kotlety z mięsa mielonego - 2757 przepisów (strona:58/184)

Gołąbki bez zawijania 183

radzić sobie zimą, kiedy kapusta jest twarda? Na ratunek przychodzą gołąbki bez zawijania, czyli uformowane jak kotlety, zanurzone w sosie pomidorowym. Poszatkowana kapusta szybko się gotuje a przy całym daniu jest mniej pracy niż przy tradycyjnych gołąbkach. :-)  500g mięsa mielonego 150g suchego ryżu 500g kapusty (około 1/2 główki) 2 marchewki 4 łyżki bułki tartej 1 jajko(...)śmietany 18% sól, pieprz 1. Kapustę i cebulę bardzo drobno siekamy. Marchewkę obieramy, ścieramy na drobnych oczkach tarki.  2. Mięso mielone, ryż, kapustę, cebulę, sól, pieprz, bułkę tartą i jajko mieszamy w dużej misce. Formujemy owalne kotlety wielkości tradycyjnych gołąbków.  3. W dużym garnku z grubym dnem zagotowujemy 1 litr wody. Do wrzątku przekładamy gołąbki, gotujemy

Szefowa kuchni
PULPETY OWSIANE Z INDYKIEM W SOSIE 141

mięsa mielonego z indyka 2 jajka 1 szklanka płatków owsianych błyskawicznych Sól i pieprz do smaku 2 łyżki przyprawy do kotletów mielonych 1 łyżka papryki mielonej słodkiej i ostrej 2 łyżki musztardy 1 łyżka ketchupu Dodatkowo 500 ml przecieru pomidorowego sól i pieprz do smaku olej rzepakowy do smażenia mięsa PRZYGOTOWANIE:  W dużej misce łącze

Gotowanie Patki
Kotlety mielone faszerowane pieczarki 185

Kotlety mielone faszerowane pieczarkami  to pomysł na szybki i tani obiad. Kotlety wyszły soczyste i bardzo smaczne. A tu zapraszam na faszerowane fetą  lub  cukinią . Składniki: 500 g mięsa mielonego 300 g pieczarek 2 cebule 1 jajko 1 czerstwa mała bułka bułka tarta do obtoczenia olej do smażenia sól, pieprz Wykonanie:  Bułkę namoczyć(...)kostkę. Pieczarki i połowę cebuli z eszklić na oleju. Jajko, bułkę i pozostałą cebulę dodać do mięsa, wymieszać. Doprawić do smaku solą, pieprzem i dokładnie wyrobić masę. Zwilżonymi rękami odrywamy kawałek mięsa, robimy kulkę, spłaszczamy i nakładamy pieczarki z cebulą. Zlepiamy formując kotlety i obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju, na średnim ogniu aż ładnie się zrumienią. Smacznego

magiczna kuchnia Kasi
Surówka z marchewki i bakalii, z imbirowym winegretem 190

Surówkę można jeść od razu po przygotowaniu, ale jeszcze lepsza jest po kilku godzinach, kiedy smaki się połączą. Podaję ją do ryb i jasnych mięs, ale świetnie pasuje też do wieprzowiny w postaci kotletów mielonych lub klasycznych klopsików w pieczeniowym sosie.   Dla mnie ta surówka jest na tyle wszechstronna i smaczna, że sprawdza się nawet jako zdrowy deser(...)startego imbiru (kawałek wielkości damskiego kciuka) 1 czubata łyżeczka musztardy Dijon 1 czubata łyżeczka miodu (dla wegan – melasy albo syropu z daktyli) 1 łyżka octu jabłkowego ¼ łyżeczki soli ¼ łyżeczki mielonego pieprzu ¼ łyżeczki mielonego cynamonu 3 łyżki oleju ryżowego, słonecznikowego lub innego, KONIECZNIE neutralnego w smaku

Karo in the Kitchen
Ziemniaki puree – jak zrobić? 415

puree kwaśną śmietanę, więc także zachęcam do takiego urozmaicenia przepisu – wtedy ziemniaczki mają bardziej wyrazisty smak. Ziemniaki puree możecie podawać do kotletów, pieczonych mięs czy gulaszy. Zobacz też: Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym Ziemniaki z boczkiem i brukselką Placuszki z marchewki i ziemniaków Przepis na ziemniaki puree Drukuj przepis Porcji: 2-3 Czas gotowania: 30 minut Składniki

Kuchnia Bazylii
Ratujmy klasyki! podsumowanie akcji kulinarnej 144

schabu autorka: dorotaw79 | blog: Co w kredensie piszczy Chłopski garnek z wołowiną autorka: dorotaw79 | blog: Co w kredensie piszczy Gołąbki klasyczne w kapuście z mięsem i ryżem autor: kosapopatelni | blog: Kosą po patelni Kotlety mielone autor: kosapopatelni | blog: Kosą po patelni Owoce pod kruszonką autorka: katarzynazielinska29 | blog: Kasia Pichci Wiśnie w spyrytusie autorka: katarzynazielinska29 | blog: Kasia Pichci Chleb drożdżowy

Codzienna kuchnia niecodzienna
Domowy kebab z piekarnika 171

mięsa mielonego wołowo wieprzowego czosnek niedźwiedź przyprawa do kebaba sól i świeżo mielony pieprz 1 łyżka oleju rzepakowego 2 ząbki czosnku Przygotowanie : Do miski przekładamy mięso, dodajemy przeciśnięty czosnek, olej oraz przyprawy: przyprawę do kebaba, czosnek niedźwiedzi, sól i świeżo mielony pieprz - wyrabiamy na jednolitą masę. Z mięsa formujemy podłużne kotlety wielkości dłoni (dobrze ugniatamy), nabijamy

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
LENIWE GOŁĄBKI-JAK JE ZROBIĆ 180

ŚMIETANY KWAŚNEJ 1 PRZECIER POMIDOROWY SÓL,PIEPRZ. ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Kapustę drobno poszatkowač,pieczarki pokroić w kostkę,cebulę drobno posiekač.Do kapusty dodać pieczarki, mięso mielone,cebulę ,jajka,sól,pieprz,kaszę mannę,dobrze wymieszać.Formować kotlety ,obsmazyć je na oleju i ułożyć w garnku lub rondlu.Zalać zrobionym sosem pomidorowo- śmietanowym i dusić 30 minut. Wszystkie składniki na sos oprócz

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Kotlety z kapusty 247

Pamiętam, kiedy w dzieciństwie mama pierwszy raz przygotowała kotlety z kapusty. Wyglądały jak kotlety mielone, ale stwierdziłam wtedy, że są smaczniejsze od kotletów z mięsa. I podtrzymuję tę opinię :) Proponuję podać je z ryżem lub ziemniakami i ciepłym sosem. Składniki na około 20 niewielkich sztuk: 1 średnia główka białej kapusty 2 cebule 2 łyżki masła 1 sucha bułka

Trzeci talerz
Kotleciki z rzodkiewką i szczypiorkiem 246

Wzbogaciłam zwykłe mielone kotlety rzodkiewką i szczypiorkiem, żeby przemycić synkowi trochę witamin. Udało się, bo zajadał z apetytem. Składniki 1/2 kg mięsa mielonego 4-5 rzodkiewek 1 jajko szczypiorek (drobny) sól pieprz ziołowy 1,5 szkl płatków kukurydzianych olej do smażenia 1. Rzodkiewki … Czytaj dalej

Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty
Kotlety mielone w sosie musztardowym 196

jednej z grup na fb podpatrzyłam przepis na kotlety mielone w sosie musztardowym, postanowiłam spróbować jak smakują. Składniki: 500 g mięsa mielonego ( ja użyłam z indyka) 1 cebula otręby ( dla osób nie na diecie – bułka tarta) 1 jajo 0,5 litra bulionu warzywnego 3 łyżki śmietany 12% do zup 3 łyżki musztardy olej do smażenia sól(...)użyć pszennej) Przygotowanie: mięso przełóż do miski, wbij do niej jajo, dodaj otręby ( bułkę tartą), wyrób mięso dłońmi tak, żeby nie było zbyt rzadkie, dodaj sól, pieprz do smaku cebulę pokrój z kostkę, czosnek posiekaj na patelni rozgrzej olej i podsmaż na niej cebulę z czosnkiem, dodaj ją do mięsa i dokładnie wymieszaj formuj dłońmi kotlety, obtocz je w otrębach

Oka w rosole czyli KaFka gotuje
Mielone w fasolowym sosie 173

wykorzystać takie kotlety , zapraszam na przepis . Składniki  4 kotlety mielone( z dnia poprzedniego ) łyżka koncentratu pomidorowego  1 puszka fasoli w sosie pomidorowym  1 łyżeczka pieprzu ziołowego  sól do smaku  2 łyżeczki majeranku  1 kostka warzywna  Wykonanie  Do garnka przekładamy nasze kotlety pokrojone w kostkę , zalewamy wodą , dodajemy koncentrat pomidorowy, kostkę warzywną(...)sosie pomidorowym i zagotowujemy to wszystko razem , kiedy się zagotuje , mieszamy do czasu do czasu aby nam się fasola nie przypaliła , gotujemy około 10 minut wszytko razem . Jak mięso nam się dobrze połączyło z fasolą , po 10 minutach solimy do smaku , i podamy np z makaronem , ziemniakami , bądź z kopytkami . Smacznego

Mój Smak
Burgery z wołowiną 145

Natomiast dodatki do burgerów to już indywidualna sprawa każdego smakosza;) Składniki: 4 bułki do hamburgerów 500g wołowiny sól świeżo mielony pieprz dodatki: cebula, pomidor, ogórki konserwowe, papryka, sałata, ser, musztarda, ketchup itd. Mięso zmielić, przemieszać ręka. Uformować 4 kotlety o grubości ok 1,5cm. Kotlety przełożyć pergaminem i włożyć do lodówki na 30 minut. Przed smażeniem oprószyć solą

Obiad gotowy

Proponowane wyszukiwania