wieprzowiną ,marchewką , pasta curry oraz imbirem . Podaję je z kaszą kuskus , ryżem czy makaronem. Polecam i zapraszam :) SKŁADNIKI NA 12 SZTUK: Kotlety 800 g mięsa mielonego z indyka lub szynki 2 marchewki 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka tartego imbiru 2 jajka 2 łyżki płatków owsianych 2 łyżki bułki tartej 2 łyżki pasty curry 1 łyżka przyprawy(...)obieram i drobno siekam. Czosnek przeciskam przez praskę. Na patelni rozgrzewam olej, dodaję cebulę i czosnek. Smażę aż cebula będzie szklista. Przekładam do marchewki. Następnie do miski przekładam wszystkie pozostałe składniki. Mieszam dokładnie. Z farszu formuję kotlety wielkości srednich kotlecików. Obtaczam w bułce tartej. Na patelni rozgrzewam olej. Kotlety smażę ze wszystkich stron na rumiano. Podaję z kaszą kusus
Gotowanie Patkiwołowe) 1 mała cebula 2-3 jajka 2 marchewki sól i pieprz do smaku 0,5 łyżeczki ziół prowansalskich mąka sojowa lub ziarno sezamu do obtoczenia kotletów Przygotowanie: Cebulkę kroimy w drobną kostkę, marchewki ścieramy na tarce o drobnych oczkach, dodajemy mięso, jajka, zioła prowansalskie, sól i pieprz do smaku i wyrabiamy wszystko razem. Z powstałej masy lepimy kotleciki, obtaczamy
Dieta Rozdzielna i Zdrowiepróbuje oszukać mięsożerne dzieci, i podaje im do złudzenia podobne do klasycznych kotlecików, warzywne ich odmiany. Z powodzeniem udało mi się przekabacić je na kotlety z kalafiora, kaszy jaglanej, marchewki, czy batatów i utrwalić w ich głowach że smakują całkiem dobrze i udają mięso znacznie lepiej niż sojowy, do niedawna często stosowany przez wegetarian(...)dnia roku można zjeść inne danie, jestem tego prawie pewna, bo sama praktycznie nie powtarzam dań, no chyba że na specjalne zamówienie, na. na wegetariańskiego kotleta.... :) Składniki na 4 porcje Czas przygotowania : 35 min 500 g batatów 1/2 szklanki czarnych oliwek ok 2 oliwy z oliwek 2 liście laurowe 150 g pokruszonej fety
Słodki Kompromisdeserów. Ja zapraszam Was dziś na propozycję sałatkową: Sałatka z kuskusem, warzywami i kotletami sojowymi Składniki: 250 g kaszki kuskus 100g kotletów sojowych (a'la schabowe) 3szklanki bulionu papryka konserwowa puszka kukurydzy 2 marchewki 1 mały seler 1 cebula natka pietruszki 1 łyżka oliwy szczypta pieprzu Kotlety sojowe włóż do gotującego się bulionu i gotuj pod przykryciem na małym ogniu(...)około 5-7 minut. Zakończ gotowanie, wyjmij kotlety a po przestudzeniu podziel je na mniejsze kawałki. Do gorącego (nie gotującego się już) bulionu wsyp kaszkę kuskus, przykryj i odczekaj aż kuskus wchłonie cały płyn. Marchewkę i seler pokrój w cienkie paseczki (idealnie sprawdza się w tym zadaniu obieraczka do warzyw), cebulę drobno posiekaj. Rozgrzej patelnię dodając 1 łyżkę oliwy
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciaładelikatne, łagodnie przyprawione kotlety zasmakują zwłaszcza dzieciom. Składniki : mięso mielone z indyka 500 g kasza jaglana ugotowana na sypko 1/2 szklanki mąka kukurydziana lub jaglana 2 łyżki marchewka ugotowana 2 szt majeranek, sól wg uznania lub świeże zioła(...)tymianek, koperek) Przygotowanie:Mielone mięso wymieszać z ugotowaną na miękko kaszą (wskazówki jak gotować kaszę jaglaną znajdziesz w tym poście, jeśli preferujesz gładszą konsystencję kotletów, to kaszę można rozdrobnić za pomocą blendera). Dodać ugotowaną marchewkę (może być z rosołu), startą na drobnej tarce. Dosypać mąkę, przyprawy i masę dobrze wymieszać. Zwilżyć dłonie wodą i formować małe kotlety. Jeśli chcemy
głodny alergikcałość porządnie zagniatać przez dwie trzy minuty – wówczas będziesz mieć pewność, że kotlety się nie rozpadną. Składniki: Zrazy: 1 łyżka oliwy ½ szklanki posiekanej cebulki dymki 1 ząbek czosnku, posiekany ½ papryczki chili, pozbawionej nasion i posiekanej 1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej 450 g startej na drobnych oczkach marchewki ½ łyżeczki soli 3 duże łyżki masła orzechowego (u mnie z orzechów ziemnych
Roślinna - blog wegańskicoś co zjadam z ogromną przyjemnością!Ciągle kombinuję różne sposoby na wykorzystanie tych darów! Tym razem padło na kaszę jaglaną!Dodałam marchewkę … troszkę płatków owsianych … cebulkę … przyprawy … i powstały przepyszne kotlety , którymi zajadałyśmy się z ogromną przyjemnością! Składniki:- płatki owsiane – 3 łyżki– kasza jaglana – 150 g– marchew – 2 szt– cebula(...)kroimy w drobną kosteczkę.Podsmażamy na odrobinie oleju.Płatki zalewamy ok. 50 ml ciepłej wody.Odstawiamy na ok. 10 minut.Do nasiąkniętych płatków dodajemy ugotowaną kaszę , utartą na grubych oczkach marchewkę i podsmażoną cebulkę.Wbijamy jajko.Doprawiamy do smaku solą , pieprzem i odrobiną chili.Dokładnie mieszamy.Formujemy okrągłe kotleciki.Smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor ( obracamy bardzo delikatnie! ).Odsączamy na papierowym ręczniku.Podajemy
Ostra na Słodkosojowych. Do dania należy dodać koncentrat pomidorowy, który idealnie pasuje z duszonymi warzywami korzeniowymi. Składniki na porcję dla 4 osób: 10 sztuk kotletów sojowych 4 szklanki wywaru warzywnego 4 średniej wielkości ogórki kiszone 2 średniej wielkości marchewki 1 pietruszka (korzeń) 1 średniej wielkości cebula 1 czerwona papryka 200 g pieczarek 2 łyżki koncentratu pomidorowego Pudliszki sól, pieprz słodka papryka(...)lekko się zeszkli to dodać pokrojone pieczarki. Całość przyprawić solą oraz pieprzem i smażyć, aż do miękkości pieczarek. Następnie dodać marchewkę, pietruszkę, paprykę i ogórki kiszone. Warzywa zalać 2 szklankami wywaru i gotować pod przykryciem, aż do miękkości. Kotlety sojowe odsączyć i pokroić w cienkie paski. Na sam koniec do miękkich warzyw dodać koncentrat pomidorowy, wywar z gotowania się
Ugotowaćdawno nie jadłam soczewicy!Uwielbiam ją w każdej postaci.A to jako kotlety … farsz czy też zapiekanka albo zupa.Dziś mam dla Was przepis na fantastyczne kotlety!Połączenie czerwonej soczewicy, pieczarek, marchewki i aromatycznych przypraw tworzy fantastyczne danie, w sam raz na dzisiejszy obiad.Smaczne i zdrowo!Polecam!SKŁADNIKI:* soczewica czerwona – 1 szkl* pieczarki – ok. 150-200 g* marchew(...)miękkości.Soczewicę mieszamy z pieczarkami i cebulą, dodajemy garstkę ser żółtego, jajko oraz mąkę.Doprawiamy do smaku solą , pieprzem , papryką i posiekaną natką pietruszki.Wszystko razem dokładnie mieszamy, formujemy kotlety i smażymy na rumiano na mocno rozgrzanym oleju.Podajemy gorące
Ostra na Słodkoprzy tym z samych zdrowych, wartościowych składników i gwarantuję, że taką jedną naszprycowaną warzywami bułą można się porządnie najść. Wpadnijcie również po przepis na WEGEBURGERY Z MARCHEWKI, PIETRUSZKI I SELERA Składniki (10 burgerów): Kotlety: 1 i 1/2 szklanki startych na drobnych oczkach buraków czerwonych 1/2 szklanki startej na drobnych oczkach marchewki 1/2 szklanki płatków owsianych błyskawicznych 2 łyżki mąki jaglanej(...)oleju. 6) Wszystkie składniki na kotleciki wrzucić do jednej miski, doprawić solą oraz pieprzem i dokładnie wymieszać najlepiej rękoma, tak aby uzyskać kleistą masę. 7) Z gotowej masy formować kotlety i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. 8) Piec około 30 min. w piekarniku nagrzanym do 200 stopni, w połowie czasu kotlety odwrócić na drugą stronę przy pomocy szpatułki
Fitsweet.meprzy tym z samych zdrowych, wartościowych składników i gwarantuję, że taką jedną naszprycowaną warzywami bułą można się porządnie najść. Wpadnijcie również po przepis na WEGEBURGERY Z MARCHEWKI, PIETRUSZKI I SELERA Składniki (10 burgerów): Kotlety: 1 i 1/2 szklanki startych na drobnych oczkach buraków czerwonych 1/2 szklanki startej na drobnych oczkach marchewki 1/2 szklanki płatków owsianych błyskawicznych 2 łyżki mąki jaglanej(...)oleju. 6) Wszystkie składniki na kotleciki wrzucić do jednej miski, doprawić solą oraz pieprzem i dokładnie wymieszać najlepiej rękoma, tak aby uzyskać kleistą masę. 7) Z gotowej masy formować kotlety i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. 8) Piec około 30 min. w piekarniku nagrzanym do 200 stopni, w połowie czasu kotlety odwrócić na drugą stronę przy pomocy szpatułki
Fitsweet.mejagnięce z marchewką powstały dzięki MrChef, który przysłał do nas paczkę ze składnikami i swoim przepisem. Przepis na burgery zmodyfikowałam po swojemu, dodałam do mięsa tartą marchewkę, którą bardzo często dodaję do kotletów mielonych lub pulpetów, co bardzo urozmaica ich smak. Domowy soczysty burger to najlepsze antidotum na wilczy apetyt! Dodatki, które wykorzystałam to domowe kiszone warzywa: ogórki, marchewki
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięKotlety z kaszki w naleśnikach z sosem grzybkowym Czytaj dalej »
Gotuj z MisiemInspirowałam się wieloma przepisami, trochę dodałam, trochę odjęłam. W rezultacie powstał pyszny wegetariański burger. Mam nadzieję, że Tobie również posmakuje. Składniki na kotlety 1,5 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej 2 marchewki 1 pietruszka 2 łyżki sosu sojowego 1/4 szklanki oleju 1/4 szklanki uprażonego sezamu 1.4 szklanki uprażonych pestek z słonecznika 1/2 czerwonej cebuli 1 łyżeczka posiekanej pietruszki(...)środka burgera mieszkanka sałat pomidor malinowy czerwona cebula jogurt naturalny z przeciśniętym przez praskę czosnkiem lub ketchup Przygotowanie Marchewkę i pietruszkę zetrzyj na tarce. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj. Z masy uformuj kotlety i delikatnie spłaszcz je. Smaż na łyżce oleju z każdej strony po kilka minut. Bułki posmaruj ketchupem, do środka włóż kotleta sałatę
Kukuleczkioleju z obu stron na złoty kolor. Z powyższych składników wyszło mi 5 kotlecików jajecznych o średnicy 7 cm. Do kotletów jajecznych polecam… * Surówkę z marchewki * Pomidory z cebulką i oliwą * Kalafiora duszonego w śmietanie * Gulasz wieprzowy * Sałatkę obiadową z pomidora i ogórka kiszonego * Sałatkę obiadową z cukinii * Pomidory w śmietanie
Kulinarne S.O.S.