Krem z serka mascarponeKrem z serka mascarpone najczęściej robi się z dodatkiem bitej śmietany, ten wariant bywa jednak ryzykowny - bita śmietana nie najlepiej znosi czas oczekiwania na podanie, więc przygotowane ciasta bezwzględnie trzeba przechować w lodówce do ostatniej chwili. Równie smaczny i do tego "bezpieczny" jest krem z mascarpone z dodatkiem masła, świetnie komponuje się z aromatem pomarańczowym(...)serka mascarpone100 g masła2 łyżki cukru pudruaromat pomarańczowy (lub skórki pomarańczowej) Miękkie masło miksujemy z cukrem pudrem na puszystą masę. Dodajemy serek mascarpone, kilka kropel aromatu pomarańczowego i miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Krem ze skórką pomarańczową nie nadaje się do wyciskania przez bardzo mały dzióbek (tylkę) szprycy, małe kawałki pomarańczy mogą zatkać otwór i zrujnować dekorację
CiastkozercyBeza Pavlova z kremem i malinami to jeden z moich ulubionych deserów . Tym razem Madzia zrobiła mi ogromną niespodziankę i przygotowała ten pyszny tort bezowy . Beza
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!łyżek miodu 300ml oleju 5 łyżeczek proszku do pieczenia 2 łyżki sody 2 łyżeczki cynamonu 2 łyżki aromatu z wanilii (albo 2 łyżki cukru waniliowego) Składniki na krem 750g serka mascarpone 500 ml śmietany 30% 2 łyżki aromatu waniliowego (2 łyżki cukru waniliowego) 7 łyżek cukru pudru 2 opakowania śmietan-fixu Dodatkowo 2 kieliszki spirytusu 1/2 szklanki ugotowanej (ostudzonej) wody(...)blatów biszkoptowych pieczemy przez ok. 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C. Po ich wyjęciu z piecyka odstawiamy je do ostygnięcia. Przepis na krem mascarpone W misce przy pomocy miksera mieszamy serki mascarpone z aromatem waniliowym, cukrem pudrem i śmietaną. Jak masa będzie już puszysta dodajemy cynamon, śmietan fix i całość miksujemy jeszcze przez chwilę. Tort piernikowy
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!pieczenia wyłożyć przygotowaną masę. Piec około 15 min w temp.180 stopni. Po upieczeniu biszkopt wystudzić i pokroić na kwadraciki, które zmieszczą się do papierowych papilotek. Krem 250 serka mascarpone krem orzechowo czekoladowy typu nutella Serek mascarpone zmiksować z kremem czekoladowo-orzechowym. Nałożyć na kwadraciki biszkopta. Udekorować według pomysłu.Smacznego
WYSPA SZCZĘSLIWArazem przygotowałam ciasto bez pieczenia dla leniwych, a może jednak bardziej dla zapracowanych. Ciasto z kremem z serka mascarpone i herbatników nie jest pracochłonne i z łatwością przygotuje je nawet osoba mniej obyta z tajnikami wypiekania. Przygotowane ciasto ma delikatny serowy smak, przełamany wyraźnie nutą kakaową i waniliową. Ciasto z herbatników i kremu z serka mascarpone nabiera odpowiedniego smaku(...)alkoholu 50 g płatków migdałowych Przygotowanie: 200 ml śmietany ubić z 2 łyżkami cukru pudru, następnie dodać ziarenka z laski wanilii i stopniowo dodawać po łyżce 250 g serka mascarpone. Krem delikatnie miksować do połączenia się serka z ubitą śmietaną. Śmietana łatwiej się ubije w naczyniu wyższym i niezbyt szerokim. Ciasto jest o umiarkowanej słodyczy, więc jeśli ktoś preferuje bardziej
Kuchcik gotujepołączyć z serkiem mascarpone. Krem podzielić na 2 części: 3/4 i 1/4. Większą z nich dokładnie wymieszać z kakao. Odrobinę kremu kakaowego odłoży do posmarowania boków tortu. Tort. Na talerzu/paterze ułożyć pierwszy spód biszkoptowy, nasączyć go oraz posmarować 1/2 kremu z kakao. Na kremie poukładać wiśnie i następnie kolejną część biszkoptu, którą należy nasączyć, resztę kremu z kakao, wiśnie(...)ostatni nasączony blat biszkoptu oraz biały krem. Odłożonym kremem kakaowym wysmarować boki, a całość posypać uprzednio posiekaną czekoladą. (W skrócie: biszkopt - nasączenie - krem z kakao -wiśnie - biszkopt - nasączenie - krem z kakao - wiśnie - biszkopt nasączenie - biały krem - czekolada.) Gotowy tort można dodatkowo udekorować według uznania. (*) Jeśli śmietanka nie chce idealnie zesztywnieć to nie ma problemu, ponieważ jeśli będzie
Di gotujemasz pomysłu na tort? Może mój przepis Ci się spodoba? Klasyczny biszkopt upieczony bez udziału tłuszczu, po nasączeniu jest pyszny i wilgotny. Blaty porzełożyłam mocno owocowym kremem na bazie serka mascarpone i musu jeżynowego. Krem(...)serkiem mascarpone to krem, który zawsze sie udaje. Tort nie jest zbyt słodki. Prezentuje się bardzo elegancko. Biszkopt upiekłam w foremce o przekroju 24 cm. Składniki na biszkopt: 5 jajek 100 g cukru lub ksylitolu 80 g mąki pszennej 30 g kakao 40 g mączki kukurydzianej 1 łyżeczka proszku do pieczenia - opcjonalnie Składniki na krem: 500 g serka mascarpone
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!masa czekoladowa nie zgęstniała za bardzo. W misce umieszczamy serek mascarpone, krem czekoladowy i przy pomocy miksera chwilę miksujemy (wolne obroty). Dodajemy wystudzoną czekoladę i mieszamy, aż otrzymamy gęsty i gładki krem. Wsypujemy orzechy i krótko mieszamy całość (mikserem). Krem przed nałożeniem możemy przez kilka minut schłodzić w lodówce(...)się schłodzi nakładamy polewę czekoladową i dekorujemy posypką/ orzechami laskowymi. Gotowy tort Rocher przechowujemy w lodówce. Uwagi: Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową, oprócz serka mascarpone do kremu. Użyłam maki pszennej tortowej, typ 450. Biszkopt kakaowo-orzechowy można zastąpić biszkoptem kakaowym. Czekoladę gorzką w przepisie można zastąpić czekoladą mleczną. Krem będzie słodszy. Nie przesadzajmy
Słodki PomysłRolada bezowa nadziewana kremem z serka mascarpone i mleka zagęszczonego o smaku cappuccino oraz konfiturą z czarnych porzeczek. Rolada ta nie należy to chrupiących bez jakie znamy, lecz jest ona mięciutka i delikatna - dosłownie rozpływa się w ustach! Wbrew pozorom nie jest trudna w wykonaniu i nie trzeba jej także suszyć godzinami w piekarniku jak tradycyjnej bezy, wystarczy tylko(...)Wyciągamy z piekarnika i studzimy około 10-15 min. Następnie bezę wykładamy na nowy papier do pieczenia, odwracając ją i delikatnie ścigamy papier na którym się piekła. Krem: Serek mascarpone miksujemy razem ze słodzonym mlekiem zagęszczonym i dodajemy cappuccino. Miksujemy na jednolity krem i schładzamy w lodówce przez około 15-20 min. Na bezie rozsmarowujemy konfiturę z czarnych porzeczek
Kuchnia MagdaLenyRolada bezowa nadziewana kremem z serka mascarpone i mleka zagęszczonego o smaku cappuccino oraz konfiturą z czarnych porzeczek. Rolada ta nie należy to chrupiących bez jakie znamy, lecz jest ona mięciutka i delikatna - dosłownie rozpływa się w ustach! Wbrew pozorom nie jest trudna w wykonaniu i nie trzeba jej także suszyć godzinami w piekarniku jak tradycyjnej bezy, wystarczy tylko(...)Wyciągamy z piekarnika i studzimy około 10-15 min. Następnie bezę wykładamy na nowy papier do pieczenia, odwracając ją i delikatnie ścigamy papier na którym się piekła. Krem: Serek mascarpone miksujemy razem ze słodzonym mlekiem zagęszczonym i dodajemy cappuccino. Miksujemy na jednolity krem i schładzamy w lodówce przez około 15-20 min. Na bezie rozsmarowujemy konfiturę z czarnych porzeczek
Kuchnia MagdaLenyIdealne ciasto na specjalne okazje. Możecie zrobić z różnymi owocami, ja zrobiłam z truskawkami i gruszkami, które bardzo lubię. Biszkopt- białka ubić na sztywną pianę. Następnie
Kuchnia PokoleńKrem budyniowo-migdałowy: 1,5 szklanki mleka (1 szklanka = 250 ml) 1 budyń waniliowy/śmietankowy 100g masła 1/4 szklanki cukru pudru 1/4 szklanki masła migdałowego Krem z serkiem mascarpone: 200g serka mascarpone 200g śmietanki 30-36% 2 łyżki cukru pudru 2 łyżki masła migdałowego Polewa czekoladowa: 60g czekolady (u mnie mleczna i odrobina gorzkiej) 2 łyżki masła migdałowego Dodatkowo(...)serkiem mascarpone. Śmietankę (schłodzoną!) z cukrem pudrem ubić na sztywno, a następnie partiami połączyć z serkiem mascarpone. Na końcu nie przerywając miksowania dodać masło migdałowe. Całość. Na dnie formy wysłanej papierem do pieczenia kolejno umieścić warstwę krakersów, krem budyniowo-migdałowy, krakersy, krem z serkiem mascarpone i na końcu ponownie ciastka. Ciasto wstawić do lodówki na czas przygotowania polewy czekoladowej. Polewa
Di gotujewłaśnie listki bazylii nadały smak biszkoptowi. Jeśli nie lubicie - pomińcie składnik. Biszkopt szpinakowy wymaga dłuższego czasu pieczenia. Jest nieco wilgotniejszy i bardziej zwarty. Tort szpinakowy przełożyłam kremem z serka mascarpone oraz frużeliną z malin. Myślę, że frużelina z wiśni również by do niego pasowała. Także możecie wybierać - malina czy wiśnia ? PRZEPIS NA SZPINAKOWY TORT Z MASCARPONE I MALINAMI Składniki ( * szklanka(...)maliny się rozpadną. Pod koniec gotowania dodać rozrobioną w odrobinie wody mąkę ziemniaczaną. Żelatynę zalać zimną wodą. Napęczniałą żelatynę, dodać do gorącej frużeliny. Odstawić frużelinę do ostygnięcia. 3. KREM MASCARPONE Serek mascarpone zmiksować z cukrem pudrem. Gdy składniki się połączą, nie przerywając ucierania cienkim strumieniem wlewać słodką śmietankę. Miksować jeszcze 2-3 minuty, aż krem stanie się puszysty. Odłożyć
kolorowotorcikowołyżki cukru pudru 2 płaskie łyżki dobrego kakao Dodatkowo: maliny i cukier puder do dekoracji Uwagi do przepisu: Składniki na bezę mam w temp. pokojowej. Składniki na krem – serek mascarpone i śmietankę trzymam w lodówce. Śmietankę 5-8 minut przed ubijaniem wkładam do zamrażarki, by dodatkowo ją schłodzić. Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml. Bezę można udekorować innymi(...)bezę przez 100 minut. Nie otwieram piekarnika! Po upieczeniu wyłączam piekarnik, nie otwieram go, zostawiam bezę na całą noc. Rano dekoruję kremem, owocami, posypuję cukrem pudrem. PRZYGOTOWANIE KREMU KAKAOWEGO: Serek mascarpone i śmietankę wlewam do wysokiego naczynia i zaczynam ubijanie od małych obrotów miksera do większych, zwiększam je stopniowo. Gdy krem jest sztywniejszy wsypuję cukier puder, miksuję do połączenia, następnie
Zasmakuj KuchniPuszysty biszkopt przełożony kremem na bazie serka mascarpone i śmietany kremówki z dodatkiem masy krówkowej oraz warstwy pokruszonych krakersów. Krakersy po krótkim czasie miękną i delikatnie przełamują słodycz tortu. Pycha! Całość współgra idealnie Tort udekorowałam w stylu Ombre (cieniowanie), niestety… zapomniałam, że długie dekorowanie tortu nie sprzyja kremowi, który zrobiony jest z bitej śmietany. Trochę zaczął się rozwarstwiać(...)Serek mascarpone zmiksować z masą kajmakową. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno i delikatnie połączyć z masą. Krem podzielić na trzy części. Krakersy przełożyć do woreczka foliowego, rozbić tłuczkiem do mięsa i podzielić na trzy części. Za pomocą pędzelka nasączyć pierwszą warstwę biszkoptu. Rozsmarować jedną łyżkę pierwszej części kremu i równo rozsypać warstwę pokruszonych krakersów. Ostrożnie rozsmarować pozostałą część kremu
Oryginalny smak