krem z dyni - 2019 przepisów (strona:105/135)

Ciasto dyniowe 138

zaprawić w słoikach i trzymać w spiżarni. Masło miksujemy z cukrem i cukrem waniliowym. Dodajemy po jednym jajku i miksujemy za każdym razem. Na koniec dodajemy puree z dyni i miksujemy. Na tym etapie masa nie jest jeszcze jednolita, nie trzeba się tym przejmować, konsystencja wyrówna się po dodaniu suchych skłądników. Suche składniki mieszamy razem w misce, dodajemy do mokrych(...)stopni około godzinę (czas pieczenia skróci się, jeśli użyjemy blaszki o większej średnicy). Upieczone ciasto posypujemy cukrem pudrem. Można też przekroić je wzdłuż i nadziać ulubioną konfiturą, budyniem lub kremem. Smacznego! Po więcej słodkich zdjęć zapraszam na mój Instagram :) Post Ciasto dyniowe pojawił się poraz pierwszy w CIASTKOŻERCY

Ciastkozercy
Zupa dyniowa z ciecierzycą, batatami, cynamonem i papryką :) rozgrzewająca, bez glutenu, bez laktozy 137

Zupa dyniowa z ciecierzycą Składniki: 1 dynia 4 bataty 3 marhewki 1 cebula świeży imbir  ok 3-4 cm 3 ząbki czosnku 250 g ciecierzycy oliwa z oliwek cynamon kardamon sól pieprz papryka mleko kokosowe Ciecierzycę zalewam wodą i odstawiam na całą noc do namoczenia, następnie gotuję do miękkości. Do garnka wlewam oliwę, rozgrzewam i dodaję cebulę oraz czosnek(...)Dolewam wodę, wrzucam obrane i pokrojone warzywa. Dodaję przyprawy. Wszystkie skłądniki gotuję do miękkości pod przykryciem. Pod koniec gotowania dodaję połowę ugotowanej ciecierzycy i wszystko blenduje na krem. Resztę ciecierzycy dodaję do zblendowanego kremu. Zupa wspaniale smakuje z mlekiem kokosowym

nietadieta
WEGAŃSKIE MIEJSCA: W Gruncie Rzeczy (Warszawa) 130

pierwszy ogień idzie więc wegańska knajpa w Warszawie (ul. Hoża 62) - W GRUNCIE RZECZY . W GRUNCIE RZECZY Adres: ul. Hoża 62, Warszawa Odwiedzona: 15 listopada 2014 Zjedliśmy tam zupę-krem z marchewki i ananasa. Doprawiona płatkami migdałów. Była bardzo dobra i sycąca. Kolejnym daniem był kotlet z soczewicy z ziemniaczkami, surówką i pietruszką w sosie sojowym (wyborna!). Również dipy robiły(...)wciągnął pierwszorzędnie :) Spróbowaliśmy również kuskusa z warzywami (oliwkami, które Maugo nie lubi i Paszko musiał kończyć już sam), a także z surówką posypaną słonecznikiem i hummusem z dodatkiem pestek dyni. Na deser był tofurnik, bardzo pyszny, bardzo słodki i "dopchał" nas, w pozytywnym sensie, na dobre. Na popitkę wzięliśmy zieloną herbatę z żeńszeniem i imbirem. Zielona herba zawsze spoko! Obsługa

Bananowe Pole
Z cyklu: Dla dzieci - Dyniowe ciasteczka na Halloween (Biscotti di zucca per Halloween) 139

pizzico di zenzero in polvere un pizzico di noce moscata un pizzico di sale PRZYGOTOWANIE Przesianą mąkę miksujemy z zimnym masłem. Dodajemy cukier puder, żółtko, puree z dyni, 1/2 łyżeczki cynamonu, szczyptę soli, imbiru oraz gałki muszkatałowej.  Ciasto dokładnie wyrabiamy na jednolitą masę. Z ciasta formujemy kulę, owijamy folią spożywczą i schładzamy w lodówce ok. 30 minut(...)piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 10-15 minut. Upieczone ciasteczka odstawiamy do wystygnięcia. Ciasteczka dekorujemy rozpuszczoną gorzką czekoladą, kolorową posypką, cukrem pudrem lub nadziewamy kremem czekoladowym. **** PREPARAZIONE Mescolate la farina setacciata con il burro freddo. Aggiungete lo zucchero a velo, un tuorlo, 1/2 cucchiaino di cannella, un pizzico di sale, zenzero in polvere e noce

La grande e la piccola cuoca
Zielona mąka i kruche ciasteczka. Słodkie i zdrowe ciacha dla niemowlaka. 190

pestek dyni to takie bezglutenowe cudo, które jest świetną podstawą do zrobienia kruchych ciasteczek.   Coś dla wielbicieli kruchości i proszku do pieczenia. I w dodatku strasznie zdrowe. Pestki dyni uzupełniają wiele wartości. Jednak ich jedzenie może być nudne. Warto korzystać zatem z różnych form, pod którymi się kryją. Chociażby z takiej mąki. Uwaga ! Mąka jest specyficzna(...)dodać pół szklanki namoczonych rodzynek, żeby złamać suchość. Sprawdźcie czy waszym maluchom zasmakuje. Ich gusta mogą was zdziwić, a gorzkawy posmak może się podobać. Tak jak Dziubasowi słynna cykoria ! Krem do posmarowania ciasteczek znajdziesz tu: Jak przemycić dziecku kaszę – ciąg dalszy. Bananowo – waniliowy krem na kanapki. i tu: Coś lepszego niż nutella. Przepis na masło orzechowo

Krupeczki
,,Pączki dyniowe’’ 125

ciepłe miejsce na 10 minut. Do dużej miski wsypujemy mąkę, dodajemy wyrośnięty zaczyn, cukier, letnie mleko, żółtka i jajka, sól, cukier waniliowy, spirytus, skórkę z cytryny i pure z dyni. Wyrabiamy ciasto, pod koniec dodajemy rozpuszczony tłuszcz i dalej wyrabiamy, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Miskę z wyrobionym ciastem odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, przykryte ściereczką(...)wyrośnięcia na 30 minut do podwojenia swojej objętość. Po wyrośnięciu smażymy pączki w rozgrzanym oleju. Konfiturę umieszczamy w rękawie cukierniczym, w pączkach robimy wąskie dziurki i nadziewamy każdego kremem. Gotowe pączki oblewamy roztopioną czekoladą w kąpieli wodnej i dekorujemy skórkami z pomarańczy. Smacznego

Podróż w kulinaria
Jesienny chlebek daktylowy 270

mnie w domu już panuje magiczna jesień...dynie, jabłka, liście...tak tak liście;) A dzisiaj też i jesienny chlebek daktylowy. Daktyle to pierwszy owoc egzotyczny, jaki poznała Europa. Dzięki obecności antyoksydantów, daktyle mogą wzmagać reakcje obronne organizmu w stosunku do niektórych chorób.No to pieczemy chlebek...zdrowy i jesienny;) Składniki; 350 g mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, szczypta(...)posiekanych daktyli, 100 g posiekanych orzechów, 2 łyżki masła, 8 łyżek miodu, 8 łyżek mleka, 1 jajko, Po przyprawy zapraszam do  SKWORCU Wykonanie; Masło ucieramy na krem i dodajemy pomału miód, a następnie jajko.Dokładnie mieszamy.Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, sodę i sól. Powoli wlewamy mleko ciągle mieszając. Na koniec dodajemy daktyle i orzechy. Ciasto przekładamy do formy. Pieczemy

Anioły w kuchni
Jesienny chlebek daktylowy 121

domu już panuje magiczna jesień...dynie, jabłka, liście...tak tak liście;) A dzisiaj też i jesienny chlebek daktylowy. Daktyle to pierwszy owoc egzotyczny, jaki poznała Europa. Dzięki obecności antyoksydantów, daktyle mogą wzmagać reakcje obronne organizmu w stosunku do niektórych chorób.No to pieczemy chlebek...zdrowy i jesienny;) Składniki; 350 g mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, szczypta soli, sody(...)posiekanych daktyli, 100 g posiekanych orzechów, 2 łyżki masła, 8 łyżek miodu, 8 łyżek mleka, 1 jajko, Po przyprawy zapraszam do SKWORCU Wykonanie; Masło ucieramy na krem i dodajemy pomału miód, a następnie jajko.Dokładnie mieszamy.Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, sodę i sól. Powoli wlewamy mleko ciągle mieszając. Na koniec dodajemy daktyle i orzechy. Ciasto przekładamy do formy. Pieczemy około

Anioły w kuchni
Warzywo - Dominika Wójciak i KONKURS!! 154

znajdziemy od kilku do kilkunastu przepisów na konkretne warzywo! Dominika kulinarną podróż rozpoczyna od rabarbaru! Następnie przeprowadza nas przez buraka i botwinkę, bób, kapustę, ziemniaki, marchewkę, kalafiora, cukinię, fasolę, dynię, a na samym końcu znajdziemy różne ciekawe dodatki do warzyw - typu pieczona feta, sos tahini czy przepis na melasę z granatów. Ta książka to 111 warzywnych propozycji! Wydanych w pięknej(...)dodatki do obiadu czy na sałatki/ surówki! W tej książce znajdziecie wiele ciekawych, świeżych i nowych przepisów na śniadania, obiady, przekąski czy nawet słodkości! Znajdziecie przepisy na croissanty z kremem migdałowym i rabarbarem, na kokosową owsiankę z konfiturą z rabarbaru i czereśni, śniadaniowy krem z burakiem i owocami leśnymi czy przepis na wegetariańską kanapkę BLT z upieczonym burakiem! Wszystko wygląda

Plate of Joy
Pikantna zupa z pieczonych warzyw 98

Nagrzać piekarnik do 180 °C (termoobieg). Warzywa obrać, marchewkę i pietruszkę pokroić w plasterki, seler, dynię i ziemniaki pokroić w kostkę, cebulę i czosnek drobno posiekać. Marchew, pietruszkę i dynię umieścić w naczyniu żaroodpornym, posypać kuminem, wymieszać,  skropić olejem (opcjonalnie można też polać miodem) i wstawić do piekarnika na około 30 minut. Cebulę podsmażyć na patelni, aż zrobić się(...)czym zmniejszyć płomień i gotować, aż warzywa będą miękkie, a soczewica się rozpadnie (około 30-40 minut). Ja połowę porcji miksuję i w ten sposób powstaje pyszna zupa krem z pieczonych warzyw. Pikantna zupa z pieczonych warzyw - wariant dla użytkowników wolnowarów Warzywa przygotować jak w przepisie powyżej i przełożyć do misy wolnowaru Czas wolnowarzenia opcja low - 4-5 godzin opcja

Cztery Fajery
Pikantna zupa z pieczonych warzyw 142

Nagrzać piekarnik do 180 °C (termoobieg). Warzywa obrać, marchewkę i pietruszkę pokroić w plasterki, seler, dynię i ziemniaki pokroić w kostkę, cebulę i czosnek drobno posiekać. Marchew, pietruszkę i dynię umieścić w naczyniu żaroodpornym, posypać kuminem, wymieszać,  skropić olejem (opcjonalnie można też polać miodem) i wstawić do piekarnika na około 30 minut. Cebulę podsmażyć na patelni, aż zrobić się(...)czym zmniejszyć płomień i gotować, aż warzywa będą miękkie, a soczewica się rozpadnie (około 30-40 minut). Ja połowę porcji miksuję i w ten sposób powstaje pyszna zupa krem z pieczonych warzyw. Pikantna zupa z pieczonych warzyw - wariant dla użytkowników wolnowarów Warzywa przygotować jak w przepisie powyżej i przełożyć do misy wolnowaru Czas wolnowarzenia opcja low - 4-5 godzin opcja

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Tarta na słodko z dyni, batata i mascarpone 178

sobie ciasto i jak już mamy przestudzone warzywa, to możemy je piec. W tym czasie przygotowujemy masę, którą przekładamy na lekko przestudzone ciasto. Masa: Dynię i ziemniaka obieramy (z dyni wydrążamy miąższ z pestkami), kroimy w niewielką kostkę. Warzywa zalewamy wodą, dodajemy sól, cukier, przykrywamy pokrywką i gotujemy do momentu, aż będą miękkie. Rada: czas gotowania zależy od wielkości pokrojonych(...)kogel –mogel. Dodajemy śmietankę, budyń, krótko mieszamy. Następnie całość łączymy z puree warzywnym, na koniec dodajemy serek mascarpone i krótko miksujemy, tylko do uzyskania masy o konsystencji kremu. Masę przekładamy na kruche ciasto i wyrównujemy wierzch. Tarte pieczemy w temperaturze 170°C, ok. 1 godz. Po przestudzeniu wierzch posypujemy cukrem pudrem. Tarte najlepiej schłodzić, w lodówce przez kilka godzin

Moniki Smakołyki
Restaurant Week Wrocław – Degustacja w restauracji PATIO 146

smaku, oryginalny, nie za słodki i orzeźwiający, polecam. Restauracja PATIO ma przygotowane dwa menu w ramach festiwalu i do każdego jest podany ten sam smaczny deser. Na przystawkę podano krem z młodego szpinaku na mleczku kokosowym z szyjkami rakowymi, diablotkę z czarnuszką i kiełki czerwonej rzodkiewki. Lekka, smaczna przystawka. Przy obu menu przystawka jest taka sama. Jednym z głównych dań(...)arbuzowa i puder z malin. Pięknie podane, bardzo smaczne danie. Drugim daniem głównym do wyboru są placuszki z batatów z puree z kalafiora, zielone szparagi na maśle tymiankowym, pestki dyni i puder z czarnych oliwek. Podsumowując: Bardzo smaczne, interesujące menu. Danie pięknie podane, obsługa przemiła, warto skosztować wiosennego, festiwalowego menu! Polecam restaurację PATIO i zachęcam do rezerwowania stolików. Radzę się

Mała Cukierenka
Jak zrobić polewę czekoladową 191

polewą udekorowałam   tort z kremem miętowym.   Taka polewa jest dość twarda. Składniki  na polewę z czekoladą : czekolada- tabliczka gorzkiej- 10 dag 4 dag masła Przygotowanie : Masło rozpuść w rondelku Zdjąć z ognia, dodać pokruszoną czekoladę- wymieszać Odczekać do momentu, aż masa zacznie lekko gęstnieć, polać ciasto. Ciasto z dynią   polałam polewą z użyciem kakao. Składniki

Proste Potrawy
PANIEROWANE KOTLETY Z PATISONA (WEGAŃSKIE, BEZGLUTENOWE) 174

patisonów, na których wykorzystanie brakowało mi pomysłów. Długo spoczywały w kuchni zanim zdecydowałam, co z nich zrobić. Myślałam, by je nafaszerować kaszą i warzywami lub przyrządzić z nich zupę krem, ale na sam koniec zmieniłam opcję i posłużyły mi jako baza do kotletów. To było rozwiązanie smakujące każdemu. Delikatny smak i aromat tego warzywa "ubrałam" w nieco pikantną panierkę. Wystarczy(...)skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej EKO, 1 łyżeczka soli, 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego, 1 łyżeczka ekologicznego czosnku w proszku, 1/2 łyżeczki curry, 1/4 łyżeczki chilli, 3/4 szklanki wody, sezam, pestki dyni i/lub płatki owsiane bezglutenowe do obtoczenia. Wykonanie: Patisona myjemy, obieramy i kroimy na plastry o grubości 1 cm. Wycinamy miąższ z każdego plasterka. Tak przygotowanego patisona podgotowywujemy przez kilka minut

Jeść, by żyć w zdrowiu
MENU NA KOMUNIĘ, URODZINY, PRZYJĘCIE DOMOWE 1124

przygotowałam małą podpowiedź, co można przygotować do jedzenia nie drogo i smacznie. DANIA GŁÓWNE DO WYBORU:  Rosół z kury  Flaczki sojowe z jajkiem gotowanym na twardo  Krem z boczniaków   2.  Pierś z kurczaka po królewsku z młodymi ziemniakami  Polędwiczki wieprzowe duszone w powidłach  tu Łosoś pieczony w ziołach z pieczonymi ziemniakami(...)gorąco:  Naleśniki z marynowanym w rozmarynie kurczakiem, gorgonzolą i borówkami  TU Ser camembert faszerowany śliwkami    TU Roladki z bakłażana nadziewane pastą z pestek dyni i słonecznika  TU kulki drobiowe  TU Poza tym:   pieczywo, korniszonki, oliwki, półmisek wędlin, kapary, ciasto, tort

pieprzny smaczek
Tort w kolorach jesieni 240

absolutnie niewyczuwalny. Plustem tych nietypowych barwników jest to, że ciasto nie jest suche, a wiec nie jest to typowy zapychający biszkopt, tylko przyjemnie mokre, ale jednocześnie lekkie ciasto. Kremy możecie tu stosować dowolne, poddpowiedziałam też Wam zamienniki. Gwarantuję, że będziecie zachwyceni nie tylko wyglądem. Moje niewdzięczne Dziecię, mimo że już kilka lat widzi co w kuchni wyprawiam, widząc jak dodaję(...)przyda się do dekoracji. Gdy skórka lekko przeschnie posiekaj ją drobno. Zrób tak z każdym kolorem ciasta. 3 warstwa (pomarańczowa) dyniowa: 200 g upieczonej i wystudzonej dyni 130 g mąki pszennej 70 g mąki krupczatki 1 banan 50 g cukru 100 ml oleju roślinnego płaska łyżeczka proszku do pieczenia łyżeczka cynamonu Na gładką masę zblenduj upieczoną dynię, banana, cukier, cynamon

greenscarf