choć inne propozycje są przepyszne, to czasem największą radość (zwłaszcza u mojego męża) wywołują... po prostu kotlety mielone :) Do tego ulubiona surówka np. z ogórków kiszonych lub marchewkowo-porowa . Inne propozycje na surówki znajdziecie tutaj . Składniki: 500 g mięsa mielonego np. wieprzowo-wołowego 1 jajko 2 kajzerki + mleko do namoczenia bułek 1 1/2 mniejszej cebuli 1 łyżeczka(...)łyżeczki pieprzu. Całość wyrabiamy ręcznie. W trakcie wyrabiania mięsa dobrze jest dodać odrobinę zimnej wody na ręce i wyrabiać tak długo, aż mięso nie będzie przywierać do dłoni. Formujemy w dłoniach kotlety (mniejsze lub większe). Obtaczamy je w bułce tartej i wkładamy na patelnię z nagrzanym olejem. Smażymy z obu stron. Mielone podajemy z ulubionymi dodatkami. Smacznego
Słodkie okruszkimięsa mielonego 1 duża cebula 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka ostrej papryki sól, pieprz 1. Osiem jajek gotujemy na twardo. Studzimy, obieramy. 2. Mięso mielone mieszamy z przyprawami, posiekaną cebulą i surowym jajkiem. 3. Nabieramy na dłoń mięso, formujemy kulkę, rozpłaszczamy. Na środek układamy jajko i otaczamy mięsem formując kulkę. 4. Kotlety układamy
Szefowa kuchniOstatnio mam obsesję wyszukiwania dla pysznych, tradycyjnych potraw ich dietetycznych odpowiedników. Zazwyczaj cała sztuka polega na tym, aby wyeliminować smażenie na tłuszczu, gdyż to właśnie dostarcza
e-PrzepisyKulinarneOstatnio mam obsesję wyszukiwania dla pysznych, tradycyjnych potraw ich dietetycznych odpowiedników. Zazwyczaj cała sztuka polega na tym, aby wyeliminować smażenie na tłuszczu, gdyż to właśnie dostarcza
e-PrzepisyKulinarneSkładniki: 500 g mięsa wieprzowego 1 całe jajko 1 cebula 2 małe ząbki czosnku 1 czerstwa kajzerka mleko do namoczenia kajzerki sól, pieprz bułka tarta
O kuchni z uczuciemViolaPassion Kotlety z serem???? czemu NIE !!!!!!!!!! Składniki: 500 dag. Mięsa wieprzowego albo drobiowego mielonego ja robię na przemian i oba są smaczne 4 ząbki czosnku 1 cebula 2 surowe jajka 1 łyżka majeranku Pieprz,sól 3 łyżki bułki tartej(wedle uznania) Przyprawa(...)mięsa wieprzowego 2 łyżki 1 sucha bułka namoczona w wodzie Smalec albo olej. Żółty ser. Sposób: Przekładamy mięso do miski wbijamy dwa całe jajka, dodajemy czosnek posiekany drobno, tartą cebulę, majeranek ,sól trochę pieprzu ,przyprawę do mięsa i wyciśniętą bułkę Mieszamy tak by uzyskać jednolita masę Możemy dodać trochę bułki tartej Formujemy nasze kotlety pamiętajmy
Viola cooks with passionBardzo lubię urozmaicać swoje kotlety mielone i dodaje do nich różne dodatki. Tym razem w środku kotletów ukryłam małą kuleczkę mozzarelli. Zamiast niej można dodać inny ulubiony ser, który pod wpływem temperatury rozpuścić się podczas smażenia. składniki: 700 g mięsa mielonego, u mnie łopatka 3 łyżki ekspandowanych nasion amarantusa ok 9-10 kuleczek małej mozzarelli 1 jajko(...)siemienia i bułki tartej do panierowania olej do smażenia Do mięsa mielonego dodać jajko, nasiona amarantusa, sól i pieprz do smaku. Dokładnie wyrobić masę. Następnie nabierać po trochu mięsnej masy i uformować płaski placek. Na środku ułożyć jedną kuleczkę mozzarelli i dokładnie ją oblepić mięsna masą formułując kotleta. Gotowe kotlety panierować w ziarnach i bułce tartej. Smażyć
Monia miesza i gotujePosól lekko, popieprz, dodaj wodę i gotuj kapustę przez 30 minut. Przykryj garnek pokrywką. Mielone kotlety najczęściej robię bez dodatku tartej bułki. Lubię mielone miękkie i puszyste. Takie właśnie są jeśli dodam śmietankę i utartą cebulę. Kotlety mielone 12 sztuk 1kg mielonego, u mnie 50/50 wieprzowo wołowe 1 duża cebula 2 łyżki posiekanej pietruszki(...)polecam zmiksować. Effekt ten sam, a i obędzie się bez łez i obtartych palców. Dodaj mięso, pietruszkę, sól i pieprz i wymieszaj farsz na jednolitą masę. Uformuj 12 okrągłych kotletów i smaż na rozgrzanym oleju, po około 3 minuty z każdej strony. Podaj mielone z młodą kapustą i ziemniaczkami z koperkiem. Smacznego
codojedzeniaDomowego (nr 5/2012). Przepis trochę zmodyfikowałam. Polecam - fajna odmiana mielonego.Składniki:500 g mięsa mielonego (u mnie wołowo-wieprzowe)3 szalotki10 dag ostrego żółtego seraczerstwa kajzerka2 łyżki musztardy1 jajkoocet winnyolejsól, pieprzSposób wykonania:1. Bułkę namoczyć w wodzie lub mleku, odcisnąć.2. Do mięsa dodać jajko sól, pieprz i bułkę. Całość dokładnie wymieszać.3. Cebulki szalotki obrać, pokroić(...)plasterki, zalać octem winnym i wstawić do lodówki na 20-30 minut.4. Z masy mięsnej uformować parzystą liczbę cienkich kotletów. Połowę cienko posmarować musztardą, posypać żółtym serem i nałożyć krążek marynowanej cebuli. Kotlety przykryć kotletem bez dodatków, zlepić brzegi, tak, aby uformować 1 kotlet.5. Rozgrzać olej, usmażyć kotlety z każdej strony przez ok.5 minut. Gotowe kotlety można też po usmażeniu
Kuchnia domowa Aniporcje .Jedną dodamy do papryki a drugą zostawmy na następny dzień na danie obiadowe ,którym będzie kotlet mielony a' la kebab. Danie ma 580 KCAL. 0.5 szkl.ugotowanego ryżu 80 g. 2 strąki czerwonej papryki 240 g. 3 łyżki mielonego mięsa indyczego 90 g. 0.5 jaja ( białko)-25 g. sól pieprz 1 łyżeczka oleju 1 cebula
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkimięsem na szybko Z mięsa mielonego można wyczarować wiele. A jeśli jeszcze będzie to coś, co dużo czasu nam nie zajmie, i będzie dobre, i inne niż nasze tradycyjne kotlety mielone, to już naprawdę mamy ogromny sukces. Wystarczy zagnieść ciasto, chłodzić nie potrzebujemy, chyba że mamy więcej czasu, przesmażyć mięso i właściwie już gotowe. Do tego obowiązkowo(...)danie jak ta lala :) Składniki: na ciasto: 350 g mąki pszennej 100 g śmietany 18 % 1 jajko pół łyżeczki soli 1 jajko 180 g margaryny na farsz: 500 g mięsa mielonego 1 duża cebula 2 ząbki czosnku sól pieprz majeranek 2 łyżki oliwy Sposób przygotowania: Wszystkie składniki na ciasto zagnieść na jednolite ciasto. Jeśli mamy czas zawijamy
na moim stole...zabrakło mi czasu na gotowanie jaj, studzenie ich i siekanie, po prostu nie dziś. Przyjdzie jeszcze na nie czas. Złapałam co miałam i tak oto powstały te pyszne mięciutkie kotlety do obiadu z dowolnymi dodatkami. Polecam bardzo. Potrzebujemy: 2 filety rybne, mogą być mrożone 2 cm boczku, ja użyłam takiego, który sama upiekłam w piekarniku, ale może być dowolny(...)łyżeczki mielonego kuminu , u nie od Indian Bazaar pół łyżeczki soli Ponadto: bułka tarta do panierowania olej rzepakowy do smażenia 2 kromki pieczywa moczymy w wodzie lub mleku i odciskamy nadmiar płynu. Filety rybne, boczek, cebulę, czosnek i odciśnięte pieczywo mielimy w maszynce do mielenia mięsa. Następnie mieszamy z resztą składników i formujemy okrągłe kotleciki. Obtaczamy kotlety
MamaOskarkaNamieliłam ostatnio mięsa. Zrobiłam kotlety i zaczęłam swoją przygodę z szynkowarem o czym niebawem napiszę. Zostało mi trochę zmielonej łopatki i szynki więc trzeba było to wykorzystać. Do mięsa dorzuciłam sporo warzyw i tak powstał(...)taki pyszny kociołek. Danie można sobie dowolne zmodyfikować, można dodać dowolne warzywa i doprawić ulubionymi przyprawami. Konsystencję dania można sobie regulować ilością wody i warzyw. składniki: 900 g mięsa mielonego ( ja miała 600 g łopatki i 300 g szynki) 2 marchewki (300 g) 2 średnie cukinie po ok 500 g 4-5 ziemniaków (500 g) 1 duża cebula
Monia miesza i gotujedość syto, obowiązkowo z koperkiem. Jeśli przygotowuję tę wersję kapusty to podaję ją z ziemniakami najczęściej lub pajdą chleba rezygnując już z dodatkowego mięsa w daniu. Wersja kapusty młodej bez kiełbasy występuje obok kotleta mielonego, schabowego lub piersi kurczaka pieczonej, z młodymi ziemniakami i koprem oczywiście! Młoda kapusta z kiełbasą i koperkiem SKŁADNIKI: 2 główki młodej kapusty
Zasmakuj Kuchni