przyjęcie. Ciasto: 100 g masła (pół kostki) 1 średnie jajko 210 g mąki pszennej (półtora szklanki) 50 g mielonych migdałów (pół szklanki)* 2 łyżki cukru pudru szczypta soli Migdałowy krem budyniowy: 4 duże lub 5 mniejszych fig 300 ml śmietany kremówki 30% 2 jajka + 1 żółtko 3 łyżki + 1 łyżeczka cukru pudru 50 g mielonych migdałów (pół szklanki) 1 łyżka(...)ciasta kawałkiem folii aluminiowej i pieczemy kolejne 10-20 minut. Po tym czasie tartę z figami wyjmujemy, całkowicie studzimy i chłodzimy przez co najmniej 3 godziny w lodówce, aż krem migdałowy zastygnie. * Ja kupuję 100 g płatków migdałowych (tyle jest potrzebne do całego ciasta) i mielę w malakserze Post Tarta z figami i kremem migdałowym pochodzi z bloga Poezja smaku
Poezja smakumojego bloga. Bardzo ucieszył mnie ten prezent;) A, że mam w domu małego wielbiciela ciasteczek nie miała innego wyjścia jak zabrać się za pieczenie. Zrobiłam maślane ciastka przełożone kremem o smaku migdałowym. Kruche ciastka:250g mąki pszennej, jajko, 125g masła, 125g cukru pudru, laska wanilii.Mąkę przesiać wraz z cukrem pudrem. Zrobić kopczyk, w kopczyku dołeczek
Z miłości do słodkościmojprzepisna.pl | Miętowo-migdałowe babeczki z kremem z czarnej porzeczki Moja praca konkursowa, ciekawe czy się spodoba Jury :). Mocno miętowe babeczki migdałowe, nadziewane słodkim kremem migdałowym, udekorowane kwaśnym kremem porzeczkowym. Są wyjątkowe ponieważ jeszcze nikt nie połączył takich smaków jak mięta + migdały + czarne porzeczki, dodatkowo są bezglutenowe. Jak smakują: zmysłowo, zaskakująco i znakomicie. Składniki na 12 małych babeczek. Miętowe ciasto(...)mielonych na mąkę migdałów 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka likieru miętowego 1 łyżeczka kropelek miętowych* lub esencji miętowej barwnik niebieski mąka kukurydziana i masło do wysmarowania formy Krem migdałowy: 25 gr mąki ryżowej 50 gr mielonych migdałów 50 gr cukru 200 ml mleka ryżowego lub zwykłego Krem porzeczkowy: 500 gr mascarpone 200 ml galaretki z czarnej porzeczki
moj przepis nałyżka śmietany 18% 1 łyżeczka cukru waniliowego Krem amaretto z białą czekoladą: 300 g serka mascarpone 200 g białej czekolady 70 ml amaretto kilka kropli soku z cytryny Bita śmietana: 250 ml śmietany 30% 1 łyżeczka żelatyny na 1 łyżkę wody 1 łyżeczka cukru pudru Dekoracja: 100-150 g uprażone płatki migdałowe 30-40 g konfitury malinowej Przygotowanie: Ciasto(...)wyjąć ciasto i wyłożyć nim tortownicę, można ciasto delikatnie w kilku miejscach po nakłuwać widelcem. Piec: 20-35 min w temperaturze 200 stopni. Ciasto ostudzić przed nałożeniem nań kremów. Po ostudzeniu, nałożyć konfiturę malinową na cały spód. Wstawić całość do lodówki. Krem: 1. Mascarpone dokładnie zmieszać z amaretto za pomocą miksera. 2. Gdy serek uzyska gładką konsystencję dodać
KreatywnePinymnie i zapewne u większości z was, jest ciągły problem z tym jak wykorzystać nadmiar białek. Ja mam dla was ostatnie moje odkrycie i proponuję pyszne ciasto z krem migdałowym i galaretką. U mnie znikało w szybkim tempie, więc namawiam was do upieczenia. Białka można również wykorzystać do Kokosanek , Babki z pomarańczami , Jabłecznika na białkach , Mini Pavlove z borówkami , Bezów(...)szkl mąki pszennej 1 szkl maku 0,5 szkl cukru 100 g masła 2 łyżeczki cukru waniliowego z wanilią Ale-raj 1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia Krem migdałowy 400 ml mleka 1 budyń waniliowy b/c 3 łyżki cukru 200 g masła 30 g migdałów w płatkach Ale-raj olejek migdałowy 1 galaretka agrestowa winogrona Przygotowanie: Zimne białka
Ala piecze i gotujebraku sił na dłuższe stanie w kuchni poszłam na łatwiznę. Robię to baaardzo rzadko, ale tym razem nie żałuję :) biszkopt kakaowy z udziałem cukru migdałowego (i budyniu z białą czekoladą!) przełożyłam, prócz sernika, gotowym kremem... Całość zwieńczyły naturalne posypki od Delecty z linii Decorada, które miałam przyjemność otrzymać w prezencie :) może wyglądem nie grzeszy, bo zdolności do dekorowania(...)budyń śmietankowy z białą czekoladą (linia premium od Delecty) 1 cukier smak migdałowy od Delecty 1/2 szkl. cukru (najlepiej drobnego do wypieków) 1 łyżeczka proszku do pieczenia Sernik: 250g serka mascarpone 250g serka ricotta 4 łyżki śmietany 18% 1/2 szkl. cukru drobnego do wypieków 1 jajko Krem: Smak krówka od Delecty około 300ml zimnego mleka Dekoracja: posypki z linii Decorada
Kolorowy PrzepisownikBezglutenowy biszkopt- na migdałach, przełożony prostą masą kajmakową na kremówce i mascarpone- dzięki czemu krem jest delikatny- posypany krokantem z orzechów włoskich.Blaty biszkoptu zostały posmarowane dżemem malinowym z dodatkiem soku z cytryny, po to, by całość nie była zbyt słodka.Miałam zrobić biszkopt od Filozofii Smaku, ale postanowiłam zarezerwować go sobie na inny termin i tym razem zrobiłam(...)swojego, sprawdzonego już wielokrotnie przepisu.Polecam dla wielbicieli kajmakowych smaków, ale i nie tylko! :)Biszkopt migdałowy z tego przepisuKrem kajmakowy:* mascarpone- 100 g* kremówka- 150 g* kajmak w puszce- 170 gDodatkowo:* orzechy włoskie- pół szklanki* dżem malinowy- słoiczek około 200 g* sok z cytryny- 2 łyżkiBiszkopt:Ciasto przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia prostokątnej formy o wymiarach
Kraina Miodem Płynącaratuje życie. Może przez dodatek pełnej energii i endorfin (?) czekolady? Nie wiem, ale zobaczmy czy uda mu się ożywić ledwo zipiącego bloga. TARTA Z GRUSZKAMI, CZEKOLADĄ I KREMEM MIGDAŁOWYM (przepis z "The Shed- The Cookbook" braci Gladwin) Na ciasto 225g mąki tortowej 110g zimnego masła (plus trochę do natłuszczenia) 80g drobnego cukru 1 jajko Na krem migdałowy(...)musu (oczywiście po fakcie- ale wiecie, musu czekoladowego nigdy za wiele*). Wykładamy ciastem wkładamy na 30min do lodówki, lub na krócej do zamrażarki. Piekarnik nagrzewamy do 200*C. Przygotowujemy krem migdałowy- ubijamy miękkie masło z cukrem pudrem do otrzymania puszystej masy. Wbijamy jajko, następnie dodajemy mielone migdały i tartą skórkę pomarańczy. Mieszamy i odstawiamy. Schłodzone ciasto nakłuwamy gęsto i przykrywamy
les mirabellesowsianka na mleku sojowym z kardamonem, bananem (część rozgnieciona widelcem i dodana podczas gotowania) i kremem migdałowym~ Chyba jestem uzależniona od różnego rodzaju kremów "smarowideł"... :x Ostatnio gdy byłam w Lublinie skusiłam na to o to cudeńko - krem migdałowy. Jest boski! <3 Kupiłam go na stoisku Karmello w nowej galerii koło zamku :) Z czystym sercem polecam! W tym tygodniu
breakfast of dreamsTort migdałowy z truskawkami Tort migdałowy z truskawkami Pyszny, dostojny tort migdałowy- zrobiony na migdałowym biszkopcie, przełożony delikatnym migdałowym kremem i truskawkami, ozdobiony bitą śmietaną, truskawkami i płatkami migdałowymi. Dominujący migdałowy smak, jest delikatnie przełamany świeżością truskawek. Tort wychodzi naprawdę pyszny- każdy jego kęs rozpływa się w ustach, a jego wyjątkowy smak doceniają nie tylko dorośli, ale bardzo smakuje(...)szklanki mąki pszennej 4 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki zmielonych na proszek migdałów 3/4 szklanki cukru łyżeczka proszku do pieczenia zapach migdałowy- mała buteleczka (10 ml.) SKŁADNIKI NA KREM MIGDAŁOWY: 4 żółtka 1/2 szklanki cukru pudru cukier waniliowy 100 g. miękkiego masła 150 g. zmielonych na proszek migdałów 300 ml. śmietany kremówki 1 łyżeczka zapachu migdałowego DODATKOWO: 150 g. płatków
Domowe Tortystopni piekarnika. Pieczemy około 20 minut, po czym ściągamy papierem i obciążenie, dopiekamy kolejne 10 minut. Następnie na ciasto nakładamy pokrojone w plasterki gruszki. Na gruszki rozsmarowujemy krem migdałowy i posypujemy płatkami migdałów (patrz niżej). Pieczemy kolejne 30 minut, do zarumienienia. Serwujemy z lodami lub polane czekoladą. Krem migdałowy: 120 g masła 150 g cukru kryształu 100 g zmielonych migdałów(...)cukrem i migdałami do połączenia. Dodajemy lekko roztrzepane jajka i sok z cytryny. Ucieramy do otrzymania puszystego kremu. Dodatkowo: 5 dojrzałych, soczystych gruszek, pokrojonych w plasterki 3 łyżki płatków migdałów Źródło: Chocolate Divine C. Bardi/T. Morris The post Tarta Migdałowa z Gruszkami appeared first on Made
Made By Mom And Sonblogu. Gorąco polecam! :D Składniki: Biszkopt migdałowy: 6 jajek w temperaturze pokojowej ¾ szkl. cukru 100 g zmielonych migdałów (lub drobno posiekanych) 130 g mąki pszennej 1 łyżeczka cynamonu Krem migdałowy: 200 g waniliowego serka homogenizowanego 2-3 łyżki cukru pudru 1 op. cukru wanilinowego 2 łyżki likieru amaretto 1 łyżeczka cynamonu 5 łyżeczek żelatyny 500 ml śmietany 36% Poncz(...)biszkopt jest upieczony) Wyjąć z piekarnika i spuścić z około 60cm. na podłogę. Włożyć do uchylonego piekarnika i pozostawić do wystudzenia. Ostudzony przekroić na 3 blaty. 2. Krem migdałowy: Śmietanę 36% ubić na sztywno, dodając pod koniec cukier puder i cukier waniliowy. Serek wymieszać z likierem i cynamonem, dodać do śmietany i zmiksować. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody
Nastoletnie WypiekanieRustykalna tarta z jabłkami i kremem frangipane w towarzystwie lodów orzechowo-piwnych z dodatkiem pilsnera czeskiego, podana z koźlakiem. Kruchość ciasta kontrastuje z gładkością lodów, a pieczone jabłka i migdałowy krem z cukrem demerara komponują się z aromatami maślanymi i nutami karmelowymi, orzechowymi i palonymi zawartymi w lodach. Słodycz ciasta i "gładki" (lekko mdły) smak kremu migdałowego proponuję przełamać koźlakiem(...)maślanki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, szczypta soli. Dodatkowo: 1 jajko, masło do posmarowania papieru, cukier demerala do posypania, 4 łyżki migdałów w płatkach, 600 g jabłek. Tarta - krem frangipane 100 g migdałów blanszowanych, 100 g cukru trzcinowego demerara, 80 g masła. Do podania: piwo w stylu koźlak schłodzone do 10 stopni. *na 200 ml mleko z nerkowców
SzczyptaSmaQmakowy Niepowtarzalny, pyszny i wyjątkowo syty- co zawdzięcza swojej podstawie: mięciutkiemu biszkoptowi z makiem, orzechami i migdałami oraz przełożeniu, na które składa się: domowa masa makowa i delikatny orzechowo- migdałowy krem. To wyszukana, wykwintna i smaczniejsza odmiana dla makowca Jeżeli jesteście wielbicielami ‘makowych słodkości’ pokochacie ten tort już od pierwszej łyżeczki ! Jest dość wymagającym tortem jeżeli chodzi(...)posiekanych orzechów laskowych lub włoskich 3 łyżki zmielonego maku 1 łyżka zmielonych na proszek migdałów 2 łyżki oleju aromat migdałowy szklanka cukru łyżeczka proszku do pieczenia SKŁADNIKI NA KREM ORZECHOWO-MIGDAŁOWY: 500 ml. śmietany kremówki 250 g. serka mascarpone 3/4 szklanki cukru pudru 200 g. drobno posiekanych orzechów laskowych lub włoskich 2 łyżki zmielonych migdałów niecała szklanka mleka zwykłego bądź
Domowe Torty