Przyjemnie rozgrzewająca i zarazem sycąca zupa idealna na zimne, jesienne dni. Można ją podawać jako zupę krem lub w postaci rzadkiej. SKŁADNIKI 200 g suchej ciecierzycy 2 łyżeczki sody 1 kg dyni (waga już bez skóry, pestek i białego miąższu) 1 czerwona papryka 1 marchewka 1 cukinia 1 cebula 2 niewielkie ziemniaki 3 ząbki czosnku mielony imbir, mielona kurkuma, sól
Passions hobbies lifemoże zabraknąć dyni na naszych stołach w czas, kiedy jej mamy wszędzie, na wyciągnięcie dłoni. Wspaniała zupa - krem z grzankami kusi smakiem, kolorem, wspaniałą, aksamitną konsystencją, prawda, że chce się zanurzyć już w tej chwili łyżkę i przenieść ją do ust wraz z chrupką grzaneczką?!.... S kładniki: 1 kg dyni (polecamy odmianę hokkaido, ponieważ nie trzeba obierać ze skórki
kgwjanczewowsypię jej jednak do miseczki, tylko zatopię w słodko-słonym karmelu. Pumpkin seed brittle, czyli karmelowe chrupki z pestek dyni można chrupać solo jak sezamki. Można połamać lub pokroić na większe kawałki i serwować jako dodatek do kremów, musów czy lodów zastępując w ten sposób nadal popularny w wielu cukierniach "zwiędnięty" wafelek;) Jeśli rozpiera Was nadmiar energii możecie(...)wykorzystać do pokruszenia karmelu tłuczkiem, powstanie w ten sposób dyniowy krokant, idealny dodatek do ciast i kremów, a nawet do wspomnianych wyżej lodów karmelowych, których kluczowym składnikiem jest właśnie krokant. Ta wariacja na temat sezamków to moja propozycja do Festiwalu Dyni ogłoszonego przez Beę . Domyślam się, że królować będą smakołyki przygotowane z miąższu dyni, ale jej pestki są równie wartościowe
KUCHARNIAuznania) – 1 łyżeczka aromatu waniliowego – 100g mąki kukurydzianej – 50ml kefiru (temperatury pokojowej) – 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej Krem: – 100g jogurtu typu greckiego – 3-4 łyżki ulubionego gęstego dżemu ( u mnie czekoladowo-śliwkowy). Dynie rozetrzeć widelcem lub zblendować razem z jajkami, cukrem i aromatem waniliowym. Dodać mąkę- wymieszać. Sodę wymieszać z kefirem, dodać do dyni, wszystko
Smaki Arminewodą soczewicę. Całość gotuj 10 min. Po tym czasie dodaj passatę, przyprawy i wymieszaj. Gotuj, dopóki wszystkie warzywa zmiękną. Zblenduj całość na gładki krem. Na samym końcu dodaj sok z cytryny. Zupę możesz podawać z nasionami dyni lub słonecznika. Smacznego! A Wy, jakie macie sposoby na rozgrzanie się w te zimne dni? Piszcie w komentarzach. Na naszym Instagramie
Ekocozy | Naturalnie na co dzieńproszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 3 jajka 230 ml oleju 1 puszka ananasa 100 g orzechów włoskich krem: 330 ml kremówki 2 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny Jajka ubić z cukrem, dodać mąkę, proszek, cynamon, sodę, dynię i delikatnie przemieszać. Następnie dodać olej, wymieszać, ananasy i orzechy. Ciasto wyłożyć do okrągłej tortownicy, wstawić do piekarnika
Jadło i czytadłomuszkatołowej 1/4 łyżeczki mielonego kardamonu 5 jajek szczypta soli 120 g cukru trzcinowego 150 ml oleju rzepakowego 350 g puree z dyni 2 banany 1 łyżka octu winnego 100 g suszonej żurawiny 100 g rodzynek Na krem oreo: 500 g serka śmietankowego naturalnego 120 g cukru pudru 2 opakowania oreo (2 x 176 g) WYKONANIE Ciasto: Piekarnik rozgrzać(...)dyni, zgniecione widelcem na papkę banany i ocet winny, po czym zmiksować na wolnych obrotach miksera. Na koniec dodać składniki sypkie i zmiksować na najwolniejszych obrotach miksera. Do powstałej masy wsypać suszoną żurawinę i rodzynki, wymieszać i równomiernie przelać do formy. Piec na środkowej półce piekarnika około 35 minut. Gotowe ciasto wyciągnąć z piekarnika i zostawić do ostudzenia. Krem oreo
Passions hobbies lifeSzybka w przygotowaniu zupa krem o lekko sezamowym posmaku. Idealnie komponuje się z zielonym naleśnikiem, który wzbogaciłam siemieniem lnianym. Co poniektórzy zamienili go jednak na grzanki. Skłaniki Zupa 2 szkl pure z dyni (użyłam mrożonego) 1 serek topiony ok. 200 … Czytaj dalej
Fiołkowa Kuchnia Małgorzatydodać warzywa i podsmażać przez 15 minut lub do momentu, gdy zmiękną - uważać aby się nie zrumieniły.Kiedy dynia jest gotowa, dodać ją do garnka z warzywami, dolać z gorący bulion. Chwilę pogotować, przetrzeć na krem przy pomocy z blendera ręcznego. Jeżeli wydaje nam się za gęsta dodać trochę więcej wody lub bulionu. Doprawić solą i pieprzem
Stare GaryPrzepyszne, wilgotne, ciasto dyniowe przełożone puszystym śmietankowym kremem i polane wybornym karmelem ze słoną nutką to prawdziwa gratka dla fanów jesiennych ciast. Ciasto nie wymaga użycia miksera! Składniki po prostu dokładnie mieszamy. Ciasto dyniowe w tym wydaniu sprawdzi się znakomicie jako ... tort urodzinowy lub świąteczne ciasto na zbliżające się Boże Narodzenie. Ciasto jest w pełni bezglutenowe i zadowoli najbardziej wymagających(...)mielonych migdałów 400 g pur é e z dyni = nieduża dynia najlepiej hokkaido (przepis poniżej) 225 ml oleju 150 g cukru trzcinowego 4 duże jajka (L) 2 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka mielonego imbiru 1/2 łyżeczki mielonych goździków 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem śmietankowy: 600 g śmietany kremówki 36% 400 g serka mascarpone 4 łyżki syropu
maniapieczeniakawy, 3 łyżki likieru Amaretto. Kawę przestudzić, odcedzić i połączyć z likierem. W mieszance obtaczać biszkopty i układać w szklanym naczyniu, jeden obok drugiego. Krem dyniowy: 3/4 szklanki puree z dyni, 1/2 szklanki cukru, 1/2 szklanki śmietanki 30%, łyżeczka cynamonu, 1/4 łyżeczki imbiru, szczypta soli. Śmietankę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier. Zmiksowane puree
Z miłości do słodkościJuż pisałam o tym, że jestem fanką zup kremów. Robię je z różnych warzyw. Na blogu znajdziecie też zupy np . z czerwoną soczewicą i porem , grochową , z pieczonej dyni z mleczkiem kokosowym , z kalafiora z chili , z dyni , z cukinii z lubczykiem , z kapusty , z pomidorami , z porem , z marchewką
Kulinarne przygody GatityKupiłam dynię przeznaczoną na zupę dyniową. Tak było napasane na opakowaniu. Ale ponieważ jadam często zupę dyniową to tym razem postanowiłam dynię połączyć z cukinią i
www.szczesliwakuchnia.blogspot.compieknie wygląda,rozbraja pomarańczowym kolorem i w dodatku zawiera mnóstwo cennych składników odżywczych.Sprzyja także smukłej sylwetce,bo jest niskokaloryczna.Właśnie teraz dynie są najsmaczniejsze,najsłodsze i przepięknie wybarwione.Nadają się na zupy,puree,nadzienia,ciasta,kremy,długo by wymieniać do czego nadają się dynie.W pełni sezonu dyniowego najlepiej jednorazowo upiec wiecej dynii w piekarniku,bo przez kilka dni świetnie
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!ponownie miksuję do uzyskania jednolitej masy.Jajka wybijam do miski dodaję cukier i całość ubijam mikserem do momentu powstania gęstej masy. Do masy jajeczno-cukrowej dodaję po łyżce pomarańcz z dynią ciągle miksując na mikserem na niskich obrotach. POd koniec dodaję powoli olej. Na końcu dodaję na dwa razy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i sodą. Mieszam sylikonową łopatką(...)połączenia składników. Powstałą masę wylewam do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównuję górę ciasta i wkładam na 50 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.Kiedy ciasto się piecze przygotowuję krem i polewę.Krem: Pomarańczę myję i obkrawam ze skórki i filetuję nad miseczką. Wyfiletowane cząstki pomarańczy kroję na mniejsze kawałki. Ubijam śmietanę z cukrem pudrem, pod koniec ubijania dodaję
Magiczna kuchnia Darii