krem z dyni - 2019 przepisów (strona:110/135)

PORADNIK BOŻEGO NARODZENIA 225

smak orzecha. Obydwie postaci gałki muszkatołowej przechowujemy z dala od światła słonecznego i w szczelnych pojemnikach. Stanowi sprawdzony składnik wypieków z orzechami i pierników. Dodajemy ją do ciast, puddingów, kremów i pikantnych ciasteczek. Świetnie komponuje się z wieloma odmianami serów. Pasuje również do dań z kurczakiem, z czarna fasolą i pomidorami. Dopełni smak potraw z jajkiem i warzywami np. kapusty(...)smak. Kardamon dodajemy do piernika, marcepanu, deserów i sałatek owocowych oraz do słodkich sosów i likierów. Dodaje się go również do zup. pasztetów, mięs oraz ryb. Nadaje świeży smak dyni, marchwi i szarlotce. Kardamon możemy znaleźć w holenderskich ciasteczkach oraz  w tradycyjnym norweskim napoju alkoholowym akvavit. Jest częstym dodatkiem do dań curry. Ponadto stosowany jest jako przyprawa aromatyzująca pikle

Ciastka - domowe słodkości
LEKSYKON PRZYPRAW BOŻEGO NARODZENIA 122

smak orzecha. Obydwie postaci gałki muszkatołowej przechowujemy z dala od światła słonecznego i w szczelnych pojemnikach. Stanowi sprawdzony składnik wypieków z orzechami i pierników. Dodajemy ją do ciast, puddingów, kremów i pikantnych ciasteczek. Świetnie komponuje się z wieloma odmianami serów. Pasuje również do dań z kurczakiem, z czarna fasolą i pomidorami. Dopełni smak potraw z jajkiem i warzywami np. kapusty(...)smak. Kardamon dodajemy do piernika, marcepanu, deserów i sałatek owocowych oraz do słodkich sosów i likierów. Dodaje się go również do zup. pasztetów, mięs oraz ryb. Nadaje świeży smak dyni, marchwi i szarlotce. Kardamon możemy znaleźć w holenderskich ciasteczkach oraz  w tradycyjnym norweskim napoju alkoholowym akvavit. Jest częstym dodatkiem do dań curry. Ponadto stosowany jest jako przyprawa aromatyzująca pikle

Ciastka - domowe słodkości
Folk Gospoda | Warszawa – Miejsca ze Smakiem 136

jakże ciekawe trio chłodników, w którym znalazł się chłodnik botwinkowy z jajkiem przepiórczym i szczypiorkiem, chłodnik pomidorowy z grzankami i czerwoną cebulą oraz ogórkowy ze szpinakiem i prażonymi pestkami dyni. Wszystkie równie smakowite, dały dobry początek tej kolacji. Kwaśność chłodników przełamał delikatnie słodki likier Saska Pigwa – nie ukrywam, ale to jeden z moich ulubionych likierów. Niesamowicie lubię połączenie kwaśnych owoców(...)przystało. Co na deser? Oczywiście, że beza! Jeszcze kilka lat temu wątpiłabym, że taki deser może być smaczny. Bezy zawsze kojarzyły mi się ze słodkim ulepkiem, ze zbyt ciężkim kremem. Jednak jakiś czas temu nastąpił przełom i przekonałam się, a wręcz pokochałam bezy. Torcik bezowy serwowany w Folk Gospodzie, był nadziany pysznym, bodajże jagodowym kremem, podany z owocowym, kwaśnym sosem

Kuchnia Bazylii
Instrukcja pieczenia sernika. I sernik dyniowo-cytrynowy 189

tortownicę o średnicy 20 cm) spód: 115 g orzeszków z pieprzem 40 g masła masa serowa: 500 g sera ricotta 250 ml śmietany kremówki (38%) 230 g musu z dyni 4 jajka 125 g cukru skórka otarta z 1 cytryny sok z 1/2 cytryny 1 łyżeczka mielonego imbiru 20 g budyniu waniliowego (proszek) mus cytrynowy: 300 ml śmietany kremówki(...)cytryny przelać do garnuszka, dodać odciśniętą żelatynę i podgrzewać aż do jej rozpuszczenia, cały czas mieszając. Wlać sok do ubitej śmietany, dokładnie wymieszać. Białka ubić, dodać do kremu, delikatnie mieszając łyżką. Mus wyłożyć na sernik, schłodzić w lodówce minimum 2 godziny przed podaniem. Smacznego! Przepis specjalnie dla Endżi , poszukującej nowych dyniowych rozwiązań

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Tarta ze śliwkami - możliwe, że najlepsza 302

jestem wielką fanką śliwek. Owszem lubię, ale jakoś tak... Specjalnie mnie do nich nie ciągnie. Jesienne jabłka, gruszki, kasztany czy dynia - o, to jest to, co mnie kręci! One przychodzą mi do głowy, gdy wymyślam kolejne słodkości. To przepisów z ich udziałem szukam w internecie i książkach. Śliwki zeszły na dalszy plan, i muszę przyznać, że jakoś bardzo(...)cieście, tylko osobno. Dzięki temu wyraźne widoczne są wszystkie warstwy, które idealnie się uzupełniają. Do śliwek i spodu dałam cynamon, bo pomyślałam, że będzie pasował. Do śliwek i kremu dałam miód zamiast cukru, bo jego posmak wydawał mi się znakomitym uzupełnieniem. Wyszło, szczerze mówiąc, lepiej, niż się spodziewałam.Bardzo kruchy spód, delikatna masa serowa i miękkie, rozpływające się w ustach

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Restaurant Week 133

selera, veloute z cebuli Policzki z jelenia konfitowane w tłuszczu gęsim, pieróg biłgorajski, demi glace z kaczki z gorzką czekoladą, młoda marchew, groszek cukrowy Wegańska fasolka po bretońsku z dynią piżmową, kalarepą i białą rzodkwią Mus chałwowy, pralinka z czekolady, orzechów i daktyli, brownie Mus chałwowy, pralinka z czekolady, orzechów i daktyli, ciasto marchewkowe O tej restauracji Północ-Południe możecie(...)cebulowa zapiekana serem, podana z grzanką maślaną Karmelizowane gęsie wątróbki podane na pieczonej brukwi i marchwi z chipsem z jarmużu Domowy makaron z borowikami, szpinakiem i polskim serem długodojrzewającym Krem kawowy z pomarańczami i słonecznikiem zatopionym w karmelu Fedde Na początek duży ukłon w kierunku managera, który pozwolił nam wykorzystać rezerwację w innym terminie. Dużo się działo i tak się

Kucharzyca
Lobo Bistro - polska kuchnia: tradycja i nowoczesność 105

dostajemy czekadełko, czyli masło z palonym porem w towarzystwie pachnących domowych chlebów. Zapowiada się pysznie! Jako przystawki na naszych talerzach pojawiło się najpierw wyborne pastrami z gęsi z marynowaną dynią i wędzonym twarogiem ( 34 zł) oraz śledź matias z wędzonym ziemniakiem i emulsją ze śliwki (24 zł). Była też rewelacyjna domowa pasztetówka drobiowa z faworkami i sosem jeżynowym(...)deser zawsze jest w żołądku dodatkowe miejsce to spróbowałyśmy jeszcze pysznego torciku Marcinek z jeżynami i obłędnymi lodami waniliowo-makowymi (21 zł), a także zdekonstruowanej wuzetki z kremem mascarpone i suszoną śliwką (21 zł). Wszystkie dania nie dość, że są przepyszne, to są przepięknie podane. Prostota dekoracji jest tutaj kluczem do sukcesu. Szef kuchni Patryk Banaszczuk idealnie się odnajduje

Kulinarne przygody Gatity
Zupa krem z soczewicy 136

zastałam wielu składników na jakąkolwiek znaną mi tradycyjną polską zupę. Zaczęłam więc szperać po szafkach i znalazłam soczewicę czerwoną J I tak zupełnie spontanicznie powstała ta oto PRZEEEPYSZNA ZUPA KREM Z SOCZEWICY J   300 g soczewicy czerwonej 1 łyżka masła klarowanego/ oleju 1 duży ziemniak 1 cebula 1 średnia marchewka 1 czubata łyżka przyprawy garam masala 1 czubata łyżka(...)gotowania, jeśli konsystencja zupy będzie zbyt gęsta dolać wody i w razie potrzeby dodatkowo doprawić, aby miała wyraziście orientalny smak. Zupę podawać z grzankami i posypać uprażonymi pestkami, np. dyni i słonecznika. Można też dodać jogurt naturalny. Ps. Dla dzieci przygotowuję tę zupę w wersji delikatniejszej, z mniejszą ilością przypraw

Calzonella.com
Tradycyjne powidła śliwkowe bez cukru 129

Tradycyjne powidła ze śliwek węgierek bez cukru Tradycyjne powidła śliwkowe najlepiej udają się ze śliwek węgierek. Można je robić zarówno z pierwszych śliwek, które dojrzewają już

Korniszonki
Rozgrzewająca zupa z marchwi i czerwonej soczewicy 156

zamknąć się w domowym budżecie, więc postanowiłam do końca miesiąca wykorzystywać to co mam. Mam niezliczone ilości i rodzaje kasz, mąk, nasion strączkowych, kilka kilogramów czosnku, marchwi, byczą dynię i słoiki (wiadomo, ze wsi jestem) z jabłkami, brzoskwiniami, aronią itd. Zimą na rozgrzewkę nadają się zupy, a że w kieszeni mi ubyło, a dupsko po świętach urosło to przy okazji(...)soczewicę, wymieszaj wszystko dokładnie, przykryj garnek pokrywką i gotuj 10-15 minut aż soczewica zmięknie. Zupa jest pyszna na ciepło jak i na zimno. Smacznego! Ps. Jeżeli wolicie zupy kremy, to przed dodaniem soczewicy można wszystko zblendować i w takim kremie ugotować soczewicę. Pamiętajcie jednak, że kremy szybciej się trawi

greenscarf
Zupa krem z marchwi z szafranem i marchewką glazurowaną miodem 154

m.parentNode.insertBefore(a,m) })(window,document,'script','//www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-42916170-1', 'auto'); ga('send', 'pageview'); I tak zaczęła się moja przygoda z zupami kremami.  ZUPA KREM Z MARCHWI Z MARCHEWKĄ GLAZUROWANĄ MIODEM Składniki na glazurowaną miodem marchewkę: - 1-2 spore marchewki - 2-3 łyżki miodu - 50 gram masła - pieprz - sól Przygotowanie glazurowanych miodem marchewek: Marchew obieramy, myjemy(...)gładka i niewodnista. Dodajemy szafran, gałkę, pieprz i sól. Opcjonalnie również nieco słodkiej śmietanki. Podajemy za to z kwaśną śmietaną i glazurowaną miodem marchewką (oczywiście można wykorzystać też pestki dyni czy słonecznika, prażone migdały, groszek ptysiowy lub grzanki). Voila! Smacznego i do napisania wkrótce

Życie zamknięte w smaku
Pappardelle z kurczakiem o nucie truflowej w sosie dyniowym (ekskluzywne danie w 15 minut) 141

Przepis autorski (mój). Czy można zjeść pyszny obiad przygotowany w zaledwie 15 minut? Oczywiście, że tak i przyznam, że nawet w wersji nieco luksusowej, czyli z

Di gotuje
Co jeść i pić, aby dodać sobie energii? 110

się odczucia głodu. Co w takim razie jeść na drugie śniadanie? No cóż, najlepiej by było, gdyby drugie śniadanie było pełnowartościowym posiłkiem, np. kanapka z wędliną i warzywami, zupa-krem z grzankami, tortilla z kawałkiem piersi z kurczaka i dużą porcją surówki... Wymieniać można długo. Problem w tym, że nie zawsze jesteśmy w stanie zjeść taki posiłek albo po prostu(...)produkty bogate w węglowodany złożone i błonnik, a więc pieczywo i makarony razowe, płatki i otręby owsiane, warzywa (najlepiej w postaci surowej), orzechy, migdały oraz wszelkiego rodzaju pestki (np. dyni, słonecznika), wartościowe są także rośliny strączkowe - zarówno ich nasiona, jak i kiełki. Ważne są także owoce, z tym że o jednym musimy pamiętać - owoce, choć niezwykle zdrowe - są jednak bogatym

Z notatnika dietetyka
Krem Brokułowo-Kalafiorowy z pieczonymi ziemniaczkami 94

Zdrowy naturalnie gęsty i kremowy bez mąki i serków topionych !!! Zdrowy naturalnie gęsty i kremowy bez mąki i serków topionych !!! 1 mały brokuł Pół średniego kalafiora

Andzia Pichci
Domowa skórka pomarańczowa 145

Kandyzowana skórka pomarańczowa smażona w cukrze Skórka pomarańczowa do klasyczny dodatek do wielu tradycyjnych wypieków - serników, pączków, mazurków, babek drożdżowych lub keksów. Dzisiaj kandyzowana skórka pomarańczowa

Korniszonki