Aksamitny budyniowy krem waniliowy z owocami na kruchym miodowym cieście. Składniki ciasta: mąka ryżowa 1/2 szklanki mąka jaglana 1/2 szklanki mąka kukurydziana 1/2 szklanki karob mielony (chleb świętojański) 1 łyżka proszek do pieczenia bezglutenowy 1/2 łyżeczki miód płynny (naturalny lub sztuczny w przypadku uczulenia na pyłki lub produkty pszczele) 1/2 szklanki margaryna bezmleczna 1 kostka ocet jabłkowy(...)aromat i ocet. Wyrobić gładkie ciasto. Wypełnić płaską formę warstwą ciasta grubości około 0,5 - 1 cm. Piec w temperaturze około 220 stopni C do lekkiego przyrumienienia. Składniki kremu: budyń waniliowy bezglutenowy 1 torebka mleko sojowe lub ryżowe 1,5 szklanki margaryna bezmleczna 0,5 kostki Przygotowanie: Budyń ugotować wg przepisu na opakowaniu, używając o pół szklanki
głodny alergikNajprostsza zupa krem z cukinii jaką znam. Gdybym jej nie posypywała pestkami dyni właściwie byłaby nijaka. Ale zupy kremy w mojej opinii właśnie takie są, a posypywanie ich grzankami, czy groszkiem ptysiowym nie jest mi po drodze. Nie pisze tego aby kogoś zniechęcić, ale wręcz przeciwnie. Jeśli komuś nie w smak z cukinią, zupą kremem, albo jednym i drugim, niech
Matka Żywicielkakremówką. Ja po upieczeniu spróbowałam jeden serniczek i stwierdziłam, że słodki sernik polany słodką czekoladową polewą będzie dla mnie za bardzo przesłodzony i wymyśliłam sobie, że na wierzch wyłożę krem miętowy, który orzeźwi słodkość sernika. Wyszło super! Bazowałam na przepisie Doroty Świątkowskiej z Moje Wypieki. Składniki na 13 papilotek:SPÓD: 100 g ciastek pełnoziarnistych maślanych 35 g roztopionego masła Ciastka(...)sery. Masę serową przełożyłam do wcześniej przygotowanych papilotek ze schłodzonym spodem ciasteczkowym. Wyłożyłam do 2/3 wysokości papilotek. Piekłam tak naprawdę na wyczucie, czas był krótszy niż 60 minut. KREM MIĘTOWY: 125 g serka mascarpone 250 ml śmietanki kremówki 30% cukier puder ekstrakt miętowy Tu już wiecie co i jak. Kremówkę ubiłam na sztywno, dosłodziłam sobie cukrem pudrem do smaku
Blondynka Gotujedługo się nie zastanawiałam i postanowiłam poszperać w internecie w poszukiwaniu dobrego przepisu. Jak zwykle nie zawiodłam się i znalazłam go na Moje Wypieki. Do przełożenia i dekoracji wykorzystałam krem cytrynowy z nutą pomarańczy (Lemon Curd with orange note), który zrobiłam kilka dni wcześniej. Jego orzeźwiający, delikatnie kwaśnawy smak doskonale zrównoważył słodycz bezy. Składniki na bezę (dwa blaty(...)czas o o 10 minut, bo wolę bezę bardziej chrupiącą w środku. Po tym czasie wyłączyć piekarnik, delikatnie uchylić drzwiczki i pozostawić bezę do całkowitego ostygnięcia pieca. Teraz krem cytrynowy - najlepszy :) 150 g curdu cytrynowego z nutką pomarańczy → przepis znajdziecie klikając tutaj :) 150 g serka mascarpone, 250 ml śmietanki kremówki 30%, dodatkowe 3 łyżki curdu, Serek mascarpone wymieszać z curdem
Delicious Titbitsrurki, delikatnie wyciągnąć sreberka (mi normalnie wychodziły). I odstawić do ostygnięcia.KremKremówkę zmiksować dać serek i przyprawę oraz łyżkę cukru. Dokładnie wymieszać.Za pomocą szprycy nadziewać rurki. Odstawić, aby krem ładnie zastygł.Smacznego :)Obawiam się trochę muszę przyznać co z tego wyjdzie, ale na szczęście w domku byli zadowoleni z efektu końcowego :). Mam nadzieję, że zdjęcie nie odstrasza
Moje pyszne gotowanieKrem z twarożku nie jest tak ciężki jak kremy z samego masła, mimo to nadaje się świetnie do dekoracji babeczek i zachowuje kształt wyciśniętych szprycą ozdób dzięki dodaniu śmietanfixu (lub innego utrwalacza do bitej śmietany).Składniki:200 g twarożku na sernik (lub miękkiego białego sera)1 kostka masła4 łyżki cukru2 łyżeczki cukru waniliowego1 śmietanfixMasło wyciągamy wcześniej z lodówki i kroimy(...)male kawałki.Miksujemy ser z cukrem i śmietanfixem. Dodajemy po łyżce miękkie masło i dalej miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji.Delikatny krem z twarożkuSmacznego!ciastkożercy
Ciastkozercyszklanki mleko, 3/4 szklanki olej, 1,5 szklanki mąka tortowa, 1 łyżeczka proszek do pieczenia, 1 łyżeczka soda, 1 opakowanie przyprawa do piernika, 4 łyżki miód wielokwiatowy, - w opisie krem budyniowy, 1 opakowanie polewa czekoladowa, - ile potrzeba posypka kolorowa wszystkie składniki mikserem dobrze wymieszać z do powstania pęcherzyków powietrza keksówka 24x15 wysmarowana olejem i tartą bułką przełożyć ciasto do formy(...)wystudzić 200 ml mleka zagotować z 2 łyżkami cukru i zagęścić budyniem czekoladowym wymieszanym w 150 ml mleka zimnego - budyń mocno wystudzić miękkie masło 1/2 kostki mikserem utrzeć na krem z budyniem piernik wystudzony przeciąć na połowę i nałożyć krem budyniowy, przykryć drugą połową polewę przygotować wg opisu na opakowaniu, posmarować wierzch piernika i posypać kolorową posypką i odstawić
W Mojej Kuchni Lubięniedawna dynia kojarzyła mi się tylko z wielkimi głowami wydrążonymi na halloween. Jednak coraz częściej słyszałam lub czytałam o zupach, kremach czy ciastach z dyni. Pomyślałam, że warto wypróbować jakiś przepis i przekonać się jakie walory smakowe kryje to warzywo. I tak pewnego dnia kupiłam na targu ponad kilogram tego pomarańczowego, nieznanego mi produktu, zrobiłam krem i... pokochałam dynię. Przepis(...)smaku solą i pieprzem. Następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, mleko i gotujemy do momentu aż dynia będzie miękka. Zestawiamy dynię z ognia i blendujemy na gładką masę. Krem podajemy z jogurtem naturalnym i pietruszką. Polecam podawać dodatkowo z grzankami z bagietki z masłem czosnkowym
Animelka BlogJesienne śniadanie, dłuuugie, kolorowe i aromatyczne! Dużo rozgrzewających przypraw, które przygotują nas na chłodny poranek! Przepyszny czekoladowy omlet z dużą ilością kakao i kardamonu, podany z kremem daktylowo-dyniowym. Śniadanie mistrzów! Dzień dobry! SKŁADNIKI: - 2 jajka - 2 łyżki płaskie mąki pszennej - 1 łyżka kakao - kardamon, słodzik, odrobina sproszkowanego chili, cynamon - 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia w/w składniki zmiksuj blenderem(...)mikserem, smaż na patelni na minimalnej ilości tłuszczu Omlet kroimy na 4 ćwiartki i smarujemy kremem z dyni i daktyli. PRZEPIS I WYKONANIE KREMU DAKTYLOWO-DYNIOWEGO Smacznego
SMYKWKUCHNIbył wielbicielem potraw z pora. Właśnie Neron przyczynił się do rozpowszechnienia uprawy tego warzywa. Por ma swoich zwolenników jak i przeciwników. O sukcesie poniższej potrawy decyduje krem z żółtek i musztardy gruboziarnistej oraz zielonego pieprzu. 4 szt. por 2 pomidory 1 cytryna-sok 1 żółtko 1 łyżka wody 1 łyżeczka musztardy Dijon 2 łyżeczki masła 1 łyżka bazylii posiekane(...)bazylii i gotować na patelni stale mieszając. Dodawać małymi porcjami oliwę ,ciągle mieszając do odparowania cieczy. Doprawić solą morską i białym pieprzem. Żółtko ubić z niewielką ilością wody na krem, ostrożnie na małym ogniu lub łaźni wodnej. Na końcu dodać musztardę ,delikatnie wymieszać. Kawałki pora odcedzić, posmarować masłem. Na środku talerza ułożyć masę pomidorową, na niej kąski pora ,polać wokół
Kulinarny karnet ChristopheraPyszne ciasto z makiem na każdą okazję, nie tylko na święta. I jeszcze ten krem, delikatny, subtelny, w połączeniu z makiem idealnie pasuje do kawy czy gorącej czekolady. Skladniki: Ciasto makowe: 0,5 kg maku (gotowany i 3 razy mielony) 0,5 kg cukru 16 jajek 2 łyżka miodu 4 łyżki bułki tartej zapach migdałowy Żółtka ubijamy z cukrem(...)tartą i na sztywno ubitą pianę. Ciasto przekładamy do prostokątnej formy posmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 40 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni. Krem "biała dama": 2 śmietany 30 % 2 serki homogenizowane po 20 dag każdy 3/4 szklanki cukru pudru 1 cukier waniliowy 2-3 łyżki żelatyny Serki homogenizowane, cukier waniliowy, cukier puder miksujemy
Salonik smakówPrzepyszne, sycące i mega zdrowe! Uwielbiam zupy- krem, a krem z dyni po prostu ubóstwiam! Wrzesień i początek jesieni kojarzy mi się chyba najbardziej z jabłkami i pomarańczowymi dyniami! Te wielkie kule przypominają mi zachodzące słońce, taki schyłek lata, a początek pięknej złotej jesieni ;-) Dynię można przygotowywać na niezliczoną ilość sposobów! Jeden z nich bardzo proszę! ;-) Krem z dyni
SMYKWKUCHNISzczerze mówiąc pierwszy raz robiłam zupę-krem...i na pewno jeszcze kiedyś zrobię inną taką miksowaną zupkę..tym razem była to zupka z cukinii.. 4 średnie cukinie 1 cebula 2 duże ząbki czosnku kartonik słodkiej śmietanki (12% lub 18%) biały pieprz 2 bulionetki warzywne 2 łyżki stołowe masła klarowanego lub oleju Cebulę i czosnek drobno posiekać, dusić(...)cebulą,podlać zagotowaną wodą. Dodać 1 bulionetkę. Dusić pod przykryciem na małym ogniu ok. 15 minut, co jakiś czas mieszając. Gdy cukinia zmięknie,zmiksować składniki w garnku na gładki krem. Do kremu dodać drugą bulionetkę, śmietankę oraz biały pieprz do smaku. Całość wymieszać i doprowadzić do wrzenia. Jeśli zupa jest za gęsta, można dodać wody lub mleka. Podawać np.z grzankami
Moje domowe kucharzeniemamy je w puszce, radzę dzień przed użyciem schować puszkę do lodówki dnem do góry. Następnego dnia po wyjęciu go z lodówki, odwracamy ponownie puszkę i otwieramy ją. Cały krem powinien zgromadzić się przy wieczku i powinno go być dość dużo. Wykładamy go do miski, do której wsypujemy także kakao, wlewamy aromat śmietankowy i słodzimy syropem z agawy/cukrem lub innym(...)syropu z agawy). Całość dokładnie mieszamy. Możemy posłużyć się mikserem, ale łyżka lub widelec też dadzą radę! ;) Po wymieszaniu dodajemy bakalie i pokrojone, małe kawałki gorzkiej czekolady. Mieszamy ponownie. Krem przekładamy do odpowiednich naczyń i chowamy do lodówki lub zamrażalnika. Gdzie i na jak długo - to zależy od nas i od tego, czy chcemy by było baaaardzo zimne, czy tylko
Weganizm infantylnybananowo-kawowy krem jaglany z chałwą i gruszkąOstatnio zakochałam się w kremach jaglanych, a ten może i kolor ma dziwny, ale jak smakuje. :3Jak zwykle musiałam go rano podgrzać, bo jednak rano wolę jeszcze parujące miseczki od zimnych naczynek z lodówki.Składniki:60g kaszy jaglanej1 - 1 1/2 szklanki wody/mleka*bananporządna łycha ricotty(ok.50-70g? 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej ( u mnie
More food, love and dreamsJeżeli nie jesteś wampirem, ten krem Ci posmakuje:) Przepis znalazłam w książce "Pyszne 25" Anny Starmach. Podobno leczy przeziębienia, dodaje energii i odstrasza niechcianych gości ;) Zapraszam do wypróbowania! Składniki (dla 4 osób): 1l bulionu warzywnego* 10-12 ząbków czosnku 1 cebula 4 ziemniaki 250 ml śmietanki kremówki 3 kromki chleba oliwa z oliwek 1 łyżka świeżego rozmarynu(...)pokrojone w drobną kostkę, pieprz i smażymy jeszcze 3 minuty (pilnujemy, żeby czosnek się nie przypalił). Wlewamy bulion i gotujemy bez przykrycia 20 minut. 2. Zupę miksujemy na gładki krem, wlewamy śmietankę. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy ostatnie 2 minuty, doprawiamy solą i pieprzem. 3. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oliwy. Od chleba odkrawamy skórkę, a miąższ kroimy w kostkę
My Culinary Artgarnka wlewamy bulion lub wodę i dodajemy kostkę, koncentrat, doprawiamy solą, pieprzem. Wrzucamy listki melisy i bazylii. Gotujemy bez przykrycia 15 minut. Po tym czasie zupę miksujemy na krem. Przekładamy do miseczek, dekorujemy świeżą bazylią, dodajemy po łyżeczce śmietany. Do naszego kremu możemy również dodać po 3 kulki sera mozzarella :) Smacznego
My Culinary Art