latem. Jesień ma tez swoje plusy, a jednym z nich jest oczywiści sezon dyniowy! Uwielbiam dynię i mogę ją jeść chyba pod każdą postacią. Najlepiej smakuje mi jednak w postaci parowanej z koperkiem (przepis TUTAJ ) i zupy. Zupy, która jest gęstym, sycącym, mocno rozgrzewającym kremem! Polecam Wam bardzo gorąco przepis poniżej - krem wychodzi przepyszny! Delikatny, ze szczypta pikanterii, aksamitny, odżywczy(...)litr wody. Obierz, oczyść i pokrój drobno marchewkę, cebulę, pietruszkę, pasternak i ziemniaki. Przełóż do wrzątku, dodaj natki z warzyw i ponownie doprowadź do wrzenia. W tym czasie oczyść dynię z wnętrza. Nie obieraj jej ze skórki! Po ugotowaniu jest mięciutka, więc nie trzeba dodatkowo się z tym trudzić, a tym lepiej zaoszczędzamy wiele witaminek :) Pokrój ją drobno i wrzuć
Zdrowie na języku :Prozgrzać masło dodać cebulę z czosnkiem i lekko zrumienić, tak by cebula nie zrobiła się brązowa. Dodać dynię i całość chwilę podsmażać. Wlać mleczko kokosowe, wodę dodać po pół łyżeczki imbiru, curry, kurkumy i gotować pod przykryciem do miękkości. Zupę zmiksować na krem i doprawić do smaku. W zależności jaką lubimy gęstość dolać wody lub wywaru lub chwilę gotować celem
Ala piecze i gotujePokroić w dużą kostkę. W rondlu rozgrzewamy łyżkę oleju, dodajemy drobno pokrojoną cebule i czosnek, szklimy. Dodajemy dynie i pokrojone w dużą kostkę ziemniaki. Chwilę smażymy i podlewamy bulionem do zakrycia warzyw. Gotujemy do miękkości ok 30 min. Całość miksujemy na gładki krem i doprawiamy do smaku papryką i gałką muszkatołową. Jeżeli zupa jest zbyt gęsta dodajemy bulionu lub wody
Atlas Smakówskładników, czyli pokrojoną dynię, imbir, pomidory i przyprawy ( ja daję suszoną włoszczyznę, można dać oczywiście kawałki świeżych warzyw), wszystko mieszam i chwile duszę, następnie podlewam wrzątkiem, tak, aby woda zakryła warzywa, ( jeśli chcecie bardziej rzadszą to więcej wody, jeśli bardziej gęstsza to mniej) Zupę gotuję do miękkości warzyw, ściągam z gazu, dodaję jogurt i miksuję na krem. Jeśli trzeba
Takie tam pichceniemogłam zapomnieć tego połączenia smaków :) Jak dla mnie to najsmaczniejsza i najbardziej aromatyczna zupa-krem, jaką kiedykolwiek jadłam. W moim domu również od pierwszego ugotowania pozyskała fanów. Z czasem jednak przestałam blendować wszystko na papkę. Cebulkę, czosnek i ziemniaki pozostawiam nietknięte. Jedynie dynia jest zmiksowana. Do tej zupy można użyć świeżej dyni pokrojonej w kostkę i podduszonej z niewielką ilością(...)smażenia dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i smażyć razem jeszcze chwilkę. W tym czasie zagotować puree z dyni ze szklanka bulionu. Dodać cebulkę z czosnkiem i przyprawy. Na koniec dodać ziemniaki i wszystko razem gotować jeszcze 2-3 minutki (uwaga! gęsta zupa-krem lubi pryskać, więc warto gotować ją pod pokrywkę, ale nadal trzeba ją często mieszać
Trzeci talerzNiezastąpiona w przypadku zup i kremów. Świetna także w wersji... Artykuł TARTA DYNIOWA pochodzi z serwisu CookMagazine .
COOKMAGAZINEUwielbiasz delektować się truskawkami? Ten pełen witamin owoc najlepiej smakuje w pełni lata, jednak w mrożonej postaci równie dobrze zachowuje swoją moc, dostarczając solidnej dawki energii
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!lubie dyni,wprost przeciwnie uwielbiam pod kazda postacia.Nie znalam jednak smaku dyni na slodko,a okazalo sie ,ze dynia to swietne warzywo deserowe.Ten sernik jest nie tylko wyjatkowy ,a wrecz doskonaly - aksymitny i bardzo kremowy w smaku.To dodatek kremu kokosowego nadaje sernikowi owa jedwabistosc.Zachecam do stososowanie mleka kokosowego jako zamiennika dla smietany kremowki i jogurtu greckiego,nie tylko ze wzgledow
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!łyżeczka cynamonu25 g orzechów włoskichMascarpone ubić z kremówką i cukrem na puszystą masę. Dodać puree z dyni i przyprawy, zmiksować na gładką masę.Letnią kawę wymieszać z amaretto. Moczyć w niej biszkopty, ewentualnie przełamać, ułożyć na dnie szklanek. Na to wyłożyć warstwę kremu dyniowego, potem warstwę nasączonych biszkoptów i resztę kremu.Pozostałą kremówkę ubić z cukrem pudrem. Wyłożyć na wierzch
Pożeraczka, czyli raz adobrzegotuję zupę kalafiorową , często dodaję wtedy liście i głąb aby zupę zagęścić. Wam też radzę – zamiast wyrzucać liście i głąb, wykorzystajcie je i zróbcie z nich wyśmienitą zupę krem. Gdy chcę by zupa z kalafiora była bardziej gęsta dodaję do niej ziemniaki, które po ugotowaniu zagęszczają zupę. Tym razem ziemniaki pominęłam i dodałam jedynie śmietankę kremówkę, ona też powoduje(...)minut, aż wszystkie składniki będą miękkie. Wszystko przekładamy do blendera kielichowego, wlewamy śmietankę i miksujemy całość na gładki krem. Można zupę zmiksować blenderem ręcznym. Doprawiamy do smaku solą i świeżo mielonym białym pieprzem. Zupę kalafiorową rozlewamy do talerzy, posypujemy pestkami dyni i natką pietruszki. Smacznego! The post Zupa kalafiorowa z liści i głąba appeared first on Damsko-męskie spojrzenie
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięSkładniki: 1 kalarepa 1/2 kalafiora 1 por biała część 1 kawałek selera korzeń bulion warzywny Winiary 2 łyżki sól, pieprz 1/3 pęczka koperku olej rzepakowy 1 łyżka nasion pestek dyni Seler obieram i kroję w kostkę. Kalarepę też. Liście kalarepy myję dokładnie i kroję. Osobno zostawiam liście i łodyżki. W głębokim garnku rozgrzewam olej, dodaję pokrojoną por, seler i chwilę(...)Potem dodaję liście i gotuję jeszcze pięć minut. Całość miksuję blenderem z koperkiem, doprawiam według uznania. Na talerz wylewam nabierkę kremu z kalarepy, potem kalafiorowy, i znowu kalarepa, i kalafiorowa i tak kilka razy. Zupę podaję z pestkami dyni
wesoła kuchniaPyszne, pachnące bagietki mam na śniadanie. Dynia to samo zdrowie więc z jej dodatkiem można właściwie ugotować wszystko: kasze, makarony, kremy do tortów, ciasta, desery i długo by jeszcze wymieniać. Dziś użyłam pure do wypieku bagietek. Szybko się robi, niewiele pracy wymagają aby potem cieszyć oczy i brzuchy pysznymi bagietkami. Bagietki dyniowe. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieVegeta). Krem z kalafiora ponownie pogrzać, dodać starty na tarce ser i wymieszać, by się rozpuścił. Zaprawić 1-2 łyżkami jogurtu naturalnego. Krem z kalafiora podawać np. z grzankami lub lekko podprażonymi na suchej patelni pestkami dyni. Smacznego
Moje Qulinariapotrafię sfotografować ich tak, aby prezentowały się apetycznie, ale obiecuję poprawę, w końcu praktyka czyni mistrza :) Dziś coś dla fanów gęstych, kremowych zup - aromatyczna zupa krem z zielonego groszku z grzankami, pestkami dyni i parmezanem. Składniki: 750 g mrożonego zielonego groszku 1 l rosołu lub bulionu warzywnego 1 l wody 2 łyżki masła 4 łyżki tartego parmezanu kolorowy pieprz
Ze smakiem i z pasją