Deser z truskawkami i kawowym kremem z mascarpone – niebiańsko smaczny, rozpływający się w ustach… Puszysty krem z serka mascarpone o delikatnym smaku kawy połączony ze słodkimi truskawkami i biszkoptami. Przepis na krem rodem z Włoch, a reszta to już moja improwizacja… Schłodzony deser to istny raj dla podniebienia… Koniecznie spróbujcie. SKŁADNIKI: 340 g serka mascarpone 2 jajka(...)żółtek. Białka ubij na sztywną pianę. Żółtka wraz z cukrem wrzuć do serka mascarpone i miksuj kilka minut. Do masy serowej dodaj ubite białka, kawę i bardzo delikatnie wymieszaj. Truskawki pokrój w kostkę i umieść na dnie szklanki. Połóż na nie biszkopt, a następnie nałóż krem. Na wierzchu połóż kolejny biszkopt i udekoruj ciemną czekoladą. Deser schłodź w lodówce przez
Kuchnia bezglutenowatemperaturze pokojowej) 1/2 szklanki drobnego cukru 3/4 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki mąki tortowej mała szczypta soli 1 łyżka masła do wysmarowania boków tortownicy Krem do przełożenia 2 warstw: 500 g serka mascarpone (2 opakowania) 200 ml śmietany kremówki 36% 4 łyżki cukru pudru 1 puszka mandarynek (można zastąpił świeżymi manadarynkami, dokładnie oczyszczonymi z błon) 1 puszka ananasa 1 łyżeczka(...)środkowy blat tortu. Przykrywamy ostatnim blatem. Całość wstawiamy do lodówki na czas przygotowania kremu do obłożenia tortu. Obłożenie tortu: W dużej misce miksujemy śmietanę z cukrem pudrem. Dodajemy serek mascarpone. Gotowy krem rozsmarowujemy na bokach i wierzchu tortu. Do kremu na bokach tortu pionowo lekko wciskamy paluszki ptysiowe. Wierzch tortu dekorujemy pozostałym kremem i kawałkami owoców. Tort wstawiamy do lodówki
Trzeci talerzdopieszczony wcześniejszego dnia, gdy mamy wiele innych obowiązków w ferworze przygotowań świątecznych. Może być to nieduży torcik, wykonany w bardzo prosty sposób - z domowych blatów bezowych i kremu na bazie serka mascarpone, ale z dodatkami, które są bardzo mocno świąteczne :-). Do białek dodaję odrobinę cynamonu i Inki Klasycznej, tak jak i do kremu, jednak ten wzbogacam dodatkowo piernikami i skórką(...)Składniki na blaty bezowe: 4 białka z jaj XL 200 g cukru pudru łyżeczka mąki ziemniaczanej łyżeczka octu łyżeczka cynamonu łyżeczka Inki klasycznej szczypta soli Składniki na krem: 250 g serka mascarpone 250 g śmietany kremówki 2-3 pierniki łyżeczka kawy Inka Klasyczna 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej opcjonalnie cukier puder do dosłodzenia Dodatkowo do przybrania: kilka kawałków czekolady mlecznej
Poezja Smaków - blog kulinarnyszklanka oleju 1 szklanka mocnej herbaty (wystudzić) 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki przyprawy do piernika bez mąki 1 łyżka kakao naturalnego Krem z mascarpone: 500 g serka mascarpone 6 łyżek cukru pudru 1 łyżka ekstraktu waniliowego Dodatkowo: 300 g suszonych daktyli lub 400 g gęstej konfitury śliwkowej cukier puder do posypania Do odmierzania używam(...)części i przełożyć kremem z mascarpone i masą z daktyli lub konfiturą. Wierzch piernika oprószyć cukrem pudrem i wstawić na co najmniej 2 godziny do lodówki. Krem z mascarpone: Serek mascarpone zmiksować z cukrem pudrem, pod koniec miksowania dodać ekstrakt waniliowy. Masa z suszonych daktyli: Daktyle zalać gorącą wodą i odstawić na około 15 minut, aby zmiękły. Wystudzone daktyle
Kuchcik gotujeWiem, bardzo słodkie :) Wiem bardzo kaloryczne :) Ale też wiem, że bardzo smaczne i czasami ma się ochotę na coś takiego jak bezy. Bezy z kremem z serka mascarpone i bitej śmietany, a na dodatek żurawina. Możecie ją zastąpić rodzynkami lub orzeszkami. Ja podałam pojedyncze bezy z kremem, ale można je złożyć jak markizy. Jednak to już będzie podwójna porcja szczęścia(...)powstały kółka o średnicy 8-9 cm. Piec w piekarniku z termoobiegiem nagrzanym do 100 stopni C około 90 minut. Bezy muszą kruche i białe. Krem 500 ml śmietany kremówki 36% 250 g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru (lub według własnego smaku) żurawina Śmietanę mocno schłodzoną ubić z cukrem pudrem na sztywno. Dodać serek mascarpone i ponownie krótko zmiksować
O kuchni z uczuciemrazem zapraszam was do spróbowania muffinek cappucino z kremem z serka mascarpone. Gratka nie tylko dla miłośników kawy… czas przygotowania ok 35 min. Składniki: Na krem 2 żółtka 3 łyżki cukru 1 cukier wanilinowy 250 g serka mascarpone Na muffinki 250 g mąki łyżka kakao 25 g cappucino 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki sody szczypta
Kulinarna PatilogiaPrzy pomocy noża oddzielamy biszkopt od formy, wyciągamy i kroimy na trzy równe blaty. Krem czekoladowy- krem czekoladowy : 250 ml śmietany kremówki 36% 160 g mlecznej czekolady, połamanej 50 g gorzkiej czekolady, połamanej 100 g serka mascarpone, schłodzonego W małym rondelku podgrzewamy kremówkę, aż będzie gorąca (nie doprowadzamy do wrzenia). Zdejmujemy z ognia(...)czekoladową. Odstawiamy do wystudzenia. Przykrywamy folią spożywczą i wkładamy na noc do lodówki (min 6 godz.). Następnego dnia umieszczamy w misce krem czekoladowy i serek mascarpone. Przy pomocy miksera (wolne obroty) mieszamy całość, aż uzyskamy gęsty krem czekoladowy. Mus malinowy: 350 g świeżych malin / mrożonych 120 g cukru brązowego 3 płaskie łyżeczki żelatyny
Słodki PomysłJuż samo połączenie puszystego, pachnącego wanilią biszkoptu ze śmietankowym kremem wzbogaconym serkiem mascarpone – sprawia, że tort smakuje po prostu pysznie! A jak jeszcze do tego zestawu smaków dodamy masę krówkową i kuleczki maltesers- nasz tort zamieni się w prawdziwą ucztę dla łasuchów…i nie tylko SKŁADNIKI NA BISZKOPT WANILIOWY: 6 jajek szklanka mąki pszennej budyń waniliowy (proszek) szklanka(...)cukru łyżeczka proszku do pieczenia zapach waniliowy SKŁADNIKI NA KREM ŚMIETANOWY: 500 ml śmietany kremówki szklanka cukru pudru 500 g serka mascarpone DODATKOWO: niecała puszka masy krówkowej 2 op. kuleczek maltesers DO NASĄCZANIA: słaba, lekko posłodzona herbata, lub ( jeżeli wolicie wersję dla dorosłych ) woda z alkoholem np. rumem Nasączony biszkopt powinien być wilgotny ale nie mokry! Wykonanie Tortu: BISZKOPT : Wymieszaną
Domowe Tortyciasta? Ja uwielbiam, co prawda jest to moje drugie takie ciasto i już mogę stwierdzić, że należy do moich ulubionych. Tym razem mam dla Was ciasto przełożone lekkim kremem z serka mascarpone i śmietanki kremówki, a samo ciasto jest udekorowane orzeszkami w kolorowej polewie cukrowej. Postawiłam na dwa kolory: zielony i żółty, żeby było tak wiosennie. Bardzo zachęcam(...)rozdrobnionego od Hortex 5 jajek 1 szklanka cukru 1 szklanka oleju rzepakowego 1 szklanka mąki tortowej 1 szklanka mąki krupczatki 3 łyżeczki proszku do pieczenia Krem: 330 ml śmietanki kremówki 30 % 25 dag serka mascarpone cukier puder do smaku 2 lekko kopiaste łyżki żelatyny spożywczej 5 łyżek gorącej wody Dodatkowo: 10 dag cukierków orzeszków w cukrowej polewie 1. Ciasto
Izabelawkuchnikakaowym biszkopcie z owocami. Jest smaczne, wilgotne, kremowe, waniliowe i troszkę kwaskowate od owoców. Bardzo mi smakuje. W przygotowaniu nie jest trudne, nie użyłam żelatyny, ani budyniu. Krem jest na serku mascarpone, śmietance i wiórkach kokosowych. Radzę więc użyć dobrego serka mascarpone. Zamiast jeżyn można użyć malin, brzoskwiń. Polecam! Proszę pamiętać o subskrypcji kanału Mała Cukierenka na YouTube!! . Zapraszam(...)250g wiórków kokosowych 220g śmietanki kremówki 36% (śmietana do deserów) 140g cukru 8g cukru z prawdziwą wanilią 2 łyżeczki cukru o smaku kokosowym (niekoniecznie, można pominąć) Do kremu: 500g schłodzonego serka mascarpone 250ml schłodzonej śmietanki kremówki 36% (śmietana do deserów) około 250-300g umytych jeżyn Wierzch: 400ml śmietanki kremówki 36% lub 30% (śmietana do deserów) 1 fix do śmietany
Mała CukierenkaCiasto tort. Wilgotne ciasto zawdzięczamy dodatkowi jogurtu, który z dodatkiem masła nadaje ciastu ciężkości i wilgotności. Krem wykonany jest z kremowej śmietanki z dodatkiem serka mascarpone, a całość udekorowana karmelem. Pycha! Składniki na biszkopt: 250 g masła 320 g drobnego cukru 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii 4 jaja(...)mąki pszennej tortowej 1/2 szklanki kakaa 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej szczypta soli 50 g kakao 1 szklanka ulubionego jogurtu lub maślanki Składniki na krem: 250g serka mascarpone 500ml śmietany 30% 2 łyżki cukru pudru Biszkopt: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Suche składniki poza cukrami połączyć razem. Przesiać. Jogurt, cukry, roztopione wystudzone masło
Słodki Zakątekszklanki cukru 100g masła 1 jajko 1 łyżka miodu 1 łyżeczka sody oczyszczonej rozpuszczonej w 1 łyżce ciepłego mleka Krem: 200 ml śmietanki 30-36% 250g serka mascarpone 3-4 łyżki miodu Dodatkowo: owoce (u mnie tym razem winogrona, brzoskwinia, nektarynka i limonka) Przygotować ciasto. Wszystkie składniki zagnieść, a następnie podzielić na 2 części. Blachę wyłożyć(...)osobno upiec 2 placki (w temperaturze 180 stopni, 2 x 15-20 minut). Przygotować krem. Śmietankę ubić na sztywno i delikatnie połączyć z miodem oraz z serkiem mascarpone. Odrobinę kremu odłożyć do posmarowania wierzchu. Całość. Na pierwszy placek wyłożyć krem, przykryć go drugim plackiem, a wierzch posmarować resztą kremu. Ciasto porządnie schłodzić w lodówce. (Najlepiej przez całą
Di gotujeśrednicy 24cm): 5 jajek 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki pszennej (użyłam Szymanowskiej uniwersalnej) 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2-3 łyżki kakao Krem: 1 serek mascarpone (250g) 400 ml śmietany 30% 1 łyżka cukru pudru 50 g mlecznej czekolady, startej na tarce +1 słoik powideł śliwkowych Nasączenie: mocny napar z herbaty lub kawa / kawa(...)mlecznej lub deserowej startej na tarce - do posypania boków Sposób wykonania: 1. Z podanych składników zrobić biszkopt. Upiec, ostudzić i przekroić na 3 blaty. 2. Przygotować krem: śmietanę ubić razem z serkiem mascarpone i cukrem pudrem, aż masa zrobi się gęsta. Na koniec wmieszać za pomocą szpatułki tartą czekoladę. 3. Przełożyć tort (od dołu): biszkopt - nasączyć dowolnym naparem - 1/2 słoika
Kuchnia domowa AniDelikatny, pomarańczowy krem na bazie kremówki i serka mascarpone. Polecany nie tylko do przekładania tortów, czy zdobienia muffinek- ale również jako pyszny deser (przepis na 6 pucharków ). SKŁADNIKI NA KREM POMARAŃCZOWY: ( na 6 pucharków) 500 ml śmietany kremówki szklanka cukru pudru(...)serka mascarpone 3 duże pomarańcze Przygowowanie kremu : Na tarce o małych oczkach ścieramy skórkę z dwóch pomarańczy. Do oddzielnego naczynia ścieramy skórkę z jednego pomarańcza ( posłuży ona do ozdoby, gotowego kremu). Z pomarańczy wyciskamy sok. W dużym naczyniu zaczynamy ubijać śmietanę. Gdy zaczyna ona gęstnieć- przerywamy miksowanie ,dodajemy cukier puder, sok wyciśnięty z pomarańczy oraz serek mascarpone. Rozdrabniamy wszystko
Domowe Torty