zrobiła się upalnie letnia. W takie dni nie mam ochoty na ciężkie dania obiadowe, lecz sięgam po sprawdzony patent na zupę warzywną , którą miksuję potem na gładki i gęsty krem . Posiłek wychodzi nadal pożywny, ale znacznie lżejszy i krócej leżakujący w żołądku niż gęsty gulasz czy smażony kotlet. Zamiast makaronu czy kaszy, lubię wtedy dorzucić do talerza lekki groszek(...)zupie :) A dodatkowe dwie schrupałam na sucho , już po wylizaniu do czysta talerza :P Składniki na porcje dla 4 osób: 3/4 litra wody 1 kostka rosołowa kawałek dyni - bez skóry, wielkości 2 jabłek, u mnie resztka zamro ż onego zapasu z minionego sezonu 1 ziemniak - duży 1 marchew - średnia 1 pietruszka - średnia 1 żółta papryka - mała kawałek selera - wielkości
Grunt to przepis!Zupa krem inna niż wszystkie, bo o orzechowym smaku. Zaskakująco prosta i wykwintna jednocześnie. Czas gotowania: około 40 minut Ilość porcji: 6-8 Składniki: • 500 g topinamburu* • 500 ml bulionu warzywnego • puszka ciecierzycy - 240 g bez zalewy • serek Philadelphia 125 g • łyżeczka zmielonej kolendry Na talerzu: olej z pestek dyni
AniaGotuje.plBania idzie odmiyniać bez wszyjske przipadki i miyszać ze wszyjskimi warzywōma 1 i prziprawōma, kere 2 Wōm 3 przidōm 4 do gowy. Połra 5 zupōw ze
Chop w kuchnipodsmażyć cebulkę z czosnkiem. Dodać dynię i ziemniaki, smażyć ok 10 minut, co jakiś czas mieszając. Dodać przyprawy i wymieszać z warzywami. Całość zalać wrzątkiem, tak aby woda zakryła warzywa, zagotować. Gotować na małym ogniu aż warzywa zmiękną. Mleko kokosowe (kilka łyżek zostawić do dekoracji) dodać do ciepłej zupy, wymieszać. Całość zmiksować na krem. Podawać na ciepło. Do dekoracji: suszone
kulinarnyswiatdomikostkę, dorzucamy do rosołu, dynię obieramy, wydrążamy środek i także kroimy w kostkę, dodajemy do zupy. Warzywa powinny być przykryte rosołem.Cebulę kroimy w kostkę i przyrumieniamy na łyżce masła a następnie wrzucamy do zupy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i papryką. Kiedy wszystkie składniki będą już miękkie, zupę miksujemy na gładki krem. (liście wyjmujemy wcześniej z zupy) Podajemy
Radość kipiąca uśmiechem.blender i zmiksuj zupę na krem. Dopraw solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Taka zupa świetnie nada się zwłaszcza dla dzieci. Bogactwo witaminy C oraz składników z czosnku i cebuli postawi każdego chorego na nogi. Zupę podawaj z grzankami Inne zupy dobre na przeziębienie to: rosół, kapuśniak na żeberkach , zupa cebulowa. Ziemniaki z dynią i cebulą Składniki: 2-3 dużej
Codogarautarty z głuszca podany w kremie z rydzów. Po przekąskach, miejscowe ciorby w szerokim asortymencie; od de burty z flaczków wołowych, przez taranescę ze sztuką cielęciny, po pirisoarę z mięsno ryżowymi kulkami pływającymi wśród warzyw. Do wszystkiego kilkanaście rodzajów papryki. Po nich można było zjeść zająca, potem trzy rodzaje pasztetów z kaczek, w dyni był ponoć najlepszy. Cierpliwym podane mogły
Jadło i czytadłotrudno chyba rozstrzygnąć do końca, który składnik tego pysznego deseru jest najzdrowszy, bo wszystkie są wyjątkowe ;) Masa na roladę zrobiona jest z suszonych owoców, mielonych orzechów i nasion, a krem jagodowy przygotowałam na bazie quinoy, nasion chia i mleka kokosowego. Składnki: 1 szklanka ugotowanej białej quinoy 2/3 szklanki leśnych jagód (mogą być mrożone) 1 i 1/2 łyżki nasion chia(...)oleju kokosowego nierafinowanego 1 łyżka pierzgi pszczelej 2 łyżki wyłuskanych owoców granatu 7 dużych daktyli 8 suszonych fig 3 suszone morele garść rodzynek 50 gram migdałów 50 gram pestek dyni 50 gram nasion słonecznika 50 gram orzechów włoskich 1 łyżka siemienia lnianego 2 - 3 łyżki mąki kokosowej kilka plasterków suszonego jabłka pół świeżej figi 2 duże truskawki kilka malin
Quinoa Raz!śliwkami autorka: wedelka | blog: Kuchenne wzloty i upadki młodej mężatki Brioszki ze śliwkami autorka: marta-gotuje.pl | blog: marta-gotuje.pl Śliwki marynowane w occie autorka: qualietta | blog: Skarbnica smaków SAŁATKA Z PĘCZAKIEM, DYNIĄ I ŚLIWKAMI autorka: Alizea | blog: www.consapore-alizea.blogspot.com/ SAŁATKA Z BURAKIEM I ŚLIWKAMI autorka: Alizea | blog: www.consapore-alizea.blogspot.com/ Zakręcona drożdżówka z nadzieniem twarogowym i śliwkami autorka: tristessa | blog: Kulinarne misz masz Tarta(...)różnych stron świata Nalewka śliwkowa autorka: Białagłowka | blog: Kuchenna Kontrrewolucya Drożdżowy placek śliwkowy z blachy autorka: Gotuj zdrowo!Guten Appetit! | blog: Gotuj zdrowo!Guten Appetit! Tartaletki ze śliwkami i kremem migdalowym autorka: Gotuj zdrowo!Guten Appetit! | blog: Gotuj zdrowo!Guten Appetit! Powidła śliwkowe z piekarnika - szybkie, bez mieszania autorka: Gotuj zdrowo!Guten Appetit! | blog: Gotuj zdrowo!Guten Appetit! Śliwki
Weekendy w domu i ogrodziedobrze wymieszaj. Dodaj puree z dyni i zamieszaj. Wsyp suche składniki i wymieszaj drewnianą łyżką. Wlej do keksówki wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą lub mąką. Posyp kruszonką i płatkami migdałów. Piecz ok. godzinę, aż patyczek wetknięty w ciasto będzie czysty. Rozkoszuj się najpiękniejszym zapachem ! Smacznego, Paulina Popularne posty : Muffinki marchewkowe na troski Zupa krem marchewkowa-lova Super prosta pizza
Gotowanie to kochaniekurczaka, zakwas buraczany, zupa krem szparagowa, luksusowa zupa z kabaczka czy staropolska zupa grochowa, to tylko kilka z 32 propozycji :-) Staropolskie potrawy na dni postne i nie tylko - zakwas na żurek, postny żurek, zupa mleczna "dziadówka", duszone ziemniaki z "oszukaną" jajecznicą Jarzyny, surówki i sałatki - np. seler w sosie śliwkowym, pory zapiekane, surówka z dyni wykwintna, jarzynka z kabaczka
kruche babeczkiNiyrołz jak mie cojsik wejźnie, to we tyj kuchni tworza, choby jaki malyrz na ôbrołzku 1 : chyca jaki pōmysł, potyn miyszōm 2 , kōmbinuja, prōbuja… yno
Chop w kuchniwarzywne, samosy (nadziewane bułeczki) z zieleniną, zupy warzywne i manty, czyli lokalne duże pierogi. Najdziwniejszą potrawą jaką zjadłam w czasie mojej podróży był sumalak. To tradycyjny płynny deser przypominający krem karmelowy – robi się go z cukru i zielonej kiełkującej trawy (takiej jak dla kota). To tradycyjne danie przygotowywane z okazji święta wiosny Nawruz. Nie żeby suszony nabiał, mleko(...)były dziwne, ale sumalak, to klasa sama w sobie. Lato to czas szaszłyków, sałatki pomidorowej, nadziewanej papryki i bogactwa owoców. Jesienią Uzbecy jedzą młodą jagnięcinę i manty z dynią. To też czas winogron i melonów. A zimą? Plow, mięso, dżemy i suszone owoce. To nie jest kraj dla bezglutenowych wegetarian kawoszy ….ale na szczęście wino jest, więc przeżyjecie. Uzbecka uczta
Ugotowane pozamiatanepodwieczorek, jest bowiem bombą witaminową, która daje uczucie sytości na dłużej w jego przygotowaniu pomagał mi nowy pomocnik kuchenny- Blender Amica BTK 5011 IN - w kilka minut zmiksował twardą dynię z resztą składników, duża moc gwarantuje bardzo delikatny i aksamitny koktajl, płynna regulacja prędkości pozwala dopasować szybkość obrotów do naszych potrzeb. Jak wygląda każdy widzi, mnie się podoba jego klasyczny(...)prosty w obsłudze-jego obsługa ogranicza się do wrzucenia do szklanego kielich składników, reszta pracy należy do tego urządzenia , które w kilka chwil przygotuje wspaniały mus, koktajl czy zupę krem. Blender posiada również funkcję Pulse oraz możliwość kruszenia lodu-mój poprzednik tej funkcji nie miał więc jestem tą funkcją pozytywnie zaskoczona. Zdejmowany pojemny szklany kielich ma otwór
Wanilia i KardamonTaką zupę przygotujecie w 30 minut. Jest sycąca i bardzo dobra. Werja wegetariańska oczywiście bez boczku, zastąpić go prażonymi pestkami dyni lub słonecznika. Warzywa oskrobać i
Kuchnia Pokoleń