miękko i parówka, ale i to nie każda ;) Ma swoje ulubione ;) Przemycenie mu warzyw lub mięs, to ciężki orzech do zgryzienia- stąd też u nas często goszczą na stole kremy warzywne: a to z groszkiem ptysiowym, a to z grzankami. Z podobnym zamysłem powstała ta zupka, choć tutaj- w przypadku brokuła, przeciwnikiem jest także mój Mąż. Szczęście, że jednak zjedli(...)odlałam jakieś 2/3 szklanki), dodajemy pesto pietruszkowe i miksujemy na krem. Serek topiony kroimy na mniejsze kawałki, dodajemy do zupy. Stawiamy na małym ogniu i mieszamy cały czas aż serek się roztopi. Doprawiamy solą, pieprzem oraz suszonym rozmarynem. Podajemy z groszkiem ptysiowym oraz uprażonymi ziarnami słonecznika i dyni
Kuchnia w czekoladziewersji dodałam też ryż, ale można podać bez ryżu i na wierzch posypać np prażonymi pestkami dyni, albo grzankami albo pokruszonym serem feta. Jedna zupa i tyle wcieleń. Wszystko dlatego, żeby w sezonie na cukinię nie jeść cały czas tej samej zupy:) Zupa krem z cukinii z ryżem Składniki: 2-3 cukinie ( w zależności od wielkości) 2 łyżki masła
Smaczny zeszytSałatka z rukolą i marchewką to idealna propozycja dla wszystkich osób będących na diecie. Przygotowanie zajmuje nam dosłownie kilka minut. Danie to możecie również przygotować na
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!już nieco jesiennie Wszystko za sprawą kolejnego przetworowego przepisu, tym razem z dynią w roli głównej. Marynowana dynia a la ananas to kolejny z przetworów, który u mnie w domu przygotowujemy co roku. Jak wiadomo, ananasy są świetnym dodatkiem do ciast, kremów, deserów, sałatek, a nawet do mięsa, czy ryb. Natomiast kiedy wykryto u mojego Brata alergię na ananasy, postanowiliśmy
Okiem Blondynki by McBlondiPrzygotowanie : Rozpuścić masło w oleju. Przesmażyć cebulę , czosnek oraz marchew. Dusić aż się zeszklą. Dolać bulion oraz pokrojoną w kostkę dynię. Przyprawić. Gotować na małym ogniu do miękkości. Całość zmiksować na gładki krem. Podawać z czosnkowymi grzankami oraz jogurtem naturalnym
Magiczne Życie MartyViolaPassion Wspaniała rozgrzewająca jesienna zupa -krem Tym razem pikantna dyniowo-serowa Treściwa i pyszna gotowa w pól godzinki Składniki: Jedna mała dynia piżmowa moja ulubiona dynia) pokrojona w kawałki, obrana z pestek 1 cebula pokrojona 1 marchew pokrojona 3 łyżki masła kilka łyżek grzanek pieprz grubo mielony 1-1,5 litra wody 2 garści tartego dowolnego
Viola cooks with passionViolaPassion Wspaniała rozgrzewająca jesienna zupa -krem Tym razem pikantna dyniowo-serowa Treściwa i pyszna gotowa w pól godzinki Składniki: Jedna mała dynia piżmowa moja ulubiona dynia) pokrojona w kawałki, obrana z pestek 1 cebula pokrojona 1 marchew pokrojona 3 łyżki masła kilka łyżek grzanek pieprz grubo mielony 1-1,5 litra wody 2 garści tartego dowolnego
Viola cooks with passiondodać dynię, lekko posolić i dusić na małym ogniu pod przykryciem, aż zmięknie, mieszając od czasu do czasu. Zalewamy cebulkę i dynię gorącą wodą i gotujemy około 5 minut. Ilość wody zależy od konsystencji jaką chcecie uzyskać, jeśli krem ma być bardzo gęsty dodajemy trochę mniej, ja zawsze robię to "na oko" więc ilość jest szacunkowa. Następnie dodajemy pomidory
Quinoa Raz!cebulę, również pokrojoną w grube plastry. Zalać wodą, tak, aby przykryć wszystkie warzywa. Zagotować i gotować do miękkości ziemniaków i dyni - najlepiej, żeby się rozpadały. Następnie dodać koncentrat pomidorowy i wymieszać. Pogotować chwilę. Zblendować całość na jednolity krem. Doprawić solą, pieprzem i odrobiną cukru dla podbicia smaku. W tej wersji można podawać np. z kleksem kwaśnej śmietany i groszkiem
Ze smakiem bez glutenutego przepisu . Rozdysponowałyśmy również leżakujące od początku listopada ciasto na piernik staropolski , z niego powstały trzy blaty, które później przełożę kremem (po świętach podam przepis) oraz prawdziwy hit - przepyszne pierniczki w czekoladzie nadziane domowym dżemem pomarańczowym z dyni . Podobne pierniczki wraz z opisem przygotowania pokazywałam tutaj . Ponieważ przepisy na ciasto piernikowe podawałam już na blogu, odsyłam do wcześniejszych wpisów, tutaj
6niebogodzinę, co jakiś czas mieszając.W garnku zagotowujemy bulion i wrzucamy do niego wszystkie warzywa. Gotujemy 15-20 minut, aż dynia zacznie się rozpadać. Zupę zdejmujemy z ognia i miksujemy za pomocą blendera, aż powstanie nam konsystencja kremu i żadne kawałki nie będą pływać w środku.Zupę doprawiamy sokiem wyciśniętym z całej pomarańczy i połowy cytryny. Dosypujemy cukru, papryki
Zakręcony Widelecdorzuć do niej pokrojoną dynię, starty imbir, sok pomarańczowy i 1/4 łyżeczki soli. Dolej wodę. Całość dobrze zamieszaj i gotuj, aż dynia zrobi się miękka, około 25 minut.Do ugotowanej zupy wciśnij serek topiony i zmiksuj na gładki krem. Dosól i dopieprz do smaku.Gotową zupę podawaj z chrupiącymi grzankami (ja posmarowałam bułkę masłem, pokroiłam ją w kostkę i smażyłam przez
Słodko-Słony Świat IlonyZalewamy szklanką zimnej wody. Gotujemy do miękkości ok 20 min. 5. Całość miksujemy na gładki krem i doprawiamy do smaku solą i curry. Jeżeli zupa jest zbyt gęsta dodajemy wody, doprawiamy i ponownie miksujemy. 7. Zupę podajemy z prażonymi pestkami dyni, płatkami chili i mlekiem kokosowym. ZAPRASZAM NA FILM Jeśli spodobał Ci się film subskrybuj mój kanał YouTube
Atlas Smakówdynię potrzebowałam mnóstwo siły i zapału. W końcu ważyła 10 kg. Wykorzystałam ją na wiele sposobów. Jednym z nich był ten CZOSNKOWY KREM DYNIOWY , z poprzedniego posta. Kolejną pozycją jest.. Znów coś autorskiego. Tym razem dynia w wersji słodkiej. Co powiecie na..? KORZENNA SZARLOTKA DYNIOWA. /autorski; w oparciu o zwykłą szarlotkę;/ kostka margaryny 3 szklanki mąki szklanka cukru
W kuchni Karmel-itkioleju do smażenia 1 litr bulionu warzywnego lub drobiowego 1 szklanka mleka sól biały pieprz Do podania: ugotowany bób chipsy z topinamburu (przepis) natka pietruszki olej z pestek dyni Przygotowanie: Topinambur i ziemniaki obieramy i kroimy w plasterki. Na dnie garnka rozgrzewamy olej i szklimy na nim pokrojoną w kostkę cebulę. Następnie dodajemy gałązkę rozmarynu, posiekany czosnek oraz plastry(...)minut, aż warzywa zmiękną. Po tym czasie wyjmujemy gałązkę rozmarynu i miksujemy zupę na gładki krem. Dolewamy mleko i przyprawiamy solą i białym pieprzem. Podajemy z ugotowanym bobem, chipsami z topinamburu, natką pietruszki oraz delikatnie skropioną olejem z pestek dyni. Smacznego
Smakowity Blog Kulinarny