stężeje). Ponownie zawinąć roladę i włożyć do lodówki na co najmniej 2 godziny lub to stężenia kremu. Dekoracja: Do garnuszka wlać śmietanę, dodać olej kokosowy i podgrzać. Następnie dodać połamaną czekoladę i mieszając podgrzewać na małym ogniu, aż powstanie nam jednolita polewa czekoladowa. Całą roladę z wierzchu posmarować polewą czekoladową (najlepiej wykorzystać w tym celu średniej grubości pędzel). Włożyć ponownie
Passions hobbies lifetortu przełamuje gorzka kawa. Dekoracja szybka, bo tort robiony spontanicznie kawy. Składniki na biszkopt czekoladowy: 1 ½ szklanki cukru 1 cukier waniliowy 1 masło 2 łyżki kako ¼ szklaki wody 3 jaja 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia 2 szklanki mąki Składniki na krem śmietanowy: 1 litr śmietanki 30% 500 g serka mascarpone 4 łyżki cukru pudru 2 batony Snickers Składniki
Słodki Zakątekzdrowy i słodki dodatek do naleśników np. ryżowych bez mleka , naleśników owsianych na słodko , naleśników budyniowych , czekoladowych .. placków, deserów, lodów, płatków, budyniów, pieczywa.. możesz je jeść w formie dipu, lub samo prosto z miseczki :-) Pomyśl chwilę.. być może ten właśnie krem zastąpi Nutellę, którą kupujesz swoim Dzieciom? Ilość kremu
AniaGotuje.pllepszych past sezamowych jakie miałyśmy okazję jeść, bo jest najbardziej naturalna. Osobiście uzależniłyśmy się od kremu na wafle w postaci łyżki tahini wymieszanej z łyżeczką syropu klonowego (cudo ❤ ). Pasta jest bardzo wydajna i zamknięta w lodówce może stać dość długo. Warstwa czekoladowa: kasza jaglana, mleczko kokosowe, kakao, daktyle, syrop daktylowy. Warstwa sezamowa: kasza jęczmienna, jogurt sojowy, pasta sezamowa Samasem, syrop
Candy Pandaskomuś chce! Wchodząc raz, wiesz już, że wrócisz ponownie! Sernik niebiański – z karmelem na czekoladowym spodzie. Wypiekarnię odwiedzamy w tygodniu tuż przed Bożym Narodzeniem. Tutaj także czuć świąteczny klimat. W menu są akurat przepięknie wyglądające babeczki z świątecznym w smaku kremem. Każde ciasto jest dopracowane pod kątem smaku oraz składników. O efekcie wizualnym nie wspominając! Wypiekarnia
Raj dla Podniebieniapatelni - walentynkowa kolacja ( klik ) Miejsce 6 Leśny mech ( klik ) Miejsce 7 Zupa krem z brokuła ( klik ) Miejsce 8 Papryka faszerowana kaszą kuskus, kukurydzą i kurczakiem ( klik ) Miejsce 9 Krajanka z ciasta francuskiego ( klik ) Miejsce 10 i ostatnie Ciasto czekoladowe bez jajek i masła ( klik
W poszukiwaniu inspiracjirondelku gotujemy mleko z cukrem. Dosypujemy kaszę manną oraz kostki czekolady. Energicznie mieszamy do powstania gładkiej czekoladowej masy. Masę przelewamy do pucharka. Płatki prażymy na rozgrzanej patelni, aż ładnie zbrązowieją. Połowę układamy na masie z kaszy. Owoce obieramy i blendujemy na gładki krem. Wykładamy do pucharka, posypujemy resztą płatków. Dekorujemy czekoladą
VioletoweKucharzenietakich resztek zrobiłam z mamą malinowy Misz Masz. Resztki zostały nam po Misz Masz - Biszkopt czekoladowy z malinami , czego brakło dorobiłyśmy. Składniki: biszkopciki (my użyłyśmy resztek ciasta), nasączamy je kawą Masa malinowa: 300 g malin 1 galaretka malinowa 2 łyżki cukru Krem: 500 ml śmietany 36 % 3 łyżki cukru pudru 250 g mascarpone + 200 g malin dodatkowo
Lili w kuchniłyżce) dodajemy budyń. Biszkopt smarujemy dżemem, na niego wykładamy ciasto makowo-kokosowe i rozprowadzamy krem. 50 ml wódki mieszamy z 50 ml mleka. Biszkopty moczymy w alkoholu, a następnie układamy na masie (możemy użyć samej wódki - bez mleka, wtedy oczywiście posmak alkoholu jest głębszy). Polewa czekoladowa: W kąpieli wodnej rozpuszczamy połamaną czekoladę wraz z masłem. Gdy tylko składniki się rozpuszczą
Słodka Stronanagrzanym do 180 stopni C około 25 minut do tzw suchego patyczka. Po wyjęciu z piekarnika i wystudzeniu ciasto przekroić na dwa blaty. Nasączenie sok z cytryny cukier zaparzona herbata Krem 600 ml śmietany kremówki 36% 250 g serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny Śmietanę z cukrem pudrem ubić na sztywno. Dodać serek mascarpone i wymieszać. Żelatynę rozpuścić(...)galaretki cytrynowe 4-5 bananów wiórki czekoladowe Składanie ciasta 1 blat ciasta nasączyć i ułożyć na nim banany przecięte na pół wzdłuż. Galaretkę rozpuścić w mniejszej ilości wody (dałam 800 ml wody zamiast 1 l ) Odstawić, aby lekko stężała i zalać banany. Odstawić do lodówki do całkowitego stężenia, a następnie nałożyć krem i przyłożyć drugim nasączonym blatem ciasta
O kuchni z uczuciemwymieszać mikserem na średnich obrotach do połączenia składników. 6. Chałwę wyjąć z opakowania i pokruszyć ją rękoma, jak najdokładniej. Dobrze pokruszoną chałwę wsypać do kremu, dodać 2 łyżeczki pasty waniliowej i wymieszać dokładnie mikserem. Krem chałwowy spróbować, jeśli będzie za mało słodki wtedy dodać 1 łyżkę cukru pudru. Składanie tortu: 7. Ostygnięty biszkopt wyjąć z blaszki, zdjąć papier do pieczenia(...)blaszce wyłożyć połowę kremu, wyrównać. 9. Drugi krążek biszkoptu przyciąć z brzegów, aby miał mniejszą średnicę niż tortownica, tak około 19cm (jeśli włożymy biszkopt do blaszki, na środek to do brzegów tortownicy powinien być odstęp około 5-8mm). 10. Przycięty biszkopt położyć na ciasto w blaszce i nasączyć go pozostałą kawą. Na wierzch wyłożyć pozostały krem, wyrównać i ciasto
Mała Cukierenkaciepłej wody 8 łyżek oleju 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao Na krem: 3 szklanki mleka 3 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki mąki pszennej 4 żółtka 1 szklanka cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego kilka kropli aromatu (ekstraktu) waniliowego 250 g masła Na polewę czekoladową: 85 g masła 3 łyżki cukru 3 łyżki wody 2 łyżki kakao Dodatkowo: kwaśny(...)suchego patyczka. Jeśli mamy dwie takie same foremki to możemy obydwa ciasta pic jednocześnie. Po upieczeniu ciasta przestudzić i pokroić na kromki około 1 cm. Krem: W garnuszku z grubszym dnem zagotować 2,5 szklanki mleka z cukrami i paroma kroplami aromatu waniliowego. W osobnym naczyniu wymieszać pozostałe pół szklanki mleka z żółtkami. Dodać mąką ziemniaczaną i pszenną
My sweet a lifeułożyć w salaterce wyłożonej folią spożywczą (średnica ok. 10-15cm, mniejsza niż tortownica w której pieczemy biszkopt). Truskawki zalać zimną, tężejącą galaretką. Odstawić do całkowitego zastygnięcia. Ciasto czekoladowe (tortownica 28 cm): 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka cukru 2 łyżki ciemnego kakao 2 łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia pół łyżeczki soli 1 szklanka maślanki(...)Wlej śmietanę kremówkę i miksuj na średnich obrotach do uzyskania gęstego kremu. Następnie wlej lekko tężejący (zimny) mus truskawkowy i miksuj do połączenia składników. Dodatkowo: Lemon Curd (przygotowany z 3 cytryn) 200 g masła 1 puszka frużeliny wiśniowej owocowa posypka Wykonanie: Przygotuj galaretkę z truskawkami i upiecz ciasto czekoladowe, ostudzić. Gdy galaretka całkowicie nam zastygnie wyciąg ją na talerz
Kulinarna (nie)codziennośćłyżki kakao ciemnego 1 łyżeczka proszku d pieczenia Krem: 330ml słodkiej śmietanki 30% 2 opakowania śmietan-fix 4 łyżki cukru pudru 1 serek mascarpone (250g) 8 ciastek oreo Dodatkowo: 1,5 tabliczki czekolady karmelowej 3 łyżki mleka 4 łyżki płatków białej czekolady 7-8 ciastek oreo 1/3 szklanki likieru np. czekoladowego Sposób przygotowania: 1. Biszkopt: Białka ubijamy ze szczyptą(...)łyżką i przelewamy do wysmarowanej tłuszczem blaszki. Pieczemy w nagrzanym do 180 st C piekarniku ok 40 minut (do suchego patyczka). Studzimy i kroimy na 3 płaty. 2. Krem: Śmietankę wraz z dodatkiem śmietan-fixu ubijamy na sztywną masę. Dodajemy cukier puder oraz serek mascarpone, ubijamy na wolnych obrotach. Do masy dodajemy zmielone na miał ciastka oreo. Masę dzielimy
Kuchnia w czekoladzieostudzone można wyłożyć z formy. Odkładamy do wystudzenia. Składniki na mus czekoladowy: 245 g mleka 55 g żółtek jaj 50 g cukru 20 g skrobi ziemniaczanej 40 g mlecznej czekolady 80 g gorzkiej czekolady 2 łyżeczki żelatyny 280 g ubitej śmietanki kremówki 36% Przygotowanie: Robimy krem budyniowy - dodajemy do garnka mleko, żółtka, cukier i skrobię. Podgotowujemy. Odstawiamy z gazu(...)cytryny, wodą i odrobiną cukru. Możemy dodać ulubiony dżem albo/i truskawki, a następnie dodajemy mus. Powtarzamy tak do ostatniej warstwy. Wkładamy do lodówki, aby stężało. Na końcu polewamy czekoladowym ganache (1/4 szklanki śmietanki i 150 g czekolady - śmietankę podgotowujemy i zalewamy czekoladę). Dodajemy dekorację. Ja udekorowałam własnoręcznymi bezami i cukierkami. Smacznego
Gotowanie, czyli hobby dla każdego