kotlety z marchewka - 1000 przepisów (strona:40/67)

Schabowy nudny? No way! Pyszny obiadek ;) 231

gotujemy ok. 25minut. W międzyczasie rozbijamy kotlety, przyprawiamy je i maczamy w jajku z dwóch stron i następnie obtaczamy w płatkach kukurydzianych, które lekko miażdżymy (najlepiej w woreczku foliowym). Smażymy z obu stron na rumiano.  Po odcedzeniu ziemniaków dodajemy masło i porządnie je rozgniatamy. Kapustę pekińską kroimy w kostkę, marchewkę ścieramy na dużych oczkach. Dodajemy przyprawy i mieszamy. Kilka

Emcia Pichci
Pieczone burgery drobiowe z warzywami 132

cebulę, czosnek oraz natkę pietruszki. Cukinię i marchewkę odciskamy z nadmiaru wody. Dodajemy do nich pokrojonego kurczaka, cebule, czosnek oraz natkę pietruszki. doprawiamy majerankiem oraz słodką papryką. Całość mieszamy. Następnie dodajemy jajko, mąkę oraz bułkę tartą. Na koniec dodajemy sól i pieprz według uznania. Wszystko razem mieszamy a następnie dłońmi formujemy kotlety. ( mi wyszło 8 większych burgerów). Piekarnik nastawiamy

Kulinarne przygody
Zupa krem z pietruszki 136

Można z niej wyciskać sok, robić z niej kotlety lub nawet frytki. Urozmaicenie swojej diety większą ilością pietruszki może korzystnie działać na układ krążenia, układ moczowy oraz układ trawienny. To niepozorne warzywo zawiera też mnóstwo witaminy C, kwasu foliowego oraz wapnia. Zupa-krem z pietruszki Składniki: 700 g pietruszki 2 średnie marchewki 1/2 białej części pora 1/4 selera 1 duży

wegujemy
Sos pomidorowy z duszoną cukinią 143

pomidorowy to smaczny dodatek do klopsików czy kotletów mielonych. Można go przygotować na różne sposoby i z różnymi dodatkami. Dzisiaj proponuję gęsty, pełen warzyw sos pomidorowy, którego głównym składnikiem (poza pomidorami oczywiście) jest cukinia. 1 średnia cukinia 500 ml przetartych pomidorów (gotowe można kupić w puszce lub kartoniku) 1 cebula 1 marchewka 1/8 żółtej papryki 1 ząbek czosnku 2 łyżki

Trzeci talerz
Duszony schab z warzywami 213

schabu pokrojonego w plastry, 2 marchewki, 1 pietruszka, 2 średnie cebule, 6 ziarenek ziela angielskiego, 3 liście laurowe, 10 ziaren czarnego pieprzu, 1 łyżeczka słodkiej papryki, sól, pieprz, 1 kostka rosołowa, 1 łyżka mąki, ok. 100 ml śmietanki 30%, tłuszcz do smażenia. Kiedy już zupełnie znudzą się nam tradycyjne kotlety schabowe, a w lodówce mamy tylko pokrojony w plastry schab

Świat Domowej Kuchni
Boczniaki a'la schabowy z własnej plantacji 169

puree ziemniaczane z lubczykiem surówka z marchewki i jabłka  Oczyszczone, umyte posolone i popieprzone kapelusze boczniaków obtoczyć najpierw w mące, następnie w rozbełtanym jajku a na koniec w bułce tartej.  Smażyć na oleju do uzyskania pięknego złotego koloru. Podawać z puree ziemniaczanym z ulubioną surówką. Smak tak przyrządzonych boczniaków przypomina kotlety sojowe, świetny pomysł na wegetariański obiadek

MarciochaKucharzy
Pulpeciki z indyka w sosie paprykowym 105

niej obrane warzywa: seler, pietruszkę i marchewkę pokrojoną w plasterki. Dodajemy liść laurowy i ziele angielskie. Gotujemy do miękkości warzyw. W tym czasie przygotowujemy pulpeciki: do mięsa mielonego wbijamy jajko, dodajemy posiekaną cebulę, odciśniętą z wody kajzerkę i przyprawy. Całość mieszamy, następnie dodajemy tyle bułki tartej, aby uzyskać konsystencję jak na kotlety mielone. Formujemy zgrabne pulpeciki. Gdy warzywa w garnku

Kolorowy Przepisownik
Surówka obiadowa z kapusty włoskiej i nowalijek 156

prawdą, że podając do przysłowiowego kotleta inne dodatki zmieniamy zupełnie smak naszego dania? Zapraszam Was serdecznie na na moją surówka obiadowa z kapusty włoskiej i nowalijek, spróbujcie. ... prosta i pełna witamin, a przede wszystkim smaczna surówka z kapusty włoskiej i nowalijek Składniki: 1 mała główka kapusty włoskiej 2 młode słodkie marchewki szczypiorek (około 1 łyżki posiekanego) 1 średnie jabłko

Słodkie okruszki
Kotlety z kurczaka w panierce z chipsów 287

Znudzona tradycyjną panierką z bułki tartej postanowiłam wykorzystać chipsy (u mnie o smaku pomidorowym), które akurat miałam w szafce. Wyszło ciekawie, chociaż pewnie niezbyt odkrywczo. 

Pasja Smaku
Jajka z fasolą mung, marchewką baby i duszonym dorszem 137

wczesna kolacja.Brakuje Ci sił,energii, znudzony kotletem, makaronem, pizzą? Sięgnijcie po fasolę mung! Choć ma maleńkie, zwykle ciemnozielone nasionka, bywa nazywana „złotą fasolką”. Nic dziwnego – potrafi odtruć i odnowić organizm człowieka. Jest nieocenionym źródłem łatwo przyswajalnego białka. Oczyszcza organizm, niweluje skutki stresu, wspomaga serce i działa antyrakowo. Fasola mung to super pokarm, marchewkę kochają moje dzieci, dorsz-nie trzeba

Z Kuchni Do Kuchni
Pieczone ziemniaki, buraki i marchewka 158

możemy kontrolować ilość tłuszczu użytego. Składniki: marchewka, ziemniaki, buraki, olej lub oliwa z oliwek, sól. Przygotowanie: warzywa obrać, umyć i ugotować al dente. Następnie pokroić w mniejsze kawałki ulózyc na brytfance, skropić oliwą lub olejem, posolić. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i zapiekać ok. 40 minut. My warzywa podawaliśmy z kotletami mielonymi

Państwo Wojtczuk gotują
Kuskus z warzywami 322

meksykańska Kluski z kaszy kuskus Kotlety mielone z kaszą kuskus zamiast bułki Sałatka warzywna z kuskus Kuskus z warzywami to bardzo kolorowy, smaczny do tego pożywny dodatek do mięsa. Kuskus może też być podany samodzielnie, jest  świetny na zimno, jak i na ciepło. Delikatny kuskus doskonale komponuje się z kolorową papryką, marchewką, czerwoną cebulą, ogórkiem i pietruszką. Całość doprawiamy solą

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Burgery z fasoli, mozzarelli i suszonych pomidorów 187

aromatyczne i pyszne:) Uważam, że mozzarella to bardzo fajny dodatek do takich wegetariańskich kotletów. Dzięki niej są one bardziej zwarte, łatwo się formują i nie rozpadają. Choć częściej robię kotlety z cieciorki lub fasolki cannellini, tu wybrałam czerwoną fasolę, bo jej smak najlepiej współgra według mnie z suszonymi pomidorami. Fasola jest z puszki, masę na burgery zmiksujecie w robocie kuchennym(...)pracy. Lubię je jeść w bułce ze świeżymi warzywami i sosem czosnkowym, ale Wy możecie je także zapakować do swoich lunchboxów. ➤ Zobacz także: marokańskie burgery z ciecierzycy i pieczonej marchewki Burgery z czerwonej fasoli, mozzarelli i suszonych pomidorów Składniki / na 4 burgery: 1 mała marchewka (ok. 60 g) 1 puszka czerwonej fasoli 1 kulka mozzarelli 1 mała cebula (lub połowa

Chilli Czosnek i Oliwa
Kotlety z kaszy jęczmiennej i warzywami 136

Pyszne bezmięsne kotleciki z kaszy jęczmiennej perłowej z dodatkiem cukinii oraz warzyw, najlepiej smakują podane z surówką.  Składniki: 100 gram- 1 torebka kaszy jęczmiennej perłowej

Bajeczna Kuchnia
Buraczkowe kotlety z kaszy jaglanej z surówką z młodej kapusty 140

Te kotleciki robię już od dłuższego czasu. Są naprawdę pyszne i wbrew pozorom szybkie do przygotowania. Zamiast buraczków można dodać do nich inne warzywa, na przykład

Codzienna kuchnia niecodzienna