obiad. Najbardziej aromatyczny sos otrzymamy z samych prawdzików, ale świetnie sprawdzą się też inne gatunki grzybów leśnych, na przykład koźlaki, podgrzybki, itp. Schab w sosie grzybowym można podawać z kaszą, ryżem, kluskami lub ziemniakami. Smakować też będzie z pieczywem. Schab w sosie grzybowym to danie, które zachwyci swoim smakiem nie tylko smakoszy grzybów leśnych. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na Schab(...)grzybowym: około 600 g schabu bez kości 2 białe cebule 40 g suszonych grzybów leśnych 4 ząbki czosnku 100 ml słodkiej śmietanki 30% sól, pieprz mąka pszenna do obtoczenia kotletów olej rzepakowy do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Schabu w sosie grzybowym: Grzyby przełożyć do miseczki, zalać wrzątkiem, odstawić na 30 minut. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Schab umyć, osuszyć
Danka Pichcijest bardzo proste do przygotowania i bardzo smaczne. Raz dwa i mamy obiad. Karkówka duszona w kapuście pekińskiej. Podałam ją z ziemniakami puree. Można podawać również z frytkami, ryżem , kaszą lub makaronem. Więcej przepisów na dania mięsne znajdziecie w zakładce Mięsa . Polecam również przepis na pyszną karkówkę pieczoną Składniki 500 g karkówki bez kości 1 duża główka kapusty pekińskiej(...)szklanki wody 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki masła klarowanego 4 kawałki papryki konserwowej sól pieprz papryka słodka Karkówkę pokroić w plastry o grubości 0,5 cm. Każdy kotlet oprószyć solą i pieprzem. W rondlu rozgrzać masło i obsmażyć kotlety z dwóch stron na rumiany kolor, a następnie dodać pokrojoną cebulę w piórka i chwilę smażyć. Dodać pokrojoną kapustę
O kuchni z uczuciemparu lat moją działkę porasta dorodny, piękny jarmuż (dzięki Ci Mamo :D). Jego zielone liście wykorzystuję do przygotowywania koktajli, kotletów czy warzywnych mieszanek. I nawet nie pomyślałam wcześniej o zrobieniu z jego udziałem zupy. W tym roku postanowiłam to zmienić i przyrządzić kremową, rozgrzewającą zupę krem. I choć kolor, podobny do zgniłej zieleni może nie wygląda dla wszystkich apetycznie(...)uwierzcie, że zupa ta w smaku jest całkowicie inna! Bardzo smaczna, kremowa, gęsta i aromatyczna. Konsystencja przypomina tą, do której dodaję kaszę jaglaną, czy jakby troszkę kleistą, jednak kaszy tu nie ma, a porcją węglowodanów są ziemniaki. Krem jest bardzo łatwy w przygotowaniu, a mając w posiadaniu gotowy bulion przyrządzisz go jeszcze szybciej :) Składniki: 750 ml wegańskiego bulionu (Amandin
Zdrowie na języku :Pbył wreszcie przedsmak lata. Cieplutko i przyjemnie, a ja zapraszam na kolejne mięsne danie, które pojawiło się na moim blogu. Szynka duszona w sosie. Idealne do ryżu, makaronu, kaszy lub ziemniaków. Do tego polecam surówkę z ogórków małosolnych i kukurydzy I obiad gotowy. Prosto, klasycznie i bardzo smacznie. 600 g szynki wieprzowej 2 średnie cebule 2 szklanki wody(...)klarowanego 1 łyżka sosu sojowego 1 liść laurowy 1 łyżka mąki sól pieprz natka pietruszki Mięso opłukać, osuszyć i pokroić w plastry o grubości około 0,5 cm. Każdy kotlet oprószyć solą i pieprzem/ W rondlu rozgrzać masło, zeszklić cebulę pokrojoną w piórka. Dodać mięso i zrumienić je lekko z dwóch stron, a następnie wlać wodę, dodać liść laurowy
O kuchni z uczuciemcebula grzyby (mogą być suszone) Podsmażyłam pokrojoną w plasterki cebulę. Suszone grzyby namoczyłam, pokroiłam i dodałam do cebulki, wszystko jeszcze chwilę dusząc. Doprawiłam solą, pieprzem i nakładałam na rozbity kotlet. I tak jak w poprzedniej odsłonie zawijałam i spinałam wykałaczkami. Obtoczyłam zrazy w mące i podsmażyłam na dużym ogniu. W międzyczasie zagotowałam w garnku wodę, dodałam do niej bulion(...)Dusiłam w nim zrazy do miękkości w zależności od wołowiny. Powiem tylko,że moje rozpływały się w ustach. Pod koniec duszenia dodałam śmietanę. Zrazy można podawać z różnymi rodzajami kaszy. Smacznego
potrawyregionalneJest pyszny, delikatny w smaku, a smak owsa jest lekko wyczuwalny. Przyrządziłam go z dodatkiem kurek i cebuli. Bardzo lubię połączenie kasz z grzybami. Okazuje się, że gotowany owies smakuje z nimi wcale nie gorzej. Bardzo lubię kasze. Gotowany owies przypomina w smaku bulgur . Charakterystyczny smak owsa jest lekko wyczuwalny. Pikantne kurki świetnie z nim się kombinują. Coś czuję(...)owsem pokrywką, zmniejsz temperaturę o gotuj owies przez kolejne 7 minut. Na patelni rozgrzej masło. Usmaż kurki z cebulą. Dodaj owies, tymianek, pietruszkę. Dopraw ryż solą i pieprzem. Kotlety lekko rozbij, posól i oprósz pieprzem. Rozgrzej masło na patelni i smaż kotlety na złoty kolor. W między czasie poszatkuj kapustę. Pokrój por na krążki, zetrzyj jabłko na tarce. Wymieszaj majonez
codojedzeniaSchab w jasnym sosie z pieczarkami i porem Ostatnio dużą popularnością cieszył się tu mój przepis na pyszny schab w sosie własnym , więc dziś kolejna propozycja na kotlety inaczej niż zwykle. Tym razem proponuję schab w jasnym sosie z pieczarkami i porem - idealnie kruchy, mięciutki, w sam raz na niedzielny obiad. Schab w jasnym sosie własnym jest banalnie prosty(...)jaśniejszy niż zwykły sos własny / pieczeniowy. Kruchy schab w sosie z pieczarkami i porem wspaniale smakuje z kluskami ziemniaczanymi (na przykład śląskimi albo typu gnocchi), ziemniakami, ryżem lub kaszą. Pasują do niego surówki, mizeria, buraczki, marchewka z groszkiem i inne ulubione obiadowe dodatki. Bardzo polecam, smacznego:) TUTAJ znajdziecie więcej przepisów na schab :) Polecam również moje polędwiczki wieprzowe w sosie własnym
Lekcje w kuchniPIERZYNKI Z INDYKA (KOTLETY) Pierzynki to kotleciki, które są bardzo delikatne. Zawdzięczają to ubitym białkom, które nadają objętości i soczystości kotlecikom i stąd tytuł pierzynki, bo są lekkie i bardzo smaczne. Idealne jako dodatek do ziemniaczków. ~~SKŁADNIKI~~ mięso mielone z indyka 0.5 kg. sól 1 łyżeczka pieprz 1/4 łyżeczki tymianek suszony 1/2 łyżeczki koperek suszony 1 łyżeczka natka(...)pietruszki suszona 1 łyżeczka białka z 4 jaj kasza manna 2 łyżki bułka tarta do obtoczenia czosnek 1 ząbek olej do smażenia ~~METODA~~ Do mięsa mielonego dodajemy sól, pieprz, tymianek, koperek, natkę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dokładnie mieszamy. Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy stopniowo do mięsa. Na koniec dodajemy kaszę mannę i ponownie mieszamy. Do osobnej miski wsypujemy bułkę
Kuchnia PaulettesNajlepszy sos grzybowy ze świeżych grzybów. Sos ze świeżych grzybów leśnych to smaczny dodatek do mięs, ale nie tylko, idealnie smakuje też z plackami ziemniaczanymi, kopytkami, kluskami, ziemniakami, kaszami i makaronem. Przepis na ten sos z grzybów jest bardzo prosty, wystarczy tylko cebula, śmietana, natka pietruszki, przyprawy no i oczywiście świeże grzyby przyniesione prosto z lasu. Ten przepis sprawdzi się(...)mamy pod ręką tylko grzyby suszone, ale musimy wtedy pamiętać aby namoczyć suszone grzyby we wrzącej wodzie, najlepiej zrobić to dzień wcześniej. Polecam też przepis na kurki w śmietanie , kotlety ziemniaczane w sosie grzybowym . Oraz kopytka w sosie grzybowym . Jak zrobić najlepszy sos grzybowy ze świeżych podgrzybków? To nic trudnego, postępujcie krok po kroku jak w opisie, a sos grzybowy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięprzypadku. Przepis na kurczaka z boczkiem w sosie śmietanowym jest naprawdę prosty, a samo jego przygotowanie zajmuje mało czasu. Wystarczy rozbić kawałki fileta z kurczaka na tradycyjne kotlety, przyprawić, a następnie zwinąć w roladki i owinąć plastrem boczku. Następnie podsmażyć i udusić z dodatkiem sosu. Brzmi banalnie prawda? Bo danie to jest naprawdę bardzo łatwe, a jego smaku(...)Dzięki cieniutkiemu plasterkowi boczku smakuje naprawdę obłędnie. Dodatek sosu śmietanowego ze świeżą pietruszką dodatkowo podbija cudowny smak tej potrawy. Kurczaka z boczkiem z sosem śmietanowym możemy serwować z ziemniakami, kaszą, a także ryżem. W każdej wersji smakuje równie dobrze, chodź moi domownicy najbardziej lubią z dodatkiem świeżych ziemniaczków, posypanych koperkiem. Obowiązkowym dodatkiem do tego dania jest oczywiście surówka
Przepiski.plWitam Was w Tą Piękną Sobotę ;) Większość z Was na pewno jeszcze przed obiadem a ja mam pyszną propozycję ;) Pulpety z indyka w sosie pomidorowym
Gotowanie PatkiPrzemycania kaszy ciąg dalszy. Dziś gołąbki z pęczakiem i mięsem mielonym. I znowu się udało! Nie było marudzenia i stękania. Po pytaniu czy możemy już na stałe wprowadzić do gołąbków kaszę, uzyskałam pozytywna odpowiedź. Przede mną jeszcze jeden przepis gołąbkowo-kaszowy, ale myślę, że nie przejdzie. Z gryczaną nie będzie tak łatwo. Nic to, na dzień dzisiejszy(...)wieeelki sukces. Składniki: 1 kapusta włoska 500 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego 3/4 szklanki suchej kaszy pęczak 1 cebula 1 duży słoiczek koncentratu pomidorowego 2 łyżki masła 2 łyżki mąki pszennej 500 ml wody z gotowania kapusty 2 liście laurowe 1 łyżka majeranku szczypta cukru sól pieprz (przepis na 10 sztuk) Pęczak gotujemy do miękkości, przelewamy zimną wodą, studzimy
Kardamonovywyznacza trendy. Tradycyjnie postanowiłem przygotować coś zgodnego z obecnymi trendami, czyli burger groszkowo jaglany z hummusem z fasoli :) Składniki: - groszek konserwowy - kasza jaglana - fasola - cytryna - olej - papryka słodka - czosnek granulowany - marchewka Wykonanie: Pół woreczka kaszy jaglanej gotujemy i miksujemy z puszą groszku. Dodajemy paprykę i czosnek. Formujemy płaskie kotleciki, które możemy usmażyć, co jest trudne, ale możemy też upiec(...)frytki i możemy usmażyć, ale możemy też oblać trochę olejem i upiec w piekarniku razem z burgerami. Fasolę gotujemy, miksujemy z sokiem z cytryny, czosnkiem i olejem. Wkładamy kotlet w bułkę i podajemy z upieczoną marchewką i hummusem z fasoli, w którym zwyczajowo będzie się tą marchewkę moczyć
Kryzysowa Książka Kucharskachoy autorka: Badylarka z bloga Weekendy w domu i ogrodzie Grzybowo-warzywne faszerowane papryki 4. autorka: Badylarka z bloga Weekendy w domu i ogrodzie Wegańskie gołąbki z grzybami i kaszą autorka: Badylarka z bloga Weekendy w domu i ogrodzie Pizza alpejsko-prowansalska autorka: Badylarka z bloga Weekendy w domu i ogrodzie Rydze w śmietanie autorka: Badylarka z bloga Weekendy(...)makaron z warzywami i innymi dodatkami autorka: Badylarka z bloga Weekendy w domu i ogrodzie Makaron z jarmużem, czosnkiem i suszonymi pomidorami autorka: twobrokesisters z bloga Two Broke Sisters Kotlety z kalafiora autorka: Bogusia82 z bloga Bajeczna Kuchnia Sos grzybowy autorka: Bogusia82 z bloga Bajeczna Kuchnia Zapiekanka wiejska z grzybami i boczkiem autorka: dagita z bloga Na Ciasteczkowych Papierach
Weekendy w domu i ogrodzieUwielbiam bezmięsne potrawy, jak i warzywa strączkowe. Ciecierzycę potrafię jeść bez niczego. Ale czasami nachodzi też ochota by zrobić coś bardziej skomplikowanego. Te wegetariańskie pulpeciki są
Zielona KuchniaPołączenie mięsa drobiowego z mozzarellą, polecamy. Składniki podwójny filet z kurczaka sól pieprz zioła prowansalskie 1 młoda cebula 1 ząbek czosnku 100 g cukinii 200 g
R'n'G KitchenWiększość z Was zna kotlety mielone. Są pod postacią tradycyjną oraz coraz częściej propagowane urozmaicenia w postaci różnych dodatków oraz form przyrządzenia tego dania. Ja dzisiaj przychodzę do Was z niesamowitą propozycją, chwaloną przez każdego, jedzoną nawet przez moją córkę, co jest wielką dla mnie pochwałą, bo to niejadek do potęgi n-tej. Potrzebujemy: 500 g mielonego mięsa z łopatki(...)wieprzowej 1/ czerwonej papryki 1 ząbek czosnku 2 łyżki kaszy manny mąka TOTA 1 jajko 1/4 szklanki ciepłej wody 2 łyżki jogurtu greckiego sól, pieprz bułka tarta olej do smażenia Ciasto: 90 g mąki pszennej typ 750 mąka TOTA 180 g ciepłej wody 10 g świeżych drożdży 1/2 łyżeczki soli 10 g oliwy z oliwek Paprykę kroimy w małą kosteczkę
MamaOskarkaBardzo często na blogu pojawia się pierś z kurczaka więc dzić w zupełnie innej odsłonie. Bardzo proste i bardzo smaczne kotleciki, które smakują również dzieciom. Ja
kuchnia doskiMiękkie, krągłe, smaczne... W pysznym i aromatycznym sosie pomidorowym... Najlepiej smakują z makaronem... Uwielbiane przez dzieci i dorosłych... Klopsiki! :) Około 35 szt. * pierś z indyka- 500
Kraina Miodem Płynąca