oleju 3 jajka 250 g marchewki startej na średnich oczkach (3 spore marchewki) 100 g dyni (ugotowanej, rozgniecionej) 1 pomarańcza 50 g drobnych rodzynek 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka imbiru Krem cynamonowy: 200 g kremowego serka typu mascarpone lub philadelphia 200 g śmietany kremówki ½ łyżeczki cynamonu 2 czubate łyżeczki cukru(...)soku i dodać do ciasta. Dodać ugotowaną dynię, wymieszać. Wsypać marchewkę, rodzynki. Całość dokładnie wymieszać. Przełożyć do tortownicy. Piec 45 – 50 min, aż wbity patyczek nie będzie oblepiony ciastem. Wystudzić. Ubić śmietankę z cukrem pudrem, dodać serek i cynamon. Dokładnie wymieszać. Ciasto przekroić wzdłuż na 2 lub 3 części, przełożyć kremem. Posypać cukrem pudrem. Można również zostawić trochę kremu
maniapieczeniaBabeczki dyniowe: 300 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody szczypta soli 170 g cukru szklanka pure z dyni 2 jajka łyżeczka ekstraktu z wanilii 60 ml mleka 140 g rozpuszczonego masła (przestudzone) Krem: 500 ml śmietanki 30% śmietan fix 3 łyżki nutelli 4 pierniczki bez nadzienia Dekoracja: tabliczka gorzkiej czekolady 1 lizak biało-czerwony Babeczki
Smakołyki Asinaprawdę prosta w przygotowaniu. To co, skusicie się...? Nad tym fantazyjnym trio zastanawiała się również Ania ; sprawdźcie koniecznie, co wymyśliła! Krem dyniowo-marchewkowy z brukselką i prażoną cebulką Składniki: (na 8 porcji) 400 g marchewki 400 g dyni (waga bez skóry i pestek) 300 g pietruszki 200 g ziemniaków 1 czerwona cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka zielonej pasty(...)warzywa będą miękkie. Zmiksować zupę na gładki krem, doprawić do smaku solą i pieprzem. Brukselkę umyć, odciąć końcówki, przekroić na połowy. Ugotować w lekko osolonej wodzie. Na patelni rozgrzać masło, podsmażyć brukselkę. Zupę podawać gorącą, z podsmażoną brukselką i prażoną cebulką. Smacznego! Ja tymczasem muszę poważnie zastanowić się nad ostatnią z dyń, która czeka na wykorzystanie. A to całkiem specjalny
Pożeraczka, czyli raz adobrzebiałek i kokosa. Kontynuujemy pieczenie przez kolejne 30 minut. Smacznego! Świąteczny sernik dyniowy z persymoną Wskazówki. Puree z dyni wykonałam sama w domu. Najpierw upiekłam dynię w piekarniku a później zblendowałam ją na delikatny krem. Forma do pieczenia, której użyłam była okrągła i miała wielkość 25 centymetrów. Pianę białkową wycisnęłam na ciasto szprycą do ciast. The post Świąteczny sernik dyniowy
mecooksdelikatnie podsmaż na nim posiekaną cebulę z czosnkiem. Kolejno do malaksera przełóż usmażoną cebulę z czosnkiem, sos beszamelowy, płatki drożdżowe, przyprawy i kawałki uprowanej dyni, o których wspominałam wcześniej. Całość zmiksuj na gładki krem. Dyniowy makaron wyłóż na talerz, dodaj sos oraz uprażone na suchej patelni ziarna słonecznika
Zdrowie na języku :Pjasnym sosie Agnieszka Bułeczki cynamonowe Aga Sałatka z czerwonym ryżem, wędzonym kurczakiem i serem Marzena Enchilada Małgosia Pure z dyni i papryki chili Angelika Naleśniki idealne Kasia Zupa krem z borowików i brązowych pieczarek z nutą lubczyku, czerwonego pieprzu i parmezanu Danuta Mus jabłkowy Joanna Błyskawiczne ciasteczka z nutellą Dominika
Magiczne Życie Martycytryny. Lista składników nie jest długa, a smak jest świetny. Polecam. Zupa Zupa jarzynowa (marchewka, pietruszka, seler, ziemniaki) z czerwoną soczewicą. Zmiksowana na krem z dodatkiem oleju lnianego, pietruszki i pestek z dyni (ostatnio obowiązkowo!). II danie Kasza kuskus z suszonymi pomidorami, groszkiem, słonecznikiem i pietruszką. Inspiracja na ten obiad pochodzi ze strony Qchenne Inspiracje. Bardzo szybko się
lady-och-mistrzyni.blogspot.compokojowej do ostudzenia. Po kilku chwilach chipsy serowe powinny być gotowe. Obrane ziemniaki kroimy w kostkę i gotujemy. Do przygotowanego bulionu dodajemy kawałki upieczonej dyni, ugotowane ziemniaki, przyprawy, mascarpone i blendujemy na gładki krem. Zupę podgrzewamy, do gorącej dodajemy kostki sera, wyłączamy ogień i tylko mieszamy, by równomiernie rozprowadzić ser. Doprawiamy do smaku gałką muszkatołową. Zupę podajemy z chipsami
Gotowanie i blogowanieMoje ulubione zupy to kremy - gęste i sycące. Tym razem wybór padł na dynię w wersji indyjskiej. Mleko kokosowe i trawa cytrynowa doskonale podkreślają smak pieczonej dyni. Nie można tylko przesadzić z egzotycznymi dodatkami, żeby całkowicie nie stłumić dyni
Milion Smakówrosół z tym, że dodajemy do gotowanie brokuły :). Ja zupę ugotowałam na 2-2,5 litrach wody. Wszystkie składniki oprócz mięsa zmiksowałam na papkę- krem. Do smaku: natka pietruszki jogurt naturalny prażone pestki dyni styryjskiej (dostępne w lidlu
ClauditteMissCookingcieńsze krążki. Na pierwszym rozsmarować połową konfitury czeremchowej z cassisem. Nakryć drugim, na wierzchu rozsmarować 1/3 kremu różanego. Położyć kolejny krążek, rozsmarować konfiturę. Na ostatnim rozsmarować pozostały krem. Przybrać wiórkami czekolady, schłodzić w lodówce.*Jak przygotować różany cukier puder? Świeże płatki dzikiej róży, zebrane na ekologicznym terenie, oczyścić odrywając białe, gorzkie końcówki. Rozsypać na papierze, suszyć(...)przygotowywania różnych dań w wersji wytrawnej i słodkiej. Możecie np. przygotować pyszny i puszysty Batatowy Whesley z granatem (tak jak w przepisie dyniowym, dynię zastępując batatem), lub upiec proste i apetyczne babeczki z kremem batatowym.Tu znajdziecie informacje o nowej książce Doroty Świątkowskiej: http://www.mojewypieki.com/info/moje-ksiazki
SzczyptaSmaQPamiętajmy o mieszaniu! Dodajemy bulion i gotujemy kolejne 10 minut. Teraz możemy dodać śmietanę i ponownie zagotowujemy. Wszystko miksujemy na zupę krem. Doprawiamy do smaku. Opcjonalnie można dodać trochę płatków chili. Zupę można posypać prażonymi pestkami dyni i skropić olejem z pestek dyni. Smacznego
Smaki Przyprawy i KoloryPamiętajmy o mieszaniu! Dodajemy bulion i gotujemy kolejne 10 minut. Teraz możemy dodać śmietanę i ponownie zagotowujemy. Wszystko miksujemy na zupę krem. Doprawiamy do smaku. Opcjonalnie można dodać trochę płatków chili. Zupę można posypać prażonymi pestkami dyni i skropić olejem z pestek dyni. Smacznego
Kulinarna rozmowapapryką i curry. 9. Dolać część bulionu warzywnego. Powinno go być tyle, by sięgał do poziomu dyni. 10. Gotować zupę do miękkości dyni. 11. Odlać część wywaru z ugotowanej zupy do kubka. 12. Zupę zmiksować na krem. Jej gęstość regulować dolewając z kubka wywar. Ja nie dolewałam go wcale. 13. Zupę rozlać do talerzy. Każdą porcję ozdobić kleksem śmietany
W mojej kuchni