wypełnione rukolą, suszonymi pomidorami i włoskimi orzechami Pasta z ciecierzycy z oregano, czosnkiem i chia Pasta z ciecierzycy z suszonymi pomidorami i papryką Podpłomyki Proziaki Sałatka z burakiem i kremem balsamicznym Sałatka z burakiem i serkiem wiejskim Sałatka z burakiem i soczewicą Sałatka z buraczków z kremowym kozim serkiem i czarnuszką Sałatka z burakiem, rukolą i orzechami Sałatka z cieciorką(...)wędzonym serem Ciabatta z rukola, kiełbasą krakowską i zielonym ogórkiem Grillowane kanapki razowe w dwóch wersjach Grillowane kanapki z cukinią i fasolką szparagową Kanapka z ciabatty z pestkami z dyni Kanapka z ciabatty z ricotta i rzodkiewką Kanapka z omletem z cukinią i suszonymi pomidorami Kanapka z serkiem wiejskim i burakiem Zgrzewane kanapki z liśćmi botwinki Zgrzewane kanapki z oscypkiem
Moja smaczna kuchniaCukinia to odmiana dyni zwyczajnej, którą wykorzystać możemy w naszej kuchni na wiele różnych sposobów. Oto 3 przepisy na smakołyki z udziałem tego smakowitego warzywa. Kolorowa sałatka z cukinią Niezbędne składniki to: 1 cukinia, 3 ogórki gruntowe, 2 pomidory 1 czerwona cebula, 3 ząbki czosnku 20 dag sera feta 4 łyżki oliwy. Sos przygotujemy z: 6 łyżek oliwy, 3 łyżek(...)kostkę o boku 1 centymetra. Warzywa przekładamy do miski, zalewamy sosem i mieszamy. Dodajemy fetę i delikatnie mieszamy. Sprawdź co jeszcze można przygotować z wykorzystaniem cukinii na www.przepisy.pl Zupa krem z cukinii Do zrobienia kremu z cukinii niezbędne będą następujące składniki: 3 cukinie, 2 ziemniaki, 1 cebula, 3 ząbki czosnku, 4 szklanki bulionu warzywnego, 1 łyżka masła, 1 łyżka oleju
Tradycyjna Kuchniachłodne dni należy się porządnie rozgrzać. Proponuję zupę - krem z czosnkiem. Kiedy po raz pierwszy ją robiłam, to myślałam bee. Zupa czosnkowa? To nie może być dobre, ale że to była moja praca, wyjścia nie miałam. ZUPA OKAZAŁA SIĘ DELIKATNA, SYTA, SMACZNA I ROZGRZEWAJĄCA. POTRZEBUJESZ na około 2,5 litra wywaru mięsnego, czy warzywnego lub wody : 3 ziemniaki(...)zmiksuj zupę. Jeżeli jest za gęsta dolej troszkę przegotowanej wody lub wywaru, dopraw do smaku i DELEKTUJ SIĘ> Ja podałam posypaną koperkiem i z łyżką oleju z pestek dyni. SZOK< JAKIE SMACZNE!!! CMOK
Pasje JolkiFaszerowane patisony – to idealny pomysł na przystawkę, zachwyca nie tylko kolorem ale przede wszystkim pięknym kolorem i smakiem. Faszerowane patisony to połączenie klasycznego, aromatycznego farszu z
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Spożywanie nabiału to dość kontrowersyjny temat gdyż zdania są bardzo podzielone. Jedni całkowicie eliminują go ze swojej diety i są krytykowani, a druga część populacji uważa
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!cebulą w natce pietruszki Penne z ciecierzycą, suszonymi pomidorami, czarnymi oliwkami i chrupiącymi orzechami włoskimi Penne z grillowanymi warzywami Pieczarkowa z kuskusem Pieczarkowa z makaronem i majerankiem Pieczona dynia z cukinią w ziołach z kaszą jęczmienną Pieczone kasztany Pieczona kiełbasa z warzywami w oliwie z rozmarynem Pieczone pierożki z ciasta na focaccie z kuskusem i kurczakiem Pieczone podudzia z kurczaka(...)zieloną fasolką szparagową Zupa jarzynowa Zupa jarzynowa z brukselką i fasolką szparagową Zupa jarzynowa z brukselką, fasolką szparagową i kalafiorem Zupa jarzynowa z białą kapustą i groszkiem Zupa krem z kukurydzy z czarnuszką Zupa z żółtą fasolką szparagową
Moja smaczna kuchniaKlasyczne spaghetti bolognese z mięsem mielonym można dopełnić papryką czerwona, która nada daniu głębi. Ponadto papryka ma dwa razy więcej witaminy C niż sama cytryna. Prócz
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!się w nie zanadto, ale że każda okazja do świętowania jest dobra, to i tej nie odrzucam. Z C. mamy już naszą małą tradycję - co roku wycinamy lampion z dyni i oglądamy Nightmare before Christmas Tima Burtona. Zawsze też mam przygotowane łakocie, na wypadek, gdyby ktoś zapukał do naszych drzwi ze słynnym cukierek albo psikus . W tym roku będziemy mieli(...)kolorze. Ja użyłam barwnika w żelu, nie trzeba go aż tak dużo. Należy też pamiętać, że po upieczeniu kolor stanie się intensywniejszy, nie można więc z jego ilością przesadzić. Krem maślano-serowy wyszedł zaskakujący smaczny. Nie aż tak słodki, jak się tego obawiałam. Całość jest smaczna, choć mi zabrakło w tym cieście jakiegoś konkretnego akcentu - następnym razem pod krem położyłabym
Pożeraczka, czyli raz adobrzeTroszkę zaszalałam wczoraj ze smakami i stworzyłam troszkę inny krem brokułowy. Ten poprzedni był bardzo dietetyczny a zarazem bardzo smaczny. Dzisiejszy jest mniej dietetyczny ale smak ma jeszcze lepszy, ten leciutki posmak wędzonki- dla mnie cudo! Polecam bardzo gorąco, troszkę odmiany niekiedy wskazane. Z podanych składników wyszedł mi dość spory garnek zupy, można więc ilości zmniejszyć o połowę lub przygotować(...)ząbki czosnku - kawałek chudego boczku lub np.ogonówki (50-100g) - sól i pieprz - szczypta gałki muszkatołowej - 1-2 łyżki słodkiej śmietanki (u mnie kremówka) - płatki migdałów lub pestki dyni do posypania - 1-2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju kokosowego W garnku podgrzać tłuszcz, dodać pokrojoną w kostkę cebulę. Podsmażyć. Następnie dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i lekko podsmażyć
Smaczne ZdrowePomysł na śniadanie – jajecznica i szparagi to pożywne i bardzo smaczne danie, które możemy być świetnym pomysłem na weekendowe, późne śniadanie. Najlepiej jest je przygotować
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Zrobienie tahini jest tak samo proste jak zrobienie masła orzechowego. Wystarczy jedynie patelnia i dobry blender kielichowy lub robot kuchenny, by w rezultacie uzyskać rewelacyjną, zdrową
Be Fit Be StrongKrem z pomidorów ze świeżą bazylią i melisą - Dagmara Osowska z bloga My Culinary Art Krem z pieczonych pomidorów - Monika Olczak z bloga Cynamon & Chilli Pomidorowy krem z bazylią i mozzarellą - przepis z bloga Rodzinka od kuchni Ribollita - Mirabelka z bloga Mirabelkowy blog Zupa pomidorowa rodem z Toskanii (Pappa al pomodoro) - Kasia(...)sycylijsku zapiekany z bakłażanem i kozim serem - przepis z bloga W zaciszu mojej kuchni Orecchiette boscaiola - makaron z grzybami leśnymi - Alastor z bloga Kuchnia z wyrakiem Pappardelle z dynią i kozim serem - Monika Olczak z bloga Cynamon & Chilli Pappardelle z ragu z baraniny - Martynosia z bloga Codzienne Gotowanie Pasta con datterino -makaron z pomidorkami daktylowymi - Maria T. z bloga
Chilli Czosnek i OliwaKocham rabarbar. Pisałam to już wielokrotnie, i nie zawaham się powtórzyć znowu. To moje absolutnie ulubione warzywo (zaraz za nim plasuje się dynia), a i do kategorii owoców niektórzy go zaliczają. Bo tradycyjnie ląduje przecież w ciastach (najchętniej drożdżowych) i kompotach. No to jak nie owoc...? Dyskusję tą jednak pozwolę sobie zostawić nierozstrzygniętą, bo, szczerze mówiąc, jej wynik średnio(...)warstwę przygotowujemy osobno, w dodatku trzeba je wszystkie dokładnie ostudzić i schłodzić. Za to oczekiwanie wynagrodzi nam smak po prostu niebiański - kruchy spód, który smakuje jak najlepsze kakaowe herbatniki, krem karmelowy, delikatny, lekki i słodziutki, a całość wieńczy lekko kwaśny, różowiutki rabarbar. Tarta wygląda pięknie, a smakuje jeszcze lepiej - gwarantuję. Mogłabym ją całą zjeść na jedno posiedzenie, i tylko odrobina
Pożeraczka, czyli raz adobrzemoże się zmarnować, więc z końcówek przygotowuję zupę krem. Wy także spróbujcie, taka zupa to świetny wstęp do prawdziwej szparagowej uczty. Szkoda wyrzucać taki smak. DELIKATNA ZUPA KREM ze ZDREWNIAŁYCH KOŃCÓWEK SZPARAGÓW Składniki na 2 porcje : końcówki z pęczka szparagów woda z gotowania szparagów na danie główne (wody nie wylewamy, tylko wyławiamy szparagi) 200g ziemniaków 1 duża cebula(...)kosteczkę i podsmażyć na łyżeczce oliwy na złoto (przygotować grzanki). Zupę podawać gorącą, z dodatkiem pełnoziarnistych grzanek, listków ulubionych ziół (u mnie tajska bazylia) lub prażonych ziaren (np. słonecznik, dynia, sezam). Udekorować pozostawionymi główkami szparagów. 1 porcja to ok. 200 kcal , węglowodany: 26g, białko: 5g, tłuszcz: 9g Informacja dla diabetyków: w jednej porcji j.w. znajduje się 2,6WW i 1WBT
Dietologktóre mogę polecić! Świetny skład, bez dodatku cukru, a dodatkowo bezglutenowe i ekologiczne. Używam ich do zagęszczania i nadawania dodatkowego smaku moim śniadaniowym owsiankom. Dobrze sprawdzą się również jako krem do ciast i innych wypieków. Dotychczas próbowałam tylko wersji waniliowej i czekoladowej, także poniższe bardzo mnie interesują, a szczególnie ten z dodatkiem herbaty matcha :) truskawkowy morelowy ananasowy z matchą(...)pochodzące z upraw ekologicznych mają lepszy smak od tych konwencjonalnych! Te smakują mi bardzo i wiem, że wrócę do nich niejednokrotnie. Używam je do przyrządzania słodkich śniadań. PESTKI DYNI Pestki dyni najbardziej lubię w wersji chrupkiej, gdzie tą chrupkość nabierają podczas prażenia na suchej patelni. Wtedy świetnie sprawdzają się jako przekąska. Ponad to dodaje je także do owsianek
Zdrowie na języku :P