kotlety przenosimy na talerz z panierką, potem moczymy w cieściei jeszcze raz w panierce. Tak spanierowane kotlety układamy na patelni z rozgrzanym olejem i smażymy na średnim ogniu kilka razy obracając. Świetnie smakują z surówką z marchewki i marynowanymi opieńkami.Smacznego
Maminek kulinarnybędą wtedy twardsze i nie tak smaczne. Możemy ułatwić sobie nieco zadanie ich formowania, zwilżając dłonie w wodzie. Każdy kotlet od razu obtaczamy w bułce tartej i smażymy na małym ogniu do zrumienienia. Podajemy gorące np. w towarzystwie surówki, marchewki z groszkiem czy mizerii, jednak dziś proponuję do nich... Buraczki z jabłkami Potrzebujemy: 600 g buraków 2 duże, kwaśne jabłka
Ratunku obiadobiadową: Kotlety sojowe z warzywami i kaszą Tu chyba nawet nie ma potrzeby prezentowania szczegółowego przepisu :) Wystarczy tylkowrzucić gotowe kotlety sojowe na 5 minut do wrzątku (u mnie bulion, może być woda z dodatkiem przypraw), warzywa zaś (np. por, marchewkę, cebulę, paprykę, kapustę pekińską) pokrojone w mniejsze części poddusić na patelni na oliwie z oliwek doprawiając ulubionymi przyprawami
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałakotlety i gotujemy je do miękkości, dodając pod koniec olej. Ponieważ kotlety wchłoną większość płynu a chcemy mieć sos, być może będzie trzeba dolać jeszcze wody :) Próbujemy, ew. przyprawiamy do smaku. Surówka "chińska" Zmodyfikowany przepis z bloga "Domowa kuchnia Aniki" -1/2 główki kapusty (młodej, zwartej), - 1 marchewka, - 2 łyżki cukru, - 1/2 szklanki octu jabłkowego, - 1/3 oleju, - 1 ząbek czosnku(...)łyżka oleju Wykonanie: Kapustę drobno poszatkować, marchewkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach, wymieszać. Zagotować ocet, olej, cukier, sól, przeciśnięty ząbek czosnku, wrzącą zalewą zalać warzywa, wymieszać, docisnąć łyżką, odstawić do ostygnięcia. Im dłużej postoi tym jest lepsza :) Ryż gotujemy wg przepisu podanego na opakowaniu, nakładamy go na talerz, polewamy sosem, wykładamy kotlety i surówkę, zjadamy szybko żeby współbiesiadnik
Co na wege obiad?odsłona drobiowych kotletów wyjątkowo przypadła nam do gustu:). Są miękkie, delikatne w smaku, rozpływają się w ustach. Smażone będą równie smaczne. 2 filety z kurczaka 1 pęczek szczypiorku 3 łyżki musztardy francuskiej 2 marchewki 2 jajka 4 łyżki bułki tartej sól, pieprz 1. Filety drobno siekamy. Marchew ścieramy na drobnych oczkach tarki, szczypiorek drobno kroimy. 2. W misce
Szefowa kuchnigenialny przepis , który znalazłam na blogu kaszomania i zapewniam Was, że na pewno będę często korzystać z przepisów z tej strony! :) Burgery wyszły genialne!! składniki na kotlet 1,5 szklanki kaszy jaglanej- ja miałam jęczmienną puszka ciecierzycy 1 duża marchew 3 cebule dymki 2 ząbki czosnku natka pietruszki- spora garść 1 jajko sól, pieprz, papryka chilli(...)oczkach , czosnek przeciskamy przez praskę i wszystko razem podsmażamy na oliwie do miękkości. Następnie marchewkę , cebule i czosnek dodajemy do jeszcze ciepłej kaszy mieszamy i dodajemy ciecierzyce oraz pietruszkę. Obficie przyprawiamy solą, pieprzem i chilli. Dodajemy jajko, aby całą masę scalić. Formujemy kotlety. Grillujemy bez tłuszczu , aż do zarumienienia. Mi wyszło 8 dużych kotletów. Bułkę przekrawamy
Cukier&PuderBardzo lekkie, pieczone, siekane kotlety drobiowe polecają się na obiad. :-) Odgrzane również smakują dobrze, co sprawdziłam zabierając je do pracy. Smakowały nam bardzo a dodatek warzyw jest dowolny, w moim przypadku była to cukinia, marchewka i koperek. 500g filetów z kurczaka 1/2 pęczka koperku 3 duże marchewki 1 duża cukinia 1 cebula 1 jajko L 3-4 łyżki bułki tartej(...)siekamy. Kroimy najpierw w kostkę, później w mniejszą kostkę, coraz drobniej aż mięso będzie bardzo klejące. Dodajemy warzywa, jajko, bułkę tartą i przyprawy. 3. Z powstałej masy formujemy niewielkie kotlety. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 30 minut
Szefowa kuchniziemniaki ugotowane 1/2 kg, czosnek niedźwiedzi Royal Brand 1 łyżka, śmietana gęsta 2 łyżki, marchewka ugotowana - w opisie, jajka sadzone- ile potrzeba mieloną łopatkę dobrze wyrobić na kleistą masę z jajkiem, wyciśniętym w prasce czosnkiem, kucharkiem, bułką tartą, śmietaną, musztardą na smalcu usmażyć rumiane kotlety mielone, następnie pod przykryciem na mniejszym ogniu dusić z 5 minut, mielone będą soczyste, delikatne(...)wodzie do miękkości, nadmiar wody odlać, dodać 1 łyżeczkę masła i 2 łyżeczki mąki pszennej, szybko wymieszać do zagęstnienia, usmażyć ile potrzeba jajka sadzone i podać z mielonym, ziemniakami, marchewką - smaczne, syte, mielone na obiad...................SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięDziś pomysł na bardzo prosty a smaczny obiad. Chciałoby się rzec, że to taka klasyka gatunku. Kotlety mielone podane razem z ryżem i sosem pieczarkowym. W tym zestawieniu niczego moim zdaniem już nie brakuje, ale jeśli chcecie zawsze możecie dorzucić surówkę z marchewki czy tarte buraczki. ok. 1 kg mielonego mięsa wieprzowego 1 czerstwa bułka 1 jajko 1 cebula(...)miski, dodajemy jajko, musztardę, cebulę oraz odciśniętą bułkę. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Dokładnie mieszamy. Formujemy okrągłe kotleciki, lekko je na koniec spłaszczając. Na patelni rozgrzewamy olej, smażymy mielone kotlety z obu stron na złoto (ja wstępnie podsmażone kotlety wstawiłam na około 10-15 minut do piekarnika nagrzanego do 170 stopni). Pieczarki kroimy na półplasterki. Boczek kroimy w kostkę. Cebulę
Smaki Na Talerzukurczak z mozzarellą – kurczak pieczony – orientalne skrzydełka z kurczaka – kotlety mielone z kurczaka – kotlet schabowy – schabowy inaczej GOLONKA PIECZONA PRZYGOTOWANIE: 3-4 h Ilość porcji: 2 SKŁADNIKI GOLONKA: – 2 golonki – pęczek włoszczyzny (2-3 marchewki, kawałek selera, 1 pietruszka, ew 1 cebula) – 1 płaska łyżka soli – 2-3 listki laurowe
nietylkopasta.plcebulę, ryż, jajka .Wymieszać,dodać bułki tartej tyle , aby można było formować kotlety, doprawić do smaku .Wymieszać i formować kotlety, obtoczyć w bułce tartej i usmażyć na oleju.Przełożyć do naczynia żaroodpornego lub blaszki, zalać koncentratem wymieszanym z bulionem, dodać marchewkę i przyprawy .Piec w piekarniku około 1 godziny.Na koniec dodać śmietanę i mąkę, koperek
Moje domowe kucharzenieKotleciki z czerwonej soczewicy i kaszy jaglanej najlepiej smakują z cudownie zielonym sosem jogurtowo-czosnkowym z pietruszką i tahini. Kotlety z czerwonej soczewicy i kaszy jaglanej z czosnkowym sosem z tahini i zieloną pietruszką Składniki na kotleciki: duża cebula 2 marchewki 1 szklanka czerwonej soczewicy 1 szklanka kaszy jaglanej 2 ząbki czosnku 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka oliwy
Kurnikowokalorii od tradycyjnych hamburgerów, są lekkie i zdrowe. Fitburger z indyka z cukinią może też funkcjonować jako "zwykły" kotlet:) Możemy je jeść, np. z ziemniakami i sosem tzatziki. Składniki 0,5 kg piersi z indyka 1 duża cukinia 2 marchewki (opcjonalnie) 1 duża cebula 2 ząbki czosnku oregano, sól, pieprz natka pietruszki Przygotowanie Mięso dokładnie myjemy i osuszamy. Mielimy
Kuchnia Pełna Pasjischabu bez kości 1 duża cebula 1 papryka 1 nieduża cukinia 10 pieczarek 4 spore marchewki Pół niedużej kapusty pekińskiej przyprawa pikantna do grila sos amerykański lub majonez olej rzepakowy Vegeta, sól, pieprz Mięso pokroić na kotlety, przekręcić przez kotleciarkę lub lekko rozbić. Przyprawić solą i pieprzem. Marchew zetrzeć na grubej tarce. Pozostałe warzywa pokroić
Praktyczna plViolaPasssion Znów zrobiłam coś z niczego ,szukając inspiracji z zapasem Indyjskich przypraw zamiast kotleta z piersi kurczaka zrobiło się wspaniałe lekkie i zdrowe danie . Składniki:6 osób 0,8 kg piersi z kurczaka 2 marchewki 1 seler naciowy 1 cukinia 3 łyżki miodu płynnego 1/2 szczypioru 1 garść kukurydzy 1 garść kiełków bambusa (możemy nie dodawać) 6-7 łyżek
Viola cooks with passion