Mięso mielone mieszamy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem ,posiekanym porem ,jajkiem ,sosem sojowym ,mlekiem ,startymi na dużych oczkach selerem i marchewką ,masę zagęszczamy bułką tartą bułką tartą (masa ma być gęsta). Do smaku doprawiamy solą ,pieprzem i papryką. Formujemy kotlety i obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na złoto
R'n'G KitchenGalaretka z jabłek z bitą śmietaną 12. Jabłuszka pod pierzynką 13. Kluski śląskie 14. Kokosanki 15. Kompot z rabarbaru 16. Kotlety mielone z kapustą 17. Makaron z jajkiem 18. Makaron z sosem 19. Mazurskie Farszynki 20. Mielone z ryżem, marchewką i groszkiem 21. Polędwiczki wieprzowe z cebulką 22. Ryż z jabłkami 23. Smak z dzieciństwa czyli "Gołąbki z grzybami
Tradycyjna Kuchniarzadko się ją wykorzystuje. Można z niej przyrządzić wspaniałe danie , które zachwycą nawet mięsożerców! U mnie były już kotlety z soczewicy. Były ” Złociste pierogi z czerwoną soczewicą i cebulką „ Była ” Kremowa zupa soczewicowa z muszelkami i chrupiącą marchewką „ I ” Wegetariańskie krokiety z warzywami „ Więc dziś przyszła pora na coś innego! Zrobiłam z niej pulpeciki! Delikatne , soczyste … a dzięki temu
Ostra na Słodkołyżkę oleju.8. Smażyć kotlety do mocniejszego zarumienienia (ja lubię jak z wierzchu są chrupkie) - smażyłam pod przykryciem. Kalorie:1 porcja (kotlety bez surówki): ok. 450 kcal (bez oleju: ok. 360)Dodatkowo:Surówka na zdjęciu: 100 g białej kapusty, trochę marchewki, pół małego ogórka kiszonego, 1/3 łyżeczki cukru i pół łyżeczki musztardy. Smacznego
Malowane smakiemjajka oraz przyprawy: sól, pieprz i łyżeczkę przyprawy do ryb. Składniki dobrze wymieszać i z rybnej masy formować kotlety. Każdy obtoczyć w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Podawać z ziemniakami i np. marchewką z groszkiem lub surówką z kiszonej kapusty
Pasja SmakuWasze przepisy z karkówką. Jak zwykle przepisy lub linki możecie dodawać w komentarzu do tego wpisu. Karkówka na obiad Składniki: 6-8 porcji 1,3 karkówki bez kości 3 marchewki, średniej wielkości 3 pasternaki lub pietruszki, u mnie małe pasternaki 3 nacie selera 3 duże cebule 1 czosnek solo 200 g pieczarek 1 łyżeczka majeranku 1 ½ łyżki przyprawy do grilla(...)bulionu 2 łyżki posiekanej natki pietruszki do posypania Usuń błony z mięsa i podziel je na kotlety o grubości 2 cm. Posyp mięso przyprawą do grilla, solą i pieprzem. odstaw na pół godziny, nie do lodówki. W między czasie przygotuj warzywa. Obierz marchewkę i pietruszkę i pokrój w grube talarki. Obierz czosnek i pokrój w kostkę. Obraną cebulę pokrój
codojedzeniaPrzygotowane przeze mnie ostatnio “ Kotlety z wędzoną rybą i soczewicą ” zainspirowały mnie do stworzenia burgerów, w których zamiast typowej mięsnej wkładki jest właśnie wcześniejszy kotlecik rybny. Soczystości całemu burgerowi nadają te same dodatki, czyli sos curry na bazie jogurtu i odrobiny majonezu, dżem morelowy oraz surówka z marchewki. Jako, że burgery bez sałaty dla mnie nie istnieją, musiałam
Moja Delicjapierwsze, jako burger w bułce, który stanowi świetną odmianę od tego mięsnego. Po drugie, w formie kotletów, które wystarczy skomponować z lekką sałatką lub kaszą z warzywami. Inspiracja: pink envelope Składniki na 7 burgerów 1 szklanka czerwonej soczewicy 2 średnie marchewki 1/2 cebuli 2 ząbki czosnku natka pietruszki 1/2 szklanki bułki tartej + bułka tarta do obtoczenia burgerów 1 jajko(...)Odcedzić. Zblendować. Cebulę pokroić w kostkę, a czosnek posiekać – zeszklić. Soczewicę ugotować według instrukcji na opakowaniu, odcedzić i blenderem zmiksować na gładką masę. Wymieszać w dużej misce soczewicę z marchewką. Dodać posiekaną natkę pietruszki, podsmażoną cebulę z czosnkiem, ostrą paprykę, pieprz, sól i wymieszać. Wsypać bułkę tartą i wbić jajko. Dokładnie połączyć wszystkie składniki. Zmoczyć dłonie w zimnej wodzie
Fabryka pomysłówDziś zapraszam Was na pyszny i prosty w przygotowaniu obiad. U mnie wszyscy wprost przepadają za kotletami z szynki wieprzowej. Są proste, syte i co najważniejsze pyszne. Podaję do nich różne surówki i warzywne dodatki. Ostatnio zajadaliśmy się nimi w towarzystwie surówki z marchewki i pora , ogórków kwaszonych i pomidorków (każdy miał swój ulubiony dodatek). Polecam na obiad. Spróbujcie. Składniki(...)pieprzu czarnego mielonego Skworcu 1 łyżeczka soli himalajskiej 2 większe bułki mleko do namoczenia bułek około 4 łyżki bułki tartej 1 duża czerwona cebula Dodatkowo: bułka tarta do obtoczenia kotletów olej do smażenia Przygotowanie: Bułki rwiemy, przekładamy do miski i zalewamy mlekiem (odstawiamy żeby dobrze nasiąkły). Do większej miski przekładamy całe mięso, wbijamy 2 jajka, dodajemy nasze bułki, pokrojoną drobno
Słodkie okruszkiopłukać i gotować we wrzącej, osolonej wodzie ok 15 minut. Na patelni rozgrzać masło, wrzucić marchewki, smażyć chwilę z każdej strony, dodać cukier i miód i karmelizować jeszcze ok 5 minut. Pierś z kurczaka podzielić na dwie pojedyncze, każdą ubić tłuczkiem na cienkie kotlety i przyprawić każdą stronę solą i pieprzem, przełożyć ostrożnie na folię spożywczą, na mięso rozłożyć pokrojone(...)małym ogniu ok 25 minut. Po tym czasie roladki wyjąć z wody, odczekać 5 minut i delikatnie zdjąć folię (można pomóc sobie nożyczkami). Roladki pokroić. Podawać z puree i marchewkami. Smacznego
TrufelkowoPlacki z cukinii to jedne z moich ulubionych, zwłaszcza z młodą marchewką która już pojawiła się w sklepach. dzisiaj upiekłam je z dodatkiem ziarna słonecznika. Wyszły
Kulinarne Fantazje MarioliKolejny ze sposobów na odchudzenie kotleta - tym razem mielonego:). Zamiast usmażyć, upiekłam je a do mięsa dodałam warzywa - marchew, cukinię i cebulę a do tego natkę pietruszki. Wyszło naprawdę smacznie. 500g mięsa mielonego 1 duża cukinia 2-3 marchewki 2 cebule 1 jajko L 5 łyżek posiekanej natki pietruszki 3 łyżki bułki tartej sól, pieprz, papryka slodka, papryka
Szefowa kuchniprzegram :) Dzisiaj mam dla Was kotlety mielone z kaszą jaglaną i kilkoma warzywami, bez jajka. Na zewnątrz wspaniale chrupkie, w środku przepysznie miękkie. Nawet ziemniaków nie trzeba do obiadu :) Zjadłam z mieszanką sałat polaną jogurtem naturalnym. Składniki: 250 gramów mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 3 łyżki kaszy jaglanej 1 łyżka masła 1 marchewka 5 cm pora 2 łyżki posiekanej natki pietruszki(...)przed gotowaniem, nie solę też wody, ale można to zrobić. Mięso, obraną marchewkę i pokrojoną na większe kawałki, pora i 3 łyżki bułki tartej przekładamy do malaksera i dokładnie miksujemy. Następnie dodajemy ugotowaną kaszę jaglaną i ponownie miksujemy Na patelni, na całej powierzchni, rogrzewamy olej Formujemy kotlety (wyszło 5 dosyć sporych sztuk), obtaczamy w bułce tartej... ... i smażymy
Szczęśliwa kuchniaprzegram :) Dzisiaj mam dla Was kotlety mielone z kaszą jaglaną i kilkoma warzywami, bez jajka. Na zewnątrz wspaniale chrupkie, w środku przepysznie miękkie. Nawet ziemniaków nie trzeba do obiadu :) Zjadłam z mieszanką sałat polaną jogurtem naturalnym. Składniki: 250 gramów mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 3 łyżki kaszy jaglanej 1 łyżka masła 1 marchewka 5 cm pora 2 łyżki posiekanej natki pietruszki(...)przed gotowaniem, nie solę też wody, ale można to zrobić. Mięso, obraną marchewkę i pokrojoną na większe kawałki, pora i 3 łyżki bułki tartej przekładamy do malaksera i dokładnie miksujemy. Następnie dodajemy ugotowaną kaszę jaglaną i ponownie miksujemy Na patelni, na całej powierzchni, rogrzewamy olej Formujemy kotlety (wyszło 5 dosyć sporych sztuk), obtaczamy w bułce tartej... ... i smażymy
www.szczesliwakuchnia.blogspot.combogaty i zachęcający do pałaszowania:-) Składniki - ok. 20 sporej wielkości kotletów 500 g kaszy gryczanej niepalonej, nieugotowanej 200 g sera feta - prawdziwego, nie serów sałatkowych typu feta 5 jaj 6 łyżek mąki bezglutenowej - można używać wyłącznie skrobi ziemniaczanej, kukurydzianej lub ich mieszanki średnia cebula 2 ząbki czosnku 1 duża marchewka pęczek natki pietruszki sól pieprz olej do smażenia Kaszę ugotować(...)feta, posiekaną natkę pietruszki i wystudzoną cebulę z marchewką. Całość wyrobiłam. W trakcie wyrabiania masa powinna zacząć odstawać od ręki. Odnośnie soli i pieprzu - sugeruję dodać ich sporą ilość tak, aby smak był wyraźny. Musi być mocno słone i pieprzne. Podczas smażenia te smaki złagodnieją. Następnie należy formować kotlety - tak jak mielone - i smażyć na złoto na rozgrzanym oleju
Ze smakiem bez glutenu