wspaniały włoski deser krąży u nas w rodzinie od około 2002 roku. Trzymając się ściśle przepisu zawsze wychodzi pyszne. Tajemnica tkwi w kremie z serka mascarpone oraz biszkoptach, podłużnych dobrej jakości. Deser wywodzi się z Włoch podawany najczęściej z kawą espresso. Legenda głosi że pierwowzorem tiramisu miał być deser zwany zuppa del duca, przygotowany na początku XVIII wieku przez sieneńskich(...)rumem, posłodzić do smaku, wlać do niskiej miseczki. Śmietankę ubić na sztywno dodając 50 g cukru, odłożyć. Ubić żółtka z pozostałym cukrem do białości , na krem. Cały czas ubijając dodawać porcjami serek mascarpone. Na koniec dodać śmietankę i wymieszać ręcznie aby krem nie stracił lekkości. Biszkopty maczać w kawie i układać warstwę na dnie naczynia, tak aby całe dno zakryć
gotuj ze mnąPtysie pieczone z kruchym ciastem na wierzchu, które równomiernie przykrywa wierzch tworząc chrupiącą i słodką kruszonkę. Wypełnione kremem na bazie serka mascarpone o intensywnym smaku pomarańczy. CIASTO NA PTYSIE: 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mleka 60 g masła lub margaryny 2 jajka szczypta soli KRUSZONKA: 100 g masła 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki cukru KREM POMARAŃCZOWY(...)proszku budyniowego. Ugotować gęsty budyń, zdjąć z ognia i dobrze wymieszać z rozpuszczoną galaretką. Odstawić do wystudzenia, kontrolując gęstość. Dobrze schłodzoną kremówkę ubić razem z serkiem mascarpone, a następnie zmiksować z budyniem. Przełożyć krem do rękawa cukierniczego z końcówką dużej gwiazdy i napełniać przekrojone ptysie. Smacznego :) Kategoria: A-Z SŁODKO , Babeczki i muffinki , Desery , eklerki Tagged: budyń , galaretka , kremówka , kruszonka
https:KKuchniaMniamdelikatnym kremem śmietankowym i świeżymi malinami. Spody biszkoptowe piekłam w tortownicy o średnicy 20 cm. Składniki na 1 spód biszkop tu (będą potrzebne 2) Składniki na krem śmietankowy: 500 g serka mascarpone 600 ml śmietany kremówki 2 łyżki cukuru waniliowego 1 opakowanie utrwalacza do bitej śmietany czerwony barwnik spożywczy (opcjonalnie) Składniki na polewę malinową: 100 ml musu malinowego 2 łyżki(...)myjemy i odkładamy na ściereczkę, żeby wyschły. Ok. 300 g malin miksujemy na mus, dodajemy skórkę i sok z połówki limonki. Mocno schłodzoną śmietanę kremówkę ubijamy na krem razem z serkiem mascarpone i cukrem waniliowym. Kiedy krem ma już dosyć sztywną konsystencję (jak na zdjęciu) przekładamy ok. 1/4 do szprycy lub worka cukierniczego z ozdobną końcówką i wkładamy do lodówki
Ciastkozercyśmietankowym i świeżymi malinami. Spody biszkoptowe na tort malinowy piekłam w tortownicy o średnicy 20 cm. Składniki na 1 spód biszkop tu (będą potrzebne 2) Składniki na krem śmietankowy: 500 g serka mascarpone 600 ml śmietany kremówki 2 łyżki cukuru waniliowego 1 opakowanie utrwalacza do bitej śmietany czerwony barwnik spożywczy (opcjonalnie) Składniki na polewę malinową: 100 ml musu malinowego(...)myjemy i odkładamy na ściereczkę, żeby wyschły. Ok. 300 g malin miksujemy na mus, dodajemy skórkę i sok z połówki limonki. Mocno schłodzoną śmietanę kremówkę ubijamy na krem razem z serkiem mascarpone i cukrem waniliowym. Kiedy krem ma już dosyć sztywną konsystencję (jak na zdjęciu) przekładamy ok. 1/4 do szprycy lub worka cukierniczego z ozdobną końcówką i wkładamy do lodówki
CiastkozercyWalentynki w tym roku uczciliśmy winem, gorącą kolacją i szybkim tortem. Szybkim i prostym, a jednocześnie dzięki dekoracji bardzo, bardzo efektownym. Krem z serka mascarpone sprawdza się zawsze, a jeśli połączymy ten smak ze świeżym biszkoptem, cappuccino i kapiącą czekoladą – dobre wrażenie zostanie na długo! BISZKOPT Szykujemy biszkopt dzień wcześniej. Ja zrobiłam mały tort na 8 porcji, w tortownicy(...)mąki pszennej tortowej (12 wagi jajek ) drobnego białego cukru do wypieków (na dużą tortownicę 22-25cm ilość składników podwajamy) DOKŁADNY OPIS ROBIENIA BISZKOPTU -> TUTAJ KREM MASCARPONE o smaku CAPPUCCINO 125g serka mascarpone – bardzo zimnego 125ml śmietany 36% – bardzo zimnej 3-4 pełne łyżki cappuccino rumowego 2 pełne (z lekkim czubkiem) łyżki cukru pudru (na dużą tortownicę
Karo in the Kitchenbabka itp.), 2 czubate łyżki kremu czekoladowego, 200g serka mascarpone, 150g mlecznej czekolady, 2 łyżki śmietanki 30%, kolorowe posypki. WykonanieCiasto pokruszyć, dodać krem czekoladowy i serek mascarpone. Dokładnie wymieszać na gładką, jednolitą masę. Wstawić na 2 godziny do lodówki.Następnie odrywać porcje ciasta i formować małe kulki wielkości orzecha włoskiego. Włożyć na godzinę do lodówki
Z miłości do słodkościcukru 100g czekolady deserowej 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii 2 łyżki kakao 300g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej szczypta soli KREM 330g śmietany 30% 150g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru PUDER Z BURAKA 1-2 sztuk surowych buraków Wykonanie BABECZKI Buraki miksujemy z olejem na gładka masę, dodajemy jajka , ekstrakt z wanilii(...)powinno wyjść 12 sztuk babeczek. Pieczemy w 175°C około 25 minut. KREM Dobrze schłodzoną śmietanę ubijamy, dodajemy cukier puder, następnie delikatnie, na wolnych obrotach miksera łączymy z serkiem mascarpone. Gotowy krem odstawiamy na 3o minut do lodówki. Następnie za pomocą rękawa cukierniczego dekorujemy kremem babeczki. PUDER Z BURAKA Wyszorowane i obrane buraki tniemy na cienkie plastry, najlepiej wykorzystać
Tajemnice SmakuKilka kostek mlecznej czekolady do dekoracji 1 baton Lion do dekoracji Kakao do posypania po wierzchu Krem I: 200ml słodkiej 30% śmietany 4 łyżki cukru pudru 500g serka mascarpone 4 batony lion Krem II: 400ml słodkiej 36% śmietany 3 łyżki cukru pudru 3 łyżeczki żelatyny 5 łyżek zimnej wody Sposób przygotowania: Puszkę kajmaku wkładamy do gorącej wody(...)folią spożywczą formie, układamy pierwszą warstwę maślanych herbatników. Smarujemy kajmakiem i przykrywamy drugą warstwą tych samych ciastek. Krem I: Śmietankę ubijamy, dodajemy cukier puder i stopniowo serek mascarpone. Do ubitego kremu dodajemy posiekane batony lion i delikatnie mieszamy. Wykładamy na herbatniki i przykrywamy kolejną warstwą- tym razem ciemnych. Krem II: Żelatynę zalewamy wodą, mieszamy i pozostawiamy do napęcznienia
Kuchnia w czekoladziesmacznie Kiedy świeci słońce zawsze nam dobry humor, a kiedy mam dobry humor to najprostsze dania smakują wyrafinowanie;) Z tej okazji zrobiłam tartę z owocami z kremem ze śmietanki i serka mascarpone;) Składniki na spód : 2 szklanki mąki pszennej 1 jajko plus żółtko Niepełna szklanka cukru pudru Pół kostki masła Wrazie potrzeby dodać kwaśnej(...)śmietany Zagnieść ciasto. Przełożyć do foremek. Piec okołl 20-25 min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Długość pieczenia zależy od wielkości foremek, dlatego dostosujcie czas. Składniki na krem: Owoce Serek mascarpone 250g 250 ml śmietanki 30% Ubić śmietankę z serkiem mascarpone. Wyłożyć na wystudzony spód, udekorować owocami. Artykuł Prosta tarta z owocami pochodzi z serwisu Rusty fork
Rusty Forkstanowił serek mascarpone i śmietanka kremówka. Górę tortu przyozdobiłam galaretką z adwokatową. Tort jest lekki i nie jest przesadnie słodki Tort z kremem adwokatowym i czekoladowym Biszkopt: 6 jajek 6 łyżek cukru 6 łyżki mąki opakowanie cukru wanilinowego (16 g) pół łyżeczki proszku do pieczenia Krem z adwokatem: 300 ml śmietanki kremówki 36% (dobrze schłodzonej) 250 g serka mascarpone (dobrze(...)sztywno śmietanki kremówki z cukrem pudrem. Pod koniec ubijania dodajemy mix (fix) do śmietany. W drugiej misce ucieramy mascarpone z adwokatem (krótko tylko do połączenia składników). Serek z adwokatem dodajemy do ubitej śmietany i dokładnie, ale delikatnie mieszamy do połączenia. Połowę kremu wykładamy równo na dolny blat biszkoptu, kładziemy kolejny blat ciasta, pokrywamy resztą kremu, wyrównujemy i przykrywamy górnym, ostatnim
PatiGotujeDeser z truskawkami i kawowym kremem z mascarpone – niebiańsko smaczny, rozpływający się w ustach… Puszysty krem z serka mascarpone o delikatnym smaku kawy połączony ze słodkimi truskawkami i biszkoptami. Przepis na krem rodem z Włoch, a reszta to już moja improwizacja… Schłodzony deser to istny raj dla podniebienia… Koniecznie spróbujcie. SKŁADNIKI: 340 g serka mascarpone 2 jajka(...)żółtek. Białka ubij na sztywną pianę. Żółtka wraz z cukrem wrzuć do serka mascarpone i miksuj kilka minut. Do masy serowej dodaj ubite białka, kawę i bardzo delikatnie wymieszaj. Truskawki pokrój w kostkę i umieść na dnie szklanki. Połóż na nie biszkopt, a następnie nałóż krem. Na wierzchu połóż kolejny biszkopt i udekoruj ciemną czekoladą. Deser schłodź w lodówce przez
Kuchnia bezglutenowatemperaturze pokojowej) 1/2 szklanki drobnego cukru 3/4 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki mąki tortowej mała szczypta soli 1 łyżka masła do wysmarowania boków tortownicy Krem do przełożenia 2 warstw: 500 g serka mascarpone (2 opakowania) 200 ml śmietany kremówki 36% 4 łyżki cukru pudru 1 puszka mandarynek (można zastąpił świeżymi manadarynkami, dokładnie oczyszczonymi z błon) 1 puszka ananasa 1 łyżeczka(...)środkowy blat tortu. Przykrywamy ostatnim blatem. Całość wstawiamy do lodówki na czas przygotowania kremu do obłożenia tortu. Obłożenie tortu: W dużej misce miksujemy śmietanę z cukrem pudrem. Dodajemy serek mascarpone. Gotowy krem rozsmarowujemy na bokach i wierzchu tortu. Do kremu na bokach tortu pionowo lekko wciskamy paluszki ptysiowe. Wierzch tortu dekorujemy pozostałym kremem i kawałkami owoców. Tort wstawiamy do lodówki
Trzeci talerzdopieszczony wcześniejszego dnia, gdy mamy wiele innych obowiązków w ferworze przygotowań świątecznych. Może być to nieduży torcik, wykonany w bardzo prosty sposób - z domowych blatów bezowych i kremu na bazie serka mascarpone, ale z dodatkami, które są bardzo mocno świąteczne :-). Do białek dodaję odrobinę cynamonu i Inki Klasycznej, tak jak i do kremu, jednak ten wzbogacam dodatkowo piernikami i skórką(...)Składniki na blaty bezowe: 4 białka z jaj XL 200 g cukru pudru łyżeczka mąki ziemniaczanej łyżeczka octu łyżeczka cynamonu łyżeczka Inki klasycznej szczypta soli Składniki na krem: 250 g serka mascarpone 250 g śmietany kremówki 2-3 pierniki łyżeczka kawy Inka Klasyczna 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej opcjonalnie cukier puder do dosłodzenia Dodatkowo do przybrania: kilka kawałków czekolady mlecznej
Poezja Smaków - blog kulinarnyszklanka oleju 1 szklanka mocnej herbaty (wystudzić) 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki przyprawy do piernika bez mąki 1 łyżka kakao naturalnego Krem z mascarpone: 500 g serka mascarpone 6 łyżek cukru pudru 1 łyżka ekstraktu waniliowego Dodatkowo: 300 g suszonych daktyli lub 400 g gęstej konfitury śliwkowej cukier puder do posypania Do odmierzania używam(...)części i przełożyć kremem z mascarpone i masą z daktyli lub konfiturą. Wierzch piernika oprószyć cukrem pudrem i wstawić na co najmniej 2 godziny do lodówki. Krem z mascarpone: Serek mascarpone zmiksować z cukrem pudrem, pod koniec miksowania dodać ekstrakt waniliowy. Masa z suszonych daktyli: Daktyle zalać gorącą wodą i odstawić na około 15 minut, aby zmiękły. Wystudzone daktyle
Kuchcik gotujeWiem, bardzo słodkie :) Wiem bardzo kaloryczne :) Ale też wiem, że bardzo smaczne i czasami ma się ochotę na coś takiego jak bezy. Bezy z kremem z serka mascarpone i bitej śmietany, a na dodatek żurawina. Możecie ją zastąpić rodzynkami lub orzeszkami. Ja podałam pojedyncze bezy z kremem, ale można je złożyć jak markizy. Jednak to już będzie podwójna porcja szczęścia(...)powstały kółka o średnicy 8-9 cm. Piec w piekarniku z termoobiegiem nagrzanym do 100 stopni C około 90 minut. Bezy muszą kruche i białe. Krem 500 ml śmietany kremówki 36% 250 g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru (lub według własnego smaku) żurawina Śmietanę mocno schłodzoną ubić z cukrem pudrem na sztywno. Dodać serek mascarpone i ponownie krótko zmiksować
O kuchni z uczuciem