Zostałam poproszona o przygotowanie tortu z wizerunkiem czarodziejek Winx. Pomyślałam, że przy jego przygotowaniu skorzystam z gotowego nadruku na opłatku. Opłatek przykleiłam na tort za pomocą cienkiej warstwy maślanego kremu, trzymał się bardzo dobrze. Polecam tę metodę. Wierzch opłatka pokryłam za pomocą pędzelka warstwą specjalnego żelu nabłyszczającego z brokatem - istotnie, zgodnie z opisem opłatek pod nim nabrał pięknych, wyrazistych barw(...)pociągnięcia pędzlem, nie wygląda to zbyt dobrze. Dodatkowo do dekoracji przygotowałam czekoladowe, trójwymiarowe motyle, myślę, że bardzo ładnie się prezentowały! W środku skrywa się tort czarnoleski; zupełnie inny niż ten , jaki robiłam wcześniej. Warstwy ciemnego biszkopta, nasączone syropem z wiśni przełożone są tutaj wiśniami i lekkim, ale sztywnym kremem ze specjalnie przygotowanej bitej śmietany. Tort jest łatwy do przygotowania, należy
6niebopszennej 3/4 szklanki cukru 5 jajek 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki kakao Krem: 0,5 litra mleka 4 żółtka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki pszennej Cukier waniliowy 2 łyżki cukru 150 ml. likieru advokaat Dalkowski 200 gram masła Polewa czekoladowa HELIO Sposób przygotowania: Białka ubijamy na sztywno, ucierając dodajemy po jednym żółtku oraz cukier(...)wlewamy po woli likier. Na biszkopt wykładamy 3/4 masy, przykrywamy wierzchnią częścią biszkoptu. Polewę podgrzewamy w wodzie lub w kuchence mikrofalowej, wylewamy na wierzch ciasta, wstawiamy do lodówki. Pozostały krem przekładamy do rękawa cukierniczego, dekorujemy wierzch robiąc małe rozetki
Bajeczna Kuchniafixy do śmietany 1/2 łyżeczki cukru wanilinowego 1 kropla aromatu śmietankowego 5-6 łyżek cukru pudru 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego Dodatkowo: wiórki czekoladowe do posypania drobne kropelki czekoladowe wisienki do ozdoby Biszkopt: 1. Piekarnik nastawić na 160C na funkcji termoobieg (na funkcji góra-dół 180C). 2. Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ucierając mikserem dodać cukier i mieszać, aż masa(...)warstwą śmietany. Wytrzeć podstawkę na której leży tort i brzeg posmarować grubszą warstwą śmietany, wyrównać. 12. Krem śmietanowy, który nam zostanie, przełożyć do rękawa cukierniczego z metalową końcówką Wilton M1 i na wierzchu tortu zrobić ozdobne rozetki. Brzeg tortu przy podstawce udekorować czekoladowymi kropelkami. Środek tortu posypać wiórkami czekoladowymi, a na rozetkach ułożyć wisienki. Tort wstawić do lodówki na całą
Mała Cukierenkakremy * Zupy zimne * Mąka * Makarony * Kluski * Knedle * Pierogi * Kasza * Ryż * Jajka * Grzyby * Mięso * Wołowina * Wieprzowina * Cielęcina * Dziczyzna * Drób * Baranina * Pasztety * Ryby * Sosy * Sałatki * Surówki * Desery * Ciasta * Baby, babki, babeczki * Ciasta i ciastka bezowe * Ciasta bez pieczenia * Ciasta i ciastka biszkoptowe * Ciasta i ciastka czekoladowe(...)Ciasta i ciastka z serem * Ciasta wytrawne i pikantne * Mazurki i keksy * Pierniki i pierniczki * Tarty i tartaletki * Torty i torciki * Masy i kremy * Lukry, poncze, polewy * Napoje * Dania wegetariańskie * Grill * Pieczywo Także jak widzicie przepisów jest naprawdę wiele. A zakupić ją możecie na stronie Troy (klik tutaj) . Bardzo serdecznie dziękuję
Zrób to smaczniejest to przepis z dawnych lat na tradycyjny krem sułtański jaki można było dostać w każdej restauracji, jest to przepis dla miłośników kawowych deserów no i procentów ;) Składniki na 4-5 porcji: 0,5 l śmietany kremówki 30% 2 łyżeczki kakao kilka małych bez kilka biszkopcików 100 ml mocnej esencji z kawy rozpuszczalnej 4 łyżki rodzynek 100 ml rumu(...)rodzynek i biszkopcików 100 ml likieru kawowego lub czekoladowego czekoladki do dekoracji albo tarta gorzka czekolada Wykonanie: Rodzynki zalewam odrobiną rumu i odstawiam na pół godziny. Dobrze schłodzoną śmietanę ubijam na sztywno, później dodaję kakao oraz esencję z kawy i delikatnie mieszam. Na sam koniec gdy krem uzyska jednolitą konsystencję dodajemy pokruszone bezy oraz namoczone rumem
Bon Appetit Małgorzatywyobrażam sobie, by w czasie świąt bożonarodzeniowych zabrakło tego ciasta. Zobaczcie jak powstaje blok czekoladowy. Blok czekoladowy to jedno z tych ciast, które powstaje bez gotowania. Od zawsze kojarzy się mi z grudniowymi świętami. Pozycja obowiązkowa do kawy lub herbaty w pierwszy bądź drugi dzień świąt bożonarodzeniowych. Ten osobliwy deser jest bardzo kaloryczny, ale kto nie lubi trochę grzeszyć(...)Niedroga do dostania jest tutaj . Gdybyście mieli ochotę na inny deser to polecam wam krem z serka homogenizowanego. Możecie także spróbować moich świątecznych przepisów . Ułatwią wam przygotowanie wigilii. Zabieramy się za pracę. Będzie wam smakować. Zobacz mój film z przygotowania bloku Składniki – Blok czekoladowy 2 kostki margaryny 500 g mleka w proszku 3 łyżki kakao 1,5 szklanki cukru
Kuchennyviral.plKeto muffinki brownie Gofry białkowe Orzechowy deser śmietankowy Trufle kokosowe (keto) Chałwa domowa bez cukru Keto tarta z kremem śmietankowym i jagodami Keto brownie Gofry orzechowe, bez mąki Ciasteczka orzechowe Keto batony snikers Pudding chia orzechowy Keto bounty (wegańskie) Bomby tłuszczowe czekoladowo-orzechowe Zobacz więcej przepisów na keto słodycze Przepisy sezonowe Burgery z buraka Beza z owocami Stir
WegePrzepisPewnego dnia zamarzył nam się deser w naczyniu, które można zjeść.... wiec dlaczego by nie zrobić ciasteczkowego kubeczka? 😃 Kruche i orzechowe naczynko wypełnione zostało kremem twarogowym wzbogaconym o olej z orzechów laskowych tłoczony na zimno . Oznacza to, że sam olej posiada cenne właściwości tych orzechów oraz ich smak! WOW! Do tego całość ozdobiłyśmy również tymi orzachami oraz batonikiem(...)delikatnie papierki. KREM 8. Twaróg zmiksować dokładnie z olejem i ksylitolem (jego ilość można określić samemu po spróbowaniu kremu). 9. Dodać kakao i całość wymieszać tak aby pozostały smugi kremu białego. 10. Krem przełożyć do rękawa cukierniczego i wyciskać go do kubeczków. Można też zmiksować całość z kakao a do rękawa cukierniczego dodać na zmianę kem czekoladowy z serkiem
Candy Pandasdodajemy ekstrakt i zmiksowanego banana, następnie dodajemy przesiane mąki i płaską łyżeczkę sody. Do wymieszanego ciasta wsypujemy czekoladowe groszki i maliny. Mieszamy delikatnie. Wkładamy do foremek na muffiny i pieczemy 25 minut w 180 stopniach C. Wierzch dekorujemy masłem orzechowym lub kremem migdałowym
AZgotuj!blatu ciasta dodawać ich aż tyle… ale powiem Wam, że one właśnie nadają mu wilgotności i smaku czekoladowo- orzechowo brownie. A resztę białek wykorzystujemy do ciasta kokosowego, więc nic się nie marnuje;) Masę do ciasta zmodyfikowałam po swojemu( w oryginale jest krem budyniowy). Jeśli lubicie fuzję słodkich smaków i nie straszne Wam robienie złożonych ciast- bierzcie się za pieczenie
Domowe ciastaCiasto na biszkopcie z masą czekoladową z bakaliami, masą budyniową z cytryną, słodkimi brzoskwiniami oraz galaretką. Nie jest bardzo wymagające, jakby mogło się wydawać, ale potrzeba trochę czasu, aby kremy i galaretka dobrze stężały. Ciasto na weekend, na Święta, na urodziny i bez okazji ;) Składniki: biszkopt: 4 jajka L, 4 łyżki mąki pszennej, 3 łyżki skrobi ziemniaczanej, 1/2 łyżeczka
Lena GotujeBez pieczenia i bez dużego wysiłku można zrobić pyszne ciasto mus czekoladowy z malinami. Idealne ciasto dla wielbicieli czekolady i kremowych deserów. Prosty deser, który łatwo
Kuchcik gotujeupieczeniu i wystudzeniu kroimy biszkopt w poprzek. Nasączamy biszkopt sokiem pomarańczowym i smarujemy kremem karpatko-wym. Przykrywamy drugim biszkoptem i smarujemy śmietaną. górę i boki. Dekoracja u góry jest z masy karpatkowej, a boki są obsypane czekoladowymi kuleczkami. Cała góra jest obłożona borówkami. Wstawiamy do schłodzenia najlepiej dzień wcześniej
Różowa kuchniaidealny sernik na zimno. Sprawdź sam i się przekonaj! CIASTO Z RABARBAREM CIASTO Z TRUSKAWKAMi, krem budyniowym i bezą BUŁECZKI DROŻDŻOWE Z RABARBAREM I KRUSZONKĄ! O ZAPACHU RUMU I WANILII, A SMAKU RABARBARU Z MORELĄ I TRUSKAWKĄ! UCIERANE CIASTO CZEKOLADOWE Z OWOCAMI! DROŻDŻOWE CIASTO Z RABARBAREM! URODZINOWY PUCH TRUSKAWKOWY TRUSKAWKOWE CIASTO Z KOKOSEM! DIETETYCZNY TRUSKAWKOWY SERNIK NA ZIMNO
SMYKWKUCHNIDawne bûches kształtem przypominały polano, dzisiejsze przypominają bardziej roladę. Rolady i ich nadzienia mogą mieć przeróżne smaki: czekoladowy, waniliowy, owocowy, kasztanowy, pistacjowy, kokosowy, tiramisu. Mogą być również podawane w postaci deseru lodowego. Ja proponuję Wam dzisiaj świąteczną roladę z delikatnym, przepysznym kremem kasztanowym z dodatkiem mascarpone i bitej śmietany. Kasztany są bowiem nieodłącznym elementem francuskiego świątecznego menu, zarówno w wersji
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskaDziś pyszny, aromatyczny deser, który powoli przypomina już o nadchodzących świętach – czekoladowa panna cotta. Do tego prażone orzechy laskowe, domowa skórka pomarańczowa i granat :) Przygotowałam
Ciastkozercypomidorową passatą Cykoriowe łódeczki parmezanowo - pieczarkowe Duszone warzywa śródziemnomorskie Duszone warzywa z włoskim serem mozzarella Dżem jeżynowo - czekoladowy z chia Fasolka po bretońsku Gulasz warzywny z cukinią Gulasz z kurczaka z kaszą jęczmienną Gulasz z żółtej fasolki szparagowej w pomidorach Krupnik Krem zupa z pieczonej dyni z cukiniową gremolatą Młode ziemniaczki w mundurkach zapiekane z cukinią i pomidorem Młode ziemniaczki
Moja smaczna kuchniaczas mieszając. Miękkie masło ucieramy na puch, a następnie dodajemy do niego po łyżce ugotowanego, ostudzonego budyniu. Krem smarujemy na makowym cieście i przykrywamy biszkoptami, a po wierzchu polewamy czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej z niewielką ilością mleka, lub gotową polewą czekoladową. Smacznego
Cynamonowe szczęściestarszych jak i najstarszych. Moja rodzinka również zalicza się do wielbicieli czekoladowych słodkości. Tym razem przygotowałam im czekoladowe muffiny z nutellą, ale w zdrowszej wersji. Kupną nutellę zamieniłam na moją własną domową, którą wykombinowałam z gorzkiej czekolady z ksylitolem i masy (kremu) orzechowego (bez dodatków). Rozpuściłam wszystko w kąpieli wodnej i dodałam do muffinek. Wyszły ponoć cudne (osobiście nie testowałam
Smaczne ZdrowePyszna rolada, zaraz obok rolady czekoladowo-orzechowej i rolady truskawkowej jest jedną z moich ulubionych. Wygląda bardzo efektownie, wręcz przypomina szyję żyrafy, a bardzo łatwo się ją robi. Z kremem straciatella.. Najlepsza jest na drugi dzień, choć przyznam, że do następnego dnia u nas niewiele zostało. Biszkopt: 5 jajek 3/4 szklanki cukru pudru 3/4 szklanki
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowaniewsypać 2 galaretki i mieszać aż się rozpuszczą. Dodać masło i wymieszać. Odstawić do wystygnięcia. Do zimnego kremu dodać pokrojone w kostkę brzoskwinie. Masę wylać na połowę biszkoptu, przykryć drugim i wstawić do lodówki. Ciasto można posypać cukrem pudrem bądź polać czekoladową polewą
Magiczne Życie Martymąki 80 g kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody dowolna polewa czekoladowa (opcjonalnie) kokos Przygotowanie: Mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sodę przesiewamy do miski. Mleko łączymy z jogurtem. Masło ucieramy z cukrem pudrem na krem. Dodajemy jajka i wciąż ucieramy, aż wszystko się ładnie połączy. Następnie dodajemy na przemian, małymi partiami suche składniki
Tagebuch po polskuOreo albo się lubi albo nie. Ja bardzo lubię szczególnie te mocno czekoladowe i kruche ciasteczka. Tym razem miałam okazję wypróbować mini oreo i szczerze powiem, że jakoś bardziej mi się spodobały. Raz, że mają mniej kremu a dwa są takie na raz. Poza tym jest ich więcej, więc są bardziej podzielne. Dodałam je do muffinek oraz do kremu
Ala piecze i gotujeAmaretto, za przepis na Roladę stracciatella z wiśniami Ewelina , blog Appetite for life, za przepis na Ciasto czekoladowe z orzechowym ślimakiem Agnieszka, blog Apetyczna babeczka, za przepis na ciasto Słodka pomarańcza Diana, blog Mienta blog, za przepis na Jogurtowe ciasto z kremem kokosowo-jagodowym i czekoladą Wszystkim z całego serca najmocniej gratuluję i proszę jeszcze raz o wiadomość mailową
Ostra na Słodkobabeczki wykrawać , wylepić. Ponakłuwać widelcem dno babeczek. Piec w nagrzanym piekarniku do 190 stop. przez ok.15 minut. KREM: Dobrze schłodzoną kremówkę ubić z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na sztywno. Napełniać babeczki śmietaną, udekorować pokrojonymi na cząstki truskawkami, listkami melisy i czekoladowymi znaczkami. (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement
Kuchnia Danusiczekolada - trio doskonałe! Poniższy deser przygotujecie w zaledwie kilka minut. Na pewno ucieszy wielbicieli truskawek, jak i kremów śmietanowych. Świetnie się prezentuje i jeszcze lepiej smakuje :) Składniki na 4 porcje: 200 g śmietany 30% 180 g serka homogenizowanego 250 g truskawek czekoladowa posypka kolorowe cukrowe perełki opcjonalnie cukier puder Schłodzoną śmietanę ubić na dosyć sztywną pianę. Pod sam koniec dodać
Ugotowaćosobnego naczynia rozbić jajka i je roztrzepać. Dodać mleko i ekstrakt. Połączyć i zmiksować na gładką masę. Krem: 185 g masła 185 g cukru pudru 250 g serka Delfiko Wszystkie składniki w temperaturze zmiksować, dodać ekstrakt z wanilii. Do ozdoby: jajka czekoladowe i arachidowe zabarwione na zielono wiórki kokosowe cukierki barwnik zielony kwiatki, motylki, jajka z masy plastycznej
Humanistka w kuchniW moim domu rodzinnym od zawsze podstawowym wypiekiem były ciasta biszkoptowe, z różnymi kremami, galaretkami etc. Kombinacji było bardzo wiele, większość możecie zobaczyć już na blogu
Smakowy Raj