dzisiejszych czasach stanowi niezwykle istotną wartość dodaną. ROZGRZEWAJĄCA ZUPA KREM (4-6 porcji) składniki : 1/2 pora (biała część) 1 mała cebula 3 łyżki oleju 3 ziarna ziela angielskiego 2 liście laurowe 3 duże marchewki 2 korzenie pietruszki 1/4 bulwy selera 2 ziemniaki 300-400 g miąższu dyni 2 litry bulionu (warzywny lub mięsny) sól do smaku papryka słodka, wędzona(...)dużym garnku rozgrzewam olej, wrzucam warzywa, ziele angielskie i liść laurowy. Przesmażam do chwili, aż cebula i por wyraźnie zbrązowieją. Pozostałe warzywa obieram - marchewkę, pietruszkę, ziemniaki, seler. Wraz z dynią kroję je w średnią kostkę, najlepiej w miarę tego samego rozmiaru, co zapewni jednakową miękkość. Wrzucam do garnka. Do warzyw wlewam bulion. W przypadku, gdy nie przykrywa warzyw (mogą
W kuchni Karmel-itkizupa mojej córki Sary. Może to pomidory, może dynia, może imbir- nie wiem, fakt jest taki, że gotuję zawsze na kilka dni, ale wytrzymuje tylko …dwa obiady. Sara potrafi pochłonąć kilka talerzy takiej zupy. Składniki - szklanka ugotowanej kaszy jaglanej - 2 puszki pomidorów krojonych bez skóry - 2-3 szklanki pokrojonej w kostkę dyni - kilka liści bazylii - 2 cm kłącza imbiru startego(...)zeszklij cebulę, dodaj kurkumę i curry oraz starty na tarce imbir, podsmaż wszystko razem. Do cebuli wrzuć dynię i pomidory oraz bazylię. Zamieszaj , dolej wodę. Pod koniec duszenia wsyp ugotowaną kaszę jaglaną ,spróbuj, dosmacz w razie potrzeby. Chwilkę pogotuj, zblenduj na krem. Podawaj z ulubioną zieleninką. To wszystko. Moje dziecię pochłania litry tej gęstej zupy. Im gęstsza , tym lepiej oczywiście
Z Kuchni Do KuchniRozgrzewająca zupa z soczewicy i pomidorów to idealne danie na chłodne dni. Nie dość, że nas rozgrzeje to jest tak bardzo sycąca, że zastąpi nam cały
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!masła kokosowego (nawet lepiej :-)) 1 łyżeczka soli, 1/4 łyżeczki pieprzu, Ewentualnie odrobina koperku do posypania. Wykonanie : Dynię kroimy niedbale, umieszczamy w garnku, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości. Następnie wlewamy do kielicha blendera. Blendujemy razem z pozostałymi składnikami na gładki krem. Wlewamy do miseczek i posypujemy suszonym koperkiem
Jeść, by żyć w zdrowiuMoja Baba 1 mi wczora padała, 2 że na mitag 3 to by nojlepi zjadła zupa ze bani. Listopad to je nojlepszy czas na zupa ze
Chop w kuchnipieprzem. Gotujemy 20 minut do miękkości ziemniaków, dodajemy serek topiony i blendujemy na gładki krem. 3. Krem przekładamy do miseczek, na środku robimy kleksa z kwaśnej śmietany, posypujemy natką pietruszki. Możemy również podać z groszkiem ptysiowym, grzankami lub prażonymi nasionami dyni. Smacznego
My Culinary Artpatelni. 5. Zupę krem przelewam do miseczek przygotowanych z wydrążonej cukinii, posypuję ziarenkami i podaję. Zupę krem podałam z mieszanką ziaren, którą otrzymałam do testowania od firmy MAKAR . W skład mieszanki wchodzą ziarna: słonecznika łuskanego, sezamu, siemienia lnianego oraz pestki dyni. Ziarenka to doskonały dodatek do wielu potraw. Mogą być wykorzystywane między innymi do wypieku pieczywa, wypieków na słono
Tradycyjna kuchnia KasiZupa krem z kukurydzy jest moją propozycją szybkiej kolacji na jesienne wieczory. Zupę przygotowuje się około 20 minut, jest wspaniale rozgrzewająca oraz sycąca. Dodatkowo posiada piękny kolor, dzięki któremu wspaniale prezentuje się w naczyniu. Zupę oczywiście możecie podawać ulubionymi dodatkami, jak grzanki, pestki dyni, pestki słonecznika czy też z groszek ptysiowy. Aby podkręcić smak zupy, dodatkowo, zamiast śmietany, dodałam
Kuchnia BazyliiKremowa zupa z cukinią i grzankami Delikatna, letnia zupa krem z cukinii, ziemniaków, pora i cebuli. Podana z chrupiącymi grzankami i prażonymi ziarnami słonecznika oraz keksem śmietany lub jogurtu naturalnego smakuje wyśmienicie. Polecam! Składniki: 3 młode cukinie 3 niewielkie ziemniaki pół pora – zielona część 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 litr bulionu lub rosołu 1 łyżka masła(...)Przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa Dodatkowo: 3 kromki chleba tostowego 3 łyżeczki masła jogurt naturalny lub kwaśna śmietana – kilka łyżek opcjonalnie – nasiona słonecznika lub pestki dyni *** Cukinie myjemy i kroimy w kostkę, nie obieramy jej ze skórki *** *** Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę *** *** W dużym garnku podsmażamy na maśle pokrojoną w kostkę cebulę. Gdy cebula się
Blog z Apetytemmnóstwo, mnóstwo dań, zup i deserów... na przykład: zupę krem, sos do makaronu, sos do mięsa, pastę do kanapek, sos do przekąsek, muffiny lub placek... Znajdź swój pomysł na wykorzystanie pasty dyniowej! Pasta dyniowa - przepis podstawowy Składniki: dynia dużo, dużo dyni Pasta dyniowa - przygotowanie: Dynię umyj i przekrój
Gary Bez dnałyżki stołowe zmielonych orzechów 2 łyżeczki suszonego szpinaku kilka gałązek świeżego koperku i tymianku kilka listków szczawiu lub młodej sałaty 4-5 rzodkiewek oliwa z oliwek olej z pestek dyni świeżo zmielony pieprz kolorowy i sól himalajska Wykonanie: Obierz ogórka, pokrój na grube plastry, następnie zblenduj go wraz z koperkiem na gładki mus. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Pokrój(...)makaron oraz podsmażoną cukinię. Na cukinię wyłóż twarożek śniadaniowy (łyżką lub szprycą do kremów). Ugotowane jajko obtocz w mieszance orzechów i szpinaku, ustaw je na makaronie i cukinii wraz z plastrami rzodkiewki. Połóż na jajko listek szczawiu lub sałaty. Na koniec polej całość olejem z pestek dyni. Smacznego
Garniec Magalieprzyjemność dla oka i rozkosz dla podniebienia delikatny krem z dużą dawką orzechów. Dzięki życzliwości marki Dom Akcesoria i Bogutynmlyn w mojej kuchni powstał ten dyniowo- orzechowy mini torcik. Składniki: Spód: 250 g herbatników maślanych 100 g miękkiego masła Łyżka mąki kokosowej Składniki na masę dyniową: 1 szklanka puree z dyni 2 galaretki pomarańczowe Składniki na masę orzechową: 250g orzechów(...)malakserze a następnie mieszamy razem z stopionym masłem i wykładamy równomiernie dno obręczy. Schładzamy przez minimum 30 minut w lodówce. Składniki na masę dyniową: W tym czasie puree z dyni chwilkę gotujemy. Do gorącej masy wsypujemy galaretkę pomarańczową i bardzo dokładnie mieszamy. Masę studzimy, tężejącą wykładamy na kruchy spód. Obręcze wstawiamy do lodówki, żeby masa całkowicie zastygła. Składniki na masę
Podróż w kulinariasię nieprzetłumaczna . Curd bowiem to coś pomiędzy kremem a budyniem, mocno owocowym, gęstym, rozpływającym się w buzi, często z kwaśną nutą. Najbardziej popularny jest oczywiście lemon curd, czyli krem cytrynowy. Ja eksperymentowałam już z innymi cytrusami - pomarańczą, limonką, a nawet grejpfrutem, a także z owocami pozornie na curd się nienadającymi - żurawiną, jeżynami, a także rabarbarem. Wszystkie był pyszne, miały piękne(...)szybko nie wykorzystałam ich do planowanego wypieku, musiałam robić kolejną porcję, bo znikały niewiarygodnie szybko wyjadane łyżeczką prosto ze słoika. Gdy więc u Ilony zobaczyłam przepis na curd z dyni, nie potrafiłam mu się oprzeć. Miałam przeczucie, że wyjdzie nieziemski, i się nie zawiodłam. Pomarańczowy, z goździkową nutą, smakuje wyśmienicie. Ja następnym razem pokombinuję z innymi przyprawami i dodatkiem soku
Pożeraczka, czyli raz adobrzeZapraszam na przepis na puszyste, aromatyczne i wilgotne muffinki dyniowe. Można je jeść same, posypane cukrem pudrem czy też ozdobione kremem. Oj, z kremem kawowym to by była rozpusta Muffinki nie goszczą zbyt często u nas i nie wiem zupełnie dlaczego. Są poręczne, nie musimy już bawić się w krojenie i martwić się, czy coś się rozleci po drodze(...)taką skardzioną słodkością. Lubimy je też za różnorodność i prostotę robienia. Obejdzie się bez miksera, a różne dodatki zmieniają całkowicie smak tych babeczek. Zapraszam na muffinki z dodatkiem dyni i cukrem trzcinowym. Taki mniejszy, słodki grzeszek Z podanej ilości wychodzi ok. 24 muffinek. Starczyło do podzielenia się i z rodzicami i z sąsiadami i na zaspokojenie apetytu męża i córki
Mieszam w Garnku