Przepis autorski (mój). Uwielbiam urozmaicone kotlety mielone i przyznam, że te klasyczne rzadko goszczą w moim domu. Po prostu lubię pokombinować... Wracając do przepisu... Kotlety wychodzą miękkie i delikatne w smaku. Może nie są niskokaloryczne, ale na pewno o wiele lżejsze od tych tradycyjnych. Quinoa, czyli inaczej komosa ryżowa jest bardzo lubiana w mojej rodzinie i dobrze, bo odznacza się(...)oraz składników mineralnych pochodzenia naturalnego: potasu, fosforu, magnezu, żelaza, cynku i chromu. Posiada też niską zawartość cukru i stanowi ogromne źródło białka. Idealnie sprawdza się jako zamiennik różnych, kasz, ryżu, ziemniaków, czy makaronu. Polecam! (około 7-8 sztuk) 300g mięsa mielonego 100g quinoa/komosy ryżowej (waga ugotowanej; surowej 30-35g; u mnie biała - Sonko ) (*) 1 jajko
Di gotujesojowy Przygotowanie zaczynamy od ugotowania kaszy jaglanej. Najpierw przelewamy ją co najmniej dwukrotnie ciepłą wodą. Kiedy woda po kaszy będzie już czysta to gotujemy ją według instrukcji na opakowaniu. Kaszę można ugotować również wcześniej albo wykorzystać taką, która nam została np. z obiadu. Surowe buraki obieramy i trzemy na tarce na grubych oczkach. Cebulę kroimy i smażmy na złoty(...)umieszczamy w dużej misce i dokładnie mieszamy, doprawiamy solą, pieprzem i sosem sojowym. Jeśli masa będzie zbyt mokra dodajemy nieco mąki lub bułki tartej. Z powstałej masy formujemy duże kotlety (my korzystałyśmy z obręczy do burgerów). Gotowe placki umieszczamy na papierze do pieczenia na blaszce. Wkładamy do piekarnika na 25 minut rozgrzanego na 180 stopni. Po mniej więcej 15 minut
Kolizje SmakówPancakes! Pankejki z kaszy jaglanej czy to w ogóle możliwe? Pancakes bez glutenu i bez mąki to jednak wyzwanie. Z pomocą przyszła pozostała kasza jaglana pozostała z obiadu. U mnie w kuchni nic się nie marnuje. Teraz ten trend jest nazywany - zero waste. Ale dla mnie to nic nowego. Wychowałam się w małej miejscowości, w domu wielopokoleniowym. Babcia rządziła(...)brzegu! Babcia nauczyła Nas tzw. gospodarności, teraz nazywanej kuchnią zero waste. Nic w domu się nie marnowało. Czerstwy chleb zbierało się do lnianej torebki, potem wykorzystywało do przygotowywania kotletów mielonych czy pasztetu, pozostałe ziemniaki z obiadu przetwarzało się na kluski śląskie czy kopytka- zresztą prawda jest taka, ze jeśli chcesz, żeby wyszły Ci idealne to musisz je zrobić z wczorajszych
SMYKWKUCHNIdokładnie myjemy, osuszamy i rozbijamy na kotlety. Oprószamy z dwóch stron solą oraz pieprzem. Na mięsie rozsmarowujemy po łyżeczce musztardy. Ogórki, cebulę i boczek kroimy w kostkę. Na każdym kotlecie układamy porcje farszu *** *** Mięso z farszem zwijamy w roladki i związujemy sznurkiem *** *** Obsmażamy na rozgrzanym oleju z każdej strony na mocno rumiany kolor *** *** Następnie zalewamy wodą dodajemy suszone grzybki, posiekany(...)czasie sos zaciągamy mąką wymieszaną z odrobiną wody *** *** W razie potrzeby sos doprawiamy jeszcze solą oraz pieprzem *** *** Roladki podałam z pyzami, ale można też z ziemniaczkami czy kaszą*** *** SMACZNEGO *** Polecam także bardzo popularny na blogu przepis na oszukane zrazy: http://blogzapetytem.pl/2017/09/09/oszukane-zrazy/ Artykuł Rolady (zrazy) z karkówki pochodzi z serwisu Blog z apetytem
Blog z Apetytempozostawić na sitku . Przechowywanie Purée przechowujemy w lodówce 3-4 dni lub porcjujemy i zamrażamy . Purée można również przełożyć do czystych słoiczków i zawekować . Jeszcze więcej wegańskich przepisów Kotlety z buraka Warzywa z tofu w sosie satay Pulpety jaglane Tortilla przepis na ciasto Makaron w sosie szpinakowym Boczniaki po kaszubsku (wegańskie) Boczniaki w mięsnej marynacie Sałatka z buraków Tofu mielone(...)WEGAŃSKIE << >> ZUPY WEGAŃSKIE << >> PRZEKĄSKI WEGAŃSKIE << >> SŁODKOŚCI WEGAŃSKIE << Przepisy sezonowe Quiche z kurkami i serem Sos paprykowy z tofu Frittata ze szpinakiem Kotlety z buraka (wegańskie) Pieczone placki z cukinii (keto) Keto pad thai z tofu Curry z cukinią Chłodnik litewski z burakami Jajeczne placki z cukinii (keto) Sos kurkowy Gnocci kalafiorowe
WegePrzepismyślę, że też będzie przepyszne. Naprawdę nie spodziewałam się takiego efektu. Karkówka wyszła miękka, bardzo aromatyczna, no idealna. Tę biedną resztkę, która została po moim próbowaniu zjadłyśmy z kaszą gryczaną i kiszonymi ogórkami. W ogóle jak tylko jej spróbowałam, od razu zadzwoniłam do teściowej, że koniecznie muszą przyjść niedługo do nas na obiad, bo upiekłam taką petardę, że muszę się(...)tylko wrócimy z wakacji od razu ładuję karkówkę z ketchupem z cukinii do pieca i ściągam rodziców do nas. No nic, zróbcie koniecznie. Ko niecz nie. Składniki: 5 kotletów z karkówki wieprzowej (grubości około 1,5 cm) 2 większe cebule 100 ml ketchupu (ja użyłam ketchupu z cukinii ) pół szklanki wody 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki 1 łyżeczka poszatkowanej natki
KardamonovyPrzyznam się Wam szczerze, że nie przepadałam za rybą po grecku, ale za tym daniem w wersji wegańskiej to szaleję. Dotychczas robiłam je używając zamiast ryby „kotletów” sojowych, ale nie jem już soi w tej postaci, więc poeksperymentowałam i to naprawdę ze spektakularnym skutkiem, bo nawet Miśka jadła te boczniaki po grecku, a ona nie przepada za grzybami(...)sobie koczować nawet tydzień. Jeżeli naprawdę nie uda Wam się kupić boczniaków, to od biedy możecie użyć pieczarek. Aha, idealnie komponuje się z ryżem jako danie główne. ale z kaszą też jest ok. Składniki: 400 g boczniaków (2 tacki, przeważnie są pakowane po 200 g ) 1-2 pietruszki około pół kilograma marchwi 1 średni seler ( ja miałam takie małe bobki
greenscarfbrać pod uwagę dalszych wskazówek z przyprawami by nie przesolić). Z patelni wylać olej i zalać ją gorącą, przegotowaną wodą. Następnie wlać ją do garnka z gotującymi się kotletami. Doprawić solą, pieprzem, czerwoną papryką ( ciut ostrej i słodkiej). Ewentualnie jeżeli ktoś akceptuje kostki rosołowe można jedną dodać. Na średnim ogniu gotować ok.15min. Przygotować zawiesinę z mąki i wody - pół(...)mieszając. Wlewać do momentu gdy sos będzie gęsty - nie zawsze trzeba dać całą zawiesinę. Chwilkę jeszcze pogotować. Ja z moją rodziną najbardziej lubimy mięso mielone w sosie podane z kaszą gryczaną. Smacznego
W kuchni u MonikiSkładniki:4 duże kotlety z karkówki2 duże cebule2 ząbki czosnku2-3 łyżeczki przyprawy gyrossól do smaku (pominęłam - gyros był wystarczająco słony)liść laurowyziele angielskiemąka Sposób wykonania
Kuchnia domowa Anipodsmażyć.Podsmażone pieczarki, cebulę i czosnek przyprawić pieprzem i przełożyć do garnka z bitkami.Do garnka z bitkami, pieczarkami i cebulą wlać około 500 ml gorącej wody (woda ma przykrywać kotlety), dodać liście laurowe, ziele angielskie i gotować na małym ogniu przez około 30 minut, aż mięso będzie miękkie. Gdy woda z bitkami zacznie bulgotać dodać przyprawę(...)wody, dodać 2 łyżki mąki, wymieszać i dodać do garnka z bitkami. Całość energicznie mieszając gotować na małym ogniu, aż sos zgęstnieje.Podawać na ciepło z ziemniakami, makaronem lub kaszą i surówką (u mnie surówka z marchewki z czosnkiem).SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Filet z indyka można zastąpić schabem. Można zakupić także już gotowe sznycle z indyka (filet z indyka
Gospodyni Miejskamięska i podczas smażenia panierka nie odeszła. Kotleciki podałam z wyśmienitym dipem z suszonych pomidorów oraz sałatą z sosem winegret. Świetnym dodatkiem będą też pieczone ziemniaczki lub kasza bulgur smażona z warzywami . SKŁADNIKI / 2-3 porcje 2 małe piersi kurczaka sól morska, pieprz, słodka papryka w proszku olej do smażenia / najlepiej kokosowy PANIERKA 1/2 szklanki mąki pszennej(...)pół , a następnie grubszą część dodatkowo wzdłuż na 2 cieńsze filety. Doprawiamy z obu stron solą, pieprzem i słodką papryką. Przykrywamy arkuszem folii spożywczej i rozbijamy na cienkie kotlety. Panierujemy w przygotowanej masie, a następnie w płatkach kukurydzianych. Smażymy na ok. 0,3 cm warstwie dobrze rozgrzanego oleju, po około 3 minuty z każdej strony. Pilnujemy, aby kotleciki zbyt
cool and mintySzanuję i bardzo lubię tradycyjne domowe dania obiadowe, takie jak kotlety mielone z ziemniakami i mizerią czy gołąbki. Jednak coraz częściej przekonuję się, że częściowa lub całkowita rezygnacja z pewnych składników w diecie, np z mięsa, otwiera zupełnie nowe możliwości i nie postrzegam tego jako ograniczenia, a wprost przeciwnie, jako dobrą okazję żeby trochę poeksperymentować. Wyobraźnia podsuwa mi nowe rozwiązania(...)przyszły mi do głowy. Otwiera się wielkie bogactwo nowych smaków, połączeń, zastosowań, a eksperymenty kulinarne doprowadzają do ciekawych efektów. Prezentuję Wam dziś mój ostatni hit- wegańskie gołąbki z kaszą gryczaną, soczewicą i warzywami oraz sosem z pieczonej papryki. Spróbujcie sami! Polecam! Składniki: główka białej kapusty 200 g kaszy gryczanej białej 200 g czerwonej soczewicy 250 g boczniaków 250 g brązowych
Smakowity Blog Kulinarnyugotowany ryż z poprzedniego dnia. Są to lekkie, wegetariańskie obiady dla całej rodziny. Zawsze staram się mieć zapasy suchych produktów w swojej kuchni, takich jak makaron, ryż oraz kasze, dlatego z okazji kwarantanny nie robiłam jakiś szczególnych zakupów. Z ryżu najchętniej wybieram zawierający więcej błonnika ryż brązowy, a także ryż do risotto o krótkich, okrągłych ziarnach. Nie jesteśmy(...)przesmażać z przyprawami, takimi jak curry czy kurkuma lub używać do przygotowania risotto, pilafu czy faszerowanych warzyw. Moje dzisiejsze przepisy są dość proste i szybkie do zrobienia. Są to kotlety ryżowe ze szpinakiem, mozzarellą i suszonymi pomidorami, prasoriso czyli grecki ryż z porem i pomidorami oraz papryki faszerowane pieczarkami i fetą. Do papryk oraz kotletów możecie zużyć resztki ryżu, które
Chilli Czosnek i OliwaOrientalna zapiekanka z indyka z makaronem to kolejny pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny – z poniżej podanych ilości wyszło mi ogromne naczynie żaroodporne zapiekanki
Magiczny Garnekmiło ❤ ❤ ❤ SKŁADNIKI NA OK 12 sztuk: Kotleciki 500 g mięsa mielonego z indyka 2 jajka 1 szklanka płatków owsianych błyskawicznych Sól i pieprz do smaku 2 łyżki przyprawy do kotletów mielonych 1 łyżka papryki mielonej słodkiej i ostrej 2 łyżki musztardy 1 łyżka ketchupu Dodatkowo 500 ml przecieru pomidorowego sól i pieprz do smaku olej rzepakowy do smażenia mięsa PRZYGOTOWANIE(...)patelni rozgrzewamy olej, smażę na rumiano kotleciki ze wszystkich stron. Przekładam do garnka z.ugotowaną wodą. Dodaję przecier pomidorowy. Gotuję na małym ogniu ok 25 min. Podaję z kaszą lub ziemniakami
Gotowanie Patkigatunków mięsa i nie tylko uciętego plastra ale i niekiedy z mielonego mięsa .Najważniejsze żeby tam znalazł się grzybek i cebulka. A tak skrótowo to mogą być mięsne ,z kasz, ziemniaków. ważne żeby dobrze bawić się a przy okazji smacznie zjeść Tym zdaniem chciałabym zaprosić do mojej akcji KRÓLESTWO ZRAZÓW która już wkrótce rozpocznie się na Durszlak.pl Skladniki(...)grzyby płuczę kilka razy i gotuję do miękkości. Jeden filet podsmażam i lekko duszę go . W tym czasie dwa pozostałe filety kroje na dwie części , tak aby było 4 kotlety. Następnie opruszam je solą i pieprzem rozbijam na ciękkie plastry . Usmażony filet miksuję na masę z dodatkiem soli i pieprzu do smaku . Cebulę i gotowane grzyby kroję w kostkę
Eli Gotowanie