kotlet schabowy – schabowy inaczej kotlety RYBNE PRZYGOTOWANIE: 25 minut Ilość porcji: 8 niewielkich kotletów SKŁADNIKI: – 300 g filetów z dorsza – pół łyżeczki soli – 1 jajko – 1 łyżka mąki pszennej – 70 g śmietany kremówki 36% – pół marchewki – 1 nieduży ziemniak -2 łyżki posiekanego koperku – pieprz – olej do smażenia PRZYGOTOWANIE: Do blendera(...)oraz pieprz. Wymieszaj. Na tarce z małymi oczkami zetrzyj marchewkę i ziemniaka. Warzywa odciśnij mocno i dodaj do masy z rybą. Dodaj koperek i wszystko połącz. Masa powinna być zwarta i klejąca. Na patelni rozgrzej olej, formuj niewielkie kotleciki i smaż je aż nabiorą złotego koloru po obu stronach. Wtedy kotlety nie będą się rozpadały. Kotlety podawaj z ulubionym sosem
nietylkopasta.plsmaku doskonale je też nawilża, a przecież o to chodzi, żeby kotlety były soczyste i pełne smaku. Jeżeli chcecie, żeby kotlety drobiowe były dietetyczne nie dodawajcie skórek, ale będą przez to bardziej suche. Zamiennikiem może być dodanie odrobiny gotowanej marchewki. Potrzebujemy: 350 g mięsa z rosołu (razem ze skórkami) 2 jajka 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 łyżka posiekanego świeżego(...)tarta masło klarowane Mięso z rosołu miksujemy w malakserze razem z cebulą, czosnkiem, jajkami, przyprawami i koperkiem. Powstanie nam masa na kotleciki drobiowe, z której będzie można łatwo ulepić kotlety. Z masy na kotlety z gotowanym mięsem powinno wyjść około 10 kotletów. Uformowane kotlety obtaczamy w bułce i smażymy z obydwu stron na złoty kolor. Kotlety drobiowe z mięsem gotowanym
MamaOskarkaszkolnej stołówce, w barach i restauracjach ............najczęściej z buraczkami lub marchewką czy z kiszoną kapustą. Najlepsze były jednak te domowe , które robiła mama. ..... Również dzisiaj chętnie , choć coraz rzadziej smażę mielone , ale już w nieco inny sposób. Kotlety mielone przyrządza się szybko, są niezwykle proste w przygotowaniu
Zakamarki mojej kuchniMięso umyć, osuszyć, pokroić na osiem 100-gramowych kotletów, bardzo cienko rozbić tłuczkiem do mięsa, posolić, oprószyć pieprzem i odstawić na 30 minut. W tym czasie umyć, obrać/ oczyścić wszystkie warzywa. Cebulę pokroić w cienkie pióra, paprykę i pieczarki pokroić w cienkie paski, cukinię zetrzeć na tarce na dużych oczkach, marchewkę zetrzeć na drobnych oczkach. Na patelni rozgrzać olej, cebulę
Smaki ArminePyszna surówka z tartego kalafiora i marchewki. Z dużą ilością natki pietruszki i koperku. Doprawiona aksamitnym i dobrze wyważonym pod względem smaku dressingiem z majonezu, syropu klonowego i soku z cytryny. Najzdrowsza, bo przygotowana ze świeżych, surowych warzyw, które nie poddane obróbce cieplnej, nie tracą cennych minerałów i witamin. Można ją przygotować wcześniej(...)przełożyć do zamykanego pojemnika i do czasu spożycia przechowywać w lodówce. Spróbujcie wykorzystać ją do kanapek z szynką lub kotletem np. schabowym. Sprawdzi się również jako dodatek do dań mięsnych. SKŁADNIKI / 4 porcje 1/2 główki kalafiora 1 duża marchewka 1 mała cebula 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 1 łyżka posiekanego koperku DRESSING 3 łyżki majonezu 1 łyżka soku
cool and mintyKotlety przyrządziłam na piątkowy obiad, wyszły bardzo smaczne, są bardzo sycące. Najlepiej smakują z surówką. Składniki: 370 gram suchej fasoli Jaś Cenos 1 cebulą 1 marchewka 1 pietruszka 2 jajka 3 łyżki bułki tartej Sól, pieprz Olej rzepakowy do smażenia Bułka tarta do panierowania Sposób przygotowania: Fasolę wsypujemy do garnka, zalewamy zimną wodą, odstawiamy na 12 godzin żeby fasola napęczniałą(...)miękkości, odcedzamy. Ostudzoną mielimy lub miksujemy blenderem. Cebulę kroimy w kostkę, marchewkę i pietruszkę ścieramy na tarce o grubych oczkach, podsmażamy na niewielkiej ilości oleju. Do zmielonej fasoli dodajemy podsmażone warzywa, jajka, bułkę tartą, całość dokładnie wyrabiamy, doprawiamy do smaku sola oraz pieprzem. Z masy formujemy małe kotlety, panierujemy w bułce tartej, smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor
Bajeczna KuchniaKolejne kotlety na smakowity i zdrowy obiad. Na ten przepis natknęłam się na stronie Smakoterapii . Z małymi modyfikacjami zastosowałam go u siebie. Bardzo nam zasmakowały, choć z początku co poniektórzy kręcili nosem. To takie małe urozmaicenie dań obiadowych. Smakują zarówno na ciepło, u mnie podane z sosem pieczarkowym, jak i na zimno- jak chrupiąca kanapka, wytrawne ciacha. Polecam, może zauroczą(...)Przełożyć do miski z odmierzoną kaszą jaglaną. Można także poddusić na patelni startą marchewkę (ja jakoś przeoczyłam podduszenie, dałam surową...). Do miski dodać także pozostałe składniki (bez przypraw i skrobi) i dokładnie wymieszać. Ok.1/5 z całości zmiksować lub zblendować dodatkowo, by uzyskać bardziej zwartą strukturę kotletów. Do masy dodać przyprawy: kurkumę, wędzoną paprykę, sól, świeżo mielony pieprz oraz skrobię ziemniaczaną
Smaczne ZdroweKotlety mielone często pojawiają się w Naszym domu, jednak żeby nie było nudno, wymyślam różne wariacje. Z czym to ja już ich nie robiłam. Były już z pieczarkami, papryką, marchewką, a dziś przedstawiam jeden z moich ostatnich wynalazków ...z morelami suszonymi. Mój mąż, który lubi bardziej tradycyjne jedzenie, zajadał się nimi, więc to najlepszy dowód na to że są pyszne
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiwiem jak Wy, ale my lubimy czasem zjeść takie oszukane kotlety bez mięsa:) Tym razem wykorzystałam ryż, który pozostał mi z poprzedniego dnia oraz świeżą marchewkę. Kotleciki są sycące, idealne na piątkowy obiad lub na kolację. Składniki: 100g ryżu, 2 cebule, 2 duże marchewki, 4 jajka, pęczek szczypioru, łyżka masła
Z miłości do słodkościblogi i znalazłam przepis na kotlety ryżowe. Przepis troszkę zmodyfikowałam i na obiad zrobiłam kotlety ryżowe z warzywami. Przyznaję- bardzo smaczne! Polecam! Kotlety ryżowe Składniki: 1 i 1/2 szklanki ryżu, mały por, 1/2 papryki zielonej, cebula, 2 marchewki, pietruszka, ziemniak, 1/2 małego selera, sól, pieprz, 1/2 łyżeczki słodkiej papryki, 1/2 łyżeczki ostrej papryki, bułka tarta, 4 jajka, olej. Wykonanie: Ryż
paapilotkaaspecjalnie skomplikowane, więc schab robię w innej formie niż tradycyjna. ;-) Przedstawiam banalny przepis na roladki schabowe z sosem pieczarkowo-koperkowym. Cienko rozbite kotlety po upieczeniu są mięciutkie i soczyste. Podałam je z kaszą gryczaną i surówką z marchewki i jabłka . Roladki: 5 plastrów schabu 5 plasterków szynki 5 plasterków żółtego sera sól, pieprz, olej Sos pieczarkowo-koperkowy: 500g pieczarek
Szefowa kuchnirodzaju kotletowymi "gniotami" a smakują naprawdę wybornie! Jeśli moje starsze dziecię prosi o dokładkę, to muszę prawdę mówić :D Do tych kotletów świetnie pasuje dip czosnkowy a dzisiaj jedliśmy tak po prostu, w towarzystwie brązowego ryżu, marchewki i buraków. SMACZNEGO
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEmarchewkę. Smażymy na małym ogniu ok 10 minut. W dużej misce mieszamy wszystkie składniki naszych kotlecików: ugotowaną kaszę, cebulkę z boczkiem i marchewką, dodajemy surowe jajko oraz sól i pieprz do smaku. Zwilżonymi dłońmi formujemy średniej wielkości kotlety, obtaczamy każdy w bułce tartej i smażymy z obu stron na złoty kolor. Po usmażeniu układamy na papierowym ręczniczku, aby ten wchłonął
Walijskie PichcenieJuż kilka razy dodawałem posty, w których były nietypowe dania z piekarnika. Dzisiaj kotlety z mielonej szynki wieprzowej, z nietypowymi dodatkami. Skład: 500 g mielonej szynki, duży surowy i utarty na drobnych oczkach ziemniak, utarta 1 marchewka, pokrojona w kostkę cebula, jajko, duża szczypta soli, szczypta pieprzu, czubata łyżka majeranku, 5-6 łyżek bułki tartej- jak masa
chleba naszego