Ciasto Ferrero Rocher – czyli czekoladowe ciasto z dużą ilością orzechów oraz masą czekoladowo orzechową! Ciasto jest dość drogie w przygotowaniu, ale smakuje obłędnie! Czas wykonania: 2 h Ilość porcji: 12 kawałków (tortownica 23 cm) Składniki: Ciasto: 100 g mąki pszennej (3/4 szklanki) 80 g orzechów laskowych 7 jajek 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia ¾ szklanki cukru(...)wystudzić, wyrównać górę i przekroić na 4 równe części. Masa: Schłodzoną śmietanę kremówkę ubić na sztywno, pod koniec ubijanie dodając wymieszany cukier puder z usztywniaczem. Serek mascarpone zmiksować z kremem Nutella. Dodać ubitą śmietanę i delikatnie pomieszać całość za pomocą łyżki. Odłożyć do lodówki 1/3 masy, będzie ona potrzebna do dekoracji tortu. Do pozostałej masy dodać pokruszone wafle orzechowe oraz
KuchniaWeDwoje.plprostym i pysznym kremem z mascarpone i ajerkoniaku. SKŁADNIKI / na formę o średnicy 22 cm 180 g gorzkiej czekolady 125 g masła 4 jajka, żółtka i białka oddzielnie 40 g brązowego cukru 40 g białego cukru 80 g jogurtu naturalnego 80 g mielonych migdałów 40 g mąki gryczanej mała szczypta soli 1 płaska łyżeczka sody KREM Z MASCARPONE(...)piany przekładamy do miski z masą czekoladową i delikatnie mieszamy rózgą lub szpatułką. Dodajemy pozostałą pianę i krótko mieszamy. Przekładamy do formy i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy 30 minuty, aż wierzch będzie ścięty, a środek pozostanie miękki. Wyjmujemy na blat i zostawiamy w formie do ostygnięcia. Porcje ciasta podajemy z kremem mascarpone ( wszystkie składniki miksujemy 1-2 minuty
cool and mintycukru 1/2 szklanki oleju 1 pełna łyżka masła orzechowego lub kremu o smaku ciastek korzennych 2 łyżeczki przyprawy piernikowej 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 jajka Wykonanie: Mieszamy obie mąki, przesiewamy z proszkiem do pieczenia i przyprawą piernikową. Jajka ubijamy z cukrem na biały, gęsty krem - około 5 minut, na wysokich obrotach. Spowalniamy mikser, dodajemy masło orzechowe(...)ciasto obficie wystudzoną, słodką i mocną herbatą. Po nasączeniu posmarowałam całość grubą warstwą kremu z ciasteczek korzennych ( koniec z podjadaniem ze słoika ) Proponuję zamiast tego smarowidła użyć masy ze zmiksowanych: serka mascarpone - 250 gram, kajmaku z puszki - 120 gram i masła orzechowego lub kremu z ciasteczek korzennych -70 gram. Ja działałam w pośpiechu i nie posiadałam wspomnianych tych
Kronika PiekarnikaWstawić do lodówki do całkowitego stężenia (około 1-2 godziny). Następnie wyłożyć kolejną część masy czekoladowo-jogurtowej. Wstawić do lodówki na 30 min. Wyłożyć pozostałe wiśnie, wylać (bardzo ostrożnie i powoli) resztę galaretki. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia (około 1-2 godziny). Resztę kremu przełożyć do rękawa cukierniczego i wycisnąć na torciku rozetki. Wstawić do lodówki(...)żelatyny 400-500 ml kompotu z wiśni 300-400 gr wiśni z kompotu Spód: 200 gr ciastek kakaowych/czekoladowych (u mnie domowe pierniczki) 50 gr rozpuszczonego masła Masa czekoladowo-jogurtowa: 800 gr jogurtu greckiego 250 gr serka mascarpone 20 gr żelatyny 300 gr białej czekolady'; document.write
moj przepis napankejki były nimi posypane? Rozwiązanie tej tajemnicy znajdziecie poniżej w przepisie na jabłkowe panckes z sosem czekoladowym. Na blogu znajdziecie też inne pyszne przepisy, w których wykorzystałam Jabłka Grójeckie: jabłkowe smoothie bowl z truskawkami grillowana pierś z indyka z salsą jabłkową jabłkowa zupa krem z chrzanem sernik na zimno z karmelizowanymi jabłkami dorsz zapiekany z boczkiem i musem jabłkowym owsiane(...)ciasto z jabłkami i kremem daktylowym pudding chia z pieczonym jabłkiem chłodnik jablkowy z cynamonem Jabłka Grójeckie - nieco historii Region grójecki powszechnie nazywany jest "Największym Sadem Europy". Historia sadownictwa w tym regionie jest bardzo długa i sięga połowy XVI w., kiedy to królowa Bona, otrzymawszy ogromne połacie ziemi, przeznaczyła je pod plantacje drzew owocowych, w szczególności jabłoni
Kulinarne przygody Gatitymasa zrobi się gęsta jak krem. Dodaję mielone orzechy i delikatnie mieszam łopatką do połączenia się składników. Masę wykładam do tortownicy (24 cm) i suszę w piekarniku nagrzanym do 150 stopni przez 40 minut. Gotowy blat odstawiam do wystygnięcia. Przygotowuję poncz do nasączenia: 1 szklanka wody 4 łyżki soku z cytryny Teraz przygotowuję mus czekoladowy: 200 g czekolady (użyłam jednej(...)teraz składam tort w całość. Pierwszy blat kładę na paterze (lub talerzu) i nasączam, smaruję dżemem, wykładam 2/3 musu czekoladowego, a na mus czekoladowy blat z orzechowej bezy, który delikatnie nasączam i smaruję pozostałym musem czekoladowym. Na mus czekoladowy wykładam mus owocowy i przykrywam drugim blatem biszkoptowym, który także nasączam. Tort wstawiam do lodówki do schłodzenia na 2-3 godziny
Słodki sentymentmasa zrobi się gęsta jak krem. Dodaję mielone orzechy i delikatnie mieszam łopatką do połączenia się składników. Masę wykładam do tortownicy (24 cm) i suszę w piekarniku nagrzanym do 150 stopni przez 40 minut. Gotowy blat odstawiam do wystygnięcia. Przygotowuję poncz do nasączenia: 1 szklanka wody 4 łyżki soku z cytryny Teraz przygotowuję mus czekoladowy: 200 g czekolady (użyłam jednej(...)pozostałym musem czekoladowym. Na mus czekoladowy wykładam mus owocowy i przykrywam drugim blatem biszkoptowym, który także nasączam. Tort wstawiam do lodówki do schłodzenia na 2-3 godziny. Tynk do tortu: 330 g śmietanki 30% 1,5 łyżki cukru pudru 250 g mascarpone Zimną śmietankę ubijam i dodaję do niej partiami mascarpone oraz cukier puder. Krem smaruję na całym torcie
Słodki sentymentKokosowy o smaku czekolady ok. 9 zł/1l Skład: woda, mleko kokosowe (5,3%) (krem kokosowy, woda), cukier, maltodekstryna, kakao o obniżonej zawartości tłuszczu (1,3%), fosforan triwapniowy, stabilizatory (mączka chleba świętojańskiego, guma gellan), aromaty, sól morska, witaminy (B12, D2). 41 kcal/100 ml Czekoladowa wersja powyższego mleka. Myślę, że lepszym wyborem byłby zakup niesłodzonego mleka, które możemy sami wzbogacić(...)kontrolowanych upraw ekologicznych. 46 kcal/100 ml Joya Rice Napój kokosowo-ryżowy, UHT ok 8 zł za 1 l Skład: woda, ryż 11,5%, mleko kokosowe 10% (krem kokosowy, woda), maltodekstryna, emulgator: lecytyna słonecznikowa, substancja zagęszczająca: guma gellan, sól. Bez dodatku cukrów. 64 kcal/100 ml Nie jest to mleko czysto kokosowe, a ryżowo-kokosowe, stąd pewnie niska cena
Powiedz dietom nieRównie dobrze spisze się gotowa polewa. Jedyne co ogranicza Was w przygotowaniu babeczek to wyobraźnia ;) Zapraszam na halloweenowe babeczki nietoperze :) Składniki na proste babeczki waniliowe + serek mascarpone, gotowa polewa czekoladowa lub kuwertura, cukrowe koraliki (można wykorzystać cukrowe posypki lub kolorowy kokos – jak go zrobić można zobaczyć w tym wpisie ). Oczy możecie zrobić na dwa sposoby: z domowej masy cukrowej(...)ostygnięcia. Babeczki smarujemy warstwą serka mascarpone (można użyć też dowolnego kremu, ale wtedy babeczki posypane cukrową posypką będą bardzo słodkie). Posmarowane babeczki maczamy w cukrowej posypce lub kolorowym kokosie. Resztę serka przekładamy do małego woreczka – będzie potrzeby jako klej. Oczy dla nietoperzy zrobiłam z lukru królewskiego i czekoladowej kuwertury. Wystarczy przełożyć lukier do niedużego woreczka strunowego i wyciskać małe
Ciastkozercybędzie bardzo miękka. Jeszcze gorącą zmiksować dokładnie mocnym blenderem na gładki krem razem z olejem kokosowym i cukrem. Dodać posiekaną czekoladę i mieszać, aż się połączy z kaszą na jednolitą masę. Czekolada powinna się rozpuścić, gdyż kasza jest jeszcze ciepła. Czekoladową kaszę przełożyć do formy o średnicy 20 cm z odpinaną obręczą. Dokładnie wypełnić, dociskając do dna i wyrównując wierzch
https:KKuchniaMniammiksujemy do połączenia się, na jednolity krem. wykonanie ciasta: Na jeden blat biszkoptu rozsmarowujemy ok. 3 łyżki powidła śliwkowego. Ciasto orzechowe smarujemy 1/2 cz. masy i kładziemy masą do powidła. Wierzch ciasta również smarujemy masą. Spód drugiego blatu smarujemy powidłem śliwkowym i układamy posmarowaną stroną na masie. Wierzch cista polewamy polewą czekoladową i dowolnie dekorujemy. (inspiracja z przepisu s. Anastazji
Domowy Smak JedzeniaNutelli 2 szklanki mleka torebka kawy cappuccino, smak czekoladowy 3 bite śmietany Śnieżki 2 łyżki żelatyny 400 ml śmietany 30% 1 galaretka cytrynowa 1 łyżka cukru pudru płatki czekoladowe Belbake (Lidl) do dekoracji Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Sucharki miksujemy w blenderze na bułkę tartą. Dodajemy Nutellę, mieszamy. Dno tortownicy (27 cm) wykładamy papierem do pieczenia(...)kremu dodajemy żelatynę, delikatnie mieszamy. Gotowy krem wykładamy na spód ciasta. Wstawiamy do lodówki, aż masa stężeje. Galaretkę rozpuszczamy w szklance gorącej wody. Odstawiamy do wystudzenia. Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem aż zgęstnieje. Do ubitej śmietany dodajemy tężejącą galaretkę, delikatnie mieszamy. Wykładamy na ciasto. Posypujemy wiórkami czekoladowymi. Wstawiamy do lodówki
Słodkości na talerzuCIASTO NA WEEKEND UCIERANE CIASTO CZEKOLADOWE Z OWOCAMI! Mamy znowu weekend, to oczywiście czas na słodkości. Czas na słodki wypiek. Proste i szybkie ciasto, z owocami i czekoladą. Bardzo lubię, takie szybkie wypieki, lekkie ciasta na bazie oleju rzepakowego. Bez zbędnych kremów i mas czy bitej śmietany. Ciasto, które smakuje wszystkim, jest lekko wilgotne, nie zsycha się. Pozostaje świeże(...)Możecie w zastępstwie użyć pokrojonych w kostkę jabłek, gruszek czy banana. Polecam Wam ten wypiek, robi się go bardzo szybko, i zawsze się udaje. PRZEPIS NA UCIERANE CIASTO CZEKOLADOWE Z OWOCAMI SKŁADNIKI: - 300 g mąki pszennej tortowej - 50 g mąki pszennej babuni - 1 łyżeczka płaska proszku do pieczenia - 1 płaska łyżeczka sody - 135 g cukru pudru - 2 czubate łyżki
SMYKWKUCHNIsłono. Teraz już kasza jaglana jest moją jedna z najlepszych koleżanek, jeśli chodzi i kasze :) Ostatnio zrobiłam kokosowy budyń jaglany wyszedł cudowny, egzotyczny smak kokosowy, pyszności! Czekoladowy budyń jaglany ze smażonymi bananami / 2 porcje Składniki: 2/3 szklanki kaszy jaglanej 250 ml mleka 250 ml wody 3-5 łyżek kakao bez cukru cukier do smaku(...)oraz cukier lub zamiennik cukru i miksujemy na jednolity krem. Jeśli będzie zbyt gęsty, dolewamy nieco mleka. Gotowy przelewamy do miseczek. Na małej patelni rozpuszczamy masło. Kawałki banana układamy na patelni z masłem płaska częścią do dołu. Smażymy, aż będą złoto-brązowe. Układamy na budyniu. Czekoladowy budyń jaglany jest pyszny na ciepło i na zimno
Moja smaczna kuchnianowocześnie. Mój pomysł na czekoladową ozdobę tortu jest bardzo prosty, ale warto przygotować ją wcześniej. Składniki (na mały torcik o średnicy 15 cm) 2 jajka pół szklanki mąki łyżka mąki ziemniaczanej pół szklanki cukru płaska łyżeczka proszku do pieczenia Do nasączenia: pół szklanki wody 2 łyżki cukru likier kawowy - do smaku Krem: 500 ml śmietanki(...)pudrem, aby krem nie był zbyt gorzki) Pierwszą warstwę tortu posmarować bitą śmietaną o smaku waniliowym, następną posmarować kawową wersją. Górę i boki posmarować grubą warstwą waniliowej bitej śmietany. Całość posypać startą na drobnych oczkach czekoladą (u mnie mleczna, ale może być deserowa lub gorzka). Aby udekorować tort tak, jak na zdjęciu trzeba wcześniej przygotować czekoladową ozdobę
Kulinarne Inspiracje