Znajdziecie w niej np. przepis na pierogi ruskie, domowy makaron, kotlety mielone, gołąbki, zupy i wiele innych przepisów, które goszczą na stołach w każdym domu. * pamiętajcie jednak, że są to podstawy mojej domowej kuchni. Zapewne wiele osób różnie podchodzi do tradycyjnych dań, nawet tak prostych jak tytułowe mielone. Każdy zna inny sposób na ich przygotowanie. Mam nadzieję(...)dużej miski wkładamy 500 g mięsa mielonego, posiekaną cebulę i odciśniętą bułkę. Następnie wbijamy całe jajko i dodajemy przyprawy. Całość wyrabiamy ręcznie. W trakcie wyrabiania mięsa dobrze jest dodać odrobinę zimnej wody na ręce i wyrabiać tak długo, aż mięso nie będzie przywierać do dłoni. Formujemy w dłoniach kotlety (mniejsze lub większe - dowolność). Obtaczamy je w bułce tartej
Słodkie okruszkiwszyscy lubią kotlety mielone, ale z dodatkiem ryżu i kapusty zmieniają swój smak i są wspaniałym daniem. To takie gołąbki , ale bez zawijania farszu w liście kapusty. Składniki: 70 dag mielonego mięsa wieprzowego 1 torebka ugotowanego ryżu 1 mała główka kapusty 1 cebula 2 jajka pieprz sól koncentrat pomidorowy bułka tarta olej do smażenia Główkę kapusty szatkujemy(...)Chwilę gotujemy, aby była miękka. Gdy ostygnie kroimy ją drobno i dodajemy do mielonego mięsa. Do mięsnej masy dodajemy również drobno pokrojoną cebulę, wcześniej ugotowany ryż i jajka. Doprawiamy solą i pieprzem. Wszystko dokładnie mieszamy na jednolitą masę. Z przygotowanej masy formujemy niewielkie kotlety, obtaczamy je w bułce tartej i smażymy na oleju. Na dno garnka układamy trochę
Salonik smakówroladki z kurczaka. Są one bardzo efektowne i doskonale sprawdzą się na proszony obiad, kiedy zależy nam na wyglądzie przygotowanych potraw. Dzięki temu, że roladki są z mięsa mielonego bardzo łatwo nadać im ładny kształt i nadziać dowolnym nadzieniem. Nic nie wypływa ze środka, nie męczymy się z wyjmowaniem wykałaczek. Roladki można przygotować z nadzieniem wg. mojego przepisu(...)Rozpoczynamy od przygotowania mięsa. Kurczaka mielimy w maszynce do mięsa. Przyprawiamy i odstawiamy do lodówki na 30 minut. Przygotowujemy farsz. Pieczarki obieramy. Papryczkę chili, pieczarki i pomidory suszone siekamy w drobną kosteczkę. Chorizo kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę. Podsmażamy składniki farszu przez około 5 minut. Mięso układamy na lekko mokrej dłoni i formujemy płaskiego kotleta. Na wierz układamy
Mania Gotowaniaświeżym powietrzu. Składniki: 400g chudej wołowiny 100g kaszy kuskus pęczek mięty pęczek pietruszki 1 łyżeczka mielonego kminku sól i pieprz 1. Kaszę solimy i zalewamy wrzątkiem, a następnie odstawiamy ją do ostygnięcia. 2. Mięte i pietruszkę (bez łodyżek) drobno siekamy. 3. Mięso mielimy na średnich oczkach, dodajemy kuskus, posiekane zioła, oraz kminek, doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie wyrabiamy(...)ręką aż do całkowitego połączenia składników. 4. Formujemy kotleciki, po czym odstawiamy je do lodówki na około godzinę. 5. Po tym czasie wyjmujemy z lodówki kotlety, odstawiamy na 15 minut, aby mięso uzyskało temperaturę pokojową. 6. Smażymy na patelni grillowej (lub grillu tradycyjnym) do uzyskania rumianego koloru. Smacznego
Perfect home lifebułka tarta do panierowania kotletów tłuszcz do smażenia Przepis na kotlety pożarskie. Kotlety pożarskie fot. Moja Książka Kucharska PRZYGOTOWANIE kotletów pożarskich - przepis krok po kroku: Krok 1. Bułkę tartą moczymy w mleku, po namoczeniu siekamy razem z mięsem lub mielimy. Krok 2. Dwa żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Krok 3. Mięso mieszamy z 2 żółtkami
Moja Książka Kucharskasłoniny Cebulę obrać i pokroić w drobniutką kostkę a następnie podsmażyć na maśle klarowanym. Do mięsa mielonego dodać zeszkloną cebulę, 1 jajko, sól i pieprz. Całość dokładnie wyrobić maczając często rękę w zimnej wodzie. Następnie uformować 4 bardzo duże kotlety. Klopsy ułożyć na blaszce wysmarowanej smalcem a na wierzchu ułożyć plastry słoniny, żeby mięso nie wysychało podczas
Ola la LCHFserii -podstawy kuchni :-) Takie też są potrzebne :-) Każda szanująca się pani domu powinna umieć przygotować dobre kotlety mielone. Ja dziś podzielę się z Wami moim przepisem. Ja dodatkowo nadziałam je pieczarkami, nie jest to jednak konieczne :-) SKŁADNIKI -0,5 kg zmielonego mięsa (najlepiej łopatka wieprzowa lub szynka) -1 mała cebula -2 ząbki czosnku -1 bułka kajzerka -mleko -sól, pieprz(...)trochę vegety do smaku -1 jajko -3 łyżki bułki tartej -bułka tarta do obtaczania kotletów -olej do smażenia Nadzienie -200g pokrojonych pieczarek -1 łyżka masła -pół małej cebuli Do miski dajemy mięso, dodajemy do niego jajko, kajzerkę poprzednio zamoczoną w mleku i odciśniętą. Cebulę trzemy na tarce o małych oczkach, dodajemy czosnek przepuszczony przez praskę, przyprawy, bułkę tartą
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuchwili dodajemy mrożony szpinak, przyprawiamy solą i pieprzem do smaku. Gdy woda odparuje, odstawiamy do ostygnięcia. 2. Do miski wrzucamy mięso wraz z przygotowanym szpinakiem. Wszystko razem mieszamy i dodajemy bułkę tartą. Formujemy duże kotlety, większe od tradycyjnych mielonych. 3. Po uformowaniu, gotujemy wodę wraz z bulionem. Na gotującą wodę wrzucamy pulpety. Gotujemy
Szefowa kuchnikiełków brokuła 1 ząbek czosnku szczypta soli i pieprzu Przygotowanie: farsz: Mięso z filetu z indyka mielimy z surowym boczkiem oraz czosnkiem. Dodajemy szczyptę soli i pieprzu do smak, kiełki brokuła i mieszamy delikatnie. Filet piersi z indyka kroimy na płaskie kotlety. Mięso dodatkowo cienko rozbijamy. Posypujemy delikatnie solą, nakładamy część farszu i zwijamy w roladę. Końce rolad spinamy
Bon appetit mon amiePyszna zapiekanka - alternatywa dla tradycyjnego obiadu z ziemniakami i kotletem mielonym. Nazywana przez nas "prymkową zapiekanką", gdyż przepis na nią przywędrował od naszych przyjaciół Prymków. Składniki na tę zapiekankę są niemal w każdej kuchni, a przygotowanie trwa tyle, co potrzeba czasu na ugotowanie ziemniaków. Składniki: 1. puree: około 1-1,5 kg ziemnianków 50 ml mleka trochę masła sól(...)pomidory - 3 sztuki 3. warstwa mięsna: 0,5 kg mięsa mielonego - kto jakie lubi koncentrat pomidorowy 2 cebule 2 ząbki czosnku ulubione przyprawy i zioła (u nas pietruszka, koperek, pieprz i słodka papryka) kostka rosołowa Przygotowanie: 1. Gotujemy ziemniaki, odcedzamy. Wrzucamy masło, wlewamy mleko i solimy. Rozdrabniamy. Puree gotowe! 2. Cebulę i czosnek drobno kroimy, podsmażamy na oleju
dobra gospodyni dom wesołym czynibardziej delikatne. Od tradycyjnych mielonych różnią się tym, że dodajemy białka ubite na pianę, bułkę moczymy w mleku a nie w wodzie i panierujemy nie w samej bułce tartej ale tak jak kotlety w mące, jajku i bułce. Ja swoje usmażyłam w głębokim tłuszczu, żeby miały jednolity kolor. Składniki: 500 g mięsa mielonego 2 jajka
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaKotlety z mięsa gotowanego to mój kolejny sposób na wykorzystanie mięsa z rosołu. Z dodatkiem kiszonego ogórka są wilgotne w środku i bardzo smaczne. Może i Wy skusicie się na kotlety mielone w trochę innej odsłonie. Można podawać ze swoim ulubionym sosem. Ja podałam z ketchupem, ziemniakami i sałatką z pomidorów. Prawda, że pyszny obiad? Składniki: 2 gotowane udka(...)panierowania Ugotowane mięso (dałam z rosołu) oddzielić od kości. Skręcić przez maszynkę, a następnie skręcić cebulę. Ogórki zetrzeć na tarce o grubych oczkach i wlać do mięsa wraz z powstałym sokiem podczas tarcia (nie wyciskać) Czosnek przecisnąć przez praskę, wbić jajko. Doprawić solą, pieprzem i papryką, dodać posiekany koperek i dokładnie wszystko wymieszać. Z mięsa formować kotlety, obtoczyć w bułce
O kuchni z uczuciemjeść co dzień samych ziemniaków. Wykombinowałam. Miałam mielone, które prosiło się, by z nich zrobić kotlety - nie, nie tym razem. Czebureki - tatarski przysmak, ale w wersji domowej mini. Te pierożki nie wymagały wielkiego nakładu finansowego. Olej ok 1/2 l, mięso mielone 50 dkg - to najdroższe składniki. Mając dziś troszkę więcej czasu niż zwykle zabrałam się za ich robienie(...)mąki * 1 i 1/3 szklanki wody * szczypta soli i odrobina cukru * żółtko * łyżka oleju do ciasta * 1/2 l oleju do smażenia * łyżka octu lub spirytusu Do farszu: * 50 dkg mięsa mielonego * duża cebula * 1/2 szklanki kefiru * 3 ząbki czosnku * przyprawy: sól, pieprz kolorowy, pół łyżeczki papryki słodkiej i połowę tego ostrej - no chyba, że ktoś lubi odwrotnie
Pieprzyć z Fantazjąpieczone kotlety mielone z kozim serem. Jeżeli nie przepadacie za tym serem to możecie wykorzystać żółty ser lub mozzarella. Ze wszystkimi serami smakują wybornie. I oczywiście mniej kaloryczne, bo pieczone, a nie smażone na tłuszczu. Szybkie do zrobienia i smaczne. Podałam z surówką z kapusty pekińskiej i ziemniakami. Składniki: 1/2 kg mięsa mielonego wieprzowego
O kuchni z uczuciemkurczaka 2 łyżki, mąka pszenna 2 łyżki, cebula biała 1 sztuka, cebula czerwona 1 sztuka, papryka chili w proszku 3/4 łyżeczki, olej rzepakowy Wielkopolski czosnek - ile potrzeba KOTLETY MIELONE: mielone z łopatki wieprzowej 1 kg, jajka 2 sztuki "L", kucharek 1 łyżeczka, cebula biała 1 sztuka, papryka czerwona 1 sztuka, bułka tarta 2 szklanki, woda 1 szklanka, olej(...)wątróbki powinny być dobrze usmażone, wystudzić, blenderem zmiksować mięso mielone z łopatki wieprzowej dobrze wyrobić na kleistą masę z jajkami, kucharkiem, papryką czerwoną, cebulą białą, tartą bułką, wody dolać tyle, aby masa była kleista a nie twarda porcję mielonego na dłoni rozpłaszczyć, nałożyć łyżkę masy wątróbkowej, uformować owalne kotlety tak, aby wątróbka była w środku, obtaczać
W Mojej Kuchni Lubię