Zalać bulionem warzywnym, gotować na małym ogniu, aż dynia będzie się rozpadać (15-20 minut). Przyprawić do smaku szczyptą soli i pieprzu. W garnku zagotować osoloną wodę, wrzucić tortellini, ugotować wg instrukcji. Odcedzić. Listki szałwi umyć (obecnie ich mi niestety zabrakło), osuszyć. Zupę zmiksować lub przetrzeć przez grube sito na gładki krem. Rozlać do miseczek. Do każdej włożyć porcję tortellini
Zielona Kuchniagroszek ptysiowy lub grzanki Wykonanie Obraną i wypestkowaną dynię, ziemniaka i pozostałe warzywa kroje w kostkę i przekładam do garnka, zalewam bulionem i gotuję na wolnym ogniu do miękkości. Pod koniec gotowania dodaje starty na tarce imbir, pokrojony serek topiony i tymianek. Całość miksuję przy pomocy blendera aż do uzyskania jednolitego kremu. na koniec w razie potrzeby gotową zupę doprawiam
Kuchnia z widokiem na ogródPieczona dynia Pieczona dynia to smak jesieni. Można przygotować z niej zupy, ciasta, kluseczki. Świetnie smakuje także jako samodzielne danie - podana z masłem, oliwą, kozim serem
KorniszonkiTort czekoladowo-wiśniowy, tort szwarcwaldzki czy też black forest cake to klasyka smaków. Czekolada wspaniale komponuje się z wiśniami a dodatek puszystego śmietankowego kremu idealnie dopełnia smak. Tort powstał dość spontanicznie - z okazji urodzin mojego bloga. Pomyślałam, że pierwsze urodziny zasługują na wyjątkową oprawę bo zdarzają się przecież tylko raz :-) A ciasto... znikło w ekspresowym tempie przy akompaniamencie pomrukiwań mmmm(...)Dodać puree z dyni i dokładnie wymieszać. Powoli po łyżce wlewać rozpuszczone kakao z cukrem, mieszając masę łyżką lub szpatułką. Ciasto przelać po równo do przygotowanych tortownic. Piec około 30 minut, do momentu aż wbity w ciasto patyczek będzie suchy. Wyjąć z piekarnika, przestudzić przez około 10 minut, następnie zdjąć obręcze i wystudzić ciasta na kratce. Krem śmietankowy
maniapieczeniaKORZENNY KREM GRYCZANY /przepis własny/ 70 g płatków gryczanych 150 ml mocnego naparu z herbaty (u mnie Winter wonne Tee ) 250 ml mleka kokosowo - czekoladowego szczypta soli 1/2 łyżeczki cynamonu cejlońskiego bio 1 łyżka gorzkiego kakao 2 łyżki syropu z kwiatu kokosa 3 łyżki puree z dyni + chipsy jabłkowe bio śliwka figa sos waniliowy przyprawa bio Alles Liebe
Poranek na słodkopuree dyniowym, ale w takim razie z dynią zobaczycie się w piątek, a dziś specjalnie dla Was ekstrakt cytrynowy. Ja pokochałam domowe dodatki do pieczenia. Teraz sama przygotowuję ekstrakt waniliowy , czy cukier waniliowy , nie mówiąc już o przyprawie do piernika . Również Was do tego zachęcam. Ekstrakt z powodzeniem możecie wykorzystać do ciast, kremów czy deserów. Dla kogo: dla fanów
Mania Wypiekaniapoprosiła o więcej dań rozgrzewających, które sprawią, że nie tylko zrobi nam się cieplej na brzusiu, ale także ubarwią tę niewdzięczną aurę panującą na zewnątrz. Bardzo lubię robić zupy krem, gdyż są banalnie proste w przygotowaniu. Właściwie wystarczy kilka prostych czynności, by w przeciągu pół godziny zaspokoić swój głód. Jeśli chcecie trochę wzmocnić się przed zimą koniecznie zajadajcie się(...)zwrócić uwagę buszując po sklepie w listopadzie: Warzywa: brokuły, brukselka, buraki, cykoria, dynia, endywia, fenkuł, jarmuż, kalafior, kalarepa, kapusta, marchewka, natka pietruszki, pietruszka, por, roszponka, rukola, seler (korzeń i liście), szpinak, ziemniaki. Owoce: gruszki, jabłka, pigwa. No to co - do roboty :) Pikantny krem marchwiowo-paprykowy - 4 duże marchewki - 2 duże papryki czerwone - 1 papryczka chili - 2 ząbki czosnku
Sajkofanka smakuktóre korzystnie wpływają na nasz stan zdrowia. Krem oczywiście należy dobrze doprawić np. kurkumą. Wtedy jest to już skarbnica zdrowia. Kurkuma jest bardzo dobrze znana ze swoich antykancerogennych, antyoksydacyjnych oraz anty-zapalnych właściwości. Ostatnie badania naukowe wykazały również że kurkuma ma działanie neuroprotekcyjne, zapobiegające chorobom neurodegeneracyjnym w tym chorobę Alzheimera. Składniki: 2 dynie piżmowe cebula 4 ząbki czosnku łyżka oleju
wysmienitydotyczą warzyw już obranych. Bataty i dynię pokroić w kostkę. Marchewkę pokroić w plastry lub pół plastry. Bulion wlać do garnka i zagotować. Gdy się zagotuje wrzucić pokrojone warzywa. Dodać tymianek i czubrycę, ostrą paprykę i pieprz wedle smaku. Gotować aż warzywa będą miękkie. Następnie garnek zestawić z ognia. Zupę zmiksować na krem, ewentualnie jeszcze doprawić do smaku jak potrzeba
Monia miesza i gotujemiękkie zwiększamy ogień i dodajemy dynię oraz ziemniaki pokrojone w większe kawałki, całość jeszcze chwilę przesmażamy. Następnie wlewamy bulion i wodę, doprowadzamy do wrzenia i ponownie zmniejszamy ogień. Gotujemy około 30-40 minut. Doprawiamy imbirem, kminem, solą i pieprzem. Dodajemy mascarpone i całość dokładnie miksujemy przy pomocy blendera do uzyskania gładkiego kremu. Zupa najlepiej smakuje podana z łyżką gęstego
Plate of Joystoiska uginają się wręcz od sezonowych dobroci.. Mamy nadzieję, że Wy dynię kochanie równie bardzo jak my, bo przecież ta wspaniała Pani smakuje zarówno na słono jak i na słodko! My dziś sporządziłyśmy ją w wersji wytrawnej i wedle naszej blogowej tradycji zupa ma konsystencję kremu! Zapraszamy Was zatem do sporządzenia naszej wersji zupy krem z dynii i dodatków(...)Przygotowanie: Całą pracę rozpoczynamy od pozbawienia z wywaru mięsa oraz warzyw i przypraw, więc odcedzamy go na sicie lub durszlaku. Kolejno za pomocą bardzo ostrego noża obieramy dynię, przekrawamy ją na pół i za pomocą łyżki pozbawiamy się miąższu oraz pestek (możemy je kolejno opłukać, ususzyć, uprażyć lub poskubać(:). Następnie kroimy ją w dość reguralną średnią kostkę
Symfonia Smakówrobi się gorzki). Dodaj w marchewkę, dynię, i bataty, wymieszaj, po czym dodaj bulion. Dopraw curry, kminem rzymskim solą i pieprzem i gotuj na średnim ogniu przez około 30 minut, mieszając od czasu do czasu, aż warzywa staną się miękkie. W międzyczasie umieść orzeszki wraz z wodą w blenderze i zmiksuj na jasny krem. Gdy warzywa są już miękkie, zmiksuj
karmelowyzrobiła się upalnie letnia. W takie dni nie mam ochoty na ciężkie dania obiadowe, lecz sięgam po sprawdzony patent na zupę warzywną , którą miksuję potem na gładki i gęsty krem . Posiłek wychodzi nadal pożywny, ale znacznie lżejszy i krócej leżakujący w żołądku niż gęsty gulasz czy smażony kotlet. Zamiast makaronu czy kaszy, lubię wtedy dorzucić do talerza lekki groszek(...)zupie :) A dodatkowe dwie schrupałam na sucho , już po wylizaniu do czysta talerza :P Składniki na porcje dla 4 osób: 3/4 litra wody 1 kostka rosołowa kawałek dyni - bez skóry, wielkości 2 jabłek, u mnie resztka zamro ż onego zapasu z minionego sezonu 1 ziemniak - duży 1 marchew - średnia 1 pietruszka - średnia 1 żółta papryka - mała kawałek selera - wielkości
Grunt to przepis!Zupa krem inna niż wszystkie, bo o orzechowym smaku. Zaskakująco prosta i wykwintna jednocześnie. Czas gotowania: około 40 minut Ilość porcji: 6-8 Składniki: • 500 g topinamburu* • 500 ml bulionu warzywnego • puszka ciecierzycy - 240 g bez zalewy • serek Philadelphia 125 g • łyżeczka zmielonej kolendry Na talerzu: olej z pestek dyni
AniaGotuje.plBania idzie odmiyniać bez wszyjske przipadki i miyszać ze wszyjskimi warzywōma 1 i prziprawōma, kere 2 Wōm 3 przidōm 4 do gowy. Połra 5 zupōw ze
Chop w kuchnipodsmażyć cebulkę z czosnkiem. Dodać dynię i ziemniaki, smażyć ok 10 minut, co jakiś czas mieszając. Dodać przyprawy i wymieszać z warzywami. Całość zalać wrzątkiem, tak aby woda zakryła warzywa, zagotować. Gotować na małym ogniu aż warzywa zmiękną. Mleko kokosowe (kilka łyżek zostawić do dekoracji) dodać do ciepłej zupy, wymieszać. Całość zmiksować na krem. Podawać na ciepło. Do dekoracji: suszone
kulinarnyswiatdomikostkę, dorzucamy do rosołu, dynię obieramy, wydrążamy środek i także kroimy w kostkę, dodajemy do zupy. Warzywa powinny być przykryte rosołem.Cebulę kroimy w kostkę i przyrumieniamy na łyżce masła a następnie wrzucamy do zupy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i papryką. Kiedy wszystkie składniki będą już miękkie, zupę miksujemy na gładki krem. (liście wyjmujemy wcześniej z zupy) Podajemy
Radość kipiąca uśmiechem.blender i zmiksuj zupę na krem. Dopraw solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Taka zupa świetnie nada się zwłaszcza dla dzieci. Bogactwo witaminy C oraz składników z czosnku i cebuli postawi każdego chorego na nogi. Zupę podawaj z grzankami Inne zupy dobre na przeziębienie to: rosół, kapuśniak na żeberkach , zupa cebulowa. Ziemniaki z dynią i cebulą Składniki: 2-3 dużej
Codogarautarty z głuszca podany w kremie z rydzów. Po przekąskach, miejscowe ciorby w szerokim asortymencie; od de burty z flaczków wołowych, przez taranescę ze sztuką cielęciny, po pirisoarę z mięsno ryżowymi kulkami pływającymi wśród warzyw. Do wszystkiego kilkanaście rodzajów papryki. Po nich można było zjeść zająca, potem trzy rodzaje pasztetów z kaczek, w dyni był ponoć najlepszy. Cierpliwym podane mogły
Jadło i czytadło