szklankami bulionu warzywnego. Dodaję też przesmażone przyprawy z cebulą i czosnkiem. Gotuję do miękkości soczewicy. Gotową zupę lekko miksuj tak by nie było widać kostek dyni i pomidorów. To nie ma być zupa krem idealnie gładka, wręcz przeciwnie, soczewica ma być widoczna. Zupę doprawiam do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Na wierzch posypuje natką pietruszki lub kolendry
Przysmaki KarolkiJesień w pełni, więc na talerzach proponuję połączenie królów jesieni - jabłka i dyni. W duecie tworzą niepowtarzalny smak i aromat. Mega sycąca i mega rozgrzewająca z
ChilliJemySkładniki: - 2 cebule - 1 dynia Hokkaido - 3 marchewki -500 ml mleka kokosowego Real Thai - 4 ząbki czosnku - około 2 cm korzenia imbiru -1 szklanka kaszy jaglanej
Szkrab Je SamUwielbiam sezon na dyniowate.Używam ich przez cały rok ale młode są oczywiście najlepsze. Cukinie, patisony, dynie to idealne warzywa do faszerowania na zupy kremy, zapiekanki . A najlepsze w nich jest to że mają mało kalorii i idealnie nadają się do potraw dietetycznych. W takiej właśnie wersji postanowiłam zrobić dziś patisony. Danie jest zdrowe i pyszne. I wcale nie czuję
Mama z miastaLubicie zupę dyniową? Ja uwielbiam. Zazwyczaj dodaję do niej najprzeróżniejsze dodatki zarówno ostre jak papryczki chilli, jak owoce typu mango i pomarańcza. Tym razem postanowiłam
Szybko Tanio SmaczniePrzepyszna zupa – krem dyniowo – jabłkowa z orzechami ,migdałami i pestkami dyni .Jej Konsystencja zależy od was ,jeśli lubicie bardziej Wodnistą dodajcie więcej bulionu . Składniki : na 4 porcje 1 kg dyni pokrojonej w kostkę 0,5 łyżeczki kuminu mielonego 3 łyżeczki posiekanych liści szałwii oliwa 2 jabłka ,kwaskowate ,pokrojone i obrane w kostkę 2 cebulki 2 zmiażdżone ząbki czosnku
Ladylaura.buraków i fasoli Pasta z wędzonego tofu Kosteczki z sezamu i wiórków Orzechowe muffinki z otrębami Sałatka a'la Cezar Placki cukiniowe Hummus z pieczoną dynią Chipsy z jarmużu Masło czosnkowe z ziołami Krem awokado-banan Sałatka z kalarepą i kaszą owsianą Sałatka z komosą i kalarepą "Nutella" z awokado Bezy i pianki z ksylitolem Placek z awokado i mango
Be Fit Be StrongWieki nie jadłem budyniu. Ostatnio narobiłem ze sporym zapasem dyniowego musu, więc czemu nie dyniowy budyń. Budyniowcy, do dzieła. To jeden z tych smaków jesieni
Mam To Na WidelcuPowodzenia i trzymamy kciuki! Nagrody konkursowe: Jeśli potrzebujecie inspiracji "częstujcie się" naszymi propozycjami z ziarenkami, może najdzie Was jakiś pomysł: tarta z dynią i buraczkami kruche ciasteczka z ziarenkami zupa krem z zielonej soczewicy i szpinaku zupa krem z pieczonej, żóltej papryki, ziemniaków i imbiru Serdecznie pozdrawiamy, do usłyszenia i powodzenia Kochani
Symfonia Smakówpierwsze nie będą tak aromatyczne SMACZNEGO! Zobacz tez przepis na Rozgrzewająca zupę kokosową z makaronem <klik> Zobacz tez przepis na Krem brokułowo-szpinakowy z gorgonzola i pestkami dyni <klik
Pora na pora i pomidoraOryginalna wersja sałatki PARMA z Pizza Hutt Szynka włoska na liściach szpinaku z dodatkiem rukoli przekładana pomidorami doprawionymi czosnkiem i oliwą, a całość przybrana pestkami dyni. Smaku dopełniają wiórki świeżo startego parmezanu i krem balsamiczny. Podawana z dwoma paluchami chlebowymi Moja wersja tej oto sałatki wygląda w zasadzie całkiem inaczej, ale i tak poniekąd stanowiła ono źródło mojej inspiracji
ClauditteMissCookingSkładniki: szklanka upieczonej dyni jeden banan kiwi pół szklanki mleka Dynię, banana i kiwi oraz mleko blenderujemy na krem. Gotowe
Mango Papajasiekamy i podsmażamy delikatnie na oliwie w dużym garnku. 4.Dolewamy do garnka 2 litry wody, starty imbir, pokrojone w kostkę surowe ziemniaki i dynię, (mięso). 5.Gotujemy wszystko 15 min. Na koniec dodajemy przyprawy i miksujemy na krem. Wartość odżywcza 1 porcji: bez mięsa 239 kcal B 5 g W 30 g T 10 g z mięsem 312 kcal
Zdrowie i pysznie na talerzuJeśli lubicie zupy - kremy, mam dla Was propozycję na krem z ziemniaków. Kolory ziemi, delikatna nuta kminku i chrupiące nasiona. Tak trochę przaśnie się zrobiło :) Składniki : 4 łyżki oliwy z oliwek 0,5 kg ziemniaków 1 duża cebula mały kawałek selera (40 g) biała część niewielkiego pora 4 ząbki czosnku 500 ml - 750 ml bulionu warzywnego (może być(...)kostki) 1/2 płaskiej łyżeczki mielonego kminku 2 łyżeczki Maggi 1 czubata łyżeczka majeranku sól i pieprz do smaku 50 g ziaren słonecznika 50 g pestek dyni ( u mnie ziarna Skworcu ) Wykonanie: Warzywa: ziemniaki, cebulę, seler, pora obieramy, myjemy, kroimy w kostkę, solimy i podsmażamy na patelni na kilku łyżkach oliwy (około 20 minut). Warzywa powinny się lekko zrumienić
Smak mojego domuskórka starta z 1 pomarańczy - 2 łyżki mąki ziemniaczanej - 140 g cukru - 2 jajka - 1/2 łyżeczki cynamonu Składniki kremu – dekoracja: - 150g serka mascarpone - 2 figi - 40g cukru pudru Forma do tarty 25 cm. Przygotowania naszej tarty zaczynamy od upieczenia dyni. Do tarty użyliśmy dyni hokaido, którą kroimy na kawałki i wrzucamy na blachę do nagrzanego piekarnika do temperatury(...)jajku. Na koniec dodajemy do masy wcześniej obraną ze skórki i zblendowaną na pure dynię. Wszystkie składniki jeszcze krótko miksujemy i gotową masę wykładamy na podpieczony spód tarty, a następnie wkładamy z powrotem do piekarnika i pieczemy ok. 35 minut. Gdy tarta nam wystygnie przygotowujemy krem. Miksujemy serek mascarpone razem z cukrem a następnie dodajemy obrane figi. Tak przygotowanym kremem
Kuchenne Wariacje