Dynię wydrążyć, obrać ze skóry i pokroić ma mniejsze kawałki. Marchewkę obrać i pokroić na talarki. Warzywa ułożyć na blasze do pieczenia, dodać czosnek i szalotkę pokrojoną na ćwiartki. Wszystko skropić oliwą i piec 45 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni. Upieczone warzywa przełożyć do garnka, dodać pozostałe składniki i gotować 10 minut. Całość zblendować na gładki krem
Kuchnia w opałachpalnik, niech się zagotują. Cebulę obieracie z wierzchniej warstwy, odcinacie korzenie i dodajecie do garnka. Kiedy woda zacznie wrzeć, zmniejszacie płomień i gotujecie dalej. W tym czasie kroicie połówkę dyni na kilka części, obieracie ze skóry (nie pozbądźcie się przy tym palców, ani kończyn…), potem kroicie na małe kawałki i wrzucacie do gotowego już wówczas bulionu. Gotujecie dalej(...)miękkości, po czym zestawiacie z ognia. Na koniec przyprawiacie pieprzem i gałką muszkatołową oraz ścieracie dodajecie do zupy korzeń imbiru. Mieszacie. Kiedy zupa ostygnie, blendujecie na w miarę jednolity krem (w zależności od stopnia lenistwa). Krewetki myjecie bardzo dokładnie pod bieżącą wodą, odsączacie na durszlaku i suszycie papierem. Na patelni rozgrzewacie oliwę (ale rozgrzewacie, a nie palicie…), wrzucacie
GRUBY WAŁEKDzisiaj przepis nietypowy, dlaczego? Dlatego, że większość z Was pewnie nie słyszała o hummusie na słodko. Osobiście zazwyczaj przygotowuję hummus klasyczny , paprykowy, ziołowy, z pieczonych buraków
Be Fit Be Strongtego, co mamy w lodówce. Jest też kilka przepisów na sytuacje, gdy jesteśmy głodni, ale nie mamy nic do jedzenia w lodówce. Wystarczy paczka mrożonego groszku i pyszna zupa krem gotowa. “Naturalnie i zdrowo” uczy nas też, że jeśli będziemy mieć w kuchni kilka podstawowych produktów, to nigdy już nie będziemy chodzić głodni. Większość przepisów oparta jest o komosę, jarmuż(...)grzyby i buraki. Co bym ugotowała z “Naturalnie i zdrowo”? Dobrze wygląda wegetariańska wersja sałatki cezar z grillowaną sałatą, sałatka z hummusem na dnie miski, pesto z buraków. faszerowana dynia, pieczony ser feta, kuskus z selera bulwiastego,salsa z owoców i prażona ciecierzyca. A na deser? Na pewno zrobię lody arbuzowe! Naturalnie i zdrowo Autorka: Sarah Britton Wydawnictwo Marginesy Data
Ugotowane pozamiatanemozzarellą i pomidorkami cherry Sałatka z japońskim makaronem, cukinią i marchewką Sałatka z soczewicy i cukinii Spaghetti z cukinią, jajkiem i oliwkami Spaghetti w pomidorach z cukinią Surówka z dyni z cukinią, papryką i jabłkiem Świderki z salami, cukinią i grana padano Tagliatelle z pieczarkami i cukinią z dodatkiem oliwy z białych trufli Tarta z ciasta francuskiego z cukinią(...)ciasta francuskiego z cukinią i czerwoną cebulą Tarta z cukinią, brokułami i sezamem Tartaletki z ciasta francuskiego z ricottą i cukinią Zapiekany omlet z cukinią i czosnkiem Zupa krem z cukinii
Moja smaczna kuchniasiostra C. wraz z małżonkiem postanowili wyprawić wspólne urodziny, a że przez ponad trzy tygodnie nic nie piekłam zawzięłam się, i przygotowałam tort. Taki porządny, z marcepanowymi dekoracjami i kremem maślanym. Pokażę Wam go przy innej okazji. A wczoraj wróciłam do pracy. Oj, ciężko było wstać o wpół do czwartej nad ranem... Szczególnie, że teraz słońce wschodzi dopiero(...)pomału się przestawić. Jest szaro, buro i deszczowo, a gdy rano na termometrze zobaczyłam siedem stopni powyżej zera, odruchowo szczelniej otuliłam się szalem. W sklepach królują śliwki, gruszki i dynie, a pierwszym, co z niemal pietyzmem włożyłam do koszyka, było opakowanie świeżych, soczyście fioletowych fig. I tak, to zdecydowanie są moje smaki, niecierpliwie przecież czekam na pierwsze kasztany, ale... Gdzie
Pożeraczka, czyli raz adobrzeKorzystam z sezonu na szparagi i tak jak obiecałam wpada pierwszy przepis z nimi w roli głównej. Dzisiaj zapraszam na lekki, zdrowy i przepyszny krem z zielonych szparagów, który jest prosty i ekspresowy w przygotowaniu. Znakomity na śniadanie, obiad i kolację a także na wizytę gości bo nie tylko smakuje, ale i prezentuje się wspaniale Składniki na 4 porcje(...)bulionu warzywnego – osoby na redukcji) sól himalajska lub kłodawska pieprz czarny mielony 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej opcjonalnie śmietana 30% lub śmietanka kokosowa opcjonalnie starty parmezan płatki migdałów , pestki dyni lub słonecznika chipsy z boczku Szparagi umyć, osuszyć i odłamać lub odkroić twarde i grube końce. Cebulę obrać i pokroić w piórka. W garnku roztopić tłuszcz, zeszklić cebulę
Ola la LCHFjajka – 110g mąki pszennej – 50g mąki krupczatki – 80g roztopionego masła – 40g kakao – 60g posiekanych orzechów włoskich – 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Dynie ubić razem z jajkami, cukrem i roztopionym masłem, dodać obie mąki przesiane razem z kakao i proszkiem do pieczenia i wszystko dokładnie wymieszać. Dodać orzechy i wymieszać. Ciasto przełożyć do silikonowej(...)18cm) i piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez około 50-55 minut. Wystudzone ciasto można polukrować lub posypać cukrem pudrem, można też przekroić na pół, posmarować ulubionym kremem i górę udekorować polewą czekoladową. * jeśli pieczecie ciasto w zwykłej formie, należy dno formy wyścielić papierem do pieczenia, boki posmarować zimnym masłem i oprószyć mąką. Smacznych wypieków wszystkim życzę Artykuł
Smaki ArmineNastępnie czymś, co jest zakończone małym i okrągłym otworem (np. butelką) wykrawamy dziurki w środku - powstaje kształt podobny do pączka z dziurką. Teraz naszą przekąskę smarujemy kremem, do którego przykleimy dodatki. Ja użyłam domowego masła orzechowego na zmianę z nutellą z awokado (zblendowane awokado + kakao + miód). 2. Dodatki do posypania: Użyjcie tego, co macie pod ręką. U mnie(...)kolejności ze zdjęcia, od lewej): 1. Płatki kokosowe + rodzynki (można je chwilę pomoczyć w gorącej wodzie) + nasiona chia 2. Rodzynki + pokrojone daktyle suszone + płatki migdałów 3. Pokruszone pestki dyni + płatki migdałów 4. Rodzynki + pestki dyni + pokruszone płatki kukurydziane 5. Namoczone na chwilę jagody goji + pokrojone daktyle suszone 6. Płatki kokosowe + jagody goji 3. Do polania "pączków": Można użyć lukru
Powiedz dietom niedyni 100 g ziemniaków 2 cebule ząbek czosnku 50 ml soku jabłkowego 100 g masła szczypta gałki muszkatołowej 1 l bulionu warzywnego brokuł 50 g mascarpone sól, pieprz Przygotowanie: Dynię, ziemniaki, cebulę i czosnek obrać i pokroić w kostkę. Podsmażyć w garnku na maśle ( nie przypalić cebuli ) . Zalać bulionem ( nie całkiem przykrywając warzywa ) gotować do miękkości. Zmiksować blenderem, doprawić(...)smaku. Dodać sok jabłkowy i serek mascarpone. Gotować jeszcze z 5 - 10 min na małym ogniu. Do gotującej się wody wrzucić brokuła i gotować z 3 min. Dodać do kremu i................... Smacznego
Gaździnka warzyDomowy sznycel z frytkami to typowy niedzielny obiad. Prawdziwy sznycel musi być bardzo cienki, więc musicie mięso bardzo dokładnie rozbić. Wbrew pozorom przygotowanie takie obiadu wcale
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!blogu znajdziecie też inne przepisy diety dr Dąbrowskiej, między innymi: sałatkę z pieczonych buraków surówkę z czerwonej kapusty z chrzanem pieczoną brukselkę z cebulą i czosnkiem zupę krem z białych warzyw sos czosnkowy z kalafiora młoda kapusta z koperkiem chłodnik z buraków leczo wegańskie wegański wywar warzywny zupę z kiszonych ogórków sałatkę z kapusty pekińskiej z kiszonym ogórkiem sałatkę(...)burakiem surówkę z kiszonej kapusty z granatem surówkę z kapusty z marchewką i jabłkiem spaghetti z cukinii z sosem pomidorowym kalafior w pikantnym sosie pomidorowym wegańską kalafiornicę frytki z dyni piżmowej wegański bigos wegańskie burgery z kalafiora grillowaną cukinię z warzywami po grecku zakwas z buraków sok z kiszonych buraków z marchewką i jabłkiem sok z kiszonych buraków zielony
Kulinarne przygody Gatitytygodniowy jadłospis. Kulinarne inspiracje Na blogu znajdziecie też inne przepisy diety dr Dąbrowskiej, między innymi: surówkę z czerwonej kapusty z chrzanem pieczoną brukselkę z cebulą i czosnkiem zupę krem z białych warzyw sos czosnkowy z kalafiora młoda kapusta z koperkiem chłodnik z buraków leczo wegańskie wegański wywar warzywny zupę z kiszonych ogórków sałatkę z kapusty pekińskiej z kiszonym ogórkiem(...)burakiem surówkę z kiszonej kapusty z granatem surówkę z kapusty z marchewką i jabłkiem spaghetti z cukinii z sosem pomidorowym kalafior w pikantnym sosie pomidorowym wegańską kalafiornicę frytki z dyni piżmowej wegański bigos wegańskie burgery z kalafiora grillowaną cukinię z warzywami po grecku zakwas z buraków sok z kiszonych buraków z marchewką i jabłkiem sok z kiszonych buraków zielony
Kulinarne przygody Gatity