kotlety z marchewka - 1000 przepisów (strona:35/67)

Kotleciki wegetariańskie 210

razem kotleciki tak samo dobrze smakują i szybko znikają z talerza. Tym razem dodatkiem do kotletów w celu urozmaicenia jest sos tzatziki.Składniki:woreczek ryżugarść kaszy jaglanejgarść soczewicy30 dag pieczarekcebula2 jajka3 marchewkiszklanka bułki tartejprzyprawy: papryka, curry, pieprzolejWykonanie:1. Soczewicę moczymy ok. godziny. Odcedzamy.2. Marchewki obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczkach.3. Ryż, kaszę, soczewicę i marchewki zalewamy wrzątkiem i gotujemy

Pasja Smaku
Kotlety rybne 147

ryba nieszczególnie polecana dzieciom. Naszą alternatywą dla młodszych biesiadników są kotlety rybne. Przygotowujemy je z dowolnie wybranego mrożonego gatunku ryby z rozmaitymi dodatkami. W przepisie dodałyśmy cebulkę i czosnek (wersja dla 5 latka). Przygotowując taką rybkę  dla młodszych dzieci, pomijamy te elementy, a dodajemy np. kawałek ugotowanej marchewki i pietruszki. Kompozycja dodatków może być dowolna w zależności od wieku(...)mięsa. Dodajemy surowe jajko, posiekany czosnek oraz przyprawy. Całość wyrabiamy na jednolitą masę. Jeżeli masa rybna będzie za luźna można dosypać odrobinę bułki tartej. Następnie, nieco wilgotnymi rękami, formujemy kotlety i obtaczamy je w bułce tartej. Tak przygotowaną rybę smażymy na rozgrzanej patelni na złoty kolor z obu stron. Po zdjęciu z patelni można ja odsączyć na ręczniku papierowym. Smacznego

Kolizje Smaków
Jak kupować tanio i zdrowo? 15 sposobów. 175

się, żeby było obecne na stole 2, góra 3 razy w tygodniu. W pozostałe dni stawiaj raczej na wegetariańskie obiady. Możesz też w ramach kompromisu stosować różne sztuczki - np. kotlety mielone rób pół na pół z ugotowaną kaszą jaglaną - będzie zdrowiej, ekonomiczniej i...smaczniej. 8. PRZEGLĄDAJ GAZETKI PROMOCYJNE SKLEPÓW Oczywista sprawa, ale tak naprawdę mało komu chce się to robić(...)pozornie nieprzydatnych produktów można zrobić coś pysznego - wystarczy tylko odrobina kreatywności. Przykładowo: z natki marchewki można ukręcić pesto (potem dodajemy makaron, trochę warzyw/mięsa i obiad gotowy), z czerstwego chleba zrobimy grzanki, resztki warzyw można dorzucić do omleta warzywa z rosołu nadają się na kotlety i na koniec recyklingowy mistrz, czyli pieczone obierki z ziemniaków (przepis znajdziecie tu) 14. ZAINWESTUJ

Powiedz dietom nie
Jarskie kotlety 189

My Blueberry Corner by "jagodzianka" Takie kotlety to wspaniała, smaczna przekąska – w ten sposób wykorzystuję niedojedzone resztki z obiadu. Świetnie nadaje się jako drugie … Przeczytaj

My Blueberry Corner
KOTLETY MIELONE Z CZERWONEJ SOCZEWICY 137

jestem fanką raczej zielonej soczewicy ale po przeglądzie szafek kuchennych znalazłam czerwoną, a że wczoraj był 11 listopada i markety pozamykane, to zmontowałam kotlety z soczewicy. Słuchajcie rewelacyjne, najlepiej mi smakują z majonezem :-) ale polecam podawać z  ziemniakami, surówkami lub po prostu na kanapkę do pracy. Bardzo pysznie i zdrowo, bo przecież soczewica(...)spowoduję, że nie będą się sklejać ). Marchewkę oczyścić, zetrzeć na tartce o grubych oczkach razem z czosnkiem. Pomidory pokroić drobno w kostkę. Dodać do soczewicy, doprawić przyprawami. Konsystencja powinna być taka jak na tradycyjne mielone. W sytuacji kiedy będzie za rzadka dodać bułkę tartą lub kaszę. Formować kulki, delikatnie zgnieść na formę kotleta. Smażyć z obu stron na złoty kolor

pieprzny smaczek
Kotlety z indyka z jarmużem i marchewką w towarzystwie słodko-ostrej marchewki. 157

powoli tak aby w środku mięso nie było surowe, a zewnętrzna strona lekko przyrumieniona (chrupiąca). Marchewki myjemy i oczyszczamy szczotką. Jest to młoda marchew więc nie ma sensu jej obierać. Kroimy w plastry. Mieszamy w miodzie i chilli. Smażymy na patelni na której smażyliśmy kotlety. Będzie super słodka i ostra

ClauditteMissCooking
MŁODA KAPUSTA ZASMAŻANA, SCHABOWY Z KOŚCIĄ I MŁODE ZIEMNIAKI 169

Swojski, tradycyjny obiad, bez którego nie wyobrażam sobie wiosenno-letniego sezonu. Młoda zasmażana kapusta z boczkiem, marchewką i koperkiem w towarzystwie pysznego, soczystego schabowego, koniecznie z kością, i młode ziemniaczki.  Taki obiad mogłabym jeść codziennie, a kapustę (jeśli zostanie) za każdym razem wyjadam łyżką z garnka tak długo, aż zobaczę dno :D Schabowego robię zawsze z kością, dla mnie(...)taki jest najlepszy i dzięki niej ma najwięcej smaku i aromatycznych soków, dlatego warto wybrać się do miejscowego rzeźnika, żeby kupić solidny kawałek mięsa. Kotlety powinny mieć ciemniejszą barwę i grubość około 2-2,5 cm, a po rozbiciu około 5-7 mm, wtedy nie wysuszą się zbytnio podczas smażenia i zachowają swoją soczystość.  Taki klasyczny schabowy z kością

Słodko-Słony Świat Ilony
Środa: Wegetariańskie burgery z cieciorki i koziego sera 147

programu Karola Okrasy , lekko go tylko zmieniliśmy jeśli chodzi o podanie. Karol Okrasa podał je w sosie pomidorowym. My serwujemy burgery na ciepło, w bułce, z sałatami, kalerpką, marchewką, cukinią, rzepą…. Generalnie ze wszystkimi warzywami jakie są pod ręką. Burger według tego przepisu jest jednym z ulubionych Eugeniusza – stawia go na równi z hamburgerami z wołowiny. Można(...)podać dokładnie w tak sam sposób jak wersję mięsną, czyli z wysmażonym boczkiem, cebulą, ogórkiem kiszonym i keczupem. Lepiej jednak smakuje w wersji wege:) Trzeba przyznać, że ten oryginalny kotlet jest niezwykle aromatyczny, konkretny w smaku i bardzo sycący. Polecamy wszystkim, którzy z dystansem patrzą na wegetariańskie burgery. My też długo uważaliśmy, że tak jak nie ma jarskich steków

Niedzielny kucharz
Obiad za 10zł - Dwa dania: Ryżówka i mortadela panierowana na ryżu z warzywami podana. 245

gram ryżu brązowego; koszt 2,59zł/kg; koszt zużytego 1,29zł -jajko 0,29gr -porcja rosołowa z kury i skrzydło indycze 800 gram; koszt 3,47zł -warzywna porcja rosołowa (4 marchewki, 2 pietruszki, kawałek selera, kawałek pora, natka pietruszki) koszt 2,35zł -sól, pieprz, liście laurowe, ziele angielskie -groszek zielony 4 łyżki; 3,98zł/kg; koszt zużytego 0,24zł -mleko kilka łyżek(...)znów w bułce. Jeżeli lubicie grubszą panierkę powtórzcie czynność. Kotlety z mortadeli smażymy na oleju rzepakowym. 300 gram ryżu gotujemy w osolonej wodzie z łyżeczką oleju. Gdy będzie na ząb cedzimy. Na patelnię wlewamy małą chochelkę naszego bulionu (jak zrobić poniżej), wrzucamy ryż i groszek, oraz wyciągnięte z bulionu marchewki i pietruszki. Redukujemy płyn. Doprawiamy pieprzem i solą wg uznania

BaRepas
Zrazy z łopatki w sosie własnym 605

spora sól , pieprz do smaku 1 łyżeczka suszu warzywnego (ja używam własnej roboty z marchewki,selera,pietruszki , cebulki) musztarda angielska lub sarepska ( ostra ) 2 łyżki smalcu 1 łyżka mąki do zagęszczenia sosu Łopatkę kroimy w dość grube plastry około 1,5 cm . Rozklepujemy jak kotlety schabowe , dość cienko ( najlepiej klepać , przez woreczek foliowy , nie rozpadają się i są równe ) . Cebulkę

Ogrodnik w podróży
Kurczak pod marchewkową pierzynką 158

Składniki: * podwójna pierś z kurczaka * przyprawa do kurczaka * 2 duże marchewki * 1 cebula * ok125 g żółtego sera * 4 łyżki majonezu * 4 łyżki gęstej śmietany * płaska łyżka curry * oliwa do wysmarowania blaszki Sposób przygotowania: Piersi przekrawamy wzdłuż, tak żeby powstały 4 kotlety. Rozbijamy tłuczkiem. Obsypujemy przyprawą do kurczaka. Marchew trzemy na tarce na grubych oczkach. cebulę drobno siekamy. Mięso wykładamy

Pobite gary Barbary
Kotleciki z gotowanego kurczaka 145

obrać z mięsa, zmielić w maszynce do mięsa lub drobno posiekać. Dodać drobno pokrojone marchewki, żółtko i odciśniętą bułkę. Jeżeli masa jest za rzadka dodać bułki tartej. Doprawić do smaku. Uformować małe, płaskie kotleciki, obtoczyć w mące i smażyć na rumiano na oleju rzepakowym. Kotlety wykładać na ręcznik papierowy (wchłonie nadmiar tłuszczu

Atlas Smaków
Klasyczne brownies, Magiczne smaki 158

rewelacja, wydaje mi się, że był to krupnik z drobną kaszą jęczmienną, dynią i marchewką, dało się wyczuć curry, ale bardzo małą ilość. Jako tłuszcz pewnie posłużyło masło ghee (które można kupić w restauracji).  Na drugie danie niezły misz-masz: ziemniaki z groszkiem, kotlety z ziarnami, gotowane buraczki z goździkami (nadzwyczaj smaczne), seler w sosie pomidorowym, gulasz z dynią

Qlinarnie i Qlinarnie
Zimowy obiad wegański III, Billy Elliot 158

smaków. Wystarczy odrobina kreatywności, chęci i OTWARTOŚCI, a można odkryć mnóstwo ciekawych połączeń. Na zdjęciu: kotlet fasolowy wg tego przepisu ale z białej fasoli, sos z suszonych śliwek, puree brokułowo-ziemniaczane, surówka: por, jabłko, ogórek kiszony z czarnuszką i olejem z pestek winogron/oliwą, marchewka z ananasem (marchewka ugotowana, pokrojona w blenderze i podduszona z ananasem na odrobinie tłuszczu). Inspiracja

Qlinarnie i Qlinarnie
Pulpeciki w sosie koperkowym 147

Dla 4 osób, będziemy potrzebować: 0,5 kg  mięsa wieprzowego - mielonego 1 cebule 2 ząbki czosnku 1 marchewkę pół szklanki bułki tartej 1

Kolejny blog o gotowaniu