polenta z młodymi marchewkami, puree z bobu, francuska sałatka z zielonej soczewicy, prowansalski tian, tagine ze szpinakiem, grecka zupa cytrynowa, sałatka z kalafiora i dynia po prowansalsku. Na deser zapakuję sobie mus malinowy z kremem z mango i krem sezamowy, pieczone gruszki z custardem, clafouti z owocami zdrowsza wersja snikersa, Jaki lunch zabrałabym do pracy po lekturze drugiej części “Jedz
Ugotowane pozamiatanepolenta z młodymi marchewkami, puree z bobu, francuska sałatka z zielonej soczewicy, prowansalski tian, tagine ze szpinakiem, grecka zupa cytrynowa, sałatka z kalafiora i dynia po prowansalsku. Na deser zapakuję sobie mus malinowy z kremem z mango i krem sezamowy, pieczone gruszki z custardem, clafouti z owocami zdrowsza wersja snikersa, Jaki lunch zabrałabym do pracy po lekturze drugiej części
Ugotowane pozamiatanedomu by się zjadło. Koniecznie musiałam wykorzystać przynajmniej część dyniowego puree, które ostatnio przygotowałam, bo w kolejce stoją przecież kolejne dynie czekające na przerobienie. W magazynie Spis bedre , nr 10/2016 znalazłam prosty i niezwykle kuszący krem z dodatkiem jabłek i rozgrzewającego imbiru. Zupa wyszła słodko-kwaśna, cudownie rozgrzewająca; nie taka zupełnie łagodna, ale też nie ostra. Gęsta i kremowa(...)wybornie smakowała ze świeżą bagietką. Pięknie pachnie, świetnie smakuje, syci i rozgrzewa. Idealna na ten pochmurny listopad. Krem dyniowo-jabłkowy z imbirem i kolendrą Składniki: (na 6 porcji) 800 g puree z dyni 1,5 łyżeczki mielonej kolendry 500 g kwaśnych jabłek 2 cebule 1 ząbek czosnku 5cm kawałek świeżego imbiru 1 l bulionu 250 g creme fraiche
Pożeraczka, czyli raz adobrzeZupki krem ostatnio często goszczą na moim stole. Powstała kolejna z dyni i cukinii z dodatkiem nieznanej mi dotychczas przyprawy - czubrycy zielonej. Zupka wyszła naprawdę przepyszna a przyprawa trafiła w nasz gust smakowy więc na pewno będę nią doprawiała więcej dań. składniki: 500 g obranej cukinii, użyłam żółtej 500 g obranej dyni 300 g obranych ziemniaków 1 łyżka czubrycy zielonej(...)bulionu drobiowego 50 ml słodkiej śmietanki Cukinię, dynie i ziemniaki pokroić w kostkę. Pokrojone warzywa przełożyć do garnka. Zalać bulionem dodać czubrycę i zagotować. Gotować aż warzywa będa miękkie. Następnie garnek zestawić z ognia i dodać słodką śmietankę. Wszystko zmiksować blenderem na gładki krem. Gotową zupkę nałożyć na talerze i podawać z grzankami
Monia miesza i gotujeMoniuszki 4), czyli rodzinną restaurację we włoskim stylu. Z decyzji jestem bardzo zadowolona. Tak przedstawiało się menu festiwalowe: Przystawka: s ałatka marchewkowa z koprem włoskim i z pestkami dyni na chrupiąco z olejem z trawy cytrynowej Danie główne: r isotto z pieczonymi burakami i serem wędzonym scamorza Deser: t rzy tajemnice dobrego smaku czyli kakao, kawa, wanilia Byłam bardzo ciekawa(...)Danie główne Gołąbek z nadzieniem z kaszy gryczanej i borowików , sos paprykowy i szparagi Deser Ciasto marchewkowe z lukrem pomarańczowym Lukr (ul. Kopisto 1/198) Przystawka Krem z cukinii z gruszką i prażonymi pestkami dyni Danie główne Kaszotto z kaszy pęczak z żurawiną, rukolą, rzodkiewką i serem bałkańskim Deser Biszkopcik z musem mango, białą czekoladą i pudrem miętowym Garden (ul. Kopisto
Qlinarnie i Qlinarniekupcie, jak spotkacie. Obłęd!!! Przepis na komosę ryżową z kremem kalafiorowym Na dwie porcje - dwie porcje czerwonej komosy ryżowej - 1/2 główki kalafiora ( w zastępstwie mrożony) - 1/2 szklanki - kilka oliwek zielonych nadziewanych cytryną - wypustki z granata wedle uznania - szczypiorek - kilka orzechów włoskich na porcję (opcjonalnie upraż na suchej patelni) - łyżka pestek dyni na porcję - łyżka masła - sól, pieprz i gałka muszkatołowa(...)masy łyżkę masła, sól i gałkę muszkatołową. Komosę ryżową po ugotowaniu posól do smaku. Porcję komosy wyłóż na talerz dodaj porcję kremu z kalafiora, posyp całość: orzechami, pokrojonymi w plastry oliwkami, pestkami dyni i posiekanym szczypiorkiem. Aby wzmocnić smak orzechowy możesz orzechy i pestki dyni uprażyć na suchej patelni. Alternatywy: *opcjonalnie danie możesz skropić olejem z orzechów
SMYKWKUCHNIniej ani grama mięsa. Odkąd dostaliśmy przepis, tę wegańską zupę gotujemy przynajmniej raz w tygodniu. Taka jest pyszna i zdrowa. Przepis na wegańską zupę krem z soczewicą Składniki: 2 cebule, 500 gramów miąższu z dyni (po sezonie można użyć mrożonej lub innych warzyw – np. ziemniaków pół na pół z selerem lub pietruszką), 4 marchewki, 3 ząbki czosnku, 3-centymetrowy(...)soczewicy czerwonej, puszka mleka kokosowego, łyżeczka przyprawy Sriracha Intenson (jeśli jeszcze jej nie macie, użyjcie chilli), sól, olej. Do podania prażone nasiona – u nas siemię, słonecznik i pestki dyni. Zrób tak: czosnek, imbir i kurkumę (jeśli masz w proszku, pomiń i po prostu później dodaj ją do zupy razem z innymi przyprawami), posiekaj i rozetrzyj na desce z odrobiną
Kulinarna Polskadodać starty imbir i kurkumę,zalać bulionem i gotować ( ok.10-15 minut) aż warzywa zmiękną. Całość zmiksować blenderem,doprawić do smaku solą i pieprzem. Napełnić kremem bulionówki,na każdą porcję nałożyć kleks jogurtu naturalnego,posypać pestkami dyni i groszkiem ptysiowym. Smacznego
Kolorowa kuchnia Elkiformy o wymiarach 25x40, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec przez 40 minut w 180 stopniach do tzw. suchego patyczka. Wystudzić. Przekroić na 2 blaty. Krem dyniowy: 500 g serka mascarpone 400 g puree z dyni 5 łyżek cukru pudru 2 łyżeczki cynamonu 2 łyżeczki żelatyny 30 ml wody Serek i puree z dyni powinny być schłodzone. Żelatynę
kulinarnyswiatdomiszklankami bulionu warzywnego. Dodaję też przesmażone przyprawy z cebulą i czosnkiem. Gotuję do miękkości soczewicy. Gotową zupę lekko miksuj tak by nie było widać kostek dyni i pomidorów. To nie ma być zupa krem idealnie gładka, wręcz przeciwnie, soczewica ma być widoczna. Zupę doprawiam do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Na wierzch posypuje natką pietruszki lub kolendry
Przysmaki KarolkiJesień w pełni, więc na talerzach proponuję połączenie królów jesieni - jabłka i dyni. W duecie tworzą niepowtarzalny smak i aromat. Mega sycąca i mega rozgrzewająca z
ChilliJemySkładniki: - 2 cebule - 1 dynia Hokkaido - 3 marchewki -500 ml mleka kokosowego Real Thai - 4 ząbki czosnku - około 2 cm korzenia imbiru -1 szklanka kaszy jaglanej
Szkrab Je SamUwielbiam sezon na dyniowate.Używam ich przez cały rok ale młode są oczywiście najlepsze. Cukinie, patisony, dynie to idealne warzywa do faszerowania na zupy kremy, zapiekanki . A najlepsze w nich jest to że mają mało kalorii i idealnie nadają się do potraw dietetycznych. W takiej właśnie wersji postanowiłam zrobić dziś patisony. Danie jest zdrowe i pyszne. I wcale nie czuję
Mama z miasta