANIE: Saszetkę herbaty zalewamy niepełną szklanką wody(...)stron. Śmietanę ubijamy i dodajemy do niej serek oraz cukier puder i miksujemy razem. Brzoskwinie odcedzamy z zalewy i kroimy w kostkę, po czym dodajemy do kremu. Całość mieszamy łyżką. Tak przygotowaną masą smarujemy naleśniki. Ja smaruje naleśniki dopiero gdy lekko przestygną, aby masa się nie rozpływała. Naleśniki zwijamy w ruloniki i ewentualnie możemy polać
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkisobą współgra. Proponuję spróbować. SKŁADNIKI Na biszkopt: 4 jajka 1 szklanka mąki 3 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2/3 szklanki cukru 4 łyżki oleju Krem 1 puszka mleka skondensowanego lub masa korówkowa 200 g. masła 1/4 szklanki orzechów włoskich Poncz 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 1/2 szklanki wody 3 łyżki alkoholu rozpuszczalna kawa do posypania miałka(...)podpiec. Jeden z biszkoptów nasączamy ponczem i rozsmarowujemy masę .Zostawiamy 2 łyżki na górę ciasta. Przykrywamy drugim biszkoptem i ponownie nasączamy. Rozsmarowujemy resztę kremu i posypujemy kawą rozpuszczalną oraz orzechami. Ciasto należy schłodzić. · SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój
W kuchennym oknie Ewysmażenia Składniki: - 0,5 kg mąki pszennej typ 650; - 50 g świeżych drożdży; - 4 łyżki cukru; - 2 jajka; - 3 żółtka; - szczypta soli; - 1 szklanka ciepłego mleka; - 1/3 szklanki oleju; Krem: - budyń waniliowy ugotowany na 400 ml mleka - ziarenka z 1 laski wanilii; - 1 serek homogenizowany waniliowy (150g) Wykonanie: Do ciepłego mleka wkruszyć drożdże, dodać cukier i 2 łyżki mąki, odstawić(...)olej, smalec) do temp. około 170 stopni i wrzucać stopniowo pączki tak, żeby mogły sobie spokojnie pływać na powierzchni. Smażyć z obu stron na złoty kolor. Jeszcze ciepłe nadziać kremem przy pomocy szprycy, udekorować wedle uznania lukrem/czekoladą/cukrem pudrem SMACZNEGO! function load(url, callback) { var xhr; if(typeof XMLHttpRequest !== 'undefined') xhr = new XMLHttpRequest(); else { var versions = ['MSXML2.XmlHttp.5.0', 'MSXML2.XmlHttp
dom-agi.plsmaku! Delikatnie chrupki z wierzchy spód, o przepięknym zapachu kokosa, którego smak jest również mocno wyczuwalny, całość puszysta, mięciutka, rozpływa się ustach. Na wierzchu niezwykle prosty, aksamitny, puszysty, delikatny krem jaglany z nutką wanilii. Przełamaniem smaku jest ten sam krem, tylko z nutką kakao. Serducho jest na prawdę przesmaczne, a do tego pięknie się prezentuje :D Koniecznie przepis do powtórzenia
Zdrowie na języku :PJesień w pysznej, kremowej odsłonie... Najwspanialsze są skrajne połączenia, takie jak te - Delikatny krem o charakternym smaku. Kremowa rozkosz dla podniebienia. Wyczarowana w mgnieniu oka zupa krem z czarnej rzepy, zniknęła jeszcze szybciej, niż trwała jej produkcja. Zachwyciła, otuliła wszystkie możliwe zmysły i rozkochała w sobie każdego, bez wyjątku. Tak smakowała nasza rozgrzewająca kolacja. Tak smakuje nasze nowe uzależnienie. Będziemy
Wypisz WymalujCzekoladowe naleśniki z Nutellą - istna rozpusta... jednak kto się nim oprze? Wielbicieli popularnego, pysznego kremu czekoladowo-orzechowego nie trzeba zbyt długo przekonywać do tego dania. Naleśniki idealne jako deser, słodka przekąska lub np. dodatek do romantycznej kolacji. Czekoladowe Naleśniki z Nutellą - Składniki:Naleśniki:100 g gorzkiej czekolady75 g masła1 szklanka mleka1 szklanka wody gazowanejniepełne 2 szklanki mąki2 jajkaok(...)łyżki cukru1 łyżka kakaoszczypta soliok. 350 g kremu Nutellaok. 50 g orzechów laskowych olej sos czekoladowy (opcjonalnie) Czekoladowe Naleśniki z Nutellą - Sposób przygotowania:Naleśniki:Masło roztapiamy na niedużym ogniu. Następnie dodajemy czekoladę i podgrzewamy do jej rozpuszczenia - studzimy.Pozostałe składniki na czekoladowe ciasto naleśnikowe miksujemy ze sobą. Na końcu dodajemy ostudzoną, ale nadal płynną czekoladę z masłem i dokładnie mieszamy
Słodka Stronaostygną i pokrywamy je masą cukrową. Masę cukrową przed użyciem ugniatamy chwilę w dłoniach, żeby stała się miękka i plastyczna. Do jej przyczepienia można wykorzystać roztopioną czekoladę lub krem. Nie nakładamy zbyt grubej warstwy kremu, żeby nie wypłynął po bokach, dokładnie rozprowadzamy, żeby przykryć ewentualne nierówności i pęknięcia na babeczce.Z ciemno różowej masy wycinamy kwiatki, które będą dekoracją pod głowę
Ciastkozercyjest fakt, że można przygotować je wcześniej i przyczepić na babeczkę tuż przed samym podaniem. Do babeczek z rybką Nemo wykorzystałam przepis na proste babeczki waniliowe, przyczepiając masę cukrową kremem budyniowym.Babeczki przygotowujemy według przepisu. Możemy do każdej włożyć po kostce czekolady. Po wyciągnięciu z pieca odstawiamy do przestudzenia.Niebieską masę cukrową ugniatamy chwilę w dłoniach, żeby zmiękła. Rozwałkowujemy na cienki(...)placek podsypując w razie potrzeby cukrem pudrem, wycinamy kółko o średnicy nieco większej od babeczki i przyklejamy na cienką warstwę kremu lub rozpuszczonej czekolady.Z zielonej masy cukrowej wycinamy długie trójkąty na wodorosty i skręcamy w palcach. Z kolorowej masy cukrowej kulamy małe kulki na koralowce. Wszystko przyczepiamy na babeczkę smarując krawędzie odrobiną wody (można zrobić to patyczkiem kosmetycznym lub małym
Ciastkozercywyschną i nie będzie się dało ich ładnie poskładać.Poszczególne kawałki kwiatka możemy połączyć ze sobą nakładając na krawędzie odrobinę wody. Jeśli jednak będziemy je nakładać na babeczkę z kremem, można to także zrobić w częściach.Ostatnie kółeczko zginamy na kilka części i nakładamy na górę kwiatka.Gotowe kwiatki wykorzystałam jako dekorację prostych babeczek waniliowych z czekoladą. Przyczepiłam je na krem
Ciastkozercymałym ogniu. Zmiksowane mleko z mąką wlewamy powoli do podgrzanego mleka z cukrem i ciągle mieszamy, dopóki nie uzyskamy gęstej masy budyniowej. Dodajemy olej kokosowy i ponownie mieszamy. Krem odstawiamy do wystygnięcia. Gdy wystygnie, miksujemy go mikserem ręcznym, aby masa była gładka. Na ostudzone ciasto francuskie nakładamy ostudzony krem. Wypukłe strony ciasta kierujemy do wewnątrz. Jeden płat
Weganizm infantylnyśmiesznie się przebrać. To również doskonały pretekst by razem przyrządzić pyszne smakołyki na Halloweenowe przyjęcie. Mogą to być lizaki, babeczki , czy ciastka. My przygotowaliśmy mini babeczki z pomarańczowym kremem i posypką w dynie i nietoperze. Ledwo udało mi się zrobić zdjęcia, bo maleństwa znikały w tajemniczych okolicznościach. Naprawdę polecam wspólne pieczenie z dziećmi jako wspólną zabawę o pysznych efektach. Więc(...)kokosowych 1,5 łyżki rozpuszczonego masła 1 łyżka kakao 1 małe jajko 1/6 szklanki gorącej wody 1/6 łyżeczki proszku do pieczenia (szczypta) Mała szczypta sody oczyszczonej Malutka szczypta soli Krem 50ml śmietany kremówki ½ łyżeczki serka mascarpone ½ łyżeczki cukru pudru Pomarańczowy barwnik Posypka halloweenowa W rondelku ustawionym na średnim gazie rozpuszczamy masło z dodatkiem kakao i gorącą wodą. Odstawiamy na chwilkę
Kolizje SmakówSkładniki: 2 sztuki jajka, 3/4 szklanki cukier, - szczypta sól, 1/3 szklanki olej rzepakowy 1/2 szklanki śmietana, 1 szklanka truskawki, 1,5 szklanki mąka tortowa, 2 łyżeczki proszek do pieczenia KREM: 20 dag truskawki, 15 dag twarożek, 2 łyżki cukier puder, - w opisie żelatyna jajka, sól, cukier zmiksować mikserem na kogel-mogel dodać wcześniej rozmrożone i zmiksowane blenderem truskawki lub świeże(...)zmiksować żelatynę 1 łyżkę namoczyć w 2 łyżkach zimnej wody i zostawić na 20 minu7t do napęcznienie - podgrzać w mikrofali i dodać do masy truskawkowej i wymieszać szprycką nakładać krem i posypać kolorową posypką.......SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięmaślanki 1 łyżeczka sody 1 opakowanie cukru wanilinowego 5-6 szt. ptasiego mleczka o smaku karmelowym 2 jajka 2 łyżki kakao szczypta soli żelki dżdżownice dżem lub krem do posmarowania babeczek Wykonanie: Suche składniki wsypać do miski, następnie kolejno dodawać "mokre" i wszystko razem wymieszać. Na koniec dodać pokrojone w małą kostkę ptasie mleczko i wymieszać. Formę do muffinek(...)minut. Babeczki odstawić do ostygnięcia. Z podanych składników powinno wyjść ok. 18 muffinek. Po ostygnięciu dwie babeczki rozkruszyć tak, by powstała "ziemia". Każdą babeczkę posmarować dżemem lub kremem i posypać "ziemią". Następnie w każdej babeczce umieścić robaczka
Pasja Smakuwszystkim dzisiaj podaje Wam przepisy na idealne połączenie smaków na wieczorną kolację na walentynki, która rozpali serca Waszej drugiej połówki. Prawdziwa zupa krem z pomidorów podana z serem feta i chlebkiem razowym. zakładka zupy i kremy... II danie czyli Risotto po mediolańsku z szafranem z pieczonym łososiem i gotowaną marchewką zakładka obiady... Sałatka z Rukoli, pieczonej gruszki
pichcisztostudzimy.Robimy truflę:Zagotować śmietankę, zdjąć z ognia, dodać posiekaną czekoladę, rozpuścić, wystudzić i na godzinę do lodówki. Masę przekładamy do misy miksera, dodajemy cukier i likier, ubijamy do uzyskania kremu o większej objętości, krem wkładamy na sernik, wyrównujemy masę i chłodzimy w lodówce. Inspiracja magazyn "Kuchnia
Anioły w kuchniWykonanie : Biszkopt przekładamy masą / kremem również z wierzchu Odcinamy boki tortu Tak powstała podstawa auta oraz po złożeniu dwóch boków góra auta Przymierzamy górę auta jeśli wystaje odejmujemy tyle warstw żeby było w sam raz , Ścinamy część góry tak jak na rysunku Kładziemy górę na podstawę - teraz decydujemy jaki model auta robimy :) Możemy ściąć zaokrąglony(...)przód i tył auta - zależy od modelu jaki robimy :) Dekorujemy kremem wstawiamy do lodówki żeby się schłodził , później dodajemy szczegóły
Od kuchni czyli o wszystkim po trochęWykonanie : Biszkopt przekładamy masą / kremem i pokrywamy również z wierzchu Zaznaczamy boki tortu aby były takiej samej wielkości Odcinamy boki tortu Boki tortu składamy razem złożone powinny mieć taką szerokość jak podstawa Przecinamy w połowie tak jak w 5 punkcie Powstały na dwie części - jedną możemy skonsumować :) Drugą część kładziemy na podstawie Wszystko smarujemy kremem , lukrem lub obkładamy masą
Od kuchni czyli o wszystkim po trochędodać ok 4-6 łyżek wody, gotować na wolnym ogniu, aż daktyle zmiękną. Zmiksować całość na gładką masę. Przesiać mąkę i przyprawy. Utrzeć masło z cukrem na jasny puszysty krem. Rozgrzać w rondlu melasę, sztuczny miód i mleko, aż mieszanina nabierze płynnej konsystencji. Dodać do kremu i utrzeć. Dodać jajko i suche składniki. Wrzucić orzechy i wyrobić. Nałożyć połowę ciasta
Apetyczna babeczkakulinarnie moim domownikom Rolada różana śmietankowa SKŁADNIKI: jajka- 6 szt mąka -6 łyżek cukier -6 łyżek proszek do pieczenia- 1 łyżeczka tłuszcz barwnik spożywczy czerwony-szczypta barwnik zielony -szczypta KREM śmietana kremówka ( PURATOS) cukier puder -2 łyżki truskawki PRZYGOTOWANIE: 1. Ciasto na różę Z jednego jajka, oddzielić białko od żółtka. Białko ubić z łyżką cukru, na sztywną pianę. Do ubitej(...)sposób z pozostałych składników, tylko bez barwników. Ciasto wylać na podpieczoną dekorację, włożyć do piekarnika, piec do lekkiego zrumienienia. Z upieczonej rolady , usunąć pergamin, zawinąć ciasto w ściereczkę. KREM Schłodzoną kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Truskawki umyć , osączyć, pokroić na połówki. Roladę rozwinąć, posmarować śmietaną, ułożyć połówki truskawek, ciasno zwinąć w rulon. Roladę odstawić do lodówki
Kuchnia Danusiblachę wysmarowaną tłuszczem, do drugiej części ciasta dodać kakao i dwie łyżeczki wody. Wyłożyć na jasne ciasto. Na wierzchu dość gęsto ułożyć owoce, piec w 180 stop.45 minut KREM Z mleka,cukru waniliowego, cukru, mąki ugotować budyń, ostudzić, stopniowo dodawać budyń do roztartej margaryny, utrzeć. Na ostudzone ciasto nałożyć krem i polać polewą czekoladową
Kuchnia Danusiściśle i rygorystycznie nawiązuje do włoskiej kawy , podawanej na różne sposoby, od orzechowego capuccino, poprzez mocne i wyraziste espresso oraz delikatne caffe latte , a na koniec Irish Coffee , z kremem alkoholowym o wyrazistym smaku irlandzkiej whisky. Cukierki są wysokiej jakości , spójrzcie tylko jakie misterne mają one wnętrze. Pod wspaniała czekoladą, skrywa się kruchutka ale dość solidna cukierkowa skorupka , która(...)pęka , następnie pojawia się karmel śmietankowy i delikatny...a na samym końcu strzał w dziesiątkę i mega dawka smaku - kawowy krem , który rozływa się po całych ustach, pozostawiając, co tu ukrywać... zadowolenie. Każdy smak jest inny i wyrazisty .Te cukierki można jeść z zamkniętymi oczami. Mimo ,że cztery rodzaje cukierków nawiązują do włoskiej kawy i kawę jak najbardziej czuć
Z Kuchni Do Kuchniwyłożoną papierem do pieczenia) łyżką lub wyciskać szprycą niezbyt duże kule ciasta. Piec 25 - 30 minut w bardzo gorącym piekarniku, do zrumienienia. W czasie pieczenia nie otwierać piekarnika. Krem:1/2 litra mleka1/2 szklanki cukru2 łyżki mąki pszennej1 łyżka mąki ziemniaczanej1 kostka masłaOdlać ok. 2/3 szklanki mleka i rozprowadzić w nim mąkę pszenną i ziemniaczaną. Resztę mleka zagotować z cukrem(...)gotującego wlać mleko z mąką. Gotować, cały czas mieszając, aż powstanie gęsty budyń. Utrzeć masło, dodawać połyżce wystudzony budyń. Gotowym kremem nadziewać ptysie. Posypać cukrem pudrem lub udekorować polewą czekoladową
Praktyczna plmarchewki, pół gruszki Marynata: - 2 ząbki czosnku - 2 łyżki oleju rzepakowego - 1 łyżeczka musztardy Dijon - sok z połowy cytryny - sól, pieprz Dodatkowo do łososia: sezam, czarnuszka, chilli Krem na bazie octu balsamicznego słodko-kwaśnyPrzygotowujemy marynatę: do miseczki wlewamy olej rzepakowy, dodajemy sok z cytryny, łyżeczkę musztardy Dijon. Następnie czosnek kroimy na plasterki i dorzucamy. Przyprawiamy solą i pieprzem. Wkładamy(...)blaszce wyłożonej folią. Do nagrzanego piekarnika wstawiamy na ok. 10-15 minut. Na talerzu układamy warzywa pomieszane ze sobą, na to kładziemy kawałek rybki. Dodatkowym akcentem jest krem na bazie octu balsamicznego, który znakomicie pasuje do rybki. Smacznego
Sajkofanka smakuteraz przed Świętami w mojej głowie sporo pomysłów pozostaje niezrealizowanych. Cały czas obmyślam też świąteczne menu, szczególnie jego słodką cześć. Ostatnio do przetestowania zapodałam rodzinie pyszną roladę z kremem czekoladowym. Wyłamałam się i nie upiekłam nic z bakaliami, ani z korzennymi przyprawami. Czekolada dobra jest przecież na każdą okazje, pasuje też i na te Święta. Kto ma podobne do mnie(...)góry nogami" na lekko zwilżony ręcznik od naczyń. Ściągamy z ciasta papier do pieczenia i zwijamy ciasto wraz z ręcznikiem w roladę. Odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. składniki na krem: 200 g gorzkiej czekolady 330 ml śmietany kremówki (30%) 1 łyżka cukru pudru - opcjonalnie wykonanie: Z czekolady i 130 ml kremówki robimy ganache. Polega to na roztopieniu czekolady wraz ze śmietaną
Przysmaki Karolki