ciasto:150 gmasła2 łyżki jogurtu naturalnego 2 łyżki miodu180 gcukru2 jajka 150 gmąki pszennej1 łyżeczka proszku do pieczenia25 gkakao w proszku1/2 gorzkiej czekolady (50 g)Składniki na krem mascarpone: 250 gserka mascarpone1 łyżka soku z cytryny2 łyżki cukruDodatkowo: Sos owocowy, domowa konfitura, domowy dżemTabliczka czekolady gorzkiej 3 łyżki śmietanki 18% na polewę. Wykonanie:Ucieramy mikserem(...)przelewamy do formy o wymiarach 21x21 cm lub małej tortownicy. Pieczemy w temperaturze 170st przez około 40 min. W między czasie można sprawdzić patyczkiem, czy ciasto już jest gotowe.Krem:Serek mascarpone mieszamy z sokiem z cytryny i cukrem na gładką masę.Upieczone ciasto studzimy na kratce, kroimy na dwa płaty i przekładamy warstwą owocową, mascarpone i znów owocami.Gotowe ciasto wykańczamy
Z butelką mleczka w tlejajka 1/2 szklanki cukru 1 cukier waniliowy 86 g mąki tortowej 2 łyżki kakao 100 ml oleju 2 łyżeczki proszku do pieczenia Krem : 700 ml kremówki 30 % 1 serek mascarpone 2 łyżki cukru 1 cukier waniliowy 1 krem mascarpone Dr. Oetkera 1 mała paczka okrągłych biszkoptów 3 galaretki czerwone 800 ml przegotowanej wody 1 łyżka kawy cappuccino(...)Wykonanie kremu : 3 galaretki czerwone rozpuszczamy w 800 ml przegotowanej wody i odstawiam do lekkiego stężenia. Kremówkę lekko ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym , następnie po łyżce dodajemy serek mascarpone , krem tiramisu i łyżkę kawy cappuccino orzechowe. W przegotowanej wodzie rozpuścić cukier i kawę. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej ze śmietanką. Warstwy ciasta : 1. Spód ciasta nasączamy kawą 2.Połowa
Sama słodycz i szczypta chiligorzkiej czekolady, posiekanej 135 g masła 3/4 szklanki jasnego brązowego cukru 3 duże jajka, w temperaturze pokojowej 80 g mąki pszennej 1 op cukru waniliowego Krem fistaszkowy: 250 g serka mascarpone 200 g masła orzechowego Dodatkowo: 100 g solonych orzeszków ziemnych 1 puszka kajmaku 100 ml śmietanki 30 % Sposób przygotowania Ciasto Brownie W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy pokruszone tabliczki czekolady(...)wyrównać szpatułką. Piec w temp 180 C przez ok 25 min. Ciasto po upieczeniu jest lekko wilgotne, ale gdy sprawdzimy je patyczkiem nie powinno być surowego ciasta. Krem: Serek mascarpone miksujemy z masłem orzechowym do uzyskania gładkiej puszystej masy. Można dosłodzić masę cukrem pudrem gdy ktoś lubi słodsze kremy (ja trochę dodałam). Ponadto: Puszkę z masą kajmakową wstawiamy
W kuchennej krainieCiasto 450 g mrożonego szpinaku rozdrobnionego 3 jajka 1 szklanka cukru 2 szklanki mąki krupczatki 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1 cukier wanilinowy16 g 1 szklanka oleju Krem : serek mascarpone - 250 g śmietana 36% - 250 g cukier puder - 4 łyżki Dodatkowo : owoc granatu Sposób przygotowania: Wybić jajka do miski, dodać cukier, utrzeć do białości, następnie dodawać stopniowo olej(...)upieczonego ciasta odciąć wierzch, drobno pokruszyć. Krem: Dobrze schłodzoną śmietanę kremówkę , ubić na sztywno z cukrem pudrem. Do ubitej śmietany , dodawać po łyżce serka mascarpone , dalej ubijać. Wyłożyć krem na szpinakowe ciasto, posypać pokruszonym ciastem, lekko docisnąć dłonią. Wierzch ciasta posypać owocami granatu. Ciasto wstawić do lodówki na 4 godziny. (function
Kuchnia DanusiTort przygotowałam na przyjęcie urodzinowe mojej córeczki. Puszysty biszkopt przełożyłam kremem z serka mascarpone i Nutelli. Dzieciakom bardzo smakował. Uśmiech na twarzy mojego dziecka- bezcenny. Pomysł na dekorację tortu pochodzi z bloga alebabka.blogspot.com. Krem jest bardzo prosty w przygotowaniu. Istnieje tylko ryzyko, że może się zważyć, jeśli jego składniki nie będą miały tej samej temperatury. Jeżeli jednak już zdarzy(...)ciasta). Po wyjęciu z piekarnika odkładamy do całkowitego ostygnięcia (najlepiej na całą noc).KremSkładniki:300g serka mascarpone150g NutelliDo dekoracji:cukierki Skittles, M&Ms, Lentilkypisaki cukrowePrzygotowanie kremu zaczynamy od wymieszania mikserem serka mascarpone na puszystą masę. Następnie dodajemy do serka po łyżce Nutelli, uważając, żeby krem się nie zważył. Gotowy krem wstawiamy do lodówki na około 1/2 godziny.Biszkopt przecinamy
Smakowity Blog Kulinarnyjedno jest pewne - jest obłędny w smaku! Tort Pavlovej to bezowy torcik z bit ą śmietaną i owocami. W moim przepisie do kremu dodałam serek mascarpone, a wierzch obficie oblałam frużeliną malinow ą . Beza i krem są bardzo słodkie, a malinowa frużelina jest lekko kwaskowata, wi ę c w połączeniu(...)minut. Następnie chłodziłam przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Gdy bezy będą gotowe to sporządzamy krem. Śmietankę ubijamy na sztywno, następnie partiami dodajemy cukier puder. Następnie dodajemy serek mascarpone i mieszamy krem łyżką. Krem przekładamy do szprycy i dekorujemy nim bezy. Maliny przekładamy do rondelka, zasypujemy cukrem i podgrzewamy na małym ogniu aż cukier i maliny się rozpuszcz ą . Maliny należy
kulinarne odsłony patiTarta z kremem z dodatkiem serka mascarpone na lekko słonym spodzie z paluszków z dodatkiem świeżych truskawek. Niebo w gębie! Dosłownie! Przepis na tę bajeczną tartę znalazłam w czasopiśmie BAKE from scratch. Zaintrygował mnie spód tarty wykonany na bazie paluszków, słonych paluszków. Dokonałam kilku modyfikacji i sama nie mogę w to uwierzyć jak pyszna tarta może być(...)rozdrobnionych paluszków z ciastkami i dobrze mieszamy. Formę dotarty smarujemy masłem i obsypujemy mąką. Wykładamy spód i boki tartownicy ciastem. Dobrze uklepujemy i wstawiamy do lodówki. Krem: 250g serka mascarpone 250ml śmietanki 30 % 1 całe duże jajko 1 żółtko 55 g brązowego cukru 3 łyżki mąki ziemniaczanej cukier wanilinowy W rondlu doprowadzamy śmietankę z cukrem wanilinowym do wrzenia
Rusty Forkczekoladę. Po chwili zamieszać do uzyskania gładkiego kremu serek mascarpone wymieszać z cukrem, rumem i śmietaną kremówką, następnie ubić do uzyskania gęstego kremu rozwinąć roladę, posmarować przygotowanym kremem. z połowy czekolady zrobić na kremie esy-floresy i ułożyć przekrojone na pół banany. Zwinąć roladę i umieścić na kilka godzin, by krem stężał. Roladę do zwijania układam na folii spożywczej(...)SMACZNEGO ! Uwagi: Krem można przygotować również ze zmiksowanych bananów. Pominąć wówczas dodatek śmietany kremówki, zmiksować serek mascarpone ze zmiksowanymi wcześniej bananami. Banany należy skropić sokiem z cytryny, by za bardzo nie ściemniały (ani tak zmienią kolor). Krem ma bardzo wyraźny smak bananowy
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!cukru kryształu 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem kokosowy: 1 kostka masła (200g) 1/2 szklanki cukru pudru 500ml mleka 1 budyń śmietankowy 100g wiórek kokosowych Krem śmietankowy: 350ml słodkiej 30% śmietanki 1 serek mascarpone (250g) 3 łyżki cukru pudru Ponadto: 1 opakowanie "Wafle gofrowane" śmietankowe 1 mały słoiczek dżemu truskawkowego 100g płatków migdałowych świeże truskawki (nie są konieczne) Sposób przygotowania(...)łyżce budyniu. Gotowy krem wykładamy na przestudzony biszkopt. 3. Na krem wykładamy wafle gofrowane, smarujemy je dżemem truskawkowym. 4. Śmietankę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder, a następnie serek mascarpone. Krem śmietankowy wykładamy na dżem truskawkowy, a całość posypujemy lekko uprażonymi na suchej patelni płatkami migdałowymi. Deser schładzamy w lodówce, przed podaniem możemy udekorować świeżymi truskawkami
Kuchnia w czekoladziedokładnie wymieszać. Wylać ciasto do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczenie – piec w nagrzanym piekarniku do 200 C 20 minut. Wyjąć ciasto z piekarnika i ostudzić. Przygotowanie kremu z serka mascarpone – do serka mascarpone dodać cukier i ubitą śmietanę. Delikatnie wymieszać. Żelatynę zalać odrobiną zimnej wody i zostawić aż napęcznieje. Następnie zalać pozostałą wodą, ale musi być wrząca
Kuchnia Pokoleńnależy przełożyć je z zamrażalnika do lodówki. Dzięki temu następnego dnia będą gotowe do użycia.) 100 g konfitury malinowej 50 ml wódki cukier puder do smaku Do kremu czekoladowego: 500 g serka mascarpone 100 g gorzkiej czekolady min. 70% kakao 100 g mlecznej czekolady 3 łyżeczki żelatyny ok. 6 łyżek cukru pudru Do kremu śmietankowego: 500 g śmietanki kremówki(...)serka mascarpone cukier puder do smaku 4,5 łyżeczki żelatyny zielony barwnik Do dekoracji: lukier plastyczny w żywych kolorach spożywcze pisaki (ja użyłam jedynie czarnego, do zrobienia oczek biedronkom) Biszkopt (ten sam co w torcie LEGO): Mąkę, kakao oraz proszek do pieczenia (jeśli go używamy) łączymy w misce, a później przesiewamy. Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka roztrzepujemy widelcem
Ratunku obiadjajka 2 kubki mąki 1 op mrożonego szpinaku mielonego (450 g) 1 kubek cukru 1 kubek oleju 3 łyżeczki proszku do pieczenia krem z owocami leśnymi: 250 g serka mascarpone 4 łyżki mrożonych owoców leśnych 2 łyżki cukru pudru 3 łyżeczki żelatyny Przygotowanie : Szpinak rozmrażamy i dokładnie odsączamy z wody Jajka ubijamy z cukrem na gęstą(...)minut do tzw. suchego patyczka. Studzimy, kroimy na dwa blaty, jeden kruszymy. owoce blendujemy na mus, dosypujemy żelatynę, delikatnie podgrzewamy i łączymy z serkiem mascarpone, krem wykładamy na spód ciasta( możemy go wcześniej nasączyć ponczem z soku z cytryny i wiśniówki- w proporcjach sok z 1 cytryny- 2 kieliszki wódki) na wierzch wysypujemy okruszki
Luźna Kuchniaboski :) Przygotowujemy najpierw tzw. lemon curd , czyli cytrynowy krem na bazie jajek i/lub masła ( do tej rolady wykorzystałam przepis na lemon curd bez masła ), łączymy go następnie z serkiem mascarpone...i krem gotowy. A jeżeli krem cytrynowy przygotujemy wieczór wcześniej ( co nawet jest wskazane, gdyż powinien się porządnie schłodzić ), cała praca z roladą pójdzie już błyskawicznie. Lemon curdu wychodzi taka(...)był na górze. Delikatnie ściągnąć go z ciasta. Pracując szybko zwinąć jeszcze gorące ciasto w roladę razem ze ściereczką, wzdłuż dłuższego boku. Odłożyć do całkowitego wystudzenia. Cytrynowy krem z mascarpone ( nadzienie ): Serek mascarpone i lemon curd umieścić w naczyniu i krótko zmiksować, tylko do połączenia i uzyskania jednolitego kremu cytrynowego. Wystudzoną roladę delikatnie rozwinąć, usunąć ściereczkę. Ciasto nasączyć przygotowanym ponczem
Opowieści z piekarnikasłyszał każdy. Podobno we Włoszech, w zależności od regionu - istnieje nawet kilkadziesiąt jego odmian! Z reguły składa się z biszkoptu nasączonego mocną kawą espresso i likierem oraz warstwy kremu z serka mascarpone, jajek i cukru. Całość posypana jest obficie kakao i wiórkami gorzkiej czekolady. Poniżej przedstawiam własną wersję ze słomką ptysiową. (Słomka z Brześcia idealnie się nadaje.) Tiramisu w takiej(...)ponczu. Następnie rozsmarować grubą warstwę kremu. Krem obficie posypać wiórkami czekolady oraz kakao i ponownie ułożyć słomkę ptysiową (nasączoną). Całość posmarować cienką warstwą kremu i oprószyć wiórkami czekolady oraz kakao. Tiramisu schłodzić w lodówce. (*) Oryginalne tiramisu zawiera jajka, ale nie wszyscy je tolerują (na surowo). W tym przypadku należy pominąć jajka i do serka dodać ubitą kremówkę. Jednak
Di gotuje