rabarbarowo-truskawkowym Składniki: (na blachę z piekarnika) biszkopt: 3 jajka 100 g cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka cukru waniliowego 100 g mąki pszennej 50 g płatków migdałowych krem: 200 g rabarbaru 50 g ciemnego cukru muscovado 2 łyżki wody 100 g truskawek 2 listki żelatyny 300 ml śmietany kremówki (38%) dodatkowo: 2 łyżki cukru pudru Białka ubić(...)każdym dodaniu. Mąkę przesiać z proszkiem, partiami dodawać do ciasta, miksując na najniższych obrotach miksera. Ciasto wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wyrównać. Posypać wierzch płatkami migdałowymi. Piec w 170 st. C. przez 12 minut. Wyłożyć na ściereczkę oprószoną cukrem pudrem do góry spodem, oderwać papier. Wystudzić. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Rabarbar pokroić na kawałki
Pożeraczka, czyli raz adobrzeblat mąką i rozwałkowałam ciasto o średnicy większej niż forma. Przed zapieczeniem ponakłuwałam spód widelcem. Nagrzałam piekarnik do 200 stopni i wstawiłam tartę na 10 minut. Pora na krem migdałowy. Do miksera wbiłam jajka i wsypałam brązowy cukier. Zmiksowałam na puszystą masę. Dodałam aromat waniliowy i miękkie, pokrojone na kawałki masło. Ponownie wszystko miksowałam. Zmieliłam migdały. I wsypałam(...)ułożyłam na masie. Posypałam śliwki kawałkami ciasta,które pozostało mi z tarty. Wierzch tarty posypałam płatkami migdałowymi. Wstawiłam do rozgrzanego piekarnika i piekłam 40 minut w temperaturze 180 stopni. Tarty można podawać z dowolnymi składnikami. Owocami świeżymi lub z puszki, kremami,galaretką owocową. Smacznego
potrawyregionalnePychotka - czyli Pani Walewska Delikatne, rozpływające się w ustach kruche ciasto, chrupiąca, lekko ciągnąca się beza, krem migdałowy i dla przełamania słodyczy dżem porzeczkowy. To ciasto jest po prostu spełnienie marzeń słodkich łakomczuchów :) Wbrew pozorom, ciasto nie jest skomplikowane i nie wymaga dużo pracy, a efekt jest naprawdę "wow". To ciasto zawsze wszystkim smakuje, szczególnie w towarzystwie pysznej, aromatycznej kawki(...)form); wtedy najlepiej drugą drugą bezę przygotować bezpośrednio przed pieczeniem. Placki ostudzić. Krem: 2 szklanki mleka (500 ml) 3 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 żółtka 3 łyżki cukru 16 g cukru waniliowego 200 g masła (można dodać mniej, ok. 150 g) kilka kropel aromatu migdałowego Jedną szklankę mleka zagotować z cukrami. Drugą zmiksować z żółtkami i mąką
Calzonella.commaku (1 i 3/4 szklanki) 220 g cukru pudru (1 i 1/2 szklanki) 8 ekologicznych jajek 3 łyżki bułki tartej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia kilka kropel aromatu migdałowego Krem jajeczno-maślany: 4 ekologiczne jajka 120 g cukru (3/4 szklanki) 300 g masła (1 i 1/2 kostki) 3 łyżeczki gorzkiego kakao dodatkowo: 200 g ciemnej czekolady W garnku zagotowujemy(...)migdałowy i proszek do pieczenia. Białka ubijamy na sztywno i dodajemy do masy makowej delikatnie mieszając łyżką. Przekładamy całość do tortownicy o średnicy 24 cm wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Pieczemy ok. 55-60 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C. Gotowe ciasto studzimy i kroimy tak, aby uzyskać 3 jednakowe blaty makowe. Gdy ciasto stygnie możemy przygotować krem
Poezja smakuzapraszam na cupcakes o smaku migdałowym, idealny smak i wygląd ;-) Ciasto babeczek waniliowych wykonać z ciasto z tego przepisu . Do ciasta dodać 80 g prażonych płatków migdałowych oraz zapach migdałowy. KREM: 185 g masła 185 g cukru pudru 250 g serka Delfiko Wszystkie składniki w temperaturze pokojowej zmiksować. Dodać 50 g pokruszonych, prażonych płatków migdałowych. Prażenie migdałów
Humanistka w kuchniDzisiaj zaszalałam troszeczkę z zrobiłam orzeszki z pysznym kremem migdałowym. Najbardziej pracochłonne jest wypiekanie łupinek, ale dla takiego efektu warto się pomęczyć. Ja z racji tego, że mam kuchenkę indukcyjną musiałam się zaopatrzyć w elektryczną maszynkę do wypieku orzeszków i muszę przyznać, że całkiem sprawnie mi to poszło. Warto przygotować je na kilka dni przed podaniem, bo najlepsze(...)wilgoci i przejdzie smakiem nadzienia, wtedy wręcz rozpływają się w ustach. Polecam!!! Składniki na orzeszki z nadzieniem migdałowym. CIASTO: 40 dag mąki pszennej 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 10 dag cukru 2 jajka 10 dag miękkiego masła lub margaryny 100 ml mleka KREM: 300 ml mleka zagęszczonego, słodzonego (w puszce) 10-15 dag mielonych migdałów Ucieramy masło
Rozpustne gotowanieowoców leśnych i wyszedł całkiem niezły duet.... Składniki Ciasto: 20 dag maku 15 dag cukru pudru 5 jajek 4 łyżki tartej bułki 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia aromat migdałowy Krem: 1,5 szklanki mleka 1 budyń śmietankowy 15 dag masła 30 dag masy kajmakowej z puszki Dodatkowo: 90 g białych bezików 150 ml konfitury lub dżemu porzeczkowego(...)minuty,odcedzamy,mielimy dwukrotnie w maszynce do mięsa. 2. Jajka miksujemy na puszystą pianę z cukrem pudrem,dodajemy mak oraz bułkę tartą wymieszaną z proszkiem do pieczenia i olejek migdałowy,mieszamy delikatnie łyżką aby nie naruszyć struktury piany 3. wylać do wyłożonej pergaminem -samo dno tortownicy o śr 24 cm wstawić do nagrzanego do 170*c piekarnika zwiększamy temp
Wanilia i Kardamongałką lodów czy tak jak ja - z bitą śmietaną i migdałami :) Kombinacji wiele:) A Wy na którą się skusicie?;) Składniki: gruszki (dowolna ilość) cynamon masło bita śmietana cukier płatki migdałowe krem toffi (np. taki - klik ) Gruszki kroimy na połówki i wydrążamy gniazda nasienne. Układamy je w naczyniu żaroodpornym i oprószamy cukrem i cynamonem. Na wierzch kładziemy kilka wiórków masła. Gruszki
My simple kitchenMalta" od Porcelany Bogucice. Ciasto: 250 g margaryny 250 g mąki szkl cukru 1 op. cukru waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 5 jajek 60g płatków migdałowych Krem: 1l śmietanki 30% 2,5 łyżki żelatyny 7 łyżek cukru pudru łyżka cukru z prawdziwą wanilią i nutą kardamonu Dodatkowo: 500 g malin galaretka malinowa Ciasto: Zwykły
Smakołyki Asiszybkie ciasto z lekkim kremem. Składniki (na 2 wąskie blaszki): biszkopt (z 1/2 porcji) pieczony z dodatkiem kakao 200 ml śmietany 30% 100 gram serka mascarpone sok z 1 cytryny 1 łyżka otartej skórki z cytryny 1-2 łyzki cukru pudru 1 łyżka cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego kilka kropli esencji migdałowej kilka kropli esencji cytrynowej Przygotowanie: Upieczony(...)biszkopt (wg tego przepisu) kroimy na pół (jeśli dobrze wyrósł można na trzy części). Nasączamy dość obficie posłodzonym sokiem z cytryny rozcieńczonym z wodą i doprawionym do smaku esencją migdałową. Krem Śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier puder (ilość wg upodobań) oraz serek mascarpone. Ubijamy chwilę na niskich obrotach. Dodajemy wyciśnięty sok z cytryny i esencję cytrynową (ilość również
Kuchnia po mojemudelikatny i jednocześnie pyszny! Wzbogacony orzechami i migdałami tworzy wyjątkowy krem, który możecie wykorzystać do ciast, tortów lub nałożyc go do pucharków i serwować jako deser. SKŁADNIKI NA KREM ORZECHOWO- MIGDAŁOWY: ( na 6 pucharków, lub do przełożenia 1 tortu) 500 ml śmietany kremówki 250 g serka mascarpone 3/4 szklanki cukru pudru 200 g. drobno posiekanych orzechów laskowych lub włoskich(...)rękawa do zdobienia tortów. ( Pamietajmy jednak o użyciu końcówki z dużym otworem, w przeciwnym razie mogą utknąć w niej kawałki orzechów !) Gotowy krem przechowujemy w lodówce. Smacznego!!! Artykuł Krem orzechowo- migdałowy pochodzi z serwisu Domowe Torty
Domowe Tortypate, owocami i chałką Grupa III – deserowa, pod okiem Ady: krem cytrynowy z miętą i bitą śmietaną sorbet malinowy z verbeną i mascarpone cygaretki z ciasta filo z kremem migdałowym i syropem różanym. fot. Malwina Bareła, Filozofia Smaku fot. Malwina Bareła, Filozofia Smaku fot. Malwina Bareła, Filozofia Smaku fot. Malwina Bareła, Filozofia Smaku fot. Malwina Bareła, Filozofia Smaku
bistro mamastycznia. Jestem pewna, że taki właśnie wypiek króluje dziś na wszystkich stołach w północnej Francji, skąd wywodzi się zwyczaj jego przygotowywania. Ta pyszna tarta wypełniona słodkim, maślano-migdałowym kremem należy do rodziny ciast upamiętniających przybycie Trzech Króli do Betlejem i wiąże się z nią przemiły rodzinny rytuał, o którym opowiem Wam poniżej. P.s. Czy wiedzieliście, że tradycja przygotowywania wypieków specjalnie(...)można rozwałkować), lub 2 opakowania ciasta rozwałkowanego na okrąg lub prostokąt i zwiniętego w rulon 100 g miękkiego masła 100 g cukru 100 g migdałów - mielonych, pokruszonych, lub płatków migdałowych 1 jajko 1 łyżka Amaretto (lub rumu, czy koniaku) 1 jajko do posmarowania ciasta 1 łyżeczka cukru pudru (dla uzyskania błyszczącej glazury) sucha fasolka, mała figurka lub też wzorem Davida
Chilli Czosnek i OliwaKolejna świąteczna propozycja z makiem, którego nie może zabraknąć w czasie Świąt. Bardzo smaczne ciasto z makiem o uroczej nazwie „Makowa Panienka”:). W środku waniliowy krem z morelami i orzechami włoskimi, na pachnącym migdałami biszkopcie z makiem. Przyjemne, pyszne, nie za słodkie ciasto na sporą blaszkę. Bardzo polecam… Porcelana ze sklepu Maxwell and Williams z kolekcji Indigo(...)Składniki: Biszkopt: 6 dużych jajek – osobno żółtka i białka 1 szklanka cukru 1 szklanka maku 1 szklanka mąki pszennej (użyłam tortowej) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/3 łyżeczki aromatu migdałowego Krem: 650ml mleka 6-7 łyżek cukru 1 duże opakowanie cukru wanilinowego 32g 4 łyżki mąki pszennej 4 łyżki mąki ziemniaczanej 4 żółtka 150g zmielonych orzechów włoskich 300g masła
Mała CukierenkaCiasto 150 g margaryny 150 g cukru 1 szkl.mąki 4 czubate łyżki mąki ziemniaczanej 2 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 łyżki mleka 1 szkl.płatków migdałowych Krem 0,5 litra mleka 0,5 szkl. cukru 1 cukier wanilinowy 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki pszennej 1 kostka masła Margarynę utrzeć z cukrem dodając 1 jajko(...)pieczenia i dodawać do margaryny , ciągle ucierając.Na koniec dodać mleko i wymieszać.Podzielić na 4 części.Każdą część [ osobno] przełożyć do tortownicy , posmarować roztrzepanym białkiem, posypać płatkami migdałowymi .Upiec osobno 4 placki , 8 -10 minut w temperaturze 200 stopni.Jeden z upieczonych placków jeszcze ciepły pokroić nożem na 12 równych kawałków. Z 0,5 l mleka odlać niewielką ilość
Moje domowe kucharzenie