Bardzo polubiłam te kotlety! Po pierwszej partii, zaraz usmażyłam kolejną, żeby mieć zapas do zabrania do pracy. Soczewicy nie gotowałam, ale moczyłam w wodzie - nadało to
Kasia SarnaOstatnio wpadły w moje ręce dwa opakowania ekologicznej kaszki kukurydzianej od Bio Planet . I zastawiałam się jak mogłabym je wykorzystać. Samej kaszki kukurydzianej chyba nigdy
Zdrowie na języku :PWspaniały sposób na przemycenie warzyw i podania ich dzieciom oraz na po prostu tani obiad :) Składniki na około 6 kotlecików: około 250 g ugotowanych i przeciśniętych
Gotowanie...to proste !Tofu najczęściej ląduje w moich sałatkach do pracy, ale tym razem było bazą do kotletów. Czytaj więcej »
Kasia SarnaMarchewka z groszkiem idealny dodatek do kotleta mielonego :) Składniki: marchewka, groszek zielony z puszki, sól, cukier, tłuszcz (olej kokosowy, masło). Przygotowanie: marchewkę pokroić w kostkę przełożyć do garnka, dolać trochę wody, dodać tłuszczu (w naszym przypadku był to olej kokosowy, ale zawsze dodawałam masło) pocukrzyć, posolić do smaku i dusić. Gdy marchewka będzie już lekko miękka dodać groszek
Państwo Wojtczuk gotująWpis pochodzi z www.mgotuje.pl W dzisiejszym przepisie postanowiłam połączyć mięso mielone z zdrową i lekkostrawną kaszą jaglaną. Z tego połączenia powstały przepyszne
Marta GotujeZdrowo, kolorowo i całkiem szybko. Na zdjęciu: kasza jaglana, surówka z czerwonej kapusty, marchewka curry , kotlety sojowe kebab-gyros i ogórki kiszone. Jak zrobić surówkę? Składniki: 1/2 małej czerwonej kapusty 1-2 jabłka 1 cebula sos: olej z pestek winogron lub oliwa, sok z cytryny, sól, pieprz Zblenduj warzywa (lub drobno pokrój). Zmieszaj składniki sosu i polej nim surówkę
Qlinarnie i QlinarnieWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Aromatyczne pulpeciki mięsne gotowane w sosie z dodatkiem warzyw posmakują chyba każdemu. Są miękkie, delikatne i bardzo pyszne! Podałam
Marta GotujePrzepis na pieczony kotlet schabowy w pieprzu ziołowym z dodatkiem marchewki, pietruszki i czerwonej cebuli podany w wersji obiadowej z ziemniakami i sałatą masłową. Składniki : - kotlet schabowy - 1 jajko - bułka tarta - pieprz ziołowy - koperek - marchewka - pietruszka - czerwona cebula - ziemniaki - sałata masłowa Przygotowanie : 1. Ziemniaki umyć i gotować w łupinie w osolonej wodzie około 25 minut. 2. Kotlet schabowy obtoczyć(...)obtoczyć w bułce tartej. 3. Mięso włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 40 minut w temperaturze 150 °C. 4. Zetrzeć na tarce marchewkę i pietruszkę. 5.Posiekać cebulę. 4. W połowie pieczenia kotlet schabowy posypać warzywami. 5. Obrać ugotowane ziemniaki, pokroić w talarki i posypać koperkiem. 6. Pokroić sałatę - można dodać gotowego sosu do sałatek lub przyrządzić
Kuchenne innowacjeużyć ser żółty lub inny o ostrzejszym smaku - chodzi o przełamanie delikatnie słodkawego i orzechowego smaku kotletów. Kotlety marchwiowe z orzechami włoskimi i sosem serowym. Składniki (Porcji: 12 kotletów) 900 g marchewki 1 cebula, obierz i drobno pokrój ok. 28 łyżek bułki tartej pszennej lub żytniej lub pół na pół garść orzechów włoskich, posiekaj drobno ok. 2 łyżki startego sera(...)rozmąconym jajku, a następnie w bułce tartej rozgrzej na patelni olej i smaż kotleciki z obu stron na rumiany kolor po usmażeniu przełóż kotlety na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem, aby wciągnął nadmiar tłuszczu Zmiksowana ugotowana marchewka. Marchew z orzechami włoskimi, cebulą i przyprawami. Składniki w dużej misce po dodaniu bułki tartej, sera żółtego i rozmąconych jajek.. Gotowa masa
Szybko Szybkowarśrednie cebule; 2 ząbki czosnku; 200 ml słodkiej, rzadkiej śmietanki 30 %; 500 ml zimnej wody; 1 łyżka mąki pszennej + mąka pszenna do oprószenia kotletów; 1 łyżeczka majeranku; Sól; Pieprz; Olej do smażenia. Sposób przygotowania: Marchewkę umyć, osuszyć, obrać, pokroić w plastry. Cebule obrać, pokroić w kostkę. Kurki szybko umyć pod bieżącą wodą, osuszyć. Większe przekroić na pół. Ząbki czosnku obrać(...)łyżki) położyć obtoczone w mące kotlety schabowe i obsmażyć, z obu stron, na złoty kolor. Podsmażone kotlety przełożyć na talerz. Na pozostały na patelni, po smażeniu kotletów, tłuszcz wrzucić pokrojoną marchewkę, cebulę, wymieszać i podsmażyć. Pod sam koniec smażenia dodać kurki oraz przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, przyprawić pieprzem i krótką chwilę razem podsmażać. Na patelnię z podsmażonymi warzywami
Gospodyni Miejskawarzywami smażonymi na patelni. Już wcześniej pisałam, że kilka dni temu kupiłam piękny udziec z indyka, który samodzielnie zmieliłam, z jednej części mięsa mielonego przygotowałam na obiad kotlety z indyka z cukinią, marchewką i porem , a z drugiej części usmażyłam kotlety mielone z warzywami. Polecam też inne potrawy z indyka: – Rolady z indyka pieczone z rozmarynem – Satay(...)Ćevapčići z mielonego mięsa z indyka – klopsiki w sosie koperkowym Z mielonego mięsa z indyka polecam zrobić na obiad pyszne kotlety mielone z warzywami. Kotlety mielone z indyka z warzywami: z cukinią, marchewką i papryką 500 g udźca z indyka bez skóry 1/2 cukinii 1 mała marchew ½ czerwonej papryki 1 mała cebula 1 łyżka oleju 1 jajko 2 łyżki
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięKotlety z warzywami w sosie pomidorowym... Okrągłe, złociste i soczyste kotlety mielone. Z dodatkiem ryżu, marchewki i kapusty pekińskiej. Doprawione aromatyczną natką pietruszki. Zapieczone w sosie pomidorowym. Pyszny, domowy obiad. Smacznego! Składniki: Kotlety: 500 g mięsa mielonego (u mnie drobiowe, z indyka); 100 g białego ryżu (u mnie 1 woreczek); 1 średnia marchewka; 1/2 małej kapusty pekińskiej; Pęczek natki(...)łyżeczka ziół prowansalskich; 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej + 250 ml zimnej wody; Sól; Pieprz. Dodatkowo: Bułka tarta do obtoczenia kotletów; Olej do smażenia kotletów. Sposób przygotowania: Ryż ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Wystudzić. Marchewkę obrać, umyć, osuszyć, zetrzeć na tarce o dużych oczkach (tzw. grube wiórki). Kapustę pekińską umyć, osuszyć, drobno poszatkować. Natkę pietruszki umyć, osuszyć, drobno posiekać. Mięso
Gospodyni MiejskaPyszny,mięciutki schabik w niesamowicie smacznym sosie warzywnym.Świetny dla rekonwalescentów , osób które dbają o linię i dzieciaczków.Goraco polecam przepis. 4 kotlety schabowe 2 marchewki starte na tarce o dużych oczkach 1.5 szkl.bulionu natka pietruszki 1 łyżka posiekanej świeżej maggi lub z butelki 1 łyżeczka do smaku 50 ml.krmówki śmietany 30% 1 cebula sól i pieprz masło(...)Kotlety lekko przesmażyć z obu stron , aby zamknąć soki.Przełożyć do rondla.Na patelni po usmażeniu kotletów udusić cebulkę,dodać do mięsa.Podlać bulionem.Po 10 minutach dodać startą marchewkę,przyprawić.Gdy mięso jest miękkie ,posypać maggą,dodać natkę i dolać odrobinę kremówki,zagotować .Podajemy z surówkami i ziemniakami.Smacznego
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki