Kotlety z pieczarek Zarzuciłem Was ostatnio świetnymi (w moim odczuciu) przepisami na dodatki do kotletów. Teraz przyszedł czas na kotlety z pieczarek , którym na talerzu towarzyszyła surówka z marchewki . Oczywiście równie dobrze pasowałaby czerwona kapusta z rodzynkami lub surówka z selera , ale akurat na nią miałem największą ochotę. Kotlety z pieczarek powstały co prawda z potrzeby zutylizowania pieczarek, których nakupiłem
Blendmanmarchew, na zdrowie, płatki jaglane, suszone pomidory Prep Time 15 minutes Czas pieczenia 30 minutes Total Time 45 minutes Servings 6 kotletów Ingredients Kotlety: 1 puszka (240 g) białej fasoli (może być również czerwona) 2 marchewki (ok. 1 szklanka startej na drobnych oczkach) 1 czerwona cebula 4-5 łyżek płatków jaglanych 1/3 szklanki ziaren słonecznika 5 suszonych pomidorów 2 ząbki(...)roszponka lub inna zielenina ulubione bułki czerwona cebula czerwona papryka majonez wegański Instructions Kotlety: Ziarna słonecznika delikatnie podprażyć na suchej patelni. Suszone pomidory, odsączone z zalewy, drobno posiekać. Marchew umyć, obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. W sumie powinno wyjść około 1 szklanki tartej marchewki. Cebulę pokroić w drobną kosteczkę i zeszklić na oleju. Pod koniec smażenia dodać
Fitsweet.memielone! W rożnych postaciach: tatar, mielone czy też w sosie bolońskim. Dziś naszła mnie ochota na tradycyjny obiad...jak u mamy:) Zrobiłam mielone i marchewkę z groszkiem. Mielone bez marchewki??Pfff to nie mielone :) Nie ma co się rozpisywać na prostym przepisem na mielone, które ja robię troszkę inaczej. Składniki: 0,5 kg mięsa mielonego 1 jajko 1/2 cebulki(...)odrobinę sosu sojowego. Wszystko łączymy i mieszamy na jednolitą masę. Doprawiamy solą i pieprzem. Wilgotnymi dłońmi formujemy nieduże kotlety i obtaczamy w bułce tartej. Smażymy z obu stron na rumiano. Do mielonych zazwyczaj podaję duszoną marchewkę z groszkiem,. Chyba mój przepis jest standardowy tylko ja nie kroję marchewki w kostkę tylko ścieram na tarce. 4 duże marchewki
Olikowa kuchniamąż. On z kolei wiedział co go czeka, więc niechętnie wracał do domu. Nie mogłam go więc zawieźć i uraczyłam go kotletami z posta. I wiecie co? Zjadł je bez marudzenia. Składniki: 2 szklanki czerwonej soczewicy 1 marchewka 1 cukinia 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 jajko pół szklanki otrębów żytnich pół łyżeczki curry duża szczypta mielonego imbiru pęczek(...)wrzucamy na nią pokrojoną w drobną kostkę cebulę, rozdrobniony czosnek i starte na grubych oczkach marchewkę i cukinię. Całość smażymy na wolnym ogniu około 5 minut. Do miski wrzucamy soczewicę, warzywa, jajko, otręby, poszatkowaną natkę i przyprawy, dokładnie mieszamy. Z masy formujemy średniej wielkości kotlety, układamy je na blasze na papierze do pieczenia, skrapiamy lekko olejem i pieczemy 30 minut
Kardamonovychcecie na początek zrobić mniej to zmniejszcie porcję o połowę :) Składniki: (Inspiracja: " Przyślij Przepis ") ok. 350 g suchej fasoli "Jaś" 1 cebula 1 marchewka 1 pietruszka 2 jajka 3 łyżki bułki tartej do kotletów + bułka tarta do panierowania sól, pieprz, pieprz ziołowy Fasolę moczyć przez całą noc. Następnego dnia wypłukać, ponownie zalać wodą i ugotować
Simply Foodkotlety z kaszy jęczmiennej z warzywami i suszonymi grzybami. Wbrew pozorom jest to danie delikatne i lekkie, co zawdzięcza połączeniu kaszy z gotowaną marchewką, pietruszką i selerem. Subtelny aromat suszonych grzybów jedynie podkreśla tę delikatność. Kotlety z kaszy jęczmiennej doskonale komponują się z sosem pomidorowym lub grzybowym. Jest to danie przygotowywane przez gospodynie z okolic Sokołowa Małopolskiego. Przepis(...)podała w publikacji „Eurogalicja od kuchni” pani Jolanta Woś z Sokołowa Małopolskiego. Składniki na około 20 niewielkich kotlecików: 200 g kaszy jęczmiennej (użyłam łamanej) 3 marchewki 1 pietruszka niewielki kawałek selera 20 g suszonych grzybów 1 cebula 1 jajko kilka łyżek bułki tartej do panierowania tłuszcz do smażenia sól, pieprz, majeranek Kaszę gotujemy na sypko w osolonej wodzie i odstawiamy
Trzeci talerzPożarski, był znany już w XIX wieku i pochodzi z kuchni rosyjskiej. Jest to po prostu panierowany kotlet mielony z mięsa kurzego lub mieszanego kurzego i cielęcego. I dzisiaj u mnie jest ta druga, mieszana wersja, dodatkowo urozmaicona marchewką. Swój wyjątkowy smak zawdzięczają połączeniu mięsa drobiowego z cielęcym oraz dodatkowi masła i piany z białek. Dzięki temu są delikatne oraz(...)żółtko ucieramy z masłem. Do mięsa dodajemy startą marchewkę, żółtko z masłem oraz przyprawy: sól, pieprz i lubczyk. Wyrabiamy masę mięsną dłońmi, a na końcu dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy. Na jednym talerzu rozbełtujemy jajka, na drugi wysypujemy bułkę tartą, a na trzecim mąkę. Z otrzymanej masy formujemy płaskie kotlety i obtaczamy je najpierw w mące, następnie
Kuchnia MagdaLenyPożarski, był znany już w XIX wieku i pochodzi z kuchni rosyjskiej. Jest to po prostu panierowany kotlet mielony z mięsa kurzego lub mieszanego kurzego i cielęcego. I dzisiaj u mnie jest ta druga, mieszana wersja, dodatkowo urozmaicona marchewką. Swój wyjątkowy smak zawdzięczają połączeniu mięsa drobiowego z cielęcym oraz dodatkowi masła i piany z białek. Dzięki temu są delikatne oraz(...)żółtko ucieramy z masłem. Do mięsa dodajemy startą marchewkę, żółtko z masłem oraz przyprawy: sól, pieprz i lubczyk. Wyrabiamy masę mięsną dłońmi, a na końcu dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy. Na jednym talerzu rozbełtujemy jajka, na drugi wysypujemy bułkę tartą, a na trzecim mąkę. Z otrzymanej masy formujemy płaskie kotlety i obtaczamy je najpierw w mące, następnie
Kuchnia MagdaLenyWitajcie :) Lubicie seler i rożne jego wersje jedzeniowe ? Najczęściej robimy z selera kotlety w najprostszej formie, czyli gotowany i obtaczany jak klasyczne kotleciory :) Jeśli lubicie lub chcecie spróbować takiej wersji, to polecamy nasz przepis TUTAJ Dzisiaj skupiliśmy się na wersji mielonych w połączeniu z ziemniakami i marchewką. Wyszło przepysznie, do tego kasza jaglana(...)papryką i oczywiście surówka. Zobaczcie zdjęcia i poczytajcie przepis. Mamy nadzieję, że wypróbujecie i podzielicie się wrażeniami. Selerowo-ziemniaczano-marchewkowe kotlety mielone z kaszą jaglaną (4-5 osób) Składniki: 1 duży seler 1 średnia marchewka 3 ziemniaki 1 por (niewielki) 1 jajo (lub len mielony zmieszany z gorącą wodą) 1 garść otrębów pszennych bułka tarta otręby żytnie lub gryczane
vegetanieDziś pomysł na lekki letni obiad, czyli kotlety jaglane z dodatkiem sałatki z jogurtem greckim . Składniki na kotlety (na 6 sztuk): - 3/4 szklanki kaszy jaglanej - marchewka - 1/4 małej czerwonej cebuli - koperek - sól - pieprz - chilli - bułka tarta Przygotowanie : Kaszę gotować około 20 minut na wolnym ogniu, następnie zblendować. Dodać startą na tarce marchew, posiekaną cebulę i koperek. Doprawić do smaku solą
Kuchenne innowacjeTroszkę inna wersja kotletów mielonych, bo bez jajek i bułki.Za to z pieczarkami lub marchewką.Na początek mielimy ok. 1 kg łopatki, jedną dużą cebulę i 2 ząbki czosnku.Jeśli mamy gotowe mięso mielone, to cebulę i czosnek tarkujemy na drobnych oczkach. Mięso przyprawiamy solą, pieprzem, przyprawą barbecue i warzywkiem.Kroimy kilka pieczarek i jedną cebulkę.Posypujemy warzywkiem.Je(...)przygotować pieczarki najpierw na niewielką ilość oleju wrzucamy cebulkęa kiedy się zeszkli dodajemy pieczarki i smażymy do zrumienienia.Podobnie jest z marchewką i cebulką z tą różnicą, że na patelnię wrzucamy je razem. Z mięsa formujemy kotlety, robimy w nich wgłębienia, nakładamy pieczarki lubmarchewkę i przykrywamy niewielkim krążkiem z mięsa kotletowego. Układamy na blaszce z papierem
Maminek kulinarnylepsze niż zawsze Składniki dla 4 osób: 0,5 kg mięsa mielonego , najlepsze z łopatki lub karkówki 1 jajko 2 łyżki bułki tartej maka do obtoczenia kotletów 1 puszka kukurydzy, zwykła średnia 1 marchewka dość duża 2 łodygi selera naciowego 2 średnie cebule 1 mała puszka groszku 4 strąki świeżego chilli , najlepiej kolorowe dla oka puszka ,krojonych pomidorów 1 łyżka(...)głębokim brzegu z pokrywą ) . Dodajemy resztę kukurydzy , pozostałe siekane chilli ,resztę przypraw, cukier, pastę z papryki i pomidory z puszki . Mieszamy ,doprawiamy solą do smaku . Na wierzchu , układamy podsmażone , kotlety mielone , zamykamy szczelnie pokrywką i zapiekamy w temperaturze 160-170 C około godziny ( trzeba zaglądać , co jakiś czas ) . Gorącą potrawę , posypujemy tartym żółtym serem i podajemy , najlepiej z domowymi nachos
Ogrodnik w podróżyOstatni raz jadłam je w szkole podstawowej. Moje wrażenia i wspomnienia zostały odczarowane tym udanym przepisem: Kotlety jajeczne SKŁADNIKI: 7 jajek szczypiorek bułka tarka sól, pieprz kilka ziemniaków 2 marchewki zielony groszek Sześć jajek ugotować na twardo. Jak ostygną zetrzeć na tarce. Drobno posiekać szczypiorek. Do miski wsypać jajka, szczypiorek, 1 całe jajko, i dwie łyżki bułki tartej. Doprawić sola(...)będzie jeszcze za bardzo kleista dodać łyżkę bułki tartej. Z przygotowanej masy uformować 4 równe kule. A następnie ukształtować kotlety i obtoczyć je w bułce tartej. Smażyć na oleju do pięknego zarumienienia obu stron. Kotleciki zostały podane z ziemniakami, marchewką gotowaną na parze z dodatkiem podsmażonego na maśle zielonego groszku. Taka niby klasyka a wygląda i smakuje całkiem nowocześnie :) Smacznego
MarciochaKucharzycoraz częściej! Za każdym razem zmieniając coś w składnikach, ale zostawiając podobne proporcje. Poniższe przygotowałam z soczewicy czerwonej, dodałam marchewkę, cebulkę i liście jarmużu, które zamroziłam sobie kilka miesięcy temu. Wsypałam ulubione przyprawy oraz zapomniany czosnek niedźwiedzi. Kotlety wyszły przepyszne! Lekko pikantne, dość kruche. Uwielbiam spożywać je razem z warzywami i dodatkiem kaszy :) Składniki: 100 g czerwonej soczewicy(...)starta marchewka 1 garść drobno pokrojonego jarmużu 1/3 posiekanej cebuli 1 łyżka siemienia lnianego mielonego 1 łyżka oleju 1 łyżka czosnku niedźwiedziego przyprawy: curry, pieprz cayenne, ziołowy, czarny, zioła prowansalskie, papryka słodka, sól morska Przygotowanie: Soczewicę opłucz i ugotuj w stosunku 1 porcja soczewicy do 2 porcji wody. Ugotowaną zblenduj na w miarę gładką konsystencję
Zdrowie na języku :PWspaniały dodatek do dania głównego. Dla nas zaraz po buraczkach do mielonych kotletów. Składniki 2 szt cebuli 400 g marchewki 1 łyżka masła 1 łyżka oleju rzepakowego 1 łyżeczka mąki 125 ml białego wytrawnego wina 700 g mrożonego groszku 200 g słodkiej śmietany 18% 2 łyżki soku z cytryny natka pietruszki sól, pieprz Przygotowanie Cebule siekamy. Marchewki kroimy na plasterki
R'n'G Kitchen