cukru wanilinowego 1 szklanka mąki pszennej tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka ciemnego kakao 2 łyżki oleju KREM: 1,5 czubatej łyżeczki żelatyny 200 g śmietany kremówki 30% 1,5 łyżki cukru pudru 250 g serka mascarpone DODATKOWO: 4 nieduże dojrzałe banany 1 galaretka o smaku mojito 1 galaretka o smaku pinacolada czekoladowe kropelki masło i bułka tarta
Kuchenne zapiski Edytyłyżki cukru pudru tabliczka gorzkiej lub mlecznej czekolady Rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej lub mikrofalówce. Rozkręcamy mikserem serek mascarpone z cukrem, dodajemy powoli czekoladę. Zostawiając około 4 łyżek. Miksujemy na gładką masę. Wkładamy na tartaletki. Na kremie rozsmarowujemy warstwę rozstopionej czekolady. Ozdabiamy dowolnie, np. owocami lub bakaliami. Wkładamy na pół godziny do lodówki. Smacznego! tartaletka czekoladowa
Humanistka w kuchnizgęstnieje. Przykryć folią spożywczą i odstawić do ostygnięcia. Miękkie masło utrzeć do białości, dodawać po łyżce zimnego budyniu. Cały krem rozsmarować na cieście, przykryć drugim blatem ciasta. Masa śmietanowa: 500ml śmietanki 30%, 4 łyżki cukru pudru, 250g serka mascarpone, 100g białej czekolady, 1/2 szklanki dżemu z czarnej porzeczki, 50g mlecznej czekolady. Białą czekoladę połamać
Z miłości do słodkościBeza: 4 białka 150g cukru pudru szczypta soli 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka octu jabłkowego/winnego Krem: 2 łyżki kwiatów fiołka wonnego 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soku z cytryny 1/4 łyżeczki skórki otartej z cytryny 330ml śmietanki 30% 60g serka Mascarpone Dodatkowo: świeże kwiaty fiołka wonnego skórka otarta cytryny (do ozdoby) listki mięty Sposób przyrządzenia: Beza: 1. Białka(...)najpierw spód, potem ścianki) na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. 5. Susz bezy w 110*C przez 1h, a następnie zmniejsz temperaturę do 90*C i susz kolejne 40min. Krem: 1. Fiołki utrzyj w moździerzu z cukrem, sokiem i skórką z cytryny na pastę. 2. Mocno schłodzoną śmietankę ubij. 3. Do ubitej śmietany dodaj Mascarpone i pastę z fiołków - dokładnie
Kuchnia w Słońcu Skąpanaostudzenia. Następnie wrzucamy do miksera bardzo schłodzoną śmietankę. Kiedy śmietanka będzie już ubita, powoli dodajemy serek mascarpone, cukier trzcinowy oraz cukier wanilinowy. Po dokładnym wymieszaniu możemy stopniowo dodać ok 90-100 ml kawy ( w zależności od tego jak bardzo intensywny chcemy deser). Kiedy krem będzie już gotowy możemy zacząć układać w szklankach. Biszkopty namaczamy w pozostałej kawie wymieszanej
Kuchnia moimi oczamiduże jajka 120 ml mleka 150 g cukru sok i skórka otarta z dwóch cytryn zielony barwnik spożywczy W misie miksera ucieramy masło z cukrem, na jasny i puszysty krem. Następnie jedno po drugim dodajemy jajka. Po każdym jajku miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Następnie sok i skórkę z cytryn i dalej miksujemy jeszcze przez moment. Następnie na przemian dodajemy(...)kremowa: 250 g serka mascarpone 250 ml śmietany kremówki 36% 1,5 łyżki cukru pudru 6 kiwi Serek mascarpone i śmietanę ubijamy na lekko sztywną masę, Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder. Wystudzone ciasto przekładamy na blat. Wierzch i boki smarujemy kremem. Na wierzchu układamy pokrojone na plasterki kiwi. Chłodzimy w lodówce. Smacznego! --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać moje przepisy prosto
Marder&Marder ManufacturePoncz: 120 ml kawy chapucino Krem orzechowy Russel: 50 dag masła 4 jajka niepełna szklanka cukru 4 łyżek spirytusu 2 łyżki kawy naturalnej 100 g zmielonych orzechów cukier wanilinowy Galaretka kawowa: 700 ml wrządku 3 łyżki żelatyny 3 łyżki kawy rozpuszczalnej 2 łyżeczki cukru łyżeczka likieru kawowego Masa mascarpone: 500 ml kremówki 250 g mascarpone 6 pełne łyżki cukru pudru(...)zastygniętą masę. Wkładamy do lodówki do całkowitego zastygnięcia. Żelatynę rozpuszczamy w 1/4 szklanki gorącej wody. Mocno schłodzoną śmietankę i serek mascarpone ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy cukier puder i przestudzoną żelatynę. Odkładamy około 1/4 całej masy. Większą ilość kremu wykładamy na galaretkę. Resztę Masy przekładamy do rękawa cukierniczego i zdobimy wierzch ciasta. Ciasto wstawiamy na całą
Podróż w kulinariamaślanych 100 g masła Krem budyniowy: 1 litr mleka 2 budynie śmietankowe 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej 5 łyżek cukru 70 g masła Masa z brzoskwiń: 5 brzoskwiń ( około 800 g ) 1 lekko czubata łyżka żelatyny 0,5 szklanki gorącej wody 3 łyżki soku z cytryny Masa śmietanowa: 400 ml śmietanki 30% 250 g serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru(...)dokładnie wymieszać. Tak przygotowany mus wyłożyć na warstwie herbatników, wyrównać i włożyć do lodówki. Masa śmietanowa - zimną śmietankę ubić dodając w trakcie ubijania cukier puder. Pod koniec ubijania dodać serek mascarpone i dokałdnie wymieszać. Wyłożyć na zastygniętej masie brzoskwiniowej - wyrównać lub uformować wzorki, rozetki, różyczki. Brzoskwiniowiec bez pieczenia udekorować pozostałą, obrana i pokrojoną na mniejsze kawałki brzoskwinią. Artykuł Brzoskwiniowiec
WSZYSTKO SMACZNEwstawić do lodówki na parę godzin (maksymalnie 2 dni) Serek mascarpone ubić z cukrem na gładką puszystą masę. Jeżeli masa wydaje się nam zbyt sztywna można dodać trochę śmietany kremówki lub łyżkę sosu herbacianego. Do naczyń, najlepiej przezroczystych, nałożyć porcję moreli, polać sosem, na wierzchu położyć porcję kremu z serka. Podawać schłodzone. Smacznego
Stare Garyprzesianą mąkę zmieszaną ze solą, proszkiem i sodą oczyszczoną. Dokładnie wymieszać szpatułką. Ciasto przelać na przygotowaną blaszkę 34x27cm. Piec ok. 45min w temp. 165st. Ostudzić i przepołowić. Masa: 250g serka mascarpone, 600ml śmietanki 30%, 60g mlecznej czekolady, 60g gorzkiej czekolady, 3 łyżki cukru(...)pudru, 600g świeżych malin. Śmietankę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier puder. Dodać serek mascarpone, chwilę ucierać, do połączenia się składników. Dodać 50g gorzkiej i 50g mlecznej czekolady- startych na drobnych oczkach. Dokładnie wymieszać. Na pierwszy blat ciasta wyłożyć 1/3 kremu, rozłożyć 3/4 malin, posmarować znowu 1/3 kremu i przykryć drugim blatem ciasta. Na wierzchu rozsmarować
Z miłości do słodkościpostaci kremu do tortów, galaretek, lodów lub owoców. Śnieżna rolada jest „zrolowaną” wersją ciasta śnieżny puch , ale z pominięciem kokosu. Składniki na biszkopt: - 4 jajka (temp. pokojowa) - 2 czubate łyżki mąki tortowej - 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej - 1/3 szklanki drobnego cukru do wypieków * - 1/4 szklanki wrzątku * - ekstrakt waniliowy - szczypta soli Składniki na masę: - 500 g serka mascarpone - 2 galaretki cytrynowe
mojewypiekiinietylkoziemniaczanej 2 łyżki wiórek kokosowych białych 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Krem kokosowy: 1 puszka mleka kokosowego 200 ml mleka 1 budyń śmietankowy 1 łyżeczka czubata mąki ziemniaczanej 3 łyżki cukru 20 dag masła Pianka z białej czekolady: 300 ml śmietany kremówki 25 dag serka mascarpone 15 dag białej czekolady wiórki kokosowe do posypania Sposób przygotowania: Ciasto: Jajka(...)mąkę na końcu wsypać wiórki kokosowe i wymieszać. Tak przygotowane ciasto wylać na wyłożoną papierem pergaminowym blaszkę o wym 25/30 cm.Upieczone zimne ciasto przekroić wzdłuż na połowę. Krem kokosowy: Mleczko kokosowe zagotowujemy z cukrem, w zwykłym mleku rozrabiamy budyń z mąką ziemniaczaną, wlewamy do gotującego się mleka i gotujemy budyń. Odstawiamy do wystudzenia. Miękkie masło ucieramy
Wanilia i Kardamonkiedy nie chcemy włączać piekarnika. Leśne jagody zatopione w galaretce i maliny w lekkim, owocowym kremie to prosta i smaczna propozycja na małe co nie co :) SKŁADNIKI: 1 galaretka agrestowa 1 1/2 szklanki wody 1/2 szklanki jagód 200g malin 1/3 szklanki cukru 250g serka mascarpone 1/2 szklanki kremówki 30% 1 łyżka żelatyny 1/4 szklanki wody ok 10 okrągłych biszkoptów Galaretkę(...)Mieszając co jakiś czas. Gorące przetrzeć przez sitko i mieszając wlać do nich żelatynę. Przestudzić, ale uważać, żeby całkiem nie zastygło. Mascarpone ubić razem z kremówką i wlewać sos malinowy. Na stężałą galaretkę z jagodami wylać odrobinę kremu malinowego. Ułożyć maliny i zalać pozostałym kremem. Powciskać biszkopty i zostawić do całkowitego stężenia. Przechowywać w lodówce. Smacznego :) Kategoria: Bez pieczenia , Ciasta
https:KKuchniaMniampokrojone szparagi. Gotować aż wszystko będzie miękkie. Później zdjąć z ognia. Dodać mascarpone albo serek topiony następnie żółtka utrzeć w kąpieli wodnej i dodać do zupy. Później wywar z warzywami zmiksować i w razie potrzeby utrzeć przez sito ponieważ szparagów nie da się dokładnie zmiksować na gładki krem. Odpady ze szparagów (łyka) wyrzucić. Doprawić sosem sojowym, białym pieprzem, gałką muszkatołową
Bon Appetit Małgorzaty