krem migdałowy - 500 przepisów (strona:4/34)

Ciasto Makowy Ślimaczek 378

proszek do pieczenia (15g) 100g masła 200ml lekko ciepłego mleka 2 jajka szczypta soli Nadzienie makowe: 1 szklanka maku 3 łyżki cukru 2 łyżki miodu 2 jajka olejek migdałowy Krem budyniowy : 2 szklanki mleka 2 cukry waniliowe ½ szklanki cukru 2 łyżki mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 250g masła, Polewa : 125 g masła 5 łyżek cukru 3 łyżki kakao(...)cukrem i miodem na jasny puch, a następnie mieszamy z makiem. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę i mieszamy z masą makową. Dodajemy kilka kropel olejku migdałowego.   Masa budyniowa: 1 szklankę mleka umieszczamy w rondelku razem z cukrem i cukrem waniliowym, doprowadzamy do wrzenia. Drugą szklankę mleka mieszamy z obiema mąkami, tak żeby nie było grudek

Czerwona Porzeczka
Ciasto „pijak” z brzoskwiniami, kokosem i makiem 873

Ciasto Pijak” – Pyszne ciasto z makiem, kokosem, brzoskwiniami i kremem. Biszkopty nasączone są alkoholem i polane czekoladą, pycha! Spód ciasta nie jest typowym biszkoptem. Ciasto jest pyszne i aromatyczne. Przez noc musi postać w lodówce lub innym chłodnym miejscu. Przepis przysłała mi jedna z czytelniczek Małej Cukierenki Pani Katarzyny M., za który bardzo dziękuję :), troszkę go zmodyfikowałam(...)England .     Składniki na „Ciasto Pijak”: Spód: 6 jajek – osobno żółtka i białka 2/3 szklanki cukru 200g wiórków kokosowych 0,5 szklanki maku 1/4 łyżeczki aromatu migdałowego Krem: 2 szklanki mleka 1/2 szklanki cukru 1 laska wanilii 3 łyżki mąki pszennej 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej 230g masła w temperaturze pokojowej Do nasączenia: 1/4 szklanki wody

Mała Cukierenka
Tort bezowy z kremem budyniowym i truskawkami wg Aleex 245

Częstujcie się. Zapraszam. Składniki: Blaty bezowe: • 6 białek (z dużych jajek) • szczypta soli • 250 g drobnego cukru do wypieków • 1 łyżeczka soku z cytryny • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej Krem migdałowo - waniliowy: • 300 ml mleka • 1 laska wanilii • 3 duże żółtka • 50 g cukru • 20 g mąki pszennej • 20 g skrobi ziemniaczanej • 20 ml likieru amaretto • 125 g serka mascarpone(...)często mieszając. 14. Od chwili zagotowania gotować około 1 minuty, mieszając, aż budyń zgęstnieje. Zdjąć z palnika. 15. Gotowy budyń przykryć folią spożywczą w taki sposób, by dotykała powierzchni kremu, odstawić do wystudzenia (podczas studzenia nie wolno mieszać!). 16. W naczyniu umieścić serek mascarpone i amaretto. Delikatnie rozetrzeć. 17. Partiami dodawać wystudzony budyń (temperatura budyniu i mascarpone powinna być taka

W mojej kuchni
Zygmuntówka 190

dość słodkie, ale nasze serca zdecydowanie podbiło. Jak będziecie w Warszawie, koniecznie musicie jej spróbować, link do sklepów znajduje się tu. W oryginale ciastko składa się z kruchego ciastka migdałowego, kremu śmietanowego, kremu czekoladowego, konfitury żurawinowej, bezy. listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='3 białka 300 gr cukru drobnego 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka soku z cytryny

moj przepis na
Tort Rafaello 155

talerzu Filona od Porcelany Bogucice . Ciasto: 200 g margaryny 200 g mąki 2/3 szkl cukru 2 łyżki cukru waniliowego 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 4 jajka 50g płatków migdałowych Krem: 500ml śmietanki 30% 4 łyżki c.pudru 2 zagęstniki do śmietany (śmietan-fixy) 3 łyżki wiórków kokosowych Dodatkowo: ok 8-10 kuleczek rafaello łyżeczka wiórków kokosowych do posypania tortu Ciasto

Smakołyki Asi
Tefal Cuisine Companion i warsztaty z Grzegorzem Łapanowskim 361

curry, - Wołowina z grzybami, parowanym pak choi i szparagami,  Desery: -Krem cytrynowy z miętą i bitą śmietaną, - Sorbet malinowy z verbeną i mascarpone, - Cygaretki z ciasta filo z kremem migdałowym i syropem różanym Byłem w grupie, której opiekunem był Grzegorz Łapanowski. Rozpoczęliśmy pracę od zrobienia pysznego kaszotto i już od przygotowywania tego dania mieliśmy pełny obraz możliwości Cuisine Companion

Plate of Joy
.862. gryka znów 102

kakaowo-migdałowy* krem gryczany z mandarynkami (jedna w środku) i słupkami migdałów

breakfast of dreams
Dary lasu 77

mrożonki. Ostatnio chodziły mi po głowie owoce leśne i ciasto z pobliskiej cukierni, które jadłam kilkakrotnie - stąd dzisiejszy przepis na pyszne ciasto na kakaowym kruchym spodzie z lekkim jogurtowo-migdałowym kremem i owocami leśnymi. Inspiracja do przepisu pochodzi z bloga http://czerwieniblekit.blox.pl

Milion Smaków
Krem z batatów z masłem migdałowym, chilli i kolendrą 190

Obłedny! Delikatny, a zarazem rozgrzewający, z nutką pikanterii. Ten krem z batatów jest po prostu doskonały. Słodkie ziemniaki w połączeniu z pikantnym chilli, kremowym masłem migdałowym, rozgrzewającym imbirem oraz świeżą, rześką kolendrą stanowią coś niesamowicie pysznego! Absolutnie nie rezygnujcie z masła migdałowego (ewentualnie można zastąpić masłem orzechowym) i kolendry, to te dwa składniki budują fantastyczny smak zupy. Dziękuję Pożeraczce(...)przyprawy uwolnią aromat wrzucamy bataty i zalewamy całość 600ml wody. Gotujemy ok. 30 minut - do miękkości. Po tym czasie wyławiamy liście laurowe oraz kaffir i miksujemy zupę na krem. Dodajemy masło migdałowe oraz dolewamy mleka (użyłam migdałowego) aż do uzyskania pożądanej konsystencji, ja zużyłam ok. 250 ml. Doprawiamy do smaku solą. Podjemy z dużą ilością posiekanej kolendry. Smacznego

DefinicjaSmaku
TORT PRALINOWY Z BEZĄ, BIAŁĄ CZEKOLADĄ I CZARNĄ PORZECZKĄ 72334

kremówki 36 % (bardzo zimnej) SKŁADNIKI NA KREM PRALINOWY: 75 g cukru 3 żółtka 45 g mąki pszennej 300 ml mleka 200 g masła, w temperaturze pokojowej 200 g kremu czekoladowego migdałowo-orzechowego (ja użyłam Nutelli) DODATKOWO: 1 słoiczek (280 g) dżemu z czarnych porzeczek, niskosłodzonego garść płatków migdałowych do posypania boków tortu PONCZ: 1/3 szklanki letniej wody ok. 2 łyżeczki(...)wyrównaj nożem wierzch.  Połóż drugi blat, nasącz go ponczem i posmaruj kremem pralinowym, wyrównaj nożem wierzch. Boki tortu posmaruj pozostałym kremem z białej czekolady i obsyp płatkami migdałowymi.  Na krem pralinowy wyłóż ostrożnie bezę, kładąc ją z papierem, na którym się piekła, a następnie delikatnie, wyciągnij papier od dołu, odklejając od bezy.  Tort wstaw na kilka godzin

Słodko-Słony Świat Ilony
Rafaello migdałowe z ajerkoniakiem 317

dużą ilością kremu, porządne ciasto na rodzinne przyjęcie. Ciasto radzę wyjąć z lodówki około 30 minut przed podaniem, będzie się lepiej kroiło i krem będzie miękki. Polecam… (zmodyfikowany przepis z książki siostry Anastazji).     Rafaello migdałowe z ajerkoniakiem Składniki: Biszkopt: 7 dużych jajek 200g cukru 230g mąki pszennej (użyłam tortowej) 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki aromatu(...)drugiej płatki migdałowe. 10. Na nasączony biszkopt w blaszce wyłożyć krem z wiórkami kokosowymi. Wyrównać i położyć drugą cześć biszkoptu, nasączyć go pozostałym ponczem. Na wierzch wyłożyć krem z płatkami migdałowymi, wyrównać. Wierzch: 11. Na patelni roztopić masło, dodać cukier i wiórki kokosowe. Cały czas mieszając, podsmażyć wiórki na złoty kolor. Następnie zdjąć z ognia i odstawić do ostygnięcia

Mała Cukierenka
torty 215

tort orzechowo czekoladowy tort biszkoptowo-czekoladowy ze śmietaną i owocami     tort orzechowo wiśniowy   torcik migdałowo malinowo czekoladowy ciasto z borówkami tort kokosowo cytrynowy kruchy tort z kremem lawendowy torcik bezowy lekko korzenny z hibiskusem ciasto czekoladowe z jagodami i kremem tort(...)kokosowy z herbatą matcha i białą czekoladą tort czekoladowy z rozmarynem tort makowy z kremem karmelowym tort makowy z kremem śliwkowym  tort - mak, migdały, róża   tort migdałowy z kremem kawowym tort szwarcwaldzki  tort bezowo truskawkowy pavlova

królestwo garów
Makaroniki z masłem orzechowym 172

wyjdzie coś innego i to też będzie pyszne :) i jeszcze dla wyjaśnienie jeśli komuś makaroniki kojarzą się tylko z małym makaronem – to francuskie ciasteczka bezowe z mąką migdałową przełożone dowolnym kremem. Nie przepadam za bardzo słodkimi ciastkami dlatego starałam się wybierać przepisy, gdzie cukru jest jak najmniej – okazało się jednak, że to nie jest najlepsza technika. Cukier musi(...)dzisiejsze makaroniki zrobiłam z kremem z masła orzechowego i pasuje naprawdę idealnie :) Składniki: 50 g białek 45 g cukru 65 g cukru pudru 65 g mąki migdałowej (zmielonych migdałów) Składniki na krem: 1 łyżka masła orzechowego 100 ml śmietany kremówki Mąkę migdałową dokładnie przesiewamy, większe kawałki, które zostaną na sitku trzeba odrzucić i w ich miejsce dodać nową mąkę

Ciastkozercy
Pani Walewska (pychotka) 1916

Ulubione ciasto moich rodziców. Dwa blaty kruchego ciasta z dżemem, bezą i płatkami migdałowymi, przełożone kremem maślano-budyniowym. Przekładaniec naprawdę godny uwagi. Daję słowo, że będziecie wracać do tego przepisu, a Wasi goście będą zachwyceni ;) Polecam! Składniki: (na formę o wymiarach 25x35 cm) Ciasto kruche: 220 g zimnego masła 500 g mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia(...)kruchym) 1,5 szkl cukru pudru 1 łyżka mąki ziemniaczanej Krem maślano-budyniowy: 500 ml mleka 2 łyżki cukru 1 łyżka cukru waniliowego 2 czubate łyżki mąki pszennej 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej 2 żółtka 200 g miękkiego masła Dodatkowo: dżem z czarnej porzeczki/ powidła śliwkowe 100 g płatków migdałowych Przygotowanie: Ciasto kruche: Wszystkie składniki wyrobić do uzyskania jednolitego ciasta

Nastoletnie Wypiekanie
.743. owoc kaktusa 106

migdałowy omlet z kremem czekoladowym z awokado i figami indyjskimi (opuncja

breakfast of dreams