łopatki 1 duża cebula 1 duża marchewka 1 por 3 liście laurowe 4 kulki ziela angielskiego przyprawy: sól, pieprz biały, słodka papryka, majeranek mąka pszenna (np. Wrocławska) do obtoczenia mięsa 130 g margaryny 1 słoik żurawiny leśnej Devaldano (290 g) WYKONANIE Mięso umyć i pokroić na cienkie kawałki (tak jak kotlety). Przyprawić z obu stron solą, pieprzem, papryką i majerankiem(...)ziele angielskie. Wszystko smażyć jakiś czas, aż cebula lekko się przyzłoci. Na cebulę ułożyć mięso i przypiec krótko z obu stron. Dolać wody, dodać obraną i pokrojoną w krążki marchewkę, oraz białą część z pora (również pokrojoną w krążki). Nałożyć pokrywę i smażyć około 45-60 minut, od czasu do czasu dolewając wody i obracając mięso. Jak już mięso zacznie
Passions hobbies lifesmaczne i na ciepło i na zimno. Jadłam ciepłe podczas smażenia. Na zimne skusiłam się już po sesji fotograficznej….Taka to dola kulinarnego blogerki he, he… Kotlety brokułowe Składniki: na 20 sztuk 1 duży brokuł, po oczyszczeniu 400 g 80 g pora 150 g pestek słonecznika 1½ łyżki mąki lnianej 150 g feta 2 jajka 70 g zmielonych(...)soku z cytryny Dodatkowo sałata lodowa czerwona kapusta kiełki marchewka odetnij nogę od brokuły i liście. Podziel na różyczki. Grubo pokrój pora. Warzywa umieść w malakserze. Dodaj słonecznik, jajka, oliwę, mąkę lnianą i feta. Dopraw solą zmiksuj na gruboziarnisty farsz. Rozgrzej ghee (masło klarowane) na patelni. Z farszu zrób 20 kotletów, 50 -55 gram każdy i smaż na złoty kolor
codojedzeniaśmietaną to niezwykle proste, smaczne i klasyczne danie, idealny dodatek do młodych ziemniaków lub mielonych kotletów. Jest to świetna propozycja, która również znakomicie smakuje solo, najlepiej zaraz po przygotowaniu i na gorąco. składniki na 3 porcje główka młodej kapusty 2 cebule 1 marchewka pęczek koperku 2 łyżki masła 1/2 szklanki śmietany 18% 2 łyżeczki mąki pszennej szczypta kminku
Smakowite Daniaśmietaną to niezwykle proste, smaczne i klasyczne danie, idealny dodatek do młodych ziemniaków lub mielonych kotletów. Jest to świetna propozycja, która również znakomicie smakuje solo, najlepiej zaraz po przygotowaniu i na gorąco. składniki na 3 porcje główka młodej kapusty 2 cebule 1 marchewka pęczek koperku 2 łyżki masła 1/2 szklanki śmietany 18% 2 łyżeczki mąki pszennej szczypta kminku
Smakowite DaniaHej! Dzisiaj zapraszam na kotlety z piersi kurczaka, które są aromatyczne, smaczne i zdrowe. Mam nadzieję, że przypadną Wam do gustu. Potrzebujemy: Czytaj więcej »
Tylko pysznieMacie swoje ulubione, ukochane warzywa? ja w zależności od pory roku pożeram szparagi, piekę marchewki, robię ciastka z dyni. Każda pora ma swój kolor ale na kolor buraka jest zawsze czas :) jako mała dziewczynka uwielbiałam zasmażane buraczki , które robiła mama do kotletów mielonych. Jako dorosła kobieta odkryłam, że gdy się je upiecze stają się esencją smaku, słodyczą samą
Dzieje kuchennej WiewióryWidoczne na zdjęciu kotlety rybne , są zdecydowanie urozmaiconą wersją tradycyjnej pieczonej ryby :P Bez zbędnego pisania... przejdźmy do przepisu ! : SKŁADNIKI : 200 g białej ryby (dorsz, mintaj) 1 ugotowany batat 1/2 marchewki 1/2 pora koperek mieszanka ziół sól i pieprz PRZYGOTOWANIE: Rybę doprawiamy solą ,pieprzem i skrapiamy sokiem z cytryny - gotujemy na parze , lub pieczemy
Marcepanowa kuchniadlaczego tak długo go nie używałam. Wołowinę robiłam około 30 minut. Składniki: ok.600 gram wołowiny 2 marchewki Kawałek selera 1 cebula 3 ząbki czosnku Sól Pieprz Pomidory z puszki Liść laurowy Ziele angielskie olej Wykonanie: Wołowinę kroimy na kawałki ( plastry jak na małe kotlety, większość wołowiny się nadaje ), dodajemy łyżkę oleju. Przyprawiamy solą ( ok 1 łyżeczka ) i pieprzem. Pozostawiamy
Smaki Ewypłaskie kotlety. Mięso dodatkowo cienko rozbijamy. Posypujemy delikatnie solą, nakładamy część farszu i zwijamy w roladę. Końce rolad spinamy wykałaczkami aby się nie rozpadły podczas smażenia. Rolady obtaczamy w mące i obsmażamy przez chwilę na rumiany kolor. Kostkę rosołową Vegeta Natur rozpuszczamy w gorącej wodzie i wlewamy na patelnię z obsmażonymi roladami. Dodajemy startą drobno marchewkę i drobno pokrojonego
Bon appetit mon amieCoraz częściej zamiast odwiedzać popularne sieciówki z fastfoodami wybieramy mniejsze lokale serwujący pyszne burgery. Ostatnio w jednym takim lokalu byliśmy, a TUTAJ znajdziecie recenzję. Chciałbym Wam
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!tymi kotletami. Nie miałam w planach przygotowania zdjęć i przepisu na bloga, ale okazało się, że obiad wyszedł tak pyszny, że od razu zabrałam się za fotki. Najlepsze kotlety wegetariańskie jakie jadłam, soczyste, pikantne, aromatyczne. Bardzo polecam! 5-6 dużych pieczarek pół czerwonej cebuli łyżka masła łyżka soku z cytryny sól i pieprz 1,5 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej łyżka(...)dynii, pietruszkę oraz papryczki (papryczki które kupuję, w zalewie maja także marchewkę i jej też dodałam około łyżkę). Jeśli macie w domu oczyszczone, suszone grzyby to możecie przygotować z nich także puder grzybowy i dodać jako przyprawę. Dodaje fajnego aromatu. Całość mieszamy i formujemy […] Artykuł Pikantne kotlety z kaszą jaglaną i pieczarkami pochodzi z serwisu Mienta blog
Mienta blogformowania kotletów przechowywać w lodówce. Dzięki temu mocno stężeje i kotlety nie będą rozpadały się podczas smażenia. SKŁADNIKI / 5 SZT. 2/3 szklanki suchej kaszy jaglanej (lub 2 szklanki ugotowanej) 10 g masła 2 szklanki gorącej wody 50 g masła 1/2 papryki 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 marchewka 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 1 łyżka koncentratu pomidorowego(...)Odstawiamy z ognia i zostawiamy pod przykryciem, do całkowitego wystygnięcia. Ostudzoną kaszę lekko solimy i spulchniamy widelcem. Paprykę oczyszczamy z gniazd nasiennych i kroimy w małą kostkę. Marchewkę, cebulę i czosnek ścieramy na tarce o dużych oczkach. Skórkę pomidora nacinamy na krzyż, zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 2 minuty. Obieramy ze skóry, kroimy w kostkę Na patelni
cool and mintydorosłym. Najlepiej aby wszystkie składniki były przygotowane wcześniej. W momencie formowania kotletów powinny być dobrze odparowane i zimne. Im sztywniejsze będą składniki, tym sztywniejsze i bardziej zwarte będą burgery. Kotleciki nie muszą być podawane w bułce, można je serwować np. z mizerią lub marchewką z groszkiem. SKŁADNIKI / 6 BURGERÓW 1 puszka białej fasoli (400 g) 1 cebula(...)Rozgniatamy na puree. Puree ziemniaczane i fasolowe przekładamy do miski, wbijamy jajko, dodajemy przyprawy i natkę pietruszki. Dokładnie mieszamy. Łyżką nabieramy porcje masy i w zwilżonych wodą dłoniach formujemy kotlety. Obtaczamy w bułce tartej wymieszanej ze świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Smażymy na 0,2 cm warstwie dobrze rozgrzanego oleju, po 3 minuty z każdej strony, do zrumienienia. SOS CZOSNKOWY
cool and mintySiekane kotlety to świetny pomysł na przemycanie warzyw dla niejadków. U nas się sprawdziło :) Teraz młoda cukinia jest najpyszniejsza, dlatego polecam serdecznie taki obiad. Składniki: 1 młoda cukinia 1 marchewka 1 cebula 500 g piersi z kurczaka sól, pieprz 2 jajka 3-4 łyżki mąki 1 ząbek czosnku Sposób przygotowania: 1. Cukinie umyć. Marchew obrać, warzywa zetrzeć na tarce
Kuchnia domowa Aniplasterków, a resztę ścieramy na tartce do miski, w której będziemy robić masę na kotlety. Marchew kroimy na pół - jedną część kroimy wzdłuż na plastry, drugą część ścieramy na tartce do miski. Cebulę kroimy w kostkę. Ostudzoną kaszę dodajemy do buraczków i marchewki, dodajemy cebulę i przyprawy oraz mąkę.Wszystko dokładnie mieszamy i formujemy kotleciki. Smażymy je na patelni
Bananowe Pole