końcowy efekt to pyszny kotlecik, czy pospolite mięcho... Kotlety mielone Do przyrządzenia kotletów będziemy potrzebować: 1/2 kg mięsa wieprzowego (np.łopatka) 1/2 kg mięsa wołowego (np. rostbef) (wołowe w zależności od preferencji można zastąpić indykiem) 2 duże cebule 2 bułki kajzerki 2 jajka 5-6 ząbków czosnku przyprawy: gałka muszkatołowa, pieprz, sól, maggi olej do smażenia bułka(...)jeśli drobno posiekana i usmażona) jajka, solimy, pieprzymy, dodajemy nieco maggi, oraz gałkę muszkatołową i zmiażdżony lub drobniutko posiekany czosnek. Gałki i czosnku nie żałujemy, w połączeniu z bułką i maggi, to właśnie one przesądzają o wyjątkowym, i odmiennym od typowego mielonego, smaku naszych kotlecików. Wszystko bardzo dokładnie mieszamy, najlepiej wyrabiając ręką, formujemy kotlety średniej wielkości, obtaczamy w bułce tartej
Aromatyczne PodróżeKotlety z mięsa mielonego wcale nie muszą być nudne, urozmaicone smakują też dobrze, a może i lepiej ;). Kapusta dodała im fajnego smaku, troszkę przypominającego gołąbki. Kotleciki są soczyste i aromatyczne. Składniki: 500 g mięsa mielonego 300 g białej kapusty 200 g pieczarek 1 duża cebula 1 jajko łyżka posiekanej natki pietruszki łyżka posiekanego koperku(...)łyżce oleju aż woda odparuje, po czym odkładamy do ostygnięcia. Mięso mielone mieszamy z jajkiem, zieleniną, bułka tartą i podsmażoną kapustą, pieczarkami, cebulą, a następnie wszystko dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Jeśli mięso nie będzie się kleić można dodać jeszcze troszkę bułki tartej. Formujemy kotlety ( u mnie wyszło 10 sztuk). Mieszamy wszystkie składniki na ciasto do utworzenia jednolitej masy
Symfonia smakowamałe stadko wygłodniałych osób ! A znikną z talerza jeszcze szybciej niż trwa przygotowanie kotletów ! No to do dzieła: Składniki: 2 łyżki śmietany/ jogurtu naturalnego 2 łyżeczki majonezu 1 mała cebula 1 pierś z kurczaka 15-20 dag sera żółtego w kostce 2 łyżki mąki 1 jajko olej sól, pieprz OPCJONALNIE : kilka listków pietruszki lub 1/4 papryki czerwonej. Wykonanie : Mięso kroimy(...)śmietana lub jogurt, cebulę pokrojoną w kostkę, jajko oraz ser starty na tarce o grubym oczku. Opcjonalnie, można posiekać pietruszkę lub pokroić w kostkę paprykę czerwoną. Doprawiamy solą i pieprzem. Całość mieszamy. Rozgrzewamy patelnię z odrobiną oleju. Wersja krótka - czyli od razu po wymieszaniu składników, łyżką wykładamy masę na patelnie, formujemy kotlety i smażymy na małym ogniu. Tu UWAGA - większe
Justa próbuje gotowaćkotlety Delikatne, kruche i soczyste mięso, które wprost rozpływa się w ustach. Przygotowanie takich kotletów zajmie nam zaledwie kilka minut, następnie mięso odkładamy w marynacie na kilka godzin (lub całą noc) aby przeszło i smażymy Składniki: ok 0,5 kg schabu 2 jajka 2 łyżki majonezu 1 łyżka soku z cytryny pół pęczka pietruszki 1 płaska łyżeczka soli(...)miski wbijamy jajka, dodajemy majonez, sok z cytryny, sól, pieprz oraz posiekaną pietruszkę *** *** Wszystko razem dokładnie mieszamy *** *** Schab kroimy w plastry i lekko rozbijamy *** *** Każdy plaster mięsa obtaczamy w marynacie i układamy jeden na drugim w miseczce. Mięso w marynacie wkładamy do lodówki na co najmniej kilka godzin (można zostawić nawet na całą noc) *** *** Po tym czasie kotlety wyjmujemy
Blog z Apetytemfilet podzielić na 2 części). Każdy kawałek mięsa delikatnie oprószamy solą. Następnie na środek każdego kotleta wykładamy ok. 2-3 paski oscypka oraz po ok. 1-2 papryki oraz ogórka. Mięso zawijamy w kopertę a następnie zwijamy w rulon (podobnie jak krokiety). Rozbełtane jajka odrobinę solimy i maczamy w nich przygotowane devolay'e, a następnie otaczamy w bułce tartej. Czynność
Słodka Stronamałe kawałki, cebulę w pióra. W dużej misce mieszamy ryż, mięso mielone, cebulę, kapustę kiszoną, 3 łyżki koncentratu, jajko, mąkę, majeranek i doprawiamy do smaku. Brytfannę lub blaszkę wykładamy liśćmi kapusty pekińskiej. Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła, z masy formujemy kotlety i podsmażamy je z obu stron, gotowe układamy w naczyniu wyłożonym kapustą. Wodę zagotowujemy z koncentratem pomidorowym, liściem
Gotowanie i blogowanieWbić jajka do miseczki i lekko rozbić, a do drugiej wsypać bułkę tartą. Obtoczyć mięso najpierw w jajku a potem w bułce tartej. Na patelni rozgrzać olej i smażyć kotleciki z dwóch stron po kilka minut. Zdjąć usmażone kotlety z patelni i wrzucić odcedzoną cebulkę. Smażyć, aż cebula nabierze złotego koloru. Podawać kotlety w towarzystwie usmażonej cebulki Można podawać
Kuchnia PokoleńPulpety w sosie pomidorowym to alternatywa dla zwykłych kotletów mielonych. Smaczny i szybki obiad, do którego nie potrzeba wielu składników i specjalnych zdolności kulinarnych. Uwielbiane przez dzieci i dorosłych Składniki: 1 kg łopatki wieprzowej 2 jajka sól himalajska , pieprz, papryka mielona słodka i ostra – do smaku bazylia suszona 3 ziarnka ziela angielskiego 1 duży liść laurowy
Ola la LCHFwigilijny stół dla dzieci, bardzo chętnie jedzą takie kotleciki. Do kotletów użyłam przyprawy Caffe de Paris od Rafex , dzięki tej przyprawie są bardzo aromatyczne. Składniki: 0,5 kilograma filetów z dorsza 2 -3 łyżki bułki tartej 1 łyżka majonezu 1 jajko sól, pieprz 1 łyżka przyprawy Caffe de Paris bułka tarta do obtoczenia olej do smażenia
Bajeczna KuchniaOstatnio mam obsesję wyszukiwania dla pysznych, tradycyjnych potraw ich dietetycznych odpowiedników. Zazwyczaj cała sztuka polega na tym, aby wyeliminować smażenie na tłuszczu, gdyż to właśnie dostarcza
e-PrzepisyKulinarneOstatnio mam obsesję wyszukiwania dla pysznych, tradycyjnych potraw ich dietetycznych odpowiedników. Zazwyczaj cała sztuka polega na tym, aby wyeliminować smażenie na tłuszczu, gdyż to właśnie dostarcza
e-PrzepisyKulinarnePierwszy post - więc się przedstawię. Jestem Iza :)16 letnia miłośniczka fotografowania, gotowania i robienia wszystkiego co ciekawe/dziwne i interesujące.Co jeszcze? Najważniejsze chyba wiecie.A po co
Czarnawisienkawystepują jako a’la gołąbki, takie bez skórki. No bo skład w sumie ten sam – kapusta, mięso mielone, ryż. Tylko wygląd trochę inny. Monika uwielbia te kotlety gołąbkowe, zresztą nie tylko ona, bo smakowały wszystkim domownikom. Klasyczne gołąbki wymagają uciążliwego gotowania liści kapusty i zawijania, te natomiast są dużo prostsze w przygotowaniu bo mieszamy tylko(...)tarce z dużymi oczkami. • Wymieszać mięso mielone z kapustą, jajkami, surowym ryżem, kaszą jaglaną i startą marchewką. • Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na 2 łyżkach oleju i dodać do masy mięsnej. • Doprawić solą i pieprzem. • Formować kotlety i obsmażać na oleju. • Ułożyć je w szerokim garnku i zalać
To co kochamniej to idealne połączenie. ;) My też z chęcią zjedliśmy dla odmiany coś niezdrowego i kalorycznego. :) Kotlety szwajcarskie Składniki: 6 plastrów schabu 6 grubych słupków sera żółtego 6 cienkich słupków sera gorgonzola 3-4 ząbki czosnku pieprz ziołowy pieprz czarny, sól słodka papryka jajko, mąka, bułka tarta do panierowania masło ghee (sklarowane) do smażenia Plastry schabu niezbyt mocno rozbiłam tłuczkiem(...)drugim na talerzu, odstawiłam na 2 h do lodówki Na każdy plaster mięsa kładłam na brzegu słupek sera żółtego, na niego słupek gorgonzoli, posypywałam papryką słodką i zawijałam kotlety jak krokiety. Kładłam na rozgrzane masło, obsmażyłam na średnim ogniu. Ułożyłam w naczyniu żaroodpornym, pod przykryciem zapiekłam w piekarniku nagrzanym do 180°C przez ok. 1/2 h. Zdjęłam
Kuchnia Prezydentowejmielonych kotletów, to jest to rozwiązanie dla Ciebie. Jeśli masz ochotę na placki niebanalne i obiad, który zrobi bez Twojej uwagi, to jest to rozwiązanie dla Ciebie. A jeśli lubisz dobrze zjeść, to jest to danie dla Ciebie. 6 placków: 400 g drobiowego mięsa mielonego 500 g ziemniaków 100 g jarmużu pęczek natki pietruszki 1 jajko majeranek, pieprz ziołowy(...)ściekł nadmiar soku. Jarmuż i natkę pietruszki dokładnie siekamy. Dodajemy pieprz ziołowy i majeranek, dodajemy jajko, mieszamy. Następnie łączymy z mięsem mielonym i z ziemniakami. Jeśli mają dużo soku, dodatkowo odciskamy jego nadmiar. Blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia. Łyżką nakładamy masę, formując kotlety. Pieczemy w 180 st. C przez 30 minut, a następnie włączamy funkcję grilla i pieczemy
KucharzycaDziś zapraszam serdecznie na bardzo smaczne kotlety mielone z dodatkiem szpinaku . Ja osobiście szpinak uwielbiam , mogła bym go jeść codziennie , koniecznie spróbuj tego przepisu . Składniki 300 dag mięsa mielonego wieprzowego paczka szpinaku rozdrobnionego mrożonego 2 jajka 1 łyżeczka pieprzu czarnego sól do smaku 1 szklanka bułki tartej 1 szklanka mleka 1 łyżka(...)kubka , jajka , pieprz , musztardę francuską i solimy według uznania smakowego , a jak już mamy dodane wszystkie składniki , mieszamy bardzo dokładnie aż nasze składniki bardzo dobrze się połączą , a kiedy nasza masa mięsna jest troszkę za rzadka można dodać odrobinę suchej bułki tartej . Mamy już przygotowane mięso , na talerz wysypujemy bułkę tartą,i zaczynamy formować nasze kotlety i panierujemy w bułce
Mój Smak