sałat mega zdrową roszponkę. Dodatek żurawiny dopełnia zdrowotności tego dania. Powinnam wszystko posypac jeszcze pestkami dyni, ale mi wyszły :).... więc nie podaje ich w składnikach, choć taki był zamysł. WSKŁADNIKI: 350-400 g ugotowanego lub upieczonego kurczaka bez kości, np. pierś lub udka na krem do kurczaka: 50 g orzechów 20 ml soku z limonki lub cytryny 60 ml wody(...)roszponka) 200 g poszatkowanej czerwonej kapusty 1/2 pokrojonej w pół-krążki czerwonej cebuli garstka (25 g) nasion dyni 50 g czerwonej suszonej żurawiny Wykonanie: -Zemleć razem w blenderze: orzechy, sok z cytryny, wodę, olej i miętę oraz natkę, aż powstanie gładki krem. Dodać suszone zioła i zemleć tylko ciut aby puściły aromaty i zmieszały się z innymi składnikami. Przyprawić solą
Sztuka gotowania w/g Samiryjest lekko słodka, a po dodaniu sosu zyskuje jeszcze ciekawszy charakter. Krem z kukurydzy smakuję dzieciom, jest łagodny i słodki. Sos malinowy poprawia jeszcze jego atrakcyjność, ale w wersji dla dziecięcej nie dodajemy chili. Składniki zupy: 4 duże kolby kukurydzy 1 średnia cebula 20 dkg dyni lekki bulion drobiowy lub woda lub woda i mleko w proporcjach
Codziennik KuchennyŚwietna zupa krem o smaku curry z wyczuwalnym smakiem nasion kolendry i ostrą nutą dzięki chili. Dyniowa odsłona curry połączona z delikatnym mleczkiem kokosowym. Tej zupy trzeba spróbować! Składnik: 1kg (waga obranej i oczyszczonej dyni) 400ml mleczka kokosowego 400ml bulionu warzywnego/rosołu imbir - kawałek ok. 5cm 3 płaskie łyżki przyprawy curry 3 płaskie łyżki nasion kolendry (roztartych w moździerzu) garść(...)piekarnika i pieczemy 20 minut w temperaturze 180*C. Imbir obieramy, ścieramy na tarce z drobnymi oczkami. Bulion podgrzewamy, dodajemy upieczoną dynię, garść bazylii, dwie szczypty soli, curry oraz kolendrę oraz imbir, blendujemy na gładki krem. Zupę podgrzewamy, wlewamy mleczko kokosowe i intensywnie mieszamy. Krem podajemy z kleksem z pasty chili
Gotowanie i blogowanieCiasto z dynią z dodatkiem orzechów to smakowity wypiek dla amatorów ciast, bez słodkich kremów. Jest łatwe do przygotowania, świetnie smakuje w towarzystwie popołudniowej kawy. składniki na tortownicę 26 cm 3 jajka 1 szklanka cukru kryształu 1 szklanka oleju 3 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki sody oczyszczonej 3 łyżki cynamonu 2 garście posiekanych orzechów ( nerkowca, laskowych lub włoskich
Smakowite Daniapapryczki chilli 1 pomarańcza-sok około 2 cm -świeżego imbiru sól odkwaszająca do smaku 2 -3 łyżki masła, lub oliwy kokosowej ciepła ,zagotowana woda ,lub mleczko kokosowe ½ szklanki pestek dyni,słonecznika uprażonego na patelni opcjonalnie Wykonanie Marchewki,ziemniaki umyć , obrać i pokroić w plasterki . W rondlu roztopić masło dodać marchewki, ziemniaki,imbir, chilli pokrojone w plasterki . Wszystko dusić pod przykryciem(...)się ,aby temperatura zupy nie przekraczała 90°C .Doprawić solą odkwaszającą ,lub zwykłą solą ,dodać sok z pomarańczy .Ugotowaną zupę zmiksować na krem:)) Jak zupa się gotuje, na suchej patelni prażymy pestki słonecznika ,dyni
mojej kuchnipapryczki chilli 1 pomarańcza-sok około 2 cm -świeżego imbiru sól odkwaszająca do smaku 2 -3 łyżki masła, lub oliwy kokosowej ciepła ,zagotowana woda ,lub mleczko kokosowe ½ szklanki pestek dyni,słonecznika uprażonego na patelni opcjonalnie Wykonanie Marchewki,ziemniaki umyć , obrać i pokroić w plasterki . W rondlu roztopić masło dodać marchewki, ziemniaki,imbir, chilli pokrojone w plasterki . Wszystko dusić pod przykryciem(...)się ,aby temperatura zupy nie przekraczała 90°C .Doprawić solą odkwaszającą ,lub zwykłą solą ,dodać sok z pomarańczy .Ugotowaną zupę zmiksować na krem:)) Jak zupa się gotuje, na suchej patelni prażymy pestki słonecznika ,dyni
w mojej kuchnikupiłam na próbę najmniejszą, jaką znalazłam, i zabrałam się do dzieła. Szczerze mówiąc, nie pamiętam już, co było pierwsze. Wyśmienita, pikantna zupa krem, gładki sernik z nuta pomarańczy, a może ciasto czekoladowe...? Nieistotne; najważniejsze jest, że w dyni się zakochałam! Jej nieco mdławy, delikatny smak stanowi idealne tło dla wszelkich kuchennych eksperymentów. Z zachwytem zagłębiłam się w dyniowy świat, odkrywając
Pożeraczka, czyli raz adobrzeimbirem i pomarańczą (Crema di carote, zenzero e arancia) Zupa krem buraczkowa z imbirem (Crema di barbabietole con zenzero) Zupa krem porowo-ziemniaczana z wędzonym łososiem (Crema di porri e patate con salmone affumicato) Kremowa zupa z dyni, kukurydzy i czerwonej soczewicy (Crema di zucca, mais e lenticchie rosse) Zupa dyniowa z porem (Vellutata di zucca e porri) Zupa krem
La grande e la piccola cuocaSezon na dynię trwa już od pewnego czasu. Uwielbiam to warzywo, bo można z niego zrobić absolutnie wszystko od zup, kremów i “kotletów” po wypieki – bułeczki, chleb czy babeczki. U mnie dziś połączenie babeczek z bułeczkami – delikatne ciasto drożdżowe z puree z dyni w foremkach na babeczki. Babeczki dyniowe świetnie sprawdzi się jako szybka przekąska
CiastkozercySezon na dynię trwa już od pewnego czasu. Uwielbiam to warzywo, bo można z niego zrobić absolutnie wszystko od zup, kremów i "kotletów" po wypieki - bułeczki, chleb czy babeczki. U mnie dziś połączenie babeczek z bułeczkami - delikatne ciasto drożdżowe z puree z dyni w foremkach na babeczki. Świetnie sprawdzi się jako szybka przekąska na drugie śniadanie, ale także baza
CiastkozercyZupa dyniowa z groszkiem ptysiowym Zupa dyniowa z groszkiem ptysiowym Składniki: 750 g dyni (po obraniu) 250 g ziemniaków ( 3 średnie) 300 g pomidorów (2 sztuki
Pomysłowa kuchniaKrólowa jesiennych warzyw… dynia. Bardzo wdzięczna,jej owoc można wykorzystywać zarówno w słodkich, jak i wytrawnych daniach. Można upiec większą ilość jednorazowo, zrobić puree, przechowywać
Kierunekuchniatłuszcz kokosowy, dorzucić posiekaną cebulę, czosnek oraz imbir. Zeszklić całość, dodać dynię i marchewkę, oprószyć przyprawami, chwilę podsmażyć do uwolnienia się aromatów, dolać wodę, mniej więcej tak, by przykrywała całość i gotować około 20 minut. Po ugotowaniu się warzyw z przyprawami dokładnie całość zmiksować na aksamitny krem, dodać śmietankę kokosową oraz miód. Gotować 5 minut. Można podpiec przed podaniem
Wino Francja Kuchniatłuszcz kokosowy, dorzucić posiekaną cebulę, czosnek oraz imbir. Zeszklić całość, dodać dynię i marchewkę, oprószyć przyprawami, chwilę podsmażyć do uwolnienia się aromatów, dolać wodę, mniej więcej tak, by przykrywała całość i gotować około 20 minut. Po ugotowaniu się warzyw z przyprawami dokładnie całość zmiksować na aksamitny krem, dodać śmietankę kokosową oraz miód. Gotować 5 minut. Można podpiec przed podaniem
Wino Francja Kuchniasmażyć aż delikatnie zmięknie, dodać sok pomarańczowy sól i pieprz. 4.Zalać dynię ponownie wodą która pozostała nam po sparzeniu dyni, tak aby przykryło dynię. 5.Całość gotować do miękkości, po czym zmiksować na krem. DODATKOWO: 2 łyżki płatków migdałów zrumienić na suchej patelni, posypać krem przed podaniem
Dziś Ja gotuje