znaczenie - inaczej nie zwróciłabym na niego uwagi. A! I muszę przyznać, że na jednym cannolo trudno poprzestać :) No dobra, dosyć tych żartów :) Czym się tak zachwycam? Ano rurką z kremem, ale nie byle jaką - chrupiącą, kakaową, wypełnioną pysznym nadzieniem z domowego serka ricotta. Polecam :) Składniki: Rurki: 1 i 3/4 szklanki (230 g) mąki 1 łyżka cukru 2 łyżeczki tradycyjnego kakao(...)świeżego sera ricotta (dobrze odsączonego), najlepiej domowego (dałam mniej - 750 g) 200 g cukru (użyłam cukru pudru - czubata szklanka) 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 85 g kropelek czekoladowych (groszku) lub deserowej/ gorzkiej czekolady Dodatkowo: 1 białko lekko roztrzepane - do zlepiania cannoli 1 l oleju do smażenia cukier puder do posypania metalowe rurki (ja swoje kupiłam na allegro - 30 rurek
Domowa Cookierenka Agimożemy pozostawićje po prostu w polewie czekoladowej i będą również smakowitą przekąską. Te ciasteczka na patyku są idealnym rozwiązaniem na imprezę,szczególnie taką z udziałem dzieci. Na pewno podbiją serca wszystkich. Uważam,że lepiej sprawdzą się niż tradycyjny tort. Są bardziej interesujące i przede wszystkim praktyczniejsze (przysparzają mniej kłopotów przy jedzeniu (połączenie krem+dziecko, hmmm chyba wszyscy wiemy jaki jest(...)Zaczynamy od zrobienie Brownie. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę i masło. Masę odkładamy do przestygnięcia. Jajka roztrzepujemy, dodajemy cukier i ubijamy aż dobrze się z nim połączą. Do masy czekoladowej dodajemy jajka z cukrem, mieszamy chwilę. Dodajemy mąkę. Mieszamy aż składniki się połączą. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni około 35 minut. Brownie od razu wyjmujemy z piekarnika. Odstawiamy
Mania Gotowaniapewno nie ostatni wspólnie testowany tort. Składniki: Tortownica 24 cm średnicy: Czekoladowy biszkopt : 3 jajka 4 łyżki cukru 3 łyżki mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka gorzkiego kakao 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cukru waniliowego Jaja miksujemy z cukrami na biały gęsty krem. Przesiewamy stopniowo mąki wymieszane wcześniej z kakao i proszkiem do pieczenia, mieszamy łyżką
Kronika Piekarnikawyciągam z lodówki wcześniej. Musi być całkowicie miękkie. Kiedy budyń wystygnie, mogę przystąpić do zrobienia kremu. Masło ubijam do białości, a następnie dodaję po łyżce budyniu, cały czas miksując na średnich obrotach. Na koniec dodaję cukier waniliowy i cukier puder i jeszcze chwilę miksuję. Krem rabarbarowy: 600 g rabarbaru 250 ml wody 2-3 łyżki cukru 2,5 łyżki mąki(...)pół. Dolny blat nasączam wodą z dodatkiem cytryny. Na biszkopt wykładam krem budyniowy i wstawiam pierwszą warstwę do lodówki na 20 minut. Następnie wykładam warstwę rabarbarową i na górę kładę drugi blat biszkopta, który również nasączam. Ciasto wstawiam do lodówki na godzinę. Na koniec przygotowuję polewę czekoladową. Składniki: 150 ml śmietanki 30% 100 g czekolady mlecznej 100 g czekolady ciemnej
Słodki sentymentnajlepszym przykładem. Okrągłe biszkopty służą za podstawę i „ciastowe” warstwy, a pyszny krem kakaowy przygotowany w mig( bo na ciepło) i prażone ziarna słonecznika sprawiają, że możemy przekupić nawet najbardziej wybrednego łasucha. Ciasto jest niezwykle delikatne i miękkie- po schłodzeniu świetnie się kroi i przypomina w smaku czekoladowy serniczek z nutą orzechową( dzięki prażonemu słonecznikowi). Ciasto na blaszkę
Domowe ciastaskojarzenie z zwierzęciem zamkniętym w słoiku), przepis na na krem krówkowy znajdzie tu. Zostało mi jeszcze trochę z ostatniej porcji, która idealnie wpasowała się jako dodatek do naleśników. Śniadanie dla żądnych słodyczy z rana – kakaowe pancakes, polane soczyście (lub mniej) masą krówkową. Z […] Artykuł Czekoladowe pancakes pochodzi z serwisu Pink Envelope
Pink Envelopesłodycz -to popularny deser dirt cake. Deser czekoladowy, ze śmietaną, lekko bananowy – mniammmmm Gotowy deser konsystencją przypomina tiramisu , różni się jednak i na pewno zrobi furorę . czas 10-15 minut + chłodzenie liczba porcji: 3 masa z ciasteczek; ok. 400 g ciastek z kremem (markizy) 1 banan 1/3 szklanki mleka 2 łyżki serka mascarpone
Kuchcikowoasi...Kawałek mniełyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka ciemnego kakao 2 łyżki oleju KREM: 1,5 czubatej łyżeczki żelatyny 200 g śmietany kremówki 30% 1,5 łyżki cukru pudru 250 g serka mascarpone DODATKOWO: 4 nieduże dojrzałe banany 1 galaretka o smaku mojito 1 galaretka o smaku pinacolada czekoladowe kropelki masło i bułka tarta do formy Wykonanie: Tortownicę o średnicy
Kuchenne zapiski Edytykokosa w tym cieście nie brakuje ( mąka kokosowa , olej kokosowy , mleko kokosowe i jogurt kokosowy), to – paradoksalnie – smak kokosowy nie jest mocno wyczuwalny ani w cieście ani w kremie. Keto ciasto limonkowe z kokosem Kokosowo mi Dieta ketogeniczna niejako wymusza duży udział kokosa w menu, zwłaszcza w wersji bez nabiału, a taką właśnie stosuję. Wszelkie zastępniki nabiału to głównie(...)LowCarb) Keto truskawki w polewie (Paleo, LowCarb) Keto crêpes czekoladowe z sosem truskawkowym (Paleo, LowCarb) Keto tiramisu z kalafiora (Paleo, LowCarb) Keto chia trifle z truskawkami (Paleo, LowCarb) Keto gofry śniadaniowe (Paleo, LowCarb) Keto ciasto kokosowo- cytrynowe (Paleo, LowCarb) Kawowy keto sernik z kalafiora (Paleo, LowCarb) Keto cannoli z kremem kawowym (Paleo, LowCarb, bez nabiału) Keto racuchy bananowe (Paleo, LowCarb
Modern Cave GirlCześć! Jakiś czas temu pokazałam Wam to ciasto i ku mojemu wielkiemu zdziwieniu, wzbudziło wielki zachwyt! Mam nadzieję, że swoim smakiem również Was zachwyci ;-). Ciasto kryje
Pora coś zjeśćTiramisu to włoski deser składający się z warstw biszkoptów nasączonych bardzo mocną kawą, przełożonych delikatnym kremem jajeczno serowym. Z wierzchu posypany gorzką czekoladą, lub prawdziwym kakao. Dodatkowo do nasączenia biszkoptów w wersji dla dorosłych dodawany jest likier. Deser jest bardzo prosty w wykonaniu i ma wielu zwolenników. Klasyczny deser tiramisu podaje się w formie prostokątnego ciastka, ja swój przygotowałam(...)pucharkach. Polecam :) Składniki ( na 6 porcji ) - paczka biszkoptów ( najlepiej podłużnych ) - 3/4 szklanki mocnej, świeżo zaparzonej kawy - 1/4 szklanki likieru ( ja użyłam czekoladowego ) - 6 żóltek - 1/4 szklanki cukru - 500 gram serka mascarpone - 1-2 łyżki prawdziwego kakao do posypania Wykonanie Ostudzoną kawę przelewam do głębokiego talerza, dodaję do niej likier, mieszam. Żółtka miksuję z cukrem na puszystą masę
Kuchnia z widokiem na ogródzabraknąć i z tej okazji na deser nie może być nic innego niż czekolada. I to w jak najlepszym wydaniu. A to połączenie to prawdziwa petarda! Wilgotne i mocno czekoladowe ciasto przykryte pierzynką z mascarpone i na koniec wisienka. Dosłownie! Dla przełamania smaku wierzch ciasta pokryty jest frużeliną wiśniową, która komponuje się tu idealnie. Oj… Takie zakończenie walentynkowej kolacji(...)gorzkiej czekolady (minimum 60 %) 150 g masła 150 g cukru 3 duże jajka lub 4 mniejsze 75 g mąki pół łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Krem 150 g sera mascarpone 200 g śmietanki 30% 2,5 łyżki cukru pudru kilka kropli pasty lub ekstraktu z wanilii 1,5 łyżeczki żelatyny + 2 łyżki ciepłej wody Frużelina wiśniowa
Analiza Smakuwiśni bez pestek 200 g cukru 100 g masła 8 jaj 4 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki budyniu waniliowego 3 łyżki śmietany 12 % Dodatkowo: wiórki kokosowe polewa czekoladowa Sposób wykonania : Spód: Mąkę przesiać na stolnicy. Dodać żółtka, śmietanę i masło. Razem wszystko posiekać. Zagnieść ciasto , uformować kulę i wstawić do lodówki na 1 godzinę. Po wyznaczonym czasie ciasto wyjąć(...)się zmienić kolor na złoty) Masa serowa Ser mielimy 3 razy. Oddzielamy żółtka od białek. Ubijamy pianę na sztywno z białek a żółtka ubijamy z cukrem na puszysty krem. Następnie dodajemy po łyżce sera i cały czas ucieramy. Masło wcześniej topimy aby do ciasta użyć schłodzonego. Mieszamy wszystko razem i dodajemy śmietanę i ubite białka. Połowę masy wylewamy
Słodkości i nie tylkomasy makowej z bakaliami (850g) 5 jajek (oddzielnie białka i żółtka) 7-8 łyżek kaszy manny (płaskich) 100g cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 szczypta soli Krem: 750 ml mleka 2 budynie waniliowe (bez cukru) 6 łyżek cukru (płaskich) 200g masła 2 łyżki soku z cytryny Dodatkowo: dżem/konfitura do posmarowania blatów (najlepiej jakaś kwaskowata(...)dekoracja: bułka tarta do obsypania boków (może być mak) wiórki kokosowe i mak do posypania wierzchu (oba produkty do nabycia na stronie ale-raj.pl ) skórka i plasterki cytryny zielone wiórki czekoladowe liofilizowana żurawina Upiec ciasto. Żółtka z cukrem utrzeć do białości i następnie stopniowo (po kila łyżek) połączyć z masą makową. Kolejno wmieszać kaszę i proszek do pieczenia. Białka z solą
Di gotujeciężko skończyć na jednym kawałku. Puszysta i delikatna z lekkim kremem śmietankowym i pysznymi jagodami które można zamienić na inne owoce. 5 jajek M w temperaturze pokojowej 100 gramów mąki pszennej tortowej 60 gramów cukru 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 200g śmietanki 36% 100 gramów serka mascarpone 1 łyżka cukru pudru 200 g jagód Jajka z cukrem(...)mascarpone i cukrem pudrem na gęsty krem. Wystudzoną roladę delikatnie rozwijamy i wykładamy równomiernie krem i jagody zostawiając jednocentymetrowy odstęp od brzegów ciasta. Ponownie całość zwijamy roladę. Zawiniętą w papier do pieczenia lub folię spożywczą roladę wkładamy do lodówki na 1 godzinę. Roladę można oprószyć cukrem pudrem lub oblać polewa czekoladową. Smacznego
Andzia Pichci