szybkiego gotowania :) Jest to moja lekko ulepszona - zmieniona wersja przepisu na krem mojej dobrej koleżanki Patrycji ( pozdrawiam:* ) Krem Dyniowy z grzankami Składniki: 1 litr bulionu warzywnego (może być 1 kostka drobiowa + 1 kostka warzywna + 1 litr wody) 1 kg dyni 3 marchewki - średniej wielkości 3 małe cebule 3 średniej wielkości ziemniaki 100 ml śmietany 18% sól , pieprz, vegeta, magi(...)kostkę i wrzucamy do gotującego się wywaru. W między czasie kiedy warzywa się gotują, kroimy na nieco większą kostkę dynię ( 2x2 cm) i na mniejszą kostkę cebulę i wrzucamy dynię razem z cebulą na rozgrzaną patelnię wraz z oliwą - podsmażamy przez około 10-15 minut, następnie wlewamy na patelnię 0,5 szklanki bulionu na patelnię przykrywając podsmażone warzywka i dusząc
W Moim Magicznym Domuksiążeczkę z przekąskami. W niej znalazłam przepis na babeczki dyniowo - kukurydziane. Zapisałam sobie recepturę i czekałam, aż pojawi się dynia. Wreszcie nadszedł ten czas, upiekłam te babeczki i powiem Wam szczerze, że są naprawdę pyszne. Smakują świetnie z różnymi zupami - kremami. Ja akurat jadłam je z zupą pomidorową. Idealne są jako przekąska, a nawet można je zaserwować na śniadanie albo(...)BABECZKI DYNIOWO - KUKURYDZIANE. Składniki na około 12 małych foremek lub 6 dużych:: 225 g mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 180 g dyni hokkaido, obranej ze skóry, bez pestek, grubo pokrojonej (kostka około 1cm) 120 g kukurydzy konserwowej 60 g szynki grubo pokrojonej 30 g grubo startego sera cheddar 2 szalotki drobno pokrojone
Zakątek rozkoszy kulinarnychmiękko i parówka, ale i to nie każda ;) Ma swoje ulubione ;) Przemycenie mu warzyw lub mięs, to ciężki orzech do zgryzienia- stąd też u nas często goszczą na stole kremy warzywne: a to z groszkiem ptysiowym, a to z grzankami. Z podobnym zamysłem powstała ta zupka, choć tutaj- w przypadku brokuła, przeciwnikiem jest także mój Mąż. Szczęście, że jednak zjedli(...)odlałam jakieś 2/3 szklanki), dodajemy pesto pietruszkowe i miksujemy na krem. Serek topiony kroimy na mniejsze kawałki, dodajemy do zupy. Stawiamy na małym ogniu i mieszamy cały czas aż serek się roztopi. Doprawiamy solą, pieprzem oraz suszonym rozmarynem. Podajemy z groszkiem ptysiowym oraz uprażonymi ziarnami słonecznika i dyni
Kuchnia w czekoladziewersji dodałam też ryż, ale można podać bez ryżu i na wierzch posypać np prażonymi pestkami dyni, albo grzankami albo pokruszonym serem feta. Jedna zupa i tyle wcieleń. Wszystko dlatego, żeby w sezonie na cukinię nie jeść cały czas tej samej zupy:) Zupa krem z cukinii z ryżem Składniki: 2-3 cukinie ( w zależności od wielkości) 2 łyżki masła
Smaczny zeszytSałatka z rukolą i marchewką to idealna propozycja dla wszystkich osób będących na diecie. Przygotowanie zajmuje nam dosłownie kilka minut. Danie to możecie również przygotować na
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!już nieco jesiennie Wszystko za sprawą kolejnego przetworowego przepisu, tym razem z dynią w roli głównej. Marynowana dynia a la ananas to kolejny z przetworów, który u mnie w domu przygotowujemy co roku. Jak wiadomo, ananasy są świetnym dodatkiem do ciast, kremów, deserów, sałatek, a nawet do mięsa, czy ryb. Natomiast kiedy wykryto u mojego Brata alergię na ananasy, postanowiliśmy
Okiem Blondynki by McBlondiPrzygotowanie : Rozpuścić masło w oleju. Przesmażyć cebulę , czosnek oraz marchew. Dusić aż się zeszklą. Dolać bulion oraz pokrojoną w kostkę dynię. Przyprawić. Gotować na małym ogniu do miękkości. Całość zmiksować na gładki krem. Podawać z czosnkowymi grzankami oraz jogurtem naturalnym
Magiczne Życie MartyViolaPassion Wspaniała rozgrzewająca jesienna zupa -krem Tym razem pikantna dyniowo-serowa Treściwa i pyszna gotowa w pól godzinki Składniki: Jedna mała dynia piżmowa moja ulubiona dynia) pokrojona w kawałki, obrana z pestek 1 cebula pokrojona 1 marchew pokrojona 3 łyżki masła kilka łyżek grzanek pieprz grubo mielony 1-1,5 litra wody 2 garści tartego dowolnego
Viola cooks with passionViolaPassion Wspaniała rozgrzewająca jesienna zupa -krem Tym razem pikantna dyniowo-serowa Treściwa i pyszna gotowa w pól godzinki Składniki: Jedna mała dynia piżmowa moja ulubiona dynia) pokrojona w kawałki, obrana z pestek 1 cebula pokrojona 1 marchew pokrojona 3 łyżki masła kilka łyżek grzanek pieprz grubo mielony 1-1,5 litra wody 2 garści tartego dowolnego
Viola cooks with passiondodać dynię, lekko posolić i dusić na małym ogniu pod przykryciem, aż zmięknie, mieszając od czasu do czasu. Zalewamy cebulkę i dynię gorącą wodą i gotujemy około 5 minut. Ilość wody zależy od konsystencji jaką chcecie uzyskać, jeśli krem ma być bardzo gęsty dodajemy trochę mniej, ja zawsze robię to "na oko" więc ilość jest szacunkowa. Następnie dodajemy pomidory
Quinoa Raz!cebulę, również pokrojoną w grube plastry. Zalać wodą, tak, aby przykryć wszystkie warzywa. Zagotować i gotować do miękkości ziemniaków i dyni - najlepiej, żeby się rozpadały. Następnie dodać koncentrat pomidorowy i wymieszać. Pogotować chwilę. Zblendować całość na jednolity krem. Doprawić solą, pieprzem i odrobiną cukru dla podbicia smaku. W tej wersji można podawać np. z kleksem kwaśnej śmietany i groszkiem
Ze smakiem bez glutenutego przepisu . Rozdysponowałyśmy również leżakujące od początku listopada ciasto na piernik staropolski , z niego powstały trzy blaty, które później przełożę kremem (po świętach podam przepis) oraz prawdziwy hit - przepyszne pierniczki w czekoladzie nadziane domowym dżemem pomarańczowym z dyni . Podobne pierniczki wraz z opisem przygotowania pokazywałam tutaj . Ponieważ przepisy na ciasto piernikowe podawałam już na blogu, odsyłam do wcześniejszych wpisów, tutaj
6niebogodzinę, co jakiś czas mieszając.W garnku zagotowujemy bulion i wrzucamy do niego wszystkie warzywa. Gotujemy 15-20 minut, aż dynia zacznie się rozpadać. Zupę zdejmujemy z ognia i miksujemy za pomocą blendera, aż powstanie nam konsystencja kremu i żadne kawałki nie będą pływać w środku.Zupę doprawiamy sokiem wyciśniętym z całej pomarańczy i połowy cytryny. Dosypujemy cukru, papryki
Zakręcony Widelecdorzuć do niej pokrojoną dynię, starty imbir, sok pomarańczowy i 1/4 łyżeczki soli. Dolej wodę. Całość dobrze zamieszaj i gotuj, aż dynia zrobi się miękka, około 25 minut.Do ugotowanej zupy wciśnij serek topiony i zmiksuj na gładki krem. Dosól i dopieprz do smaku.Gotową zupę podawaj z chrupiącymi grzankami (ja posmarowałam bułkę masłem, pokroiłam ją w kostkę i smażyłam przez
Słodko-Słony Świat IlonyZalewamy szklanką zimnej wody. Gotujemy do miękkości ok 20 min. 5. Całość miksujemy na gładki krem i doprawiamy do smaku solą i curry. Jeżeli zupa jest zbyt gęsta dodajemy wody, doprawiamy i ponownie miksujemy. 7. Zupę podajemy z prażonymi pestkami dyni, płatkami chili i mlekiem kokosowym. ZAPRASZAM NA FILM Jeśli spodobał Ci się film subskrybuj mój kanał YouTube
Atlas Smaków