kotlety z kaszy - 2179 przepisów (strona:107/146)

Polecane książki kulinarne: Retrowarzywa – Paweł Łukasik i Grzegorz Targosz 189

potrzeby tej publikacji. Grzegorz Targosz – fotograf, absolwent Otwartego Studium Fotografii Politechniki Krakowskiej, laureat w Ogólnopolskim Konkursie dla Profesjonalnych Fotografów Kulinarnych, autor wszystkich zdjęć w książkach „Retrowarzywa” i „Kipi kasza”. Przykładowe przepisy z książki: – Makaron buraczany z jeżynami oraz smażonymi kurkami – Burger wołowy z czatnejem rabarbarowo-truskawkowym z zielonym pieprzem – Tarta rabarbarowo-gruszkowa pod kruszonką cytrynową(...)chrzanowo-kurkumowym z płatkami chabru i nagietka – Miodownik z pasternakiem – Sushi z marynowaną brukwią – Pikantna zupa krem z brukwi i dyni z prażonymi płatkami migdałów – Kotlety z brukwi na maślakach z nektarynką – Kopytka z topinamburu z gulaszem z żołądków drobiowych – Sernik z topinamburem i kasztanami – Chleb z topinamburu z czarnuszką i masłem koperkowym

WojnaNaSmaki.pl
.956. truskawkowy maja początek 152

kasza owsiana na mleku sojowym gotowana z truskawkami podana z resztą truskawek i waniliową ricottą~ 1-szego maja jem truskawki i mam nadzieję, że to będzie zwiastunem słonecznej pogody i jak najszybszego nadejścia lata...Poza tym zamrażarkę trzeba czyścić! Wczoraj kupiłam pierwszy rabarbar! ♥ A śniadanie wyszło mi przez przypadek biało-czerwone więc i patriotyczny akcent w sam raz na dziś(...)maturzystom :D Plany na majówkę? Nieco ograniczone, bo jutro mam praktyki (nawet tego nie skomentuję...), ale rodzice proponowali wyjazd do Kazimierza w niedzielę. Zobaczymy... ;) Mój ulubiony obiad - warzywne wege kotlety. Jeśli również je lubicie zapraszam po przepis KLIK

breakfast of dreams
Spaghetti z cukinią i pulpecikami z indyka 238

Delikatne w smaku pulpeciki, soczyste w środku i chrupiące z zewnątrz, a przede wszystkim zdrowsze od tradycyjnych, bo przygotowane z chudej piersi z indyka oraz smażone

Kraina Miodem Płynąca
Kotlety mielone z kurczaka 81

Kotlety mielone z kurczaka były dla mnie miłym zaskoczeniem. Ich smak bardzo przypadł mi do gustu i z pewnością będę je robić częściej. Składniki: 3 pojedyncze piersi z kurczaka (u mnie 600 g) 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 jajko kajzerka + mleko do namoczenia sól, pieprz bułka tarta do obtoczenia olej do smażenia Sposób przygotowania: 1. Mięso umyć osuszyć, oczyścić(...)zmielić w maszynce wraz z mięsem), zmiażdżone ząbki czosnku, jajko, odciśniętą z mleka kajzerkę, doprawić solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać. Jeśli masa jest bardzo rzadka dodaję 1 łyżkę suchej kaszy manny lub bułki tartej. Odstawić na około 15-20 minut. 3. Z masy mięsnej uformować kotleciki, lekko spłaszczyć, obtoczyć w bułce tartej. Usmażyć na rumiano z obu stron na rozgrzanym

Kuchnia domowa Ani
Bitki schabowe w sosie węgierskim 106

któremu potrawa nabiera wyjątkowego aromatu. Schab w sosie węgierskim jest delikatny i pyszny, długo duszone mięso może być świetną alternatywą dla zwykłych schabowych. Takie kotleciki dobrze smakują z ziemniakami, kaszą lub ryżem, a także surówkami, buraczkami lub mizerią. Bardzo polecam, smacznego :) TUTAJ znajdziecie więcej przepisów na schab :) Polecam również moją karkówkę po myśliwsku: Kliknij tu, by subskrybować mój kanał(...)kilka ziarenek ziela angielskiego, przyprawy do smaku: sól, pieprz, słodka papryka, wędzona słodka papryka, opcjonalnie ostra papryka, czosnek niedźwiedzi Bitki schabowe w sosie węgierskim, przygotowanie: Schab rozbić jak na kotlety schabowe. Oprószyć solą, pieprzem i papryką. Smażyć do wyraźnego zrumienienia z obu stron na niewielkiej ilości tłuszczu. Odłożyć. Na patelnię po mięsie wrzucić posiekaną drobno cebulę. Smażyć kilka minut. Dodać

Lekcje w kuchni
Roladki z kurczaka z cukinią, bazylią i serkiem śmietankowym 670

cukinii, bazylii oraz serka śmietankowego zanurzone w kremowym sosie pieczarkowym to ciekawy pomysł na w miarę szybki i bardzo smaczny obiad. Takie roladki możemy podać z ziemniaczkami, kluskami lub kaszą.     Składniki: 3 pojedyncze filety z kurczaka 1/2 niewielkiej cukinii ok 7 łyżek serka śmietankowego typu Almette, Turek lub podobny kilka listków bazylii 1 mała cebula kilka pieczarek Przyprawy(...)łyżkę serka śmietankowego *** *** Następnie na mięsie układamy kilka listków bazylii *** *** Cukinie kroimy wzdłuż na cieniutkie paseczki – najlepiej zrobić to za pomocą obieraczki do warzyw lub krajalnicy *** *** Na każdym kotlecie układamy po kilka plasterków cukinii *** *** Mięso dość ciasno zwijamy w roladki – najpierw rolujemy całość a następnie „wciskamy końcówki do środka”. Roladki z początku mogą być dość niezgrabne ale po obtoczeniu

Blog z Apetytem
Roladki ze śliwką 172

schabowe śliwki suszone 1 cebula 10 dkg sera żółtego sól,pieprz,do smaku 1 łyżka musztardy  2 łyżki mąki  1 łyżka oliwy do smażenia Wykonanie Krok 1 . Kotlety rozbić tłuczkiem na cienkie płaty . Każdy płat oprószyć solą i pieprzem z każdej strony. Krok 2 . Na płat mięsa dać trochę musztardy i rozsmarować ją . Następnie położyć plasterki sera żółtego(...)czasu uzupełniać wodę . Na koniec doprawić sos solą ,pierzem można papryką ( zależy co kto lubi) Ponieważ jest sos można podawać nie tylko z ziemniakami ale i z ryżem ,kaszą również . Tu są podane ze smażoną białą kapustą

Eli Gotowanie
Sznycle z indyka 110

Sznycle z indyka to prosty i dość klasyczny pomysł na danie obiadowe. Cienkie mięso smażone w panierce na maśle klarowanym to idealny obiad z różnymi dodatkami

Zasmakuj Kuchni
Soja nie tylko dla wegetarian 117

azjatyckich. Warto wspomnieć, że spożywanie sojowych produktów fermentowanych umożliwia wzrost zawartości składników odżywczych oraz ich biodostępności w produkcie i wstępne trawienie niektórych składników żywności.    Sojowe kotlety (lub krajanki czy kostki) to produkty wytwarzane głównie z sojowej mąki. Są niezwykle proste w przygotowaniu, a smakiem przypominają mięso (stąd pojawiają się w wegetariańskim menu(...)dań orientalnych. Warto poeksperymentować z nim w kuchni, by odkryć zupełnie nowe smaki znanych dań.    Ponadto z soi produkuje się również olej, mąkę, kaszę, lecytynę, pasztety czy makaron. Prażone ziarna soi smakują jak orzeszki (przepis tutaj )- są więc doskonałą przekąską. Gotowane możemy dodawać do zup, gulaszów czy sałatek. Jak przyrządzić ziarno soi? Przyrządzenie ziarna

Smiling Shrimp
Siekane kotleciki z dorsza 109

Kotlety rybne to świetna alternatywa dla zwykłych filetów albo paluszków, szczególnie gdy musi być szybko i smacznie. Do przygotowania siekanych kotlecików można wykorzystać filety każdej ryby, czy to łosoś, mintaj czy dorsz. Ja miałam zamrożone kawałki dorsza, dodałam cukinię, cebulę, doprawiłam. Wyszły bardzo dobre:) Polecam również inne przepisy z rybą w roli głównej: Dorsz w stylu Livorno (Baccalà alla Livornese(...)dorsza  Składniki (na 8 sztuk): 300g filetów z dorsza 100g cukinii 1 nieduża cebula 1 ząbek czosnku 1 łyżka majonezu 1 jajko 1 łyżka mąki 1 łyżka kaszy manny  przyprawa do ryby albo ulubione zioła: tymianek, oregano, koperek pieprz cytrynowy sól olej do smażenia Filety ryby oraz cukinię pokroić w małą kostkę. Cebulę obrać, drobno pokroić. Czosnek posiekać

Obiad gotowy
Fasolka po bretońsku 93

bretońsku? Mamy w naszej polskiej kuchni tradycyjnej parę takich dań, których nazwy brzmią egzotycznie, ale są jak najbardziej rodzimym wymysłem. Tak, patrzę na was, rybo po grecku i kotlecie de volaille. Podobnie sytuacja wygląda w przypadku fasolki po bretońsku . Bretania jest jednym z regionów Francji, gdzie popularne jest inne danie z fasoli – cassoulet . To nic innego jak bigos(...)mnie fasolka po bretońsku z przepisu babci obowiązkowo jest podawana z chlebem, najchętniej razowym, a już idealnie, gdy ma wspaniałą, chrupiącą skórkę. Możecie też spróbować z ziemniakami lub kaszą gryczaną. Sprawdź inne pomysły na obiad w tradycyjnym stylu: Polędwiczki wieprzowe w sosie grzybowym Leniwe Gołąbki bez zawijania Leczo z cukinii Drukuj Fasolka po bretońsku #wprm-recipe-user-rating-0 .wprm-rating-star.wprm

Na-talerzu.pl
pierś z kurczaka nadziewana warzywami 169

Wariacje na tema piersi z kurczaka ciąg dalszy. Jeśli tak mogę powiedzieć wolę drób, a zwykłe kotlety już mi się trochę znudziły. W związku z tym dzisiaj kolejna porcja nadziewanego kuraka. Każdy z nas ma marchewkę, seler i pora w domu. A to jest idealne nadzienie. I obiad gotowy jest w 30 minut. Składniki: pierś z kurczaka niewielka marchewka kawałek(...)piersi i zawijamy - spinamy wykałaczkami pierś smażymy na patelni na której były wcześniej warzywa - tak aby mieć pewność, że kurczak jest już gotowy  Podajemy z ulubionymi dodatkami - ryż, kasza czy ziemniaki. ps. pamiętajmy, aby przed podaniem usunąć wykałaczki ;-) Smacznego

Gotowanie z pasją
Zrazy wołowe z pieczarkami. 178

zrobiłam zrazy z pieczarkami. Ale to nie wszystko:)  Udusiłam je w czerwonym winie i to dopełniło smaku.  Polecam Wam również takie zraziki. Najlepiej smakują podane z kaszą lub ziemniakami puree. Składniki: 700 g polędwicy wołowej (ja dałam łopatkę wołową) 100 g masła 1/2 szklanki wytrawnego czerwonego wina 6 dużych pieczarek Farsz 250 g pieczarek 2 łyżki masła klarowanego(...)solą, pieprzem,słodką papryką i dodać koperek. Wszystko wymieszać z jajkiem i ponownie postawić na mały ogień. Stale mieszamy aż farsz będzie gęsty. Zestawiamy do ostygnięcia. Mięso podzielić na kotlety, a następnie każdy rozbić tłuczkiem. Na każdy kotlet ułożyć farsz, zawinąć w roladki tak, aby nic ze środka nie wyciekało . Związać bawełnianą sznurkiem lub spiąć szpilkami do zrazów. Na patelni

O kuchni z uczuciem
Bitki wieprzowe 89

Bitki wieprzowe w sosie własnym, niezwykle delikatne i pyszne danie. Podasz je do kaszy gryczanej, potraw z ziemniaków (np. kluski śląskie, kopytka), oraz posiekanych ogórków kiszonych, warzyw lub ulubionych surówek. Bitki wieprzowe świetnie smakują z puree ziemniaczanym oraz z zasmażanymi buraczkami bądź kapustą. Miękkie i delikatne mięso w sosie własnym to świetny pomysł na obiad dla całej rodziny. Bitki(...)bądź kupić gotowe plastry schabu. Układam je na sporej desce, przykrywam folią i tłukę na cienkie kotlety. Postępuję tak z każdym kawałkiem mięsa. Wszystkie kotlety układam na płaskim talerzu. Na większej patelni rozgrzewam cztery łyżki oleju. Przesmażam na niej po trzy plastry kotletów. Na patelni mięso solę i pieprzę z obu stron. Najlepiej użyć świeżo zmielonego pieprzu. Mięso możesz także

Zasmakuj Kuchni