Dziś coś wyjątkowego. Tort mocno czekoladowy z frużeliną gruszkową. Tort przygotowałam jako prezent – niespodziankę dla uroczej 3 latki. Jako że niania dziewczynki też upiekła tort, postanowiłam zrobić wersję dla dorosłych, a mianowicie dodałam whisky do nasączenia blatów. Dlaczego nazwałam go podwójnie czekoladowy – ponieważ do produkcji tortu użyłam aż 400 gr czekolady, po 200 gr gorzkiej i białej. Tort(...)jest skomplikowany. Przygotowanie zaczęłam dwa dni przed imprezą. Upiekłam wtedy biszkoptowe blaty kakaowe. Następnego dnia przygotowałam frużelinę gruszkową oraz kremy. Tego dnia złożyłam cały tort, żeby się dobrze przegryzł. Jeżeli nie jesteście fanami gorzkiej czekolady można ją zastąpić mleczną, jednak tort będzie wtedy dość słodki. W tej wersji tort jest słodki, ale nieprzesłodzony. Przepyszny i wykwintny. Aha… zapomniałabym
moj przepis naDziś coś wyjątkowego. Tort mocno czekoladowy z frużeliną gruszkową. Tort przygotowałam jako prezent – niespodziankę dla uroczej 3 latki. Jako że niania dziewczynki też upiekła tort, postanowiłam zrobić wersję dla dorosłych, a mianowicie dodałam whisky do nasączenia blatów. Dlaczego nazwałam go podwójnie czekoladowy – ponieważ do produkcji tortu użyłam aż 400 gr czekolady, po 200 gr gorzkiej i białej. Tort(...)jest skomplikowany. Przygotowanie zaczęłam dwa dni przed imprezą. Upiekłam wtedy biszkoptowe blaty kakaowe. Następnego dnia przygotowałam frużelinę gruszkową oraz kremy. Tego dnia złożyłam cały tort, żeby się dobrze przegryzł. Jeżeli nie jesteście fanami gorzkiej czekolady można ją zastąpić mleczną, jednak tort będzie wtedy dość słodki. W tej wersji tort jest słodki, ale nieprzesłodzony. Przepyszny i wykwintny. Aha… zapomniałabym
moj przepis nadobrze sprawdzą się jako ciasto na Boże Narodzenie. Oczywiście nie zabrakło pomysłów na sernik czy ciasta z makiem. Szczególnie mocno polecam sernik kajmakowy, pijaną śliwkę, ciasto bakaliowo-czekoladowe, makowca z jabłkami, murzynka piernikowego, banoffee oraz murzynka z masą jogurtową i malinami. Są to najnowsze ciasta na blogu, te najbardziej wykwintne, przygotowane przeze mnie tylko w tym roku. Wszystkie pozostałe, równie(...)Ciasto Pijana śliwka Murzynek z masą jogurtową i malinami Ciasto bakaliowo-czekoladowe Ciasto na coca-coli z masą budyniową i pierniczkami Sernik gotowany z pierniczkami Ciasto z wiśniami Sernik kajmakowy Wiśniowiec siostry Anastazji Cappuccino z cytrynową pianką Banoffee na biszkopcie Ciasto Miętusek Ciasto Monte Ciasto migdałowe z kremem budyniowym i ciasteczkami amaretti Gotowany sernik kajmakowy z gruszkami – pyszny Sernik
Smaki Na TalerzuDziś coś wyjątkowego. Tort mocno czekoladowy z frużeliną gruszkową. Tort przygotowałam jako prezent – niespodziankę dla uroczej 3 latki. Jako że niania dziewczynki też upiekła tort, postanowiłam zrobić wersję dla dorosłych, a mianowicie dodałam whisky do nasączenia blatów. Dlaczego nazwałam go podwójnie czekoladowy – ponieważ do produkcji tortu użyłam aż 400 gr czekolady, po 200 gr gorzkiej i białej. Tort(...)jest skomplikowany. Przygotowanie zaczęłam dwa dni przed imprezą. Upiekłam wtedy biszkoptowe blaty kakaowe. Następnego dnia przygotowałam frużelinę gruszkową oraz kremy. Tego dnia złożyłam cały tort, żeby się dobrze przegryzł. Jeżeli nie jesteście fanami gorzkiej czekolady można ją zastąpić mleczną, jednak tort będzie wtedy dość słodki. W tej wersji tort jest słodki, ale nieprzesłodzony. Przepyszny i wykwintny. Aha… zapomniałabym
moj przepis nałyżce, miksujemy aż do wyczerpania budyniu. Ciasto równo smarujemy kremem, posypujemy startą czekoladą. Chowamy na chwilę do lodówki. Smacznego :) Ciasto na którym bazowałam to USTA ADAMA . Również świetnie wygląda i super smakuje :) MAŁA RADA: Budyń możemy sobie ugotować w pierwszej kolejności. Ciasto możemy również polać polewą czekoladową- przepis KLIK . i zrobić z połowy porcji
Pani na deserWstawić te elementy na kilka minut do zamrażarki. Tarte wypełnić słodki kremem, ułożyć na niej galaretki, umieścić odpowiednio uszy (można delikatnie naciąć galaretkę nożykiem i wbić spiczastą częścią uszy). Oczy i nosek „powiesiłyśmy” na galaretce poprzez wbicie w odpowiednich miejscach cienkich drewienek od wykałaczek, na ich końcówkach umieściłyśmy czekoladowe elementy
Candy PandasTRUSKAWEK I CZEREŚNI! NATURALNIE - ZDROWY GRYCZANY TORT NALEŚNIKOWY Z OBŁĘDNYM KREMEM KOKOSOWO - TRUSKAWKOWYM! MAKARON SOBA ZE SZPARAGAMI I TRUSKAWKAMI W SOSIE NA BAZIE CYDRU PIEROGI Z TRUSKAWKAMI! NAJLEPSZE NA DZIEŃ DZIECKA! DROŻDŻÓWKI Z TRUSKAWKAMI I KRUSZONKĄ! NAJLEPSZE! PIEROGI Z TRUSKAWKAMI! TRUSKAWKOWE CIASTO Z KOKOSEM! SERNIK NA ZIMNO! CZEKOLADOWA OWSIANKA
SMYKWKUCHNIsmak. Bardzo nam i naszej rodzinie przypadła do gustu. Składniki: Czekoladowa rolada - 4 duże jajka - 3/4 szklanki cukru pudru - 1/3 szklanki niesłodzonego kakao - 2 duże czubate łyżki mąki ryżowej - 2 duże łyżki startej gorzkiej czekolady - 1/4 miękkiego masła - aromat do ciasta waniliowy - 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia Krem - 100g miękkiego masła - 250g mascarpone - 100ggorzkiej czekolady - 2-3 łyżki
Pan i Pani Smith w kuchnimianowicie dodałam whisky do nasączenia blatów. Dlaczego nazwałam go podwójnie czekoladowy – ponieważ do produkcji tortu użyłam aż 400 gr czekolady, po 200 gr gorzkiej i białej. Tort nie jest skomplikowany. Przygotowanie zaczęłam dwa dni przed imprezą. Upiekłam wtedy biszkoptowe blaty kakaowe. Następnego dnia przygotowałam frużelinę gruszkową oraz kremy. Tego dnia złożyłam cały tort, żeby się dobrze przegryzł. Jeżeli
moj przepis naostygnięcia. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Masę czekoladową mieszamy z mąką, żółtkami i proszkiem do pieczenia, na koniec delikatnie łączymy z pianą z białek. Przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na ok 30 minut Krem 500 ml śmietany kremówki 3 łyżki cukru pudru 1/2 tabliczki czekolady
Cynamonowe szczęścieMiodownik można polać polewą czekoladową. Ciasto podałam na ślicznym zestawie od Porcelana Bogucice z kolekcji Diament Gold Miodownik(...)miód - 3 łyżki masło - 1/4 kostki śmietana - 3 łyżki cukier - 3/4 szkl jajka - 2 szt mąka - 3 szkl soda - 2 łyżeczki KREM kasza manna - 5 łyżek mleko - 0,5 l masło lub margaryna - 1 kost cukier - 0,5 szkl Dodatkowo : powidła śliwkowe- 180 g sok z cytryny aromat rumowy PRZYGOTOWANIE : Ciasto Mąkę wymieszać z sodą, przesiać do miski
Kuchnia Danusiniezawodnego biszkoptu rzucanego z bloga "Moje wypieki", z ganaszu czekoladowego (inspiracja pochodzi również z tego bloga, jednak z moimi licznymi modyfikacjami) oraz domowego dżemiku. Razem daje smak idealny. Polecam! Składniki: BISZKOPT (tortownica 22cm): 5 jajek 3/4 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki cukru 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej KREM: 400g czekolady (200g mlecznej i 200g gorzkiej) 400ml kremówki 250g mascarpone DODATKOWO
Cakes By Kejtwaniliowy 1,5 szklanki cukru 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 kopiaste szklanki mąki tortowej 5 jajek 300 ml mleka 2 łyżki kawy rozpuszczalnej 1 krem do tortów o smaku tiramisu z kawą Delecty 500 ml śmietany kremówki 30 % 2 galaretki truskawkowe 2 szklanki przegotowanej wody 1 cukier waniliowy 4 łyżki dżemu z czarnej porzeczki blaszka(...)dodajemy cukier, cukier waniliowy i kakao, zagotowujemy. Następnie odstawiamy do przestygnięcia. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę i ciągle mieszając dodajemy po jednym żółtku. Do zimnej masy czekoladowej przesiewamy mąkę z proszkiem i sodą oraz dodajemy ubite jajka, delikatnie mieszamy. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, przelewamy ciasto. Pieczemy w temperaturze 180 stopni do suchego patyczka. Galaretki rozpuszczamy
Sama słodycz i szczypta chilitego wstydu w czekoladową muffinkę. Tak, że tylko czapka została ;) Nic trudnego, a przynajmniej osłodzi gorycz rozczarowania! Składniki na 12 sztuk Ciasto: 1 szklanka mleka ½ szklanki oleju 1 jajko 2 szklanki mąki tortowej ½ szklanki drobnego cukru kryształu 1 op. cukru z wanilią 2 łyżki kakao 1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia Krem: 350ml śmietanki 30% 3 łyżki cukru
Kuchnia w czekoladzie