kotlety z mięsa mielonego - 2757 przepisów (strona:68/184)

DROBIOWE KOTLECIKI Z CIECIERZYCĄ 130

Wracam powoli do blogowania więc bądźcie czujni. Szykuję trochę świątecznych przepisów, tymczasem polecam kotleciki z piekarnika. Składniki : 50 dag mielonego mięsa drobiowego ( u mnie indyk) 1 szklanka ciecierzycy  2 cebule 2-3 ząbki czosnku 1 jajko sól,pieprz, papryka wędzona  bułka tarta sezam Ciecierzycę opłukać, zalać wodą i odstawić, najlepiej na noc. Po tym czasie odlać(...)przesmażyć na jasnozłoty kolor. Cebulę dodać do ciecierzycy i wymieszać razem z czosnkiem przeciśniętym przez praskę .  Do masy z ciecierzycy dodać mięso mielone, sól,pieprz, paprykę, jajko oraz bułkę tartą ( tyle by dało się formować kotlety). Z tak przygotowanej masy formować kotlety,lekko je spłaszczać, panierować   w sezamie,lekko dociskając. Piekarnik rozgrzać do 180 st. Blachę

Niespełnione zdolności kulinarne
Kotlety mielone z serkiem topionym babci Basi 166

tłuszcz do smażenia : smalec lub olej. Przygotowanie : Bułkę tartą namoczyć w 3/4 szklanki wody, Cebulę zetrzeć na miazgę i dodać do mięsa mielonego Następnie doprawić o smaku pieprzem, vegetą , majerankiem , solą . Porcję mięsa uformować w kotlety, w środek włożyć trójkącik serka topionego i obtoczyć w mięsie, tak aby serek w całości był pokryty , a następnie obtaczamy w bułce

Pysznosci Babci Basi
Kiełbaski rumuńskie 249

wiedziałam co to jest... Aż ostatnio przypadkowo wpadłam na ten przepis :) Okazało się, że robi się je jak kotlety mielone, ale formuje się w podłużne grube wałeczki. U mnie wyszły aż za duże :) Polecam. Składniki: 500 g mielonego mięsa wieprzowo-wołowego (u mnie tylko szynka) 2 małe jajka 1 cebula 2 czerstwe kajzerki 2 ząbki czosnku mleko

Kuchnia domowa Ani
Zapiekane kuleczki mięsne w sosie cebulowo- borowikowym wg Aleex 156

proste i szybkie, ale naprawdę świetnie smakuje. Nadaje się nie tylko na zwyczajny obiad, doskonale sprawdzi się także w roli głównej na świątecznym stole. Polecam. Składniki: • 50 dag mielonego mięsa wieprzowego od szynki • 50 dag borowików mrożonych lub świeżych (zastąpiłam pieczarkami) • 1 jajko • 2 łyżki bułki tartej • 1 średnia cebula • przyprawy: sól, pieprz, Delikat Knorr’a do mięs(...)Knorr’a • 2 łyżki masła • 1-2 łyżki zimnej wody Sposób przygotowania: 1. Cebulkę drobniutko posiekać w kosteczkę. 2. Do miski włożyć mięso mielone, dodać jajko, bułkę tartą, cebulkę i przyprawy. 3. Wyrobić mięso jak na kotlety, dodając 1 -2 łyżki zimnej wody, mięso będzie delikatniejsze i bardziej pulchne. 4. Z masy mięsnej formować niewielkie kuleczki. Moje miały wielkość

W mojej kuchni
Klopsiki w sosie pomidorowym 237

Uwielbiam mięcho mielone w każdej postaci – klops, kotlety mielone, spaghetti… A dziś wymyśliłam sobie pyszne klopsiki z niespodzianką w sosie pomidorowym ☺ I wiecie co? Wyszły pyszne! A sos taki kremowy… mniam, aż mi ślinka cieknie na myśl, że zostało jeszcze na jutro ;) Klopsiki są dość proste do przygotowania, ale uwaga – na pewno jest to brudna robota(...)nawet przyjemna, jeśli ktoś lubi babrać się w mięsku ;)   Składniki: 500g mięsa mielonego (u mnie z indyka) 1 średnia lub duża cebula 1 jajko 500ml przecieru pomidorowego bez cukru 1 mozarella 2 łyżki oleju kokosowego 2-3 ząbki czosnku Sól, pieprz, bazylia, oregano, papryka słodka i ostra   Przygotowanie: Pokroić mozarellę w średniej wielkości kostkę – będzie

Jak gotować i nie zwariować
Papryki faszerowane mięsem 97

Gorąco papryk ę najlepiej też poda ć z sosem czosnkowym. Jeśli mamy farszu za dużo możemy zrobi ć z niego takie nietypowe kotlety, takie jak na zdjęciu. Składniki: 4 czerwone papryki 0,5 kg. mięsa mielonego, najlepiej wołowego 1 szt. cebula biała 3 ząbki czosnku 1 puszka pomidorów krojonych bez skórki 100 gr. białego ryżu (1 torebka

Smaczne Potrawy
Zupa cebulowa (SYS) z grzankami 152

Zupa cebulowa (SYS) z grzankami Składniki: zupa: - zupa cebulowa SYS - 1/3 małego kubeczka śmietanki 30% dodatki: - grzanki (mięso wieprzowe, jajko, bułka namoczona w mleku, posiekana cebula, sól, pieprz) - mini kotlety mielone - świeża natka pietruszki Przygotowanie: Wszystkie składniki zupy wsypuję do garnka z zimną wodą. Gotuję około 22 minuty, dodaję łyżkę oleju rzepakowego.  Pod koniec gotowania wlewam śmietankę. Następnie

Kuchnia co dnia
Burger z jajkem sadzonym... po polsku ;-) 151

odmiana. :-) 1 bułka do hamburgera 125g mięsa mielonego 1 jajko L 1 liść sałaty 2 plastry pomidora 3 plastry czerwonej cebuli 2 plastry żółtego sera majonez ketchup sól, pieprz, czosnek granulowany, majeranek olej 1. Mięso mielone doprawiamy solą, pieprzem, czosnkiem i majerankiem według uznania. Mieszamy i  formujemy kształt kotleta. Smażymy na rozgrzanym oleju do zarumienienia

Szefowa kuchni
Burgery w picie z sosem tatarskim 171

Składniki (4 porcje):500g mięsa mielonego wołowego4 sztuki pieczywa pitasos tatarski (przepis poniżej)pomidorki koktajlowesałata roszponkasól, pieprz Przygotowanie:Mięso mielone przyprawiamy solą i pieprzem i wyrabiamy ręką. Z mięsa formujemy burgery (lub kotlety, jak kto woli) i smażymy po kilka minut z każdej strony na patelni grillowej lub grillu. Pitę wkładamy na 3 minuty do tostera

Smakowity Blog Kulinarny
Wielki klops na kanapki – pyszna wędlinka 959

potrawa na ciepło – wędlinka ,na zimno Składniki : 1 kg mięsa mielonego z łopatki wieprzowej 1/2 szklanki tartej bułki 2 średnie cebule sól , pieprz do smaku 1 ząbek czosnku 1 płaska łyżeczka cukru 1/2 płaskiej łyżeczki , tartej gałki muszkatołowej 1 jajko 1/2 szklanki wody Mięso mielone , wkładamy do miski , robimy w nim ręka dołek , w który wbijamy(...)ścieramy na tarce o drobnych oczkach , po czym dodajemy do reszty składników . Teraz , ta mniej fajna czynność ( jak dla mnie ;( ) wyrabiamy mięso rękami , tak długo aż masa będzie zwarta i da się uformować w wielki , gigantyczny kotlet mielony o nieco cygarowym kształcie – to ułatwi krojenie , go na kanapki Uformowany kotlet układamy na wysmarowanej olejem blaszce do pieczenia , przecieramy

Ogrodnik w podróży
SZNYCEL, KOTLET MIELONY Z JAJKIEM SADZONYM 136

Sznycel (kotlet mielony) z jajkiem sadzonym, to danie, które bywa u nas "od zawsze". Szybkie, pożywne i co najważniejsze uwielbiane również przez dzieci. Moje najmłodsze dziecię choć zalicza się do tych raczej niejadających mięsa, to tego nie odmawia nigdy. Gdy była młodsza, burzyła się tylko na jajko (białko było ok, żółtko już niekoniecznie), teraz zajada całość z ogromnym apetytem(...)obtoczenia mięsa Dodatkowo: - 4 jajka - łyżka masła W misce umieszczamy mielone mięso, dodajemy sól, świeżo mielony pieprz (niezbyt dużo), wbijamy jajko oraz dodajemy bułkę tartą. Wyrabiamy wszystko dokładnie, a następnie dzielimy na 4 części. Z każdej części formujemy kulkę, którą rozpłaszczamy i obtaczamy w bułce tartej. Ja formuję moje sznycle w podłużne, dość płaskie kotlety. Uformowane mięso odkładamy

Smaczne Zdrowe
Kotlety drobiowe z marchewką 160

Kotlety przygotowane z mięsa drobiowego z indyka oraz marchewki, to pyszny sposób na odczarowanie nudnych mielonych 😜 Są delikatne, soczyste oraz tak pełne smaku, że z pewnością wejdą na stałe do Waszego menu! 😊 6 szt.: * mięso z udźca indyka- 220 g (ew. pierś) * marchewka- 100 g (1 większa) * cebula- 1 mała * czosnek- 2 ząbki * kasza manna- 3 łyżki * posiekana natka(...)łyżeczki * pieprz- 1/3 łyżeczki * oliwa z oliwek- 1 łyżka + do smażenia Marchewkę zetrzeć na tarce o drobnych oczkach* Mięso zmielić z cebulą i czosnkiem, dodać marchewkę, kaszę mannę, oliwę, natkę oraz przyprawy i dłońmi wyrobić masę. Formować okrągłe kotlety i smażyć na rozgrzanej oliwie- na małym ogniu- do lekkiego zarumienienia. Smacznego! :) * ważne, aby zetrzeć marchewkę na małych oczkach- inaczej większe

Kraina Miodem Płynąca
Kotlety mielone nadziane, owinięte boczkiem 189

przeciwko zwykłym kotletom mielonym smażonym na patelni przedstawiam kolejną ich wersję. ;-) Tym razem są to kotlety mielone nadziane serem i pieczarkami, owinięte boczkiem. Szybko, smacznie i treściwie. Podajemy obowiązkowo z ziemniakami i surówką - wtedy smakują najlepiej.  500g mielonego mięsa 1 jajko 3 łyżki bułki tartej 150g wędzonego boczku w plastrach 100g żółtego sera 100g pieczarek(...)papryki 1 łyżeczka ostrej papryki sól, pieprz 1. Mięso mielone mieszamy z jajkiem, bułką tartą i przyprawami. Dokładnie wyrabiamy, jeśli masa będzie zbyt kleista dodajemy więcej bułki tartej.  2. Ser i pieczarki ścieramy na tarce. Mieszamy ze sobą.  3. Na rękę nabieramy mięso jak na standardowej wielkości kotleta. Formujemy kulkę, którą rozpłaszczamy. Na środek wykładamy pieczarki

Szefowa kuchni
Zrazy z mielonej wieprzowiny. 152

mielone mięso z przemyconym brokułem . Składniki 6 szt 1/2 kg mięsa wieprzowego (najlepiej szynki) 1/2 brokuła 1 jajko 2 łyżki tartej bułki 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 płaska łyżeczki soli 1/2 łyżeczki pieprzu Wkładka 6 ogórków kiszonych ( jeśli są grube to 3 szt)  2 serki  topione  Wykonanie Krok 1 .  Umyte i osuszone mięso pokroić(...)grube to przekroić na połówki. Serki pokroić w plasterki  Krok 4 . Nabierać masę mięsną ( tak jak na kotlet mielony) na wilgotnej desce uformować kwadratowy placek, Na środek położyć plasterki sera i ogórek . Uformować wałek ( cygaro) . I tak do wyczerpania mięsa. Krok 5 . Na rozgrzanej patelni smażyć z każdej strony na rumiano .  Jak zrazy będą obsmażone dolać trochę

Eli Gotowanie
Pulpety z pieczarkami w sosie pomidorowym 115

Składniki: 1/2 kg mięsa mielonego 2 średniej wielkości cebule 1 jajko sól pieprz majeranek bułka tarta 1/2 szklanki zimnej wody 1/2 kg pieczarek mąka do obtoczenia pulpetów olej do smażenia kotletów masło do podduszenia pieczarek Sos pomidorowy: 2 łyżki masła 2 łyżki mąki pszennej 2-3 łyżki śmietany 18% ok 1 litr wywaru z jarzyn 2-3 łyżeczki(...)koncentratu pomidorowego sól pieprz gałka muszkatołowa Wykonanie: Cebule obieram i szatkuję, dodaję mięso mielone, jajka, sól, pieprz i majeranek. Wszystko mieszam ze sobą. Dolewam wodę i wsypuję bułkę tartą. Pieczarki myję pod bieżącą wodą i kroje w pół talarki. Podsmażam na rozgrzanym maśle.  Z mięsa formuję około dwudziestu niewielkich kulek, które rozgniatam na płasko. Na środku każdego

Bea(u)ty kitchen
Soczyste kotlety mielone 292

dzieciom. Przygotowuje się je bardzo szybko, więc to doskonały wybór, gdy mamy mało czasu. Ja najbardziej lubię kotlety mielone na drugi dzień. Odgrzewane w garnuszku pod przykryciem z małą ilością wody stają się jeszcze bardziej soczyste. 0,5 kg mięsa mielonego bułka pszenna 1 średnia cebula 1 jajko 1 łyżeczka soli pieprz bułka tarta (do obtoczenia) Bułkę(...)miski wrzucamy mięso, jajko, cebulę, łyżeczkę soli, pieprz oraz bułkę odciśniętą z wody. Wszystkie składniki wyrabiamy ręką aż nie powstanie jednolita masa. W rękach formujemy kotlety i obtaczamy je w bułce tartej. Na patelni rozgrzewamy olej i wkładamy po kolei kotlety. Dobrze jest je lekko docisnąć na patelni, tak by kotlety były spłaszczone. Obsmażamy kotlety z obu stron, a następnie

Dieta bez mleka
Kotlety mielone z marchewką 205

Bardzo smaczne kotleciki mielone - nasze ulubione. Dzięki dodatkowi marchewki są wilgotne, a do tego zyskały całkiem nowy smak i niezwykłą delikatność. Naprawdę polecam! SKŁADNIKI: (mi

Kto ugości moich gości?
Kotlet wołowy z ogórkiem 206

ogórków, postanowiłam zaryzykować i przygotować kotlety z mięsa wołowego właśnie z ogórkiem, tyle tylko że nie świeżym, a kiszonym. Smak był lekko zmieniony, warzywo ledwo wyczuwalne, ale całość pozytywnie mnie zaskoczyła. Mięciutkie kotleciki posmakowały najmłodszemu w rodzinie, polecam je z czystym sumieniem ;) Składniki: Na ok 6 kotletów 600g mielonej wołowiny 1 mała cebula 1 jajko 5 łyżek granulatu sojowego(...)bułka tarta do panierowania olej rzepakowy do smażenia Sposób przygotowania: Mięso mielone łączymy z posiekaną drobno cebulką, przepuszczonym przez praskę czosnkiem, jajkiem, mąką i ugotowanym i dobrze odcedzonym granulatem sojowym. Na końcu dodajemy pokrojonego drobno ogórka oraz przyprawy: sól i pieprz. Z przygotowanej masy formujemy średniej wielkości kotlety, obtaczamy je w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju

Kuchnia w czekoladzie
Pulpety nadziewane pieczarkami 156

razem zamiast pieczarki nadziewać mięsem postanowiliśmy mięso nadziać pieczarkami. Bardzo smaczna wersja z pewnością przypadnie do gustu każdemu ,kto lubi kotlety mielone. Składniki 300 g łopatki wieprzowej 3 ząbki czosnku kilka pieczarek bułka tarta jajko sól ,pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle(...)para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Mięso płuczemy ,osuszamy ręcznikiem papierowym i mielimy (najmniejsze oczka). /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow

R'n'G Kitchen
Kotlety drobiowe z kaszą gryczaną 167

. Składniki: 30 dag kaszy gryczanej 30 dag mięsa drobiowego mielonego 2 jajka 2 ząbki czosnku sól i pieprz do smaku olej do smażenia Składniki na sos: 100 ml kwaśnej śmietany ½ pęczka świeżego koperku 2 ząbki czosnku Wykonanie sosu: Koperek posiekać, połączyć ze śmietaną i zmiażdżonym czosnkiem. Wykonanie kotletów: Kaszę ugotować według opisu na opakowaniu. Następnie ostudzić

Tradycyjna Kuchnia
Kotlety mielone Babuni 121

Smaki dzieciństwa, to coś, co łączy ludzi. Każdy ma inny smak i to jest fajne! Pamiętamy kotlety, które smażyła Babcia…pełne aromatu <3 Dzisiaj postanowiliśmy zrobić tak, jak Ona <3 Składniki 250 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej 1 mała cebula 4 ząbki czosnku 4 łyżki bułki tartej 1 jajko 50 ml mleka 1 łyżka ekologicznej

R'n'G Kitchen
kotlety mielone w bułce a`la fast food... 169

żółty, rzeżucha cebulę zeszklić na 2 łyżkach oleju, wystudzić i dać do mielonego mięsa dodać jajko, przyprawę, dobrze odciśniętą z wody bułkę i wszystko wymieszać na kleistą masę na gorącym oleju smażyć okrągłe z 3 cm grubości rumiane kotlety mielone, odkładać na ręcznik papierowy bułka, kotlet, majonez, ser żółty, ogórek zielony, pomidor, sałata keczup, rzeżucha: bułka, kotlet

W Mojej Kuchni Lubię