Krem z kurek to przepis od mojej kochanej cioci. Zupa jest delikatna w smaku o aksamitnej konsystencji, posypana prażonymi pestkami dyni idealnie dopełnia jej smak. To zdecydowanie mój nr 1 wśród wszystkich zup :) Składniki na 4-5 porcji: ok. 1 - 1,5 szklanki kurek (u mnie mrożone) 1 puszka krojonych pomidorów bez skórki 1/2 szklanki pestek łuskanej dyni(...)najlepiej ostudzone) - dodajemy do garnka z bulionem i mieszamy. Zupę podgrzewamy na małym ogniu (doprawiamy pieprzem) a w między czasie prażymy pestki na suchej patelni. Krem z kurek wlewamy do miseczek, posypujemy pestkami dyni i dekorujemy kurkami
Alutka-Gotujedyni Wykonanie: Wszystkie warzywa (por, seler i pietruszkę) pokrój drobno i wrzuć na patelnię. Dodaj masło wraz z płatkami migdałowymi, posól całość i podsmaż, aż warzywa i migdały nabiorą złotej barwy. Pod koniec smażenia oprósz je mąką. Pamiętaj, aby cały czas mieszać całość – zarówno warzywa jak i migdały mogą się łatwo przypalić. Jeśli chcesz uzyskać bardzo gęstą zupę krem(...)zupę na talerz, następnie układaj w niej ruloniki z cukinii, na koniec włóż pomiędzy nie cukiniowe paski. Posyp całość kilkoma listkami świeżej bazylii. Przed podaniem skrop krem kilkoma kroplami oleju z pestek dyni – gwarantuję cudne doznania smakowe! Zupę możesz podać również na zimno, smakuje równie dobrze. Jeśli zaś nigdy nie próbowaliście tego magicznego oleju, czas najwyższy! Polecam bez zastanowienia
Garniec MagaliePuree z dyni na pewno przyda się przy przygotowywaniu jesiennych wypieków (nie tylko tych na słodko!). W niektórych krajach można kupić je już gotowe w puszkach
CiastkozercyJoli - sprawiłaś mi niesamowitą przyjemność.Teraz jednak wróćmy do tematu przewodniego, czyli jedzenia. A dyni konkretnie. Bo pewnie już się za dyniowymi przepisami stęskniliście, prawda...?Tym razem mam dla Was naprawdę pyszną zupę dyniową, trochę nietypową. Dlaczego? Zazwyczaj, szukając przepisów na zupy dniowe, trafiamy na kremy (a przynajmniej ja trafiam). Najróżniejsze - łagodne, pikantne, z owocami, z innymi warzywami, z mleczkiem(...)bekon przyrządzić należy, bo nadaje zupie dodatkowego smaku i tekstury. Całość smakuje wyśmienicie; jest to doskonała alternatywa dla tych, którym dyniowe kremy być może nieco się przejadły...Zupa z dyniąSkładniki:(na 4-6 porcji)900 g oczyszczonej dyni bez skóry4 ziemniaki200 g pomidorów z puszki2 łyżki masła2 cebule3 ząbki czosnku2 l bulionulistki z 2 gałązek bazylii1 łyżeczka suszonego tymiankusólpieprzdodatkowo
Pożeraczka, czyli raz adobrzeZ początkiem listopada dolewką herbaty i kawy nie ma końca. Tak szczerze to mogłabym pić bezpośrednio z dzbanka lub z kubka bez dna. Również pokusiłam się
Pink EnvelopeZ początkiem listopada dolewką herbaty i kawy nie ma końca. Tak szczerze to mogłabym pić bezpośrednio z dzbanka lub z kubka bez dna. Również pokusiłam się
Pink Envelopewymaga sporej ilości mąki, a przy tym i tak będzie puszyste i ładnie wyrośnięte. W sklepach spotykam dynię już od kilku tygodniu. Uwielbiam dodawać to dynię do wypieków ale również zrobić z niej dyniowy krem . Dyniowe ciasto króluje jesienią. Nie znam osoby, która by nie lubiła ciasta z dynią. Jeśli jeszcze nie znacie tego ciasta to zachęcam je upiec
codojedzeniajednym kawałku ;) Polecam, na pewno pozytywnie zaskoczycie swoich bliskich takim rarytasem ;) Biszkopt: 3 jajka 1 szkl cukru 4 łyżki puree z dyni hokkaido 3/4 szkl maki pszennej łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 1/4 łyżeczki cynamonu Krem z masłem orzechowym: 250 g mascarpone 330 ml śmietanki 30% śmietan-fix 3 łyżki cukru pudru 3 łyżki masła orzechowego z kawałkami orzeszków(...)jasną masę. Dodać puree z dyni, wymieszać. Mąkę, proszek do pieczenia, cynamon przesiać do ubitych jajek i delikatnie wymieszać. Blaszkę piekarnikową wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto. Piec ok 15 minut w 180 stopniach. Czystą ściereczkę posypać cukrem pudrem, przełożyć na nią gorące ciasto, zwinąć roladę i odstawić do ostygnięcia. Krem: śmietankę ubić z cukrem pudrem i śmietan fixem
Smakołyki Asibulionu jest zależna od tego czy lubimy gęstą czy też rzadszą zupę. Ja lubię taką, że łycha w niej stała :-), co też widać na zdjęciu. Zupa krem z pieczonej dyni z mleczkiem kokosowym Składniki: 700 g pieczonej dyni , u mnie dynia melonowa Muscat de Provance 250 ml mleczka kokosowego 700 ml bulionu lub wody 1/2 małej papryczki chili
Kulinarne przygody Gatityprostu dynia z wycięta mordą ;P Co roku robię sobie dwa lampiony z dyni na balkon strasznie podoba mi się to pomarańczowe światło. W tym, roku postanowiłam wprowadzić dynie do kuchni, a mianowicie zrobić jej słodką wersję. Udało się. Jestem bardzo zadowolona z efektu. Torcik, który przygotowałam wygląda na żywo rewelacyjnie :-) I smakuje świetnie. Nie jest trudny w wykonaniu(...)Wylewamy do małej tortownicy lub blaszki na papier do pieczenia i pieczemy kilka minut-jest to cienki. Wykorzystamy to do zrobienia buźki, nosa, oczów oraz łodygi dyni. Po wystudzeniu spodów przekładamy je kremem. rozpoczynają od węższej strony. Następnie z pozostałego kremu odkładamy 2 łyżki i dodajemy do niego barwnik zielony. A do reszty pomarańczowy. Pomarańczowym kremem smarujemy cały torcik
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokumiazszem.Do tego niepowtarzalny subtelny smak kokosa.Skladniki niezwykle wyrafinowane w smaku.I tak wlasnie smakuje ten sernik .Sernik cudo!To rowniez ,a moze w glownej mierze zasluga dodatku kremu kokosowego.Sprawdzil sie doskonale w serniku z dynia tutaj:kliki serniku z truskawkami tutaj:klik.To zdecydowanie trzy najsmaczniejsze serniki jakie jadlam.Zamiana smietany kremowki,ktora od dawna jest na "cenzurowanym" na aksamitny krem kokosowy
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Gęsty, rozgrzewający krem dyniowo-pomidorowy z dodatkiem jogurtu i fety idealnie sprawdzi się na nadchodzące jesiennie dni. 700 g obranej dyni 2 duże obrane pomidory malinowe średnia cebula 2 ząbki czosnku łyżka masła klarowanego bulion warzywny (około 1 l) spora szczypta soli i pieprzu łyżeczka kurkumy szczypta gałki muszkatołowej 0/5 łyżeczki mielonej papryki pikantnej łyżka jogurtu ser feta natka pietruszki(...)kosteczkę i w garnku szklimy na klarowanym maśle. Dodajemy dynię, pomidory, przyprawy i jeszcze chwilę podsmażamy. Zalewamy bulionem i na małym ogniu gotujemy, aż dynia zmięknie (około 35 minut). Miksujemy na gładki krem. Podajemy z jogurtem, fetą i posiekaną natką pietruszki. Smacznego :) Artykuł Krem dyniowo-pomidorowy z fetą pochodzi z serwisu Mienta blog
Mienta blogDawno nie robiłam żadnej zupy i miałam ochotę na jakiś gęsty, zawiesisty i sycący krem. W domu uchowała się jeszcze jedna dynia piżmowa, które na szczęście są u mnie dostępne przez cały rok, postanowiłam więc przygotować zupę z jej wykorzystaniem. Choć na blogu jest już kilka zup dyniowych, tym razem postanowiłam dodać do niej ciecierzycę. Pomysł na tę potrawę pochodzi
Codzienne GotowanieCałe życie myślałam, że nie lubię dyni choć nie przypominam sobie abym ją kiedykolwiek jadła. Postanowiłam w końcu się o tym przekonać i ugotowałam zupę krem z dodatkiem marchewki i ziemniaków. Zupka wyszła smaczna, lekko pikantna. Tak wiec od dziś moje zdanie na temat dyni się zmieniło. Na pewno częściej będę coś z niej przyrządzała.Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchnicienkie plasterki papryczki chilli. Dynia w kuchni jest nieoceniona. Można z niej przygotować wiele pysznych potraw. [aby otworzyć przepis kliknij w nazwę lub zdjęcie] Krem dyniowy z grillowaną gruszką Pikantne risotto z dynią i rodzynkami Gołąbki z ziemniaków i dyni
Codzienna kuchnia niecodzienna