SKŁADNIKI: 1/2 nektarynki, 1/2 gruszki, 1 łyżka masła, kilka migdałów blanszowanych Skworcu, 1 łyżka słonecznika łuskanego, 1 łyżka miodu Miody Wileńskich, 1 łyżka płatków migdałowych Skworcu, krem balsamiczny. Przygotowanie: Nektarynkę i gruszkę kroimy w plasterki. Na patelni grillowej rozpuszczamy masło. Układamy owoce i grillujemy po 1 minucie z każdej strony. Następnie układamy je na talerzu. Posypujemy migdałami blanszowanymi(...)słonecznikiem. Polewamy miodem i kremem balsamicznym, robiąc przy tym zygzaki. Całość posypujemy zgniecionymi płatkami migdałowymi
Aga w kuchnimnie goszczą kremy brokułowe, dyniowe czy marchewkowe. Wszyscy się nimi zajadają, a do tego są zdrowe i niskokaloryczne. Krem brokułowy z prażonymi migdałami SKŁADNIKI: 1 brokuł świeży lub mrożony 2-3 marchewki 2 łyżki kukurydzy 2 łyżki płatków migdałowych 2 łyżki jogurtu naturalnego sól pieprz PRZYGOTOWANIE: Marchewki obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Do garnka wkładamy brokuły i pokrojone marchewki(...)Całość zalewamy małą ilością wody i gotujemy pod przykryciem do miękkości warzyw (ok 15-20 minut). Po ugotowaniu dodajemy kukurydzę, doprawiamy solą i pieprzem. Całość dokładnie miksujemy na krem. Płatki migdałowe prażymy na suchej patelni. Zupę przelewamy na talerze, posypujemy uprażonymi płatkami migdałów i dodajemy do talerza łyżkę jogurtu
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkimigdałów miło chrupią. Składniki: 500 g mąki pszennej 2 jajka opakowanie drożdży instant szczypta soli 80 g cukru trzcinowego 65 g roztopionego masła 190 g ciepłego mleka krem krówkowy płatki migdałowe Z podanych składników wyrobić gładkie ciasto. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu, u mnie trwało to mniej więcej półtorej godziny. Po tym czasie ciasto musimy rozwałkować na prostokąt(...)grubość ok. 3-4 mm. Na ciasto wykładamy krem krówkowy - w zależności od upodobań do słodkości - u mnie były 4 czubate łyżki kremu, na który posypałam płatki migdałowe - 3 garści. Ciasto zwinęłam w roladę i pokroiłam na 3-4 cm kawałki. Formę do pieczenia mufinek wysmarowałam olejem, następnie do każdego otworu wkładałam jeden kawałek zwiniętego ciasta. Tak przygotowane
Plate of Joyśmietany lub jogurtu greckiego ciasto czarne : dokładnie tak samo jak białe , tylko dodatkowo dodajemy 2 łyżki gorzkiego kakao krem: 2 budynie czekoladowe 3 szklanki mleka 1,5 szklanki cukru 1 kostka masła lub margaryny ( z masłem smaczniejsze ) kilka kropli olejku migdałowego ( około 5 – 6 ) Najpierw ugotujmy budyń , bo musi jeszcze porządnie przestygnąć , zanim wchłonie go Metrowiec " class="wp-smiley(...)smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Wystudzony budyń , miksujemy z masłem ( masło musi mieć temperaturę pokojową ) wrzucając do niego masło partiami , aż do momentu uzyskania puszystego kremu . Na koniec wkrapiamy olejek migdałowy , ostatni raz mieszamy i krem jest gotowy . Upieczone i wystudzone ciasta , tniemy na kawałki ( jak na zdjęciu w gwiazdkę ) , niezbyt grube . Następnie układamy naprzemiennie , smarując grubo kremem
Ogrodnik w podróżypotrzeby konkursu „Apart: Kosmetyczne inspiracje – kulinarne akrobacje!” przepis na torcik egzotyczny z kremem ryżowym. Torcik składa się z dwóch warstw biszkoptu: kokosowego na dole i migdałowego na górze. Między nimi znajdują się dwie warstwy kremu ryżowego przedzielone konfiturą morelowo-pomarańczową. Wszystkie składniki doskonale się tu komponują, a torcik jest delikatny w smaku i po prostu pyszny. Krem ryżowy(...)spodzie umieść biszkopt kokosowy. Skrop go łyżeczką likieru pomarańczowego. Przykryj półcentymetrową warstwą kremu ryżowego. Na to wyłóż 1/4 konfitury morelowo-pomarańczowej i znowu przykryj półcentymetrową warstwą kremu ryżowego. Na wierzchu umieść biszkopt migdałowy. Nasącz go również likierem pomarańczowym. Na środku umieść rozetką z kremu ryżowego. Wokół niej rozsyp zmielone prażone migdały. Udekoruj świeżymi listkami mięty i kawałkami owoców
Wiem co jemsosie i coś w rodzaju rolady, ale farsz był z wołowego mięsa, zawinięty w cienki plaster wołowiny, wspaniały smak. Na moim stole była także miseczka kremu z cykorii, delikatny krem z białej cykorii oraz tarta z brokułami, serem i rybą, zmieloną jak na kotleciki rybne. Po obiedzie pojechaliśmy do hotelu Agenda Loiuse, po krótkim odpoczynku nadeszła pora na spacer(...)malutkich buteleczkach. Przyznam się, zę w ciągu 30 minut byłam w tym sklepie dwa razy! Są i zupy... przy kasie możemy skusić się na czekolady np. toffi, limonkowe, migdałowe czy kremy do deserów, szybka obsługa, świetny klimat, dania możecie wziąć na wynos, zjeść w lokalu lub na zewnątrz. Ceny, bagietki około 3,5 euro, piwo Kriek - typowe belgijskie piwo
Moja smaczna kuchniaOryginalny i pyszny biszkopt z makiem, orzechami i migdałami. Może być wyjątkową podstawą wielu tortów. Smakuje wyśmienicie w połączeniu z kremem orzechowym, migdałowym lub masą makową. SKŁADNIKI NA BISZKOPT: 6 jajek niecała szklanka mąki pszennej budyń waniliowy ( w proszku) 30g drobno posiekanych orzechów laskowych lub włoskich 3 łyżki zmielonego maku (jeżeli nie uda Wam się kupić w sklepie zmielonego maku
Domowe Tortyudało mi się zebrać jednorazowo tyle poziomek co w tym roku. Zajadaliśmy się nimi przez cały weekend, a na niedzielę upiekłam roladę. Lekkie biszkoptowe ciasto z płatkami migdałowymi, wypełniłam kremem na bazie jogurtu i śmietany oraz dużą ilością świeżych poziomek. Zniknęła błyskawicznie". Czytaj więcej
Wiem co jemCiasto marzenie każdego łasucha. Przenikające się w nim warstwy kruchego ciasta, owocowej galaretki, śmietankowo-waniliowego kremu oraz migdałowej bezy zadowolą każdego amatora słodkości. Pomimo trwającego już sezonu na bardziej jesienne owoce postanowiłam wykorzystać rosnące jeszcze w naszym ogrodzie ostatnie późne maliny. Całość tworzy wspaniałą kompozycję w sam raz na pożegnanie lata. Przepis z moimi małymi modyfikacjami pochodzi z bloga mojewypieki.com
Milion SmakówObiecałam, że z biszkoptu, który piekłam – „coś na blogu się pojawi”. Zgodnie z obietnicą – tort maślano migdałowy. Ponieważ nie każdy lubi kremy na bazie surowych żółtek postanowiłam zrobić krem maślany, który zadowoli prawie wszystkich, czyli „bez jaj”. Mimo, że nie należy on do gatunku lekkich, warto się nad tym przepisem choć na chwilę zatrzymać. Składniki: - biszkopt o średnicy(...)pokrojone na ćwiartki wiśnie w syropie imitujące „pazurki” oraz płatki migdałów. Tort wkładamy do lodówki na ok. 2 godziny, do stężenia kremu. Wyjmujemy na ok.15 minut przed podaniem.Każdy preferuje inne smaki. Nie narzucam nikomu swoich. Tort maślano migdałowy, to tylko i wyłącznie propozycja i ewentualna podpowiedź na dekorację – łatwą i w miarę skromną. Kolejny wypiek mojego pomysłu
mojewypiekiinietylkobałam się ściętych żółtek i dałam za mały ogień. Masę odstawiamy do ostygnięcia. Pamiętamy, żeby masło nie było już w lodówce. Płatki migdałowe podprażamy na suchej patelni. Masło ucieramy mikserem na puszystą masę. Stopniowo dodajemy zimy krem jajeczny i miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Wszystkie składowe gotowe- czas(...)montaż. Kładziemy pierwszy blat ciasta (ja swojemu musiałam obciąć rancik, który został z opadnięcia), smarujemy konfiturą, następnie połową kremu. Kładziemy drugi blat, smarujemy ciasto resztą kremu i posypujemy podprażonymi płatkami migdałowymi. Teraz najtrudniejsze- chowamy do lodówki na co najmniej 2 godziny. Niestety prawdą jest, że ciasto jest najsmaczniejsze, jak spędzi noc, albo nawet i dobę w lodówce
les mirabellesWysoki sernik na jasnym biszkopcie przełożony masą owocową, kremem budyniowym i obsypany płatkami migdałowymi. Nie należy do tych "szybkich" w przygotowaniu, ale warto poświęcić mu troszkę więcej czasu, by w następnym dniu degustować się pysznym kawałkiem domowego sernika ;) Daję słowo, zasmakuje nawet najbardziej wymagającym gościom. Składniki: (forma o wymiarach 24x35 cm) Biszkopt jasny: 4 jaja w temperaturze pokojowej 2/3 szkl(...)wysmarować od dołu resztą kremu budyniowego (pozostawiając jeszcze kilka łyżek do wysmarowania góry ciasta) Umieścić ją na owocowej masie kremem do dołu. Wierzch sernika wysmarować resztą kremu budyniowego i obficie posypać płatkami migdałowymi. Schłodzić minimum 4 godziny (najlepiej całą noc) Smacznego
Nastoletnie Wypiekaniesmaku wyjątkowy. Dodany imbir nadaje ostrości, a duszone warzywa słodkości. Jeśli jogurtu do kremu dodamy, to moim zdaniem jeszcze lepszy smak uzyskamy. Można też z prażonymi płatkami migdałowymi serwować i zielonym kremem się delektować. S kładniki na 4 porcje: 300 g świeżego kalafiora, 80 g jarmużu (pozbawionego twardych łodyg), 400 ml mleczka kokosowego, 1 duża cebula, 2 ząbki czosnku(...)dolewamy mleczka kokosowego i całość miksujemy za pomocą np. blendera do uzyskania gładkiej, kremowej konsystencji. Na sam koniec doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Krem podajemy z łyżeczką jogurtu greckiego, lub z prażonymi płatkami migdałowymi. Smacznego
Moniki SmakołykiCiasto ,,Makowa Panienka", to właśnie te które zagości w tym roku na moim stole świątecznym. Miękkie, wilgotne blaty ciasto biszkoptowego z makiem, kokosem i mączką migdałową przełożone cudownym kremem budyniowym z prażonym kokosem, naprawdę coś cudownego! Takie ciasto jest naprawdę bardzo proste w przygotowaniu, nie wiem czy uwierzycie, ale ja zrobiłem swoje mniej niż w godzinę! Przygotowanie idzie naprawdę bardzo(...)Ciasto ,,Makowa Panienka" - przepis: Biszkopt : 8 białek 4 żółtka szklanka cukru 150 g maku 100 g mączki migdałowej* 100 g wiórków kokosowych 1/4 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia Szczypta soli Poncz: Szklanka wody 1/3 szklanki cukru 2 łyżki brandy Budyniowy krem kokosowy: 750 ml mleka 4 żółtka 5 łyżek cukru (ok. 0,5 szklanki) 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Kuchnia ŁukaszaKOKOSOWY: 300 g wafelków kokosowych (bez polewy) 60 g wiórków kokosowych 100 g rozpuszczonego masła SKŁADNIKI NA KREM: 500 ml śmietany kremówki 36% (bardzo zimnej) 2 tabliczki białej czekolady (2 x 100g) 80 g wiórków kokosowych DODATKOWO: wiórki kokosowe do posypania płatki migdałowe do posypania (opcjonalnie) WYKONANIE: SPÓD: W blenderze albo malakserze zmiksuj dokładnie wafelki z roztopionym masłem i wiórkami(...)krótko, ale dokładnie. Teraz dodaj wiórki kokosowe i jeszcze raz króciutko zmiksuj krem. Na schłodzony spód wyłóż krem, wyrównaj nożem wierzch, posyp wiórkami kokosowymi i opcjonalnie płatkami migdałowymi (ewentualnie powtykaj w krem wcześniej obrane ze skórki migdały w całości). Schłodź tartę przez minimum 3-4 godziny w lodówce, a najlepiej przez całą noc. Gotowe! Smacznego! Źródło
Słodko-Słony Świat Ilony