Ruskie kotlety ziemniaczane Często z obiadu zostają ziemniaki , szkoda się ich pozbywać , a psiak jeść ich podobno nie powinien . Nie ma tego złego …co by na kotlety nie wyszło " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Ze wszystkiego można je zrobić , a już na pewno z gotowanych ziemniaków(...)mąki pszennej 1 szklanka bułki tartej do obtoczenia Ziemniaki i twaróg, przeciskamy przez praskę , wkładamy do miski . Wbijamy jajko , dodajemy mąkę , sól , cukier , pieprz . Na patelni smażymy na złoty kolor cebulkę ( bardzo drobniutko posiekaną ) i również dodajemy do pozostałych składników na kotlety ruskie . Wyrabiamy całość ręką na gładką masę . Formujemy nasze ruskie, kotleciki i obtaczamy w bułce tartej , odstawiamy
Ogrodnik w podróżykieszonek , dociskamy . Filety solimy , pieprzymy z wierzchu , obtaczamy w roztrzepanym jajku , następnie w bułce tartej i ponownie w jajku i bułce . Dociskamy panierkę i formujemy ładny kształt , odstawiamy na 30 minut do lodówki . Ma to na celu zapobiegnięcie rozpadaniu się kotletów . Po upływie tego czasu , wyciągamy nasze sztywniaki z lodówki i smażymy na złoty kolor z obu stron , na średnim
Ogrodnik w podróżyprzekroić zboku wzdłuż na pół, ale nie do końca. Rozbić jak na kotlety schabowe. Oprószyć solą, pieprzem i czosnkiem. Na brzegu układamy ser, plaster boczku oraz pokrojony w małe słupki seler. Zawijamy po bokach do środka oraz zwijamy roladki. Oprószamy solą ,pieprzem i czosnkiem. Jajko roztrzepać z mlekiem i mieloną papryką. Każdą roladkę zanurzyć najpierw w jajku a potem
Kuchnia PaulettesZapraszam na pyszne, wegetariańskie i aromatyczne kotlety z soczewicy i kaszy jaglanej . Idealne do hamburgera, jako główne danie lekkiego obiadu z surówką lub po prostu do zjedzenia na zimno. Nabiorą wyrazistego smaku w zależności od dodanych przypraw. Składniki: szklanka czerwonej soczewicy szklanka kaszy jaglanej 1 burak 2 marchewki 2 cebule 2 jajka lub 2 łyżki mielonego siemienia lnianego szklanka mielonych(...)zrobię część kotletów z marchwią a część z burakiem. Tak więc do jednej miski starłam buraka a do drugiej marchewkę. Na oleju zeszkliłam pokrojoną cebulę. Dodałam startego buraka i chwilę podsmażyłam aż zmiękł. Tak samo zrobiłam z marchewką. W dwóch miskach wymieszałam kaszę z każdym z warzyw. Dodałam soczewicę i przyprawy. Wbiłam po jednym jajku. Jeśli go nie używacie
potrawyregionalneCześć! Jeśli ktoś poszukuje innego smaku naszego polskiego kotleta schabowego to ten pomysł z pewnością się przyda. Mięso aromatyczne a przy tym tak kruche, że rozpływa się w ustach. Na jakiś czas pozostanę przy takim wydaniu schabowych, dopóty dopóki się nie znudzą domownikom Składniki: * 5 plastrów schabu o grubości 1-1,5 cm * 3 łyżki majonezu(...)godziny. Kiedy mięso naszło smakiem każdy plaster obtaczałam w bułce tartej, rozkłóconym jajku i jeszcze raz w bułce tartej. Smażyłam na rozgrzanym oleju do uzyskania złoto-brązowego koloru. Podawałam z ziemniakami i surówką. Pyszne to! Polecam taką odmianę kotleta schabowego. Dzięki majonezowi mięso pięknie kruszeje i rozpływa się w ustach. Do mieszanki majonezowo – musztardowo
Pieprzyć z Fantazjądokładnie wyrobić, doprawić do smaku Formować małe, podłużne kotleciki, obtaczać w bułce ( można również w rozmąconym jajku) i smażyć na gorącym tłuszczu Obsmażyć z obu stron na rumiano, do przekładania używałam szerokiej łopatki, łatwiej odchodziły od powierzchni patelni. Wyszło mi 7 kotlecików. Takie kotlety można świeżo podać tylko np, z zarumienioną cebulką, ewentualnie z sosem pomidorowym lub grzybowym
Proste PotrawyCześć! Jeśli ktoś poszukuje innego smaku naszego polskiego kotleta schabowego to ten pomysł z pewnością się przyda. Mięso aromatyczne a przy tym tak kruche, że rozpływa się w ustach. Na jakiś czas pozostanę przy takim wydaniu schabowych, dopóty dopóki się nie znudzą domownikom :) Składniki: * 5 plastrów schabu o grubości 1-1,5 cm * 3 łyżki majonezu(...)godziny. Kiedy mięso naszło smakiem każdy plaster obtaczałam w bułce tartej, rozkłóconym jajku i jeszcze raz w bułce tartej. Smażyłam na rozgrzanym oleju do uzyskania złoto-brązowego koloru. Podawałam z ziemniakami i surówką. Pyszne to! Polecam taką odmianę kotleta schabowego. Dzięki majonezowi mięso pięknie kruszeje i rozpływa się w ustach. Do mieszanki majonezowo - musztardowo - sojowej
Pieprzyć z FantazjąPodczas wigilijnej wieczerzy tradycyjnym daniem rybnym jest smażony karp. Jest to jednak ryba nieszczególnie polecana dzieciom. Naszą alternatywą dla młodszych biesiadników są kotlety rybne. Przygotowujemy je z dowolnie wybranego mrożonego gatunku ryby z rozmaitymi dodatkami. W przepisie dodałyśmy cebulkę i czosnek (wersja dla 5 latka). Przygotowując taką rybkę dla młodszych dzieci, pomijamy te elementy, a dodajemy np. kawałek ugotowanej(...)kolor i zestawiamy z ognia. Rybę, bułkę oraz cebulę przepuszczamy przez maszynkę do mięsa. Dodajemy surowe jajko, posiekany czosnek oraz przyprawy. Całość wyrabiamy na jednolitą masę. Jeżeli masa rybna będzie za luźna można dosypać odrobinę bułki tartej. Następnie, nieco wilgotnymi rękami, formujemy kotlety i obtaczamy je w bułce tartej. Tak przygotowaną rybę smażymy na rozgrzanej patelni na złoty kolor
Kolizje Smakówznudziły się nam tradycyjne mielone to możemy je urozmaicić na różne sposoby. Kotlety można przygotować z dodatkiem pieczarek, sera żółtego, suszonych pomidorów, ogórka kiszonego i wiele wiele innych składników. Panierować kotlety możemy w otrębach, płatkach owsianych i kukurydzianych lub tradycyjnie w bułce tartej. Jeśli mamy zamiar przygotować mielone na obiad to pamiętajmy o wyborze mięsa, które kupujemy. Mięso należy kupić(...)miazgę cebule, wyciśnięty przez praskę czosnek i jajko. Czerstwą bułkę moczymy w mleku. Następnie odciskamy z nadmiaru mleka i dodajemy do masy mięsnej. Dodajemy przyprawy. Paprykę kroimy na paski. Z mięsnej masy formujemy w dłoniach kotlety dowolnej wielkości. Do środka każdego kotleta wkładamy pasek czerwonej papryki i zlepiamy
kulinarne odsłony patiKotlety o kolorze, który kojarzy się ze złotą polską jesienią :) Dodatkowo ich główny składnik jest źródłem wielu witam, które w okresie mniej słonecznym pomogą nam uniknąć przeziębienia :) Składniki (porcja - zdjęcie):140 g (1 duża) marchewki 100 g (ok. 9 łyżek) kukurydzy z puszki (80g + 20g)60 g (1 sztuka) cebuli30 g kaszy jęczmiennej perłowej grubej 30 g (pół) kajzerki(...)Dodajemy cebulę, ugotowaną kaszę i przyprawy według uznania, ew. dodatkowo solimy.9. Dodajemy jajko i mieszamy, wygniatamy żeby wszystko dobrze się połączyło. 10. Jeżeli nie chcą nam się sklejać kotleciki, dodajemy bułki tartej. 11. Wilgotnymi dłońmi lepimy małe lekko spłaszczone kotleciki. Pieczenie:Kotlety wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.Temperatura: 200 stopni (grzałka góra - dół)Czas pieczenia
Malowane smakiemoraz ziemniaczano - pietruszkowy sos i pyszne danie gotowe. SKŁADNIKI: FARSZ: 4 średniej wielkości ziemniaki 200 g mięsa mielonego (u nas łopatka wieprzowa) 1 mała cebulka 1/2 łyżeczki tymianku 1 jajko 1/2 łyżeczki oregano 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki mielonego chilli 1 łyżka mąki pszennej 1/2 łyżeczki papryki słodkiej 1/2 łyżeczki tymianku 1 łyżka oleju pieprz sól sól pieprz(...)wedle uznania. Odstawiamy na 15 minut w temperaturze pokojowej. Jeżeli kotlety robimy ze świeżych ziemniaków, od razu po ugotowaniu przeciskamy je przez praskę lub tłuczemy i odstawiamy do wystygnięcia. Jeśli nasze ziemniaki są wczorajsze, dobrze jest je pognieść, aby nie było twardych grudek. Dodajemy obie mąki, przyprawy i jajko i wyrabiamy ciasto. Ma być nieco luźniejsze niż na kopytka
Kuchnia od dwojgaktóre mielę na średnich oczkach. Zapewniam, że kotlety są miękkie i bardzo smaczne. SKŁADNIKI: 0,8 kg mięsa mielonego wieprzowego 1 bułka lub 2-3 kromki chleba 2- 3 łyżki bułki tartej 1 średnia cebula 4-6 średnich ząbków czosnku 4 łyżeczki majeranku 2 łyżeczki oregano 1 duże jajko sól,pieprz, papryka ostra olej do smażenia(...)drobno cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, Dodać wszystkie zioła, Wbić jajko, Doprawić solą i pieprzem, Wyrobić masę na jednolitą konsystencję, aby ta nadawała się do formowania, Z garści masy mięsnej formować spłaszczone kule. Smażyć na średnim płomieniu bez przykrycia ok. 15-20 min. od czasu do czasu przewracając każdy kotlet na drugą stronę, aby dobrze się zarumieniły, a w środku
Kuchnia Beatyodstawić do wystudzenia. Do mięsa mielonego dodać ugotowany ryż,posiekaną kapustę,przesmażoną cebulę,przeciśnięty przez praskę czosnek,surowe jajko i sól i pieprz. Wszystko dokładnie wyrobić dłonią na jednolitą masę. Dłonie zwilżyć w wodzie i formować zgrabne podłużne kotlety. Na patelni rozgrzać olej i smażyć je na rumiano z każdej strony. Obsmażone gołąbki ułożyć w naczyniu żaroodpornym,zalać passatą
Kolorowa kuchnia Elkiokoło 2-3 minut. Do czego pasuje młoda kapusta zasmażana Młoda kapusta zasmażana z koperkiem i jabłkami pasuje panierowanych kotletów (schabowych lub mielonych), klusek śląskich i klusek na parze. Można ją też zjeść z chlebem albo z ziemniakami i jajkiem sadzonym. Młoda kapusta zasmażana z koperkiem
Cztery Fajeryzamiennik mięsa do kebaba. Są wyjątkowo smaczne, dobrze doprawione i chrupiące, idealne jako danie obiadowe i nie tylko. Kotlety przygotowałam w Thermomasterze II firmy Kalorik. SKŁADNIKI : 2 słoiki ciecierzycy po 340 g 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 jajko 1 pęczek natki pietruszki 1 płaska łyżeczka soli i pieprzu kmin rzymski mielony do smaku 1 płaska
Kulinarne Fantazje Marioli