waniliowego homogenizowanego 1/2 szklanki cukru pudru Polewa czekoladowo - orzechowa: 1 czekolada mleczna 1 czekolada gorzka 3 łyżki mleka 100 g. orzeszków ziemnych (mogą być solone, ja użyłam niesolonych) Dodatkowo: 1 puszka masy krówkowej herbatniki typu petitki (u mnie ok. 80 sztuk małych) Masa mleczna: masło utrzeć z cukrem pudrem na puszysty krem. Następnie dodawać po trochu mleka w proszku
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowaniemarshmallows) - ok. 140g białe perełki kostka gorzkiej czekolady lub czekoladowy pisak Do przygotowania owieczek potrzebujemy najpierw upiec babeczki, które następnie będziemy dekorować. Przepisy do wyboru tutaj , choć ja w szczególności polecam: waniliowe i z colą . Wykonanie masy: Serek mascarpone ubić ze śmietaną kremówką i cukrem waniliowym na gęsty, jednolity krem. Włożyć do lodówki. Wykonanie dekoracji: Pianki pokroić na małe(...)nożycami kuchennymi. Z marcepanu ukształtować głowy i uszka. Na główce zamocować uszka oraz oczy. Na oczach narysować źrenice za pomocą roztopionej gorzkiej czekolady i wykałaczki lub przy użyciu czekoladowego pisaka. Nosek zrobić za pomocą wykałaczki. Babeczki posmarować masą i przykleić do niej główkę wraz z piankami. Pomysł na dekorację ze strony www.cioccolatogatto.blox.pl . Fot. Magdalena Ziemiańska www.magdalenaziemianska.pl
Mania Wypiekanianieco, a jak bardzo cieszy. Pyszne makaroniki z jeszcze fajniejszym krem na bazie belgijskiej mlecznej czekolady Blanche . Składniki: 100 g białek (z około 3 jajek) 110 g zmielonych migdałów 200 g cukru pudru 50 g cukru zielony barwnik spożywczy Czekoladowe ganache: 225 g mlecznej czekolady Blanche 180 ml śmietany kremówki 30 g pasty pistacjowej(...)rozpuszczenia. Kiedy przestygnie i jest jeszcze lekko lejące, kładziemy kleks na spodzie makaronika, układamy na nim patyczek do lizaków, lekko dociskamy drugim makaronikiem. Swoje dodatkowo ozdobiłam różami z kremu maślanego. *Pastę pistacjową możemy przygotować samodzielnie. Do misy blendera wsypujemy orzchy pistacjowe i miksujemy je, aż zmienią się w płynną, oleistą pastę
Malinowe PocałunkiPrincessa – ciasto bez pieczenia! Szybkie i pyszne ciasto bez pieczenia. Kakaowe herbatniki przełożone masą budyniowo-czekoladową oraz dżemem malinowym a całość dopełniona lekką kokosową nutką. Deser, który wprost rozpływa się w ustach… Składniki: ok 25 sztuk kakaowych herbatników 3 budynie śmietankowe (bez cukru) + 3 łyżki cukru 3,5 szklanki mleka 1 kostka masła lub margaryny (200g(...)łyżki cukru pudru 1 słoik dżemu malinowego 50 g wiórków kokosowych *** Na dnie blaszki wykładamy warstwę herbatników (moja blaszka ma wymiary 24×24 cm) *** *** Przygotowujemy krem: z mleka odlewamy jedną szklankę. Resztę mleka zagotowujemy. W odlanym mleku mieszamy cukier oraz budynie. Masę wlewamy do gotującego się mleka, cały czas mieszamy i gotujemy aż zgęstnieje (około 2 minuty). Budyń
Blog z ApetytemCiasto w wersji dla dorosłych. Krem delikatny i puszysty z dodatkiem alkoholu, a do tego jasny biszkopt dobrze nasączony herbatą z rumem. SKŁADNIKI Na biszkopt: 4 jajka szczypta soli 100 g cukru trzcinowego (może być również biały jeżeli nie posiadacie) 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 120 g mąki tortowej 2 łyżki wody Na masę kokosową: 200 g białej czekolady(...)kokos i wymieszać. Śmietanę kremówkę ubić dodając do niej cukier i cukier waniliowy. Do ostudzonej masy czekoladowej dodać mleczko kokosowe i wszystko razem robrze wymieszać. Masę kokosową stopniowo dodawać do ubitej śmietany i zmiksować do połączenia składników. Na koniec dodać śmietan-fix i krem włożyć do lodówki. Nasączenie: Białą herbatę zalać gorącą wodą (temperatura podana na opakowaniu) i parzyć
Passions hobbies lifeżółtka wymieszane z 2 łyżkami wody Składniki na krem: 1 litr tłustego mleka (u mnie 3,8%) 9 łyżek kaszy manny 1 op. cukru wanilinowego 250 g miękkiego masła 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków Polewa: 100 ml śmietanki 30% 250 g mlecznej czekolady Dodatkowo: powidła śliwkowe do przełożenia wiórki czekoladowe do posypania płatki migdałów do posypania CZAS PRZYGOTOWANIA(...)pieczenia), wkładamy do blaszki i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni Celsjusza przez 10-11 minut. Wyciągamy i pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia. Czynność powtarzamy z resztą ciasta. KREM: W garnku umieszczamy mleko, kaszę manną i cukier wanilinowy. Zagotowujemy, cały czas mieszając, aż masa zgęstnieje i w konsystencji będzie przypominać budyń. Przykrywamy folią aluminiową tak, aby dotykała powierzchni masy (dzięki
My Culinary Artmąki pszennej 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia *Krem jogurtowy: 800 g jogurtu naturalnego 5 łyżek cukru pudru 2 łyżeczki cukru waniliowego 6 łyżeczek żelatyny 1 śnieżka na mleko + 200 ml schłodzonego mleka do ubicia *Dodatkowo: 6 bananów sok z cytryny wiórki czekoladowe do posypania lub tarta czekolada Wykonanie: Robimy biszkopt. Białka ubijamy na sztywną pianę , i ciągle(...)stopni piekarnika na około 30 minut. Odstawiamy do wystygnięcia, następnie przekrawamy na połowę, jeden kawałek wkładamy na dno blaszki z powrotem (już bez papieru do pieczenia). Robimy krem jogurtowy. Żelatynę zalewamy 1/2 szklanki gorącej wody i mieszamy do rozpuszczenia. Odstawiamy do przestudzenia. Do miski wlewamy mleko i dodajemy śnieżkę i ubijamy na sztywno. Następnie obieramy trzy banany i przekrawamy wzdłuż
Piekę, bo lubięmiodowe blaty zmiękły od powideł i kremu. Ciasto najlepiej przykryć folią spożywczą, a w razie potrzeby można na drugi dzień odwrócić je do góry nogami, by warstwy miodowe równo przylegały. Placek Królewicz można przechowywać w lodówce przez kilka dni, a wielu uważa, że im dłużej leży, tym jest smaczniejszy. Ciasto można polać czekoladową polewą, ale moim zdaniem jest ona zbędna
Trzeci talerzsłodkie. Ale mimo wszystko bardzo mi smakowało. Nie powala smakiem bo nie w nim nic specjalnego. Ale jednak ten mleczny krem ma coś w sobie. Czytałam różne komentarze na temat tego ciasta i zgodzę się, że cukier w kremie najlepiej rozpuścić w ciepłym mleku, a nie miksując z masłem. Nie ma szans, żeby w maśle się rozpuścił. A nie każdy(...)czekoladowa: 100 g gorzkiej czekolady 100 ml śmietanki kremówki 36% Śmietankę podgrzewamy. Do ciepłej dorzucamy połamaną czekoladę i mieszamy tak długo, aż czekolada się rozpuści. Przelewamy na ciasto. Ciasto trzymamy w lodówce. 20 minut przed podaniem należy wyjąć ciasto z lodówki. Z foremki wykroiłam 16 porcji. Jedna to 330 kcal mleczna kanapka Kultowe ciasto mleczna kanapka Dla fanów mlecznych kremów
Relaxtimełyżeczka proszku do pieczenia 2 budynie waniliowe szklanka rodzynek Helio polewa czekoladowa Helio płatki migdałów Helio do posypania ciasta skórka z cytryny Puszysty sernik z rodzynkami – przygotowanie (tortownica 26 cm) Żółtka oddzielamy od białek, a następnie żółtka ubijamy z cukrem w misce nad gorącą wodą na gładki krem. Odstawiamy do ostygnięcia. Krem z żółtek ucieramy z masłem i kolejno(...)pieczenia. Sernik pieczemy w temperaturze 180 st. C przez ok. 50-60 minut. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i zostawiamy go jeszcze w nim przez ok. 10 minut. Polewę czekoladową wkładamy na ok. 5 minut do gorącej wody i czekamy aż się rozpuści. Polewamy nią wierzch ciasta i posypujemy płatkami migdałów. Ciasto odstawiamy do ostygnięcia. Smacznego! Post Puszysty sernik
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!tabliczką. Okazuje się, że kremowa warstwa to nie klasyczny nugat jak przy oryginalnym Snickersie a taki bardziej krem z masła orzechowego. Właśnie niedawno do oferty sklepów Żabka wszedł baton Snickers Creamy Peanut Butter i tam również zamiast nugatu jest właśnie bardzo podobny krem orzechowy i jest on naprawdę pyszny, zwłaszcza jeśli jest się fanem masła orzechowego. Górna warstwa to karmel(...)karmel nie jest mocno ciągnący ale bardziej jakby miękki i „wilgotny” ale nadal w połączeniu z orzechami smakuje dobrze. Baton jedzony w całości smakuje rewelacyjnie, wyraźnie orzechowo-karmelowo-czekoladowo co sprawia, że jest jednym z najlepszych proteinowych batonów jakie jadłyśmy. Podsumowanie: Baton jest naprawdę pyszny. Smakuje podobnie właśnie do tego nowego Snickersa Creamy Peanut Butter i fakt, że ma ponad
Candy PandasCałkiem inny od tych zwyczajnych na biszkopcie torcików. Wilgotne ciasto a’la brownie i krem na bazie lekko słonego serka philadelphia z dodatkiem świeżych malin. Ciasto nie wymaga żadnego nasączania i upieczemy go bez użycia miksera. Dla amatorów treściwych ciast. Mały kawałek skutecznie zaspokoi głód na słodkie. Bardzo podzielne i ładnie równo się kroi. Polecam pyszne(...)SKŁADNIKI: Tortownica 23 cm Ciasto czekoladowe: 2 duże jajka 1 szklanka kefiru naturalnego 1,5 szklanki cukru ½ szklanki oleju 1 i ¾ szklanki mąki tortowej ¾ szklanki ciemnego kakao 1,5 płaskiej łyżeczki sody 1,5 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka pasty waniliowej Dr.Oetker 1 szklanka gorącej kawy rozpuszczalnej ½ łyżeczki soli Krem serowy: 15 dag masła
Wanilia i KardamonMarchewkowy torcik z serkiem Tort migdałowy z jagodami Red velvet cake - tort o aksamitnym smaku Smak lata - migdałowy tort z owocami Torcik z musem mango Tort czekoladowo-miętowy Tort czekoladowo-gruszkowy - obłędny i uzależniający:) Tort jagodowy Tort ze szpinakiem "Leśny mech" Wychodzę z założenia, że truskawek trzeba najeść się do woli póki są. Owszem, można je zamrozić, zrobić(...)eleganckich tortów z idealnie gładkim tynkiem. Jest taki uroczy, domowy, prosty w wykonaniu i myślę, że poradzą sobie z nim nawet ci, którzy nigdy tortów nie piekli:) Do kremu wykorzystałam serek labneh, jeśli natomiast nie macie zrobionego serka, a czekanie na odcedzenie jogurtu nie wchodzi w grę, można śmiało użyć mascarpone. Do ubijania śmietanki nie dodaję żadnych fixów, żeby
Obiad gotowykostki masła 3 łyżki mleka 1/2 szklanki cukru 40 dkg pestek Składniki na krem karmelowy: 400g gotowej masy kajmakowej 100g masła Masa śmietankowa: 250ml śmietanki 36% 1 łyżka cukru pudru Nasączenie: 1 torebka herbaty 1 szklanka wrzątku Ponadto: 2 przeźroczyste galaretki 2 opakowania czekoladowych wafelków pryncypałków mała buteleczka alkoholu do dekoracji Warstwa z pestek : Masło, cukier, mleko umieszczamy(...)umieszczamy w naczyniu, ubijamy na puszystą masę. Nasączenie : Saszetkę herbaty zaparzamy wrzątkiem. Studzimy. Składanie tortu rozpoczynamy od nasączenia kakaowego biszkoptu herbatą. Na ciasto wykładamy połowę masy kajmakowej. Na krem krówkowy delikatnie kładziemy zapieczone pestki, które ponownie przykrywamy kremem kamrelowym. Całość ściskamy rantem. Wstawiamy na kilka godzin do lodówki. Po wychłodzeniu tortu, boki obkładamy wafelkami. Całość zawiązujemy wstążką. Wierzch
Słodki Zakątekłyżeczka płaska proszku do pieczenia 2/3 szklanki cukier kryształ krem: 250 g serka mascarpone 600 ml śmietany 36% 3 łyżki cukru pudru płaskie konfitura żurawinowa: 450 g żurawiny świeżej 2 łyżki wina czerwonego 90 g cukru nasączenie: 1/2 cytryny 1/4 szklanki wiśniówki 1/2 szklanki wina czerwonego obręcz czekoladowa: 100 g czekolady gorzkiej 2 łyżki oliwy dekoracja ażurki: 70 g czekolady(...)ogniu przesmażam aż żurawina będzie miękka. Rozduszam delikatnie widelcem kulki owoców. Przesmażam tak długo aż się zredukuje sos i żurawina będzie jak konfitura. Dobrze jest przesmażyć żurawinę dzień wcześniej. Krem: Do miski przekładam mascarpone, dodaję śmietanę schłodzoną, cukier i ubijam mikserem aż krem będzie gęsty i dobrze ubity. Poncz: Do szklanki wlewam, wino, wiśniówkę, sok z cytryny i mieszam. Biszkopt
wesoła kuchniałyżeczka płaska proszku do pieczenia 2/3 szklanki cukier kryształ krem: 250 g serka mascarpone 600 ml śmietany 36% 3 łyżki cukru pudru płaskie konfitura żurawinowa: 450 g żurawiny świeżej 2 łyżki wina czerwonego 90 g cukru nasączenie: 1/2 cytryny 1/4 szklanki wiśniówki 1/2 szklanki wina czerwonego obręcz czekoladowa: 100 g czekolady gorzkiej 2 łyżki oliwy dekoracja ażurki: 70 g czekolady(...)ogniu przesmażam aż żurawina będzie miękka. Rozduszam delikatnie widelcem kulki owoców. Przesmażam tak długo aż się zredukuje sos i żurawina będzie jak konfitura. Dobrze jest przesmażyć żurawinę dzień wcześniej. Krem: Do miski przekładam mascarpone, dodaję śmietanę schłodzoną, cukier i ubijam mikserem aż krem będzie gęsty i dobrze ubity. Poncz: Do szklanki wlewam, wino, wiśniówkę, sok z cytryny i mieszam. Biszkopt
wesoła kuchnia