kotlety z kaszy - 2179 przepisów (strona:101/146)

Kotlety z wątróbki 44

Zaskoczyliście mnie ilością próśb o przepis, po moim niedzielnym stories z tymi kotletami, na szybko zrobiłam zdjęcia i jak obiecałam publikuję przepis.  Wątróbka wieprzowa, tak przeze mnie jak wiele osób nie lubiana zawiera przede dużą ilość witamin z grupy B oraz łatwo przyswajalne żelazo, jest bogata także w witaminy A, D i K oraz w cynk. Szczególnie poleca się(...)zwłaszcza B12. Co ciekawe zawiera także porównywalną ilość białka, co kawałek drobiu o podobnej gramaturze, a ma przy tym mniej tłuszczu. I co bardzo ważne jest dość tania.  Kotlety z wątróbki to dla mnie jedyny sposób na wątróbkę, który jadam ze smakiem i przyjemnością. Nie są skomplikowane w przygotowaniu, jedynie co jest ważne to aby je dobrze doprawić

Cynamonowe szczęście
Kaszotto z leśnymi grzybami 73

obiad. Teraz codziennie wracamy z porannego spaceru z koszyczkiem kurek, zbieranych mimochodem, bo to wcale nie są wyprawy na grzyby. Jemy grzyby prawie codziennie: z jajecznicą, ze spaghetti, robimy kotlety oraz kaszotto. Dzisiaj właśnie prezentujemy przepis na kaszotto z leśnymi grzybami . Jest to danie najprostsze z najprostszych, nie ma w niej nie wiadomo jakich składników. Prostota i jakość ingrediencji decyduje(...)leśnymi grzybami to nazwa trochę umowna, ponieważ danie nie jest przygotowywane jak risotto, powolnym sposobem, poprzez systematyczne uzupełnianie płynu w wolno gotującym się ryżu. Często taką metodą robimy kaszę. Kaszotto z leśnymi grzybami zrobiliśmy na skróty: ugotowaliśmy kaszę i połączyliśmy z usmażonymi grzybami. Użyliśmy prawdziwków i kurek, ale sprawdzi się każdy rodzaj grzybów. W tym również boczniaki. Polecamy też przepis

Niedzielny kucharz
Eskalopki cielęce w sosie z zielonym pieprzem 76

tymianku, odstawić na 30 minut. Po tym czasie gałązki tymianku zdjąć i odłożyć, a mięso obtoczyć w mące – jej nadmiar strząsnąć. Na patelni rozgrzać masło, smażyć na nim kotlety z cielęciny (ok. 2 minuty z każdej strony). Po usmażeniu eskalopki przełożyć na talerz, a na patelnię wlać wodę, chwilę gotować, mieszając, po czym wlać kremówkę. Zmniejszyć ogień, wrzucić gałązki(...)kilka minut, aż lekko zgęstnieje. Dodać usmażoną cielęcinę, gotować, aby mięso zrobiło się ciepłe. Eskalopki cielęce w sosie z zielonym pieprzem podawać z puree ziemniaczanym, gnocchi, kluskami śląskimi lub kaszą ugotowaną na sypko. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Eskalopki cielęce w sosie z zielonym pieprzem pochodzi z serwisu Niecodziennik Pary

niecodziennikpary
Pulpeciki ziołowe w sosie pomidorowym z cukinią FIT 103

chleb (mleko wylewamy). Masę dokładnie mieszamy i tworzymy dłońmi okrągłe pulpeciki. Do głębokiego garnka wlewamy wodę do poziomu +/- 2 cm i wkładamy nakładkę do gotowania na parze z pulpetami. Kotlety gotujemy pod przykryciem, na małym ogniu około 20 min, w zależności od ich wielkości. SOS POMIDOROWY: Cukinię obieramy, kroimy na pół i wydrążamy gniazda nasienne, kroimy w kostkę. W rondelku(...)przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie dodajemy pokrojoną cukinię, gniazda nasienne z cukinii, przecier pomidorowy, sól, pieprz. Gotujemy, aż sos zredukuje swoją objętość (ok. 10-15 minut). Podajemy z ryżem, kaszą lub ziemniakami. Smacznego! Przepis na Thermomix: Pulpety: 1. Natłuszczamy olejem dolną część przystawki Varoma i wkład Varomy, odstawiamy. 2. W misce, chleb namaczamy w mleku. 3. Do czystego i suchego

Be Fit Be Strong
Krupnik na gęsinie 96

pamiętamy kilka lat temu. Może to zbieg okoliczności? Może lata praktyki? Nie wiemy. Wyszła idealna, dokładnie w punkt. W zasadzie to były pozostałości po udkach gęsich, bo potrzebowaliśmy do kotletów. Resztę jak zwykle zagospodarowaliśmy. Kuchnia zero waste lub jak wolimy nazywać No waste, jest kuchnią z rozmysłem. Nie marnujcie produktów! Składniki 2 kości z udek gęsi z mięsem 2 skrzydełka(...)marchew 1 pietruszka 1 seler 1 por 1/8 główki kapusty włoskiej 2 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego 250 g pieczarek 1 łyżka masła 1 łyżeczka lubczyku 50 g kaszy jęczmiennej sól, pieprz Przygotowanie Pozostałości z udek i skrzydełka z kurczaka zalewamy zimną wodą, wsypujemy ½ łyżeczki soli, zagotowujemy, zmniejszamy płomień, gotujemy około godziny. W międzyczasie usuwamy szumowiny. Drób wyjmujemy, studzimy

R'n'G Kitchen
Roladki z szynki ze śliwką i pieczonym boczkiem 254

pozostawiamy aby zmiękły (j eżeli śliwki są twarde, ja używam własnych, suszonych ). Szynkę kroimy na plastry ( jak na kotlety ) i rozbijamy. Przyprawiamy solą i pieprzem. Na każdego rozbitego kotleta nakładamy plaster pieczonego boczku i dwie śliwki ( wody po śliwkach nie wylewamy, podlejemy nią mięso ). Rolujemy i zabezpieczmy sznurkiem lub wykałaczkami. Roladki przyprawiamy dodatkowo papryką. Na rozgrzanym oleju obsmażamy roladki(...)Dusimy pod przykryciem do miękkości. Na koniec dodajemy śmietanę ( ok. 100 ml ). Jeżeli chcemy zagęścić sos możemy do śmietany około 2 łyżeczek mąki i zagotowujemy. Podajemy z ziemniakami lub kaszą. SMACZNEGO. (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments

Smaki Ewy
Rolada wołowa SZWARCWALDZKA 281

się w niezdrową kuchnię. Wystarczy nie podawać ich z kluskami śląskimi, a do sosu nie używać przypraw a'la vegeta czy podbijać aromat kostkami "smaku". Polecam mięso podać z kaszą jaglaną lub jaśminowym ryżem.  Można zrobić kilka lub kilkanaście rolad za jednym razem w zależności czy mieszkacie sami czy posiadacie liczną rodzinkę. Rolady doskonale smakują na świeżo(...)Sól himalajska Świeżo mielony czarny pieprz Suszony lubczyk Liść laurowy i ziele angielskie 50g masła Mąka pszenna Sos worcestershire Olej rzepakowy Przygotowanie: 1/ Plastry udźca rozbijamy tłuczkiem na cienkie kotlety 2/ Solimy i pieprzymy kotlety a następnie nakładamy łyżeczką musztardę po jednej ze stron udźca. Nakładamy pokrojony w słupki ogórek, startą na dużych oczkach marchewkę, posiekaną bardzo drobno cebulkę, paski

Kuchnia PROzdrowotna
Kotleciki z kurczaka 421

Kotleciki z piersi kurczaka to idealny obiad dla całej rodziny. Soczyste, miękkie i dobrze doprawione sznycelki to super pomysł na obiad z rozmaitymi dodatkami. To kotleciki

Zasmakuj Kuchni
Pierś z kurczaka w sosie maślanym z oliwkami. 124

Szybki i smaczny obiad. Zrobicie go, dosłownie w pół godziny. Pierś tak przyrządzona, jest delikatna i soczysta. Można podać z ryżem, ziemniakami lub kaszą. U mnie, z czerwoną komosą ryżową. Podaję przepis na wersję z oliwkami, ale wypróbujcie też z kaparami. Pycha. Robię tak samo, tylko zamiast oliwek, dodaję kapary. Składniki na porcję dla dwóch osób. Składniki: 1 duża pierś(...)szklanka bulionu 50 g. masła 3 łyżki oliwek (kilkanaście sztuk) olej do smażenia sól, pieprz, czosnek granulowany trochę mąki do obtoczenia mięsa Wykonanie: Pierś podzielić, tak jak na kotlety. U mnie, wyszły trzy kawałki. Delikatnie rozbić. Przyprawić solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym. Zostawić na pół godziny. Następnie obtoczyć w mące  i podsmażyć na oleju, po 2-3 minuty

Agusiowe smakołyki
Pulpety z żółciaka i kaszy jaglanej w sosie pomidorowym 173

Dzisiaj propozycja obiadu bezmięsnego. Proponuję delikatne pulpety z żółciaka siarkowego i kaszy jaglanej w aromatycznym sosie ze świeżych pomidorów. Mówię Wam, niebo w gębie! Niedużego, młodego żółciaka znalazłam kilka dni temu podczas małego spaceru po podmiejskim lesie. Zaskoczyło mnie to znalezisko bo żółciaki o tej porze roku nie pojawiają się często a ze względu na wysokie temperatury szybko wysychają(...)robią się łykowate. Ten jednak był świeżutki i soczysty więc zabrałam go do domu. Z części zrobiłam kilka żółciakowych kotletów mielonych a resztę przeznaczyłam do dzisiejszego dania. Sierpień to idealny czas na dania w sosie ze świeżych pomidorów bo teraz właśnie są najsmaczniejsze. Pomyślcie też o zapakowaniu pomidorów w słoiki - przydadzą się zimą. Ja swoje pulpety udusiłam w takich dojrzałych

Smaczna Pyza
Zrazy z dzika z sosem musztardowym „a la Robert” 154

pomijam. Natomiast deglasuję patelnię po usmażeniu kotletów i płyn dodaję do sosu.) Kotlety roztłuc, lekko oprószyć mąką. Cebule posiekać, zrumienić na maśle. Na rozgrzanym tłuszczu usmażyć kotlety. Usmażone kotlety zdjąć z patelni i trzymać w cieple. Zlać tłuszcz z patelni, na patelnię wlać wino i dokładnie zebrać cały smak z jej dna. Zrumienioną cebulę oprószyć mąką i mieszać. Mąka powinna(...)deglasowania patelni i gotować mieszając, aż sos zgęstnieje. Sos przetrzeć przez sito, dodać musztardę i sos Worcester do smaku. Zrazy z sosem musztardowym „a la Robert” podałam z kaszą owsianą i szpinakiem. Nie solę mięsa, sól z sosu wystarczy. zastawa

królestwo garów
Sałatka z kuskusem i szynką 68

jest i co można z nim zrobić Kuskus co to takiego? Jedni mówią, że kasza inni, że kuskus to makaron. Tak naprawdę i jedni i drudzy mają rację. Kuskus ( z arab. kaskasa  - tłuc , rozbijać) ma cechy i makaronu i kaszy. Kiedyś to był odpad  gdy w żarnach mielono pszenicę. Odsiewano mąkę, a drobną kaszkę wykorzystywano w kuchni(...)Pomysł na kuskus Kuskus to nie tylko sałatki, to także doskonały dodatek do dań obiadowych. Kuskus świetnie zastąpi ziemniaki w daniach głównych. Kuskus z sosem, ze skwarkami, kuskus z kotletem. Można także podawać kaszkę kuskus jako dodatek do zup mięsnych, jarzynowych i mlecznych

Dieta moja pasja
Pulpeciki duszone z grzybami shimeji 87

Długo polowaliśmy na te grzybki. Można je zastąpić malutkimi pieczarkami, choć smak jest lekko odmienny. Ważny jest efekt końcowy. Zapraszamy na degustację. Składniki 500 g mielonej

R'n'G Kitchen
KOTLETY MIELONE Z CUKINIĄ 157

Pyszne mielone kotleciki z dodatkiem cukinii.Te kotlety wychodzą soczyste i moim zdaniem są lepsze od tych tradycyjnych mielonych. SKŁADNIKI 600g mięsa mielonego najlepiej z łopatki 1 jajko 2 łyżki kaszki manny 1 średnia cukinia bułka tarta sól,pieprz olej do smażenia WYKONANIE Cukinię dobrze myjemy i ścieramy razem ze skórką na tarce o grubych oczkach.Przekładamy na sitko solimy(...)pozostawiamy na ok.30 min.aż cukinia puści soki. Mięso mielone przekładamy do miski,dodajemy jako,kaszę mannę solimy i pieprzymy do smaku :).Następnie odciskamy bardzo mocno naszą cukinię i dodajemy do mięsa,dokładnie mieszamy. Z mięsnej masy formujemy kuleczki,obtaczamy w bułce tartej,lekko spłaszczamy i smażymy na oleju z obu stron na złoty kolor. Kotleciki naprawdę wychodzą pyszne

Mała w garnku miesza
Kurczak w kremowym sosie musztardowym z porem 438

sól i pieprz do smaku szczypiorek do posypania 1 łyżeczka oliwy Produkty znajdziecie tutaj  Przygotowanie: Pierś kurczaka czyścimy i przekrajmy tak aby wyszły 4 kotlety, smażymy z obu stron na patelni  ( ja smażę z niewielką ilością oliwy). Kurczaka odstawiamy. Na patelni smażymy z oliwą pora pokrojonego w paski, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek(...)następnie dodajemy śmietanę, pokrojoną pietruszkę sól i pieprz, wrzucamy usmażonego wcześniej kurczaka i dusimy jeszcze ok 10 minut, tak aby kurczak nabrał smaku. Podajemy z makaronem, ryżem czy kaszą. Tutaj wedle uznania, do dekoracji posypujemy szczypiorkiem. Smacznego

Niezły Młynek

Proponowane wyszukiwania